Tag Archives: ibu bekerja

Bonding Time

Bila bercakap tentang masa dengan anak, ikatan atau bonding dan sebagainya, kebanyakan orang berpendapat bahawa ibu bapa bekerja kekurangan bonding dengan anak sendiri. Salah satu sebabnya mungkin kerana tuntutan kerja. Kurang masa bersama anak. Saya masih ingat hampir 20 tahun dulu dalam kelas kami diadakan debat, saya tak ingat tajuknya apa, tapi temanya tentang masalah… Read More »

Keperluan Menyusukan Bayi Untuk Ibu Bekerja

Satu ketika dulu (semasa zaman saya kecil2), emak saya cuma menyusukan kami semasa dalam pantang saja. Bila dah kembali bekerja, kami diberi susu formula. To cut the story short, ia disebabkan emak saya tidak tahu cara2 menyimpan susu ibu (even tak tahu pun susu ibu boleh disimpan) dan sebab bekerjaya tu menyebabkan saya dan adik2… Read More »

Ibu Bekerja atau SAHM Yang Paling Banyak Masa?

Sekarang dah jarang orang pakai term ‘surirumah’ kan, biasa orang dah sebut SAHM (Stay At Home Mum) 😉 Berbicara tentang title ni FTWM, PTWM, SAHM, WAHM… Di kalangan FTWM (Full Time Working Mum), yang bukan workaholic, perbincangan biasa mungkin tentang nak berhenti kerja dan jadi SAHM atau WAHM (work at home Mum). Alasan biasa ialah… Read More »

Sekolah Yang Bagus atau Ajar Di Rumah?

Saya mempunyai dua orang anak. Semasa anak pertama saya di awal usianya, (0-2 tahun) saya tinggal di Sarawak, dan punya pembantu rumah. Kehidupan di Bandaraya Miri amatlah SUPERB, I tell you. Walaupun tak ada hypermarket, shopping complex pun limited, barang-barang mahal (ayam sekilo masa tu RM8.90!), jauh dari keluarga dan sebagainya… But we had our… Read More »

Tips Jana Pendapatan Sampingan Untuk Ibu Bekerja

Jana pendapatan sampingan mungkin menjadi impian hampir setiap orang, tapi ramai yang tak tahu bagaimana caranya, apa yang nak dibuat, bagaimana nak mula dan sebagainya. Ramai juga yang berhenti sekerat jalan kerana tidak dapat memberikan komitmen. Ibu bekerja adalah antara manusia paling sibuk di dunia, terutama bagi yang tiada pembantu rumah dan anak-anak masih kecil.… Read More »

Ibu Berkerjaya Menjana Pendapatan Sampingan tak Bersyukur?

Ibu berkerjaya yang menjana pendapatan sampingan, kini seolah menjadi satu ‘trend’. Kebanyakan peniaga2 kecil yang berjualan di blog-blog dan FaceBook adalah terdiri dari mereka yang mempunyai pekerjaan tetap terutama ibu berkerjaya. Apakah rasional di sebalik menjana pendapatan sampingan ini? Adakah sudah tak cukup gaji? Atau mahukan duit lebih untuk enjoy dan shopping? Atau tak bersyukur… Read More »

Apa Nak Buat Bila Kena Outstation

Bila kena outstation, terutama ke tempat yang agak jauh, kadang2 melemahkan semangat ibu-ibu. Bapa2 dia tak risau kot, tapi kalau ibu-ibu ni macam2 lah yang merisaukan, terutama yang punya anak kecil yang masih menyusu badan. Dulu saya sering outstation, maklumlah kerja macam ni. Tiap2 bulan boleh kata paling tidak sekali kena naik kapal terbang. Namun,… Read More »

Mengajar Anak Mengeja Dengan Kaedah Whole Word

Sebenarnya saya tidak berapa yakin yang kaedah whole word (mengajar anak membaca dengan mengenal dan mengecam perkataan berbanding mengeja satu persatu) boleh menjadikan anak saya mengeja, kerana pada pandangan saya mereka akan lebih cepat mengenal perkataan daripada bunyi hurufnya. Tapi dua tiga hari kebelakangan ini, Hafiy membuktikan bahawa telahan saya salah. Dia bukannya mengenal perkataan… Read More »

Mengajar Anak Membaca : Kaedah Fonetik atau Whole Word

Mengajar anak membaca adalah perkara subjektif bagi setiap ibu bapa. Ada ibu bapa yang begitu mengambil berat soal memperkenalkan huruf dan bahan bacaan kepada anak-anak dari awal usia (sama ada Bahasa Melayu, Inggeris, Arab, AL-Quran, dsb), ada pula yang lebih cenderung mendedahkan anak-anak dengan permainan membina minda, ada juga yang lebih mengambil berat tentang adab… Read More »

Susu Ibu Menyusu Tanpa Pengambilan Vitamin

Perlukah makan vitamin/supplement semasa menyusukan anak? Bukankah susu ibu memang dah cukup berkhasiat hinggakan ibu yang sakit/berpenyakit pun boleh menghasilkan susu yang mencukupi khasiatnya untuk bayinya? Malah ibu yang kekurangan zat di negara2 kebuluran yang kurus kering pun, dapat menghasilkan susu yang berkhasiat, malah bayi yang sihat berbanding bayi yang diberi formula yang dicairkan. Jadi,… Read More »

Makna Redha dan Waktu Rehat Seorang Ibu

Orang kata saya redha menerima anak seperti Fahry. Tapi saya rasa it’s more to ‘terpaksa’ than ‘redha’.  Apakah maksud redha? Ulama memberi banyak pengertian terhadap redha. Kebanyakannya berpandangan bahawa redha ialah menerima sesuatu yang tidak disenangi/disukai dengan senang hati. Itu sebenarnya ‘tidak cukup redha’ tapi lebih kepada terpaksa. Bayangkan kalau anda mendapat anak yang cacat… Read More »