Tag Archives: ibu bekerja

Bonding Time

Bila bercakap tentang masa dengan anak, ikatan atau bonding dan sebagainya, kebanyakan orang berpendapat bahawa ibu bapa bekerja kekurangan bonding dengan anak sendiri. Salah satu sebabnya mungkin kerana tuntutan kerja. Kurang masa bersama anak. Saya masih ingat hampir 20 tahun dulu dalam kelas kami diadakan debat, saya tak ingat tajuknya apa, tapi temanya tentang masalah… Read More »

Keperluan Menyusukan Bayi Untuk Ibu Bekerja

Satu ketika dulu (semasa zaman saya kecil2), emak saya cuma menyusukan kami semasa dalam pantang saja. Bila dah kembali bekerja, kami diberi susu formula. To cut the story short, ia disebabkan emak saya tidak tahu cara2 menyimpan susu ibu (even tak tahu pun susu ibu boleh disimpan) dan sebab bekerjaya tu menyebabkan saya dan adik2… Read More »

Ibu Bekerja atau SAHM Yang Paling Banyak Masa?

Sekarang dah jarang orang pakai term ‘surirumah’ kan, biasa orang dah sebut SAHM (Stay At Home Mum) 😉 Berbicara tentang title ni FTWM, PTWM, SAHM, WAHM… Di kalangan FTWM (Full Time Working Mum), yang bukan workaholic, perbincangan biasa mungkin tentang nak berhenti kerja dan jadi SAHM atau WAHM (work at home Mum). Alasan biasa ialah… Read More »

Sekolah Yang Bagus atau Ajar Di Rumah?

Saya mempunyai dua orang anak. Semasa anak pertama saya di awal usianya, (0-2 tahun) saya tinggal di Sarawak, dan punya pembantu rumah. Kehidupan di Bandaraya Miri amatlah SUPERB, I tell you. Walaupun tak ada hypermarket, shopping complex pun limited, barang-barang mahal (ayam sekilo masa tu RM8.90!), jauh dari keluarga dan sebagainya… But we had our… Read More »

Tips Jana Pendapatan Sampingan Untuk Ibu Bekerja

Jana pendapatan sampingan mungkin menjadi impian hampir setiap orang, tapi ramai yang tak tahu bagaimana caranya, apa yang nak dibuat, bagaimana nak mula dan sebagainya. Ramai juga yang berhenti sekerat jalan kerana tidak dapat memberikan komitmen. Ibu bekerja adalah antara manusia paling sibuk di dunia, terutama bagi yang tiada pembantu rumah dan anak-anak masih kecil.… Read More »

Ibu Berkerjaya Menjana Pendapatan Sampingan tak Bersyukur?

Ibu berkerjaya yang menjana pendapatan sampingan, kini seolah menjadi satu ‘trend’. Kebanyakan peniaga2 kecil yang berjualan di blog-blog dan FaceBook adalah terdiri dari mereka yang mempunyai pekerjaan tetap terutama ibu berkerjaya. Apakah rasional di sebalik menjana pendapatan sampingan ini? Adakah sudah tak cukup gaji? Atau mahukan duit lebih untuk enjoy dan shopping? Atau tak bersyukur… Read More »