Category Archives: Parenting

Panduan Mendidik Anak Supaya Mendengar Kata

Assalamualaikum wbt Ini adalah perkongsian daripada pengalaman saya… Siapa yang taknak anak-anak yang taat dan mendengar kata. Saya pun pernah rasa stress dengan anak-anak yang tak seperti yang kita expect. Saya pun pernah rasa loser. Dan alhamdulillah, rasanya semua tu adalah titik tolak untuk melakukan perubahan dan upgrade skil keibubapaan dan mendidik anak-anak. Iye, setiap… Read More »

Cakap Yang Elok-Elok Saja Buat Anak-Anak

“Ish budak ni, nakal sangat” “Budak-budak ni memeningkan kepala saja” “Anak2 kecil ni memang menyusahkan” “Kenapalah korang ni nakal sangat” Andaikata ada pernah terlintas kata-kata di atas, istighfar dan ucapkanlah “Naudzubillahi min zalik”. Budak-budak…. Budak mana yang tak ada perangai. Kita tengok anak orang lain diam elok je, tapi kita mungkin tak tahu dengan mak… Read More »

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Dari anak pertama sampai anak ketiga memang tak pernah check-up mengandung di klinik kerajaan. Sebabnya….? Ramai orang kot. Kasi can lah kat orang lain. Lagipun semua tu dicover oleh company… jadi takdelah kisah pun pegi jumpa pakar mana-mana pun semua company tanggung 🙂 Bila masuk anak yang keempat ni, consider ke klinik kerajaan, bukanlah semata-mata… Read More »

Tips Jimatkan Data Intenet & Hentikan Anak Ketagih Gajet

Dah menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menjalankan bisnes online, terutama Shaklee, yang alami masalah seperti di bawah:- Berebut handphone/laptop/gajdet dengan anak Anak asyik tengok YouTube Data cepat habis Akibatnya… anak ke mana, bisnes ke mana. Apa yang saya buat ialah, kalau gajet cuma ada satu… tegaskan bahawa itu bukan barang mainan. Smartphone adalah alat komunikasi… Read More »

Terawih Di Masjid Wilayah Yang Mesra Kanak-Kanak

Bila tiba bulan Ramadhan, umat Islam mula memenuhi masjid untuk menjalankan ibadah special yang tiada pada bulan-bulan lain, yakni solat terawih. Masa ni kita akan lihat betapa meriahnya, masjid-masjid dan surau-surau mulai penuh dengan umat manusia dari sekecil-kecil sampai ke sebesar-besar. Para ibu bapa turut mengambil peluang ini untuk memperkenalkan anak-anak dengan masjid. Maklumlah, mungkin… Read More »

8 Kelebihan Ibu Yang Tiada Anak Perempuan

Dalam dunia ni, ada orang terpilih yang Allah tidak kurniaan cahayamata, ada orang yang Allah kurniaan ramai anak, ada orang anaknya sikit, ada orang anak-anaknya selang bunga, ada orang anak-anaknya dominan satu jantina dan ada orang anaknya cuma satu jantina saja. Apa pun itu semua adalah dalam pengetahuan Allah, pasti ada hikmah yang kita tak… Read More »

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

“Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun” [HR Abu Daud] “Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga” “Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga” Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu? Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan… Read More »

Cara Mulakan Mendidik Anak Dengan Al-Quran

Satu masa dulu saya pernah ikuti satu kelas al-Quran. Kelas tertutup untuk Muslimah. Saya sangat terkejut sebenarnya bila ada beberapa rakan sekelas tidak tahu langsung membaca al-Quran. Mungkin saya yang naif, dalam keluarga saya dipaksa untuk baca al-Quran dari kecil. Dipaksa untuk betulkan bacaan. Dan suasana di kampung saya di Kelantan agak ideal. Senakal manapun… Read More »

Cara Mengawal Anak Degil dan Nakal Tanpa Stress

“Kenapalah anak aku ni degil dan nakal. Kenapa anak aku tak macam anak dia ni dan dia tu, kecil-kecil dan pandai itu, pandai ini” *Dialog di atas hanya rekaan. Macamana nak kawal anak-anak yang asyik bertempik, melompat, bergaduh sesama sendiri, melawan cakap… dan sebagainya? Lebih-lebih lagi kalau ibunya adalah SAHM atau WAHM. Kalau FTWM, masa… Read More »

Kepentingan Bedtime Story Kepada Anak-Anak

Setiap malam, rutin kami sebelum tidur, (setelah menyiapkan diri dan membaca doa) adalah bercerita. Biasanya saya akan bercerita secara verbal, sehinggalah mereka tertidur. Kenapa bercerita, dan kenapa sebelum tidur? Bercerita adalah salah satu cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej. “Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini” [12:3] Abraham… Read More »

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah ‘kaji’ sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita. Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing… Read More »

Program Cuti Sekolah SuperKids

Dah seminggu lebih cuti sekolah berlalu. Macam-macam program yang ibu bapa semua rangka untuk anak-anak kan. Ada yang bawa anak bercuti, ada yang hantar kem cuti sekolah, ada yang ikuti kelas intensif dan macam-macam lagi. SuperKids bertiga ke mana? Balik kampung. Sepanjang cuti sekolah, mereka berada di bawah jagaan emak dan ayah saya di kampung.… Read More »

Mak Tak Marah Anak

Mak saya, garang orangnya. Garang dengan anak-anak. Tak pernah saya tak kena marah. Asyik kena marah je. Kalau Mak tak marah tu samada dia mengandung, atau baru  balik dari kursus motivasi keibubapaan. Benda yang paling sinonim dengan kami adalah batang penyapu. Batang penyapu dengan rambut penyapu tu pun dah tak boleh beza. Punyalah hancurnya batang… Read More »

Tips Mengasuh Anak Bagi Ibu Bekerja

Samada bekerja dari rumah, atau di pejabat, seorang ibu tetap bekerja dan berkejar sepenuh masa, di mana-mana saja 🙂 Antara dilema mak-mak ni adalah – apa cara terbaik nak mengasuh anak. Cara mana? Teori mana? Method apa? … Saya pun macam tu juga… Mestilah kita nak yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu, kita akan… Read More »

Tips Menjauhkan Gadjet Dari Anak-Anak

*untuk panduan ibu bapa yang memiliki anak yang ‘gila gadjet’ sahaja. ibu bapa yang tak pernah beri anak main gadjet lebih baik jangan baca, nanti anda terdorong nak beri komen yang mengguris hati… Ramai di kalangan ibu bapa yang menjadikan gadjet sebagai alat untuk menenangkan anak, termasuklah saya (satu ketika dulu). Disebabkan saya selalu bersama… Read More »