Kenapa Saya Hantar Anak ke Kumon?

keep-calm-and-finish-your-kumon-12

Saya adalah antara emak yang mempunyai idea "tuisyen tak bagus untuk anak2" "kelas tambahan buat anak2 tambah stress". Ye.. sebab anak sulung saya pernah beritahu dia dah takmau belajar bila di rumah. Di sekolah dah belajar, pagi petang siang malam belajar. So kat rumah nak rileks, nak main. Saya cuba utk jadi lenient seboleh mungkin. Yelah, semua mak nak yang terbaik untuk anak2 kan. Sape nak anak2 yang stress.. tertekan. Tapi lama kelamaan saya dapati diorang ada sikit problem dalam … [Read more...]

Panduan Mendidik Anak Supaya Mendengar Kata

ANAK MENDENGAR KATA

Assalamualaikum wbt Ini adalah perkongsian daripada pengalaman saya... Siapa yang taknak anak-anak yang taat dan mendengar kata. Saya pun pernah rasa stress dengan anak-anak yang tak seperti yang kita expect. Saya pun pernah rasa loser. Dan alhamdulillah, rasanya semua tu adalah titik tolak untuk melakukan perubahan dan upgrade skil keibubapaan dan mendidik anak-anak. Iye, setiap isu kehidupan yang Allah beri adalah untuk kita upgrade, bukan nak men-down-kan kita. Mudah-mudahan … [Read more...]

Cakap Yang Elok-Elok Saja Buat Anak-Anak

ARNAB

"Ish budak ni, nakal sangat" "Budak-budak ni memeningkan kepala saja" "Anak2 kecil ni memang menyusahkan" "Kenapalah korang ni nakal sangat" Andaikata ada pernah terlintas kata-kata di atas, istighfar dan ucapkanlah "Naudzubillahi min zalik". Budak-budak.... Budak mana yang tak ada perangai. Kita tengok anak orang lain diam elok je, tapi kita mungkin tak tahu dengan mak ayah dia, perangai dia macamana. Jangan ingat anak-anak kita je yang kaki melompat, berlari, … [Read more...]

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Dari anak pertama sampai anak ketiga memang tak pernah check-up mengandung di klinik kerajaan. Sebabnya....? Ramai orang kot. Kasi can lah kat orang lain. Lagipun semua tu dicover oleh company... jadi takdelah kisah pun pegi jumpa pakar mana-mana pun semua company tanggung :) Bila masuk anak yang keempat ni, consider ke klinik kerajaan, bukanlah semata-mata sebab dah takde siapa nak cover,... tapi sebab klinik kesihatan kat sini kurang sikit sesaknya berbanding tempat lain (hasil survey … [Read more...]

Tips Jimatkan Data Intenet & Hentikan Anak Ketagih Gajet

ANAK KETAGIH GADJET

Dah menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menjalankan bisnes online, terutama Shaklee, yang alami masalah seperti di bawah:- Berebut handphone/laptop/gajdet dengan anak Anak asyik tengok YouTube Data cepat habis Akibatnya... anak ke mana, bisnes ke mana. Apa yang saya buat ialah, kalau gajet cuma ada satu... tegaskan bahawa itu bukan barang mainan. Smartphone adalah alat komunikasi yang diperlukan oleh orang tua, bukan budak-budak. Ya, anak-anak saya pun pernah juga jadi … [Read more...]

Terawih Di Masjid Wilayah Yang Mesra Kanak-Kanak

sumber : MyNewsHub

Bila tiba bulan Ramadhan, umat Islam mula memenuhi masjid untuk menjalankan ibadah special yang tiada pada bulan-bulan lain, yakni solat terawih. Masa ni kita akan lihat betapa meriahnya, masjid-masjid dan surau-surau mulai penuh dengan umat manusia dari sekecil-kecil sampai ke sebesar-besar. Para ibu bapa turut mengambil peluang ini untuk memperkenalkan anak-anak dengan masjid. Maklumlah, mungkin di bulan-bulan lain, malam-malam pun masih terikat dengan kerja, tapi di bulan ini biasanya … [Read more...]