Kenapa Saya Hantar Anak ke Kumon?

keep-calm-and-finish-your-kumon-12

Saya adalah antara emak yang mempunyai idea "tuisyen tak bagus untuk anak2" "kelas tambahan buat anak2 tambah stress". Ye.. sebab anak sulung saya pernah beritahu dia dah takmau belajar bila di rumah. Di sekolah dah belajar, pagi petang siang malam belajar. So kat rumah nak rileks, nak main. Saya cuba utk jadi lenient seboleh mungkin. Yelah, semua mak nak yang terbaik untuk anak2 kan. Sape nak anak2 yang stress.. tertekan. Tapi lama kelamaan saya dapati diorang ada sikit problem dalam … [Read more...]

Tips Jimatkan Data Intenet & Hentikan Anak Ketagih Gajet

ANAK KETAGIH GADJET

Dah menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menjalankan bisnes online, terutama Shaklee, yang alami masalah seperti di bawah:- Berebut handphone/laptop/gajdet dengan anak Anak asyik tengok YouTube Data cepat habis Akibatnya... anak ke mana, bisnes ke mana. Apa yang saya buat ialah, kalau gajet cuma ada satu... tegaskan bahawa itu bukan barang mainan. Smartphone adalah alat komunikasi yang diperlukan oleh orang tua, bukan budak-budak. Ya, anak-anak saya pun pernah juga jadi … [Read more...]

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

solat

"Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun" [HR Abu Daud] "Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga" "Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga" Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu? Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan dipandang serong anak kita tu. Saya kongi satu cara macamana nak didik anak menjadi rajin solat. Pertamanya, anak … [Read more...]

Kepentingan Bedtime Story Kepada Anak-Anak

BERCERITA SEBELUM TIDUR

Setiap malam, rutin kami sebelum tidur, (setelah menyiapkan diri dan membaca doa) adalah bercerita. Biasanya saya akan bercerita secara verbal, sehinggalah mereka tertidur. Kenapa bercerita, dan kenapa sebelum tidur? Bercerita adalah salah satu cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej. "Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini" [12:3] Abraham Lincoln adalah contoh seorang tokoh yang suka menyampaikan mesej … [Read more...]

Cara Jimat Ajar Anak Menabung

NINJAGO PIGGY BANK

Tabiat menabung mesti dididik sejak kecil. Teringat macamana ayah dan emak mengajar kami menabung sejak kecil. Seronok sangat bila rasa tabung berat, mak bawa ke bank dan simpan dalam akaun. Walaupun ada ketika bila dah besar jadi lupa daratan sikit, tapi benih yang dipupuk dari awal tetap kukuh dan kuat. Ramai orang sebaya saya sekarang ni... tak pernah menabung. Mula-mula dulu saya sangat terkejut bila tahu ramai di kalangan kawan-kawan saya tak ada saving, dan ada yang tak pernah terfikir … [Read more...]

Tips Mengasuh Anak Bagi Ibu Bekerja

Samada bekerja dari rumah, atau di pejabat, seorang ibu tetap bekerja dan berkejar sepenuh masa, di mana-mana saja :) Antara dilema mak-mak ni adalah - apa cara terbaik nak mengasuh anak. Cara mana? Teori mana? Method apa? ... Saya pun macam tu juga... Mestilah kita nak yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu, kita akan cari dan survey cara terbaik, mainan terbaik, pengajaran terbaik... segalanya untuk anak kita. Dengan lambakan teknik-teknik mengasuh dan mendidik anak, diam tak … [Read more...]