Category Archives: Education & Learning

Tips Jimatkan Data Intenet & Hentikan Anak Ketagih Gajet

Dah menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menjalankan bisnes online, terutama Shaklee, yang alami masalah seperti di bawah:- Berebut handphone/laptop/gajdet dengan anak Anak asyik tengok YouTube Data cepat habis Akibatnya… anak ke mana, bisnes ke mana. Apa yang saya buat ialah, kalau gajet cuma ada satu… tegaskan bahawa itu bukan barang mainan. Smartphone adalah alat komunikasi… Read More »

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

“Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun” [HR Abu Daud] “Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga” “Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga” Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu? Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan… Read More »

Kepentingan Bedtime Story Kepada Anak-Anak

Setiap malam, rutin kami sebelum tidur, (setelah menyiapkan diri dan membaca doa) adalah bercerita. Biasanya saya akan bercerita secara verbal, sehinggalah mereka tertidur. Kenapa bercerita, dan kenapa sebelum tidur? Bercerita adalah salah satu cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej. “Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini” [12:3] Abraham… Read More »

Tips Mengasuh Anak Bagi Ibu Bekerja

Samada bekerja dari rumah, atau di pejabat, seorang ibu tetap bekerja dan berkejar sepenuh masa, di mana-mana saja 🙂 Antara dilema mak-mak ni adalah – apa cara terbaik nak mengasuh anak. Cara mana? Teori mana? Method apa? … Saya pun macam tu juga… Mestilah kita nak yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu, kita akan… Read More »