Category Archives: Education & Learning

Tips Jimatkan Data Intenet & Hentikan Anak Ketagih Gajet

Dah menjadi lumrah bagi ibu-ibu yang menjalankan bisnes online, terutama Shaklee, yang alami masalah seperti di bawah:- Berebut handphone/laptop/gajdet dengan anak Anak asyik tengok YouTube Data cepat habis Akibatnya… anak ke mana, bisnes ke mana. Apa yang saya buat ialah, kalau gajet cuma ada satu… tegaskan bahawa itu bukan barang mainan. Smartphone adalah alat komunikasi… Read More »

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

“Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun” [HR Abu Daud] “Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga” “Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga” Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu? Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan… Read More »

Kepentingan Bedtime Story Kepada Anak-Anak

Setiap malam, rutin kami sebelum tidur, (setelah menyiapkan diri dan membaca doa) adalah bercerita. Biasanya saya akan bercerita secara verbal, sehinggalah mereka tertidur. Kenapa bercerita, dan kenapa sebelum tidur? Bercerita adalah salah satu cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej. “Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini” [12:3] Abraham… Read More »

Tips Mengasuh Anak Bagi Ibu Bekerja

Samada bekerja dari rumah, atau di pejabat, seorang ibu tetap bekerja dan berkejar sepenuh masa, di mana-mana saja 🙂 Antara dilema mak-mak ni adalah – apa cara terbaik nak mengasuh anak. Cara mana? Teori mana? Method apa? … Saya pun macam tu juga… Mestilah kita nak yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu, kita akan… Read More »

Tips Menjauhkan Gadjet Dari Anak-Anak

*untuk panduan ibu bapa yang memiliki anak yang ‘gila gadjet’ sahaja. ibu bapa yang tak pernah beri anak main gadjet lebih baik jangan baca, nanti anda terdorong nak beri komen yang mengguris hati… Ramai di kalangan ibu bapa yang menjadikan gadjet sebagai alat untuk menenangkan anak, termasuklah saya (satu ketika dulu). Disebabkan saya selalu bersama… Read More »

Grand Opening Genius Baby on Board Shah Alam Yang Meriah!

Alhamdulillah, jutaan tahniah buat my BFF, Watie the proud founder of Genius Baby on Board (GBOB) di atas pembukaan branch ke-4 GBOB di Shah Alam. Masih teringat GBOB humble beginning di Wisma Bling Lustre, Meranti Jaya satu masa dulu.. sekarang dah pun berkembang ke Klang, Shah Alam dan Johor Bahru! Oh, apakah bendanya GBOB ni…… Read More »

Apa Yang Patut Diajar Kepada Anak?

Perlukah seorang anak kecil diajar membaca, menulis, mengira? Adakah usia kecil sepatutnya dipenuhi dengan bermain? Umur berapakah sepatutnya seorang anak sepatutnya tahu membaca? Adalah antara persoalan dan dilema yang melanda ibu bapa hari ini. Persoalan tentang apakah cara terbaik untuk merangsang anak-anak.. Adakah benar anak yang sudah pandai semasa kecil (dari segi akademik) akan berasa… Read More »

Antara Wak AG, Cikgu Shida dan Jeremy (Super Simple Songs)

Sekarang ni siapa yang dengar Hot FM tu tahulah tentang kempen Wak AG Jangan Nyanyi yang menawarkan hadiah wang tunai sehingga RM60,000 sepanjang Mac ni. Macam kelakar jugak tergelak-gelak dengar WAk AG nih. Pastu ada pulak contest dalam laman web Hot FM yang menampilkan Wak AG vs Cikgu Shida. Siapa yang lebih best antara cikgu… Read More »

Montessori at Home Resources

We had discussion about Montessori education recently and that triggers me to write this entry. For year, I’m longing to have a so-called Montessori home. I bought several Montessori materials when Hafiy was a little baby. But to have a Montessori-home like what I wish was no to avail. Until I sent my kids to… Read More »

Genius Baby on Board

Kalau ada yang tengok rancangan IKS di TV1 hari Sabtu lepas, mesti dapat tengok tentang Genius Baby on Board yang beroperasi di Wisma Bling Lustre menjalankan aktiviti-aktiviti berupa pendidikan awal dan skill keibubapaan. Genius Baby on Board dimiliki rakan saya, Puan Watie (Norhidawati Abdul Aziz) yang juga merupakan partner kami. Puan Watie membangunkan Genius Baby… Read More »

Kaedah al-Baghdadi Untuk Mengajar Anak Mengaji

Saya ni bukanlah seorang dedicated homeschooler atau pengkaji tegar tentang kaedah2 pendidikan awal. Tapi saya suka mengkaji kaedah2 untuk mengajar anak di rumah, dan aplikasikan mana yang mampu untuk anak-anak. Tentang pengajian membaca (reading), secara peribadi saya dapati kaedah sight word lebih berkesan untuk mengajar anak membaca lebih awal. Saya ‘tersilap’ kerana memperkenalkan A B… Read More »

Seminar Pendidikan Awal Kanak-Kanak di GBOB

Bila sebut tentang pendidikan awal kanak-kanak ni, kadangkala ia menjadi isu yang subjektif. Sama lah seperti isu penyusuan, percanggahan pendapat pasti ada untuk individu yang berbeza. Dalam konteks pendidikan awak kanak-kanak, mungkin kebanyakan ibu bapa terus terfikir tentang taska terbaik, tadika terbaik, sekolah terbaik, dan sebagainya. Namun pada pendapat saya, pendidikan awal kanak-kanak adalah sesuatu… Read More »

Cukup Kiasu-kah Kita?

Kita mungkin sering mendengar perkataan KIASU, yang membawa makna ‘tak mahu kalah’ atau kalau di kalangan masyarakat Melayu ia menjadi lebih lembut iaitu ‘menjadi yang terbaik’. Sikap kiasu ni biasanya dikaitkan dengan masyarakat Cina, apakatah lagi perkataan tersebut asalnya dari bahasa Mandarin. Sekarang ni ramai orang termasuk ibu bapa menjadi kiasu, dalam pelbagai aspek. Boleh… Read More »

Peluang Yang Kita Beri Kepada Anak

Ahad lepas saya mengikuti Seminar Early Childhood Education (ECE) yang dianjurkan oleh Genius Baby on Board di Wisma Bling Lustre, Puchong (sekarang rasa Puchong makin dekat je dengan Damansara, LOL). Satu seminar yang santai but superb! Memang tak rugi bayar mahal-mahal. Saya akan cover (fuyyo macam wartawan ko!) tentang seminar ni dalam satu entry lain.… Read More »

Sekolah Yang Bagus atau Ajar Di Rumah?

Saya mempunyai dua orang anak. Semasa anak pertama saya di awal usianya, (0-2 tahun) saya tinggal di Sarawak, dan punya pembantu rumah. Kehidupan di Bandaraya Miri amatlah SUPERB, I tell you. Walaupun tak ada hypermarket, shopping complex pun limited, barang-barang mahal (ayam sekilo masa tu RM8.90!), jauh dari keluarga dan sebagainya… But we had our… Read More »