Category Archives: Hafiy

Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar For Dummies

Kamilah yang dummies tu.  Kami punya KPI mesti penuhkan kehadiran anak ke sekolah. Kalau demam mesti ada MC. Tapi sayangnya, Hafiy tak hadir sekolah bukan sebab demam… Tapi terpaksa ikut kami ke business trip T__T  Dilema juga kadang-kadang, bila kami ada trip bisnes, tak ada orang boleh jaga Hafiy. Kalau adiknya berdua tu boleh tinggal dengan cikgu,… Read More »

Hari Pertama Anak Masuk Darjah Satu

Alhamdulilllah, dah 3 Januari hari ni. Dah 2 hari Hafiy memulakan pembelajaran sekolah rendahnya. Homeschool? Nampaknya I’m not ready for that. Atau, lebih baik serahkan pada yang lebih pakar (Cikgu). Di rumah kita support dengan latihan dan sebagainya. Hmm  tapi Hafiy belum masuk sekolah agama lagi. Agak-agak mampu ke tak nak menyekolah-agamakan di rumah? 😀… Read More »

Sekolah Yang Bagus atau Ajar Di Rumah?

Saya mempunyai dua orang anak. Semasa anak pertama saya di awal usianya, (0-2 tahun) saya tinggal di Sarawak, dan punya pembantu rumah. Kehidupan di Bandaraya Miri amatlah SUPERB, I tell you. Walaupun tak ada hypermarket, shopping complex pun limited, barang-barang mahal (ayam sekilo masa tu RM8.90!), jauh dari keluarga dan sebagainya… But we had our… Read More »

Selamat Hari Lahir Hafiy

Hari kelahiran Hafiy yang ke-3 ialah pada 6 Oktober 2010, tapi saya terlalu penat dan pening untuk update apa-apa, (apa lagi celebrate apa-apa). Target saya tidak tercapai iaitu untuk melihat Hafiy pandai membaca dan mengaji T_T kelemahan saya kerana sejak beberapa bulan lalu tidak dapat mengambil masa walau sebentar untuk mengajar anak-anak di rumah. Namun… Read More »

Ibu Ratu Hatiku

Ibu, ratu hati semua. Satu hari Hafiy menyanyikan lagu “… Ibu…. Ibu… Engkaulah ratu hatiku….” Mommy : wah pandai Hafiy nyanyi. Hafiy :(sengih2) Mommy : siapa ibu Hafiy? Hafiy : Ibu kat school (merujuk kepada gurunya yang dipanggil ibu) Bolehhhh taaaakkkk T_T takpe2 nanti Mommy tukar liriknya jadi Mommy engkaulah ratu hatikuuuu.

Khalifah Method Beats Shichida, Glenn Doman, etc.

Walaupun tak ramai yang tahu, hanya beberapa teman rapat saja, saya adalah peminat kepada early education method seperti Shichida, Glenn Doman, Montessori… tapi hanyalah semata-mata dari pembacaan dan perbincangan dengan kawan2 yang mempunyai minat yang sama, dan mengaplikasikan method2 tersebut terhadap anak mereka. Saya tak ada lah nak pegi kelas ke apa, paling-paling pun menghantar… Read More »

Pendaftaran Masuk Sekolah Tahun 1 Online

Tok Ma memberitahu sekarang ni nak mendaftar masuk sekolah darjah 1 dah boleh buat online. Kami sebagai ibu bapa yang tak ada contact di sekolah rendah berdekatan, berkenaan bila mereka mula buka pendaftaran, rasa seronok lah. Senang kan daftar online. Walaupun Hafiy baru nak masuk 3 tahun, tapi kena daftar cepat-cepat (masa umur 4 tahun)… Read More »

Berkawan Dengan Jin

Satu hari di dapur rumah. Hafiy melilau-lilau di sekitar dapur.   Hafiy : Mommy, mana kawan Hafiy? Mommy : Kawan yang mana? (Ah, sudah, kawan apa pulak ni. Dalam hati dah berdebar2 maklumlah banyak kejadian berkaitan benda2 mistik yang melanda kebelakangan ni) Hafiy : Kawan yang putih. Mommy : Kawan putih yang mana? (Haaaa, pocong… Read More »

Perkembangan Anak Bujang Saya

Alhamdulillah, dari sehari ke sehari saya berpeluang menyaksikan pembesaran anak-anak bujang saya. Walaupun kadang-kadang ada tercetus dalam hati “Ya Allah kenapa la Kau berikan aku anak2 yang kuat menangis dan susah tidur malam? Susahnye nak buat apa-apa..” tapi bila saya pandang kembali jejak-jejak yang saya tinggalkan.. “hmm, not bad”  🙂 Kadang-kadang tak berapa nak percaya… Read More »

Anak Saya Dah Pandai Membilang!

“Ada berapa biji oren ni?” “Ada berapa buah kereta kat sini?” Itu adalah antara soalan yang selalu saya tanya Hafiy untuk praktikal matematiknya. Saya tak rasa telalu awal untuk prkenalkan dia dengan bilangan2, sebab dia perlu untuk aplikasi dalam hidup dia, dan untuk tolong saya. Kan senang kalau boleh cakap “Hafiy, ambilkan Mommy 2 biji… Read More »

Stuck in Prince Court Medical Centre

Saya adalah di Prince Court Medical Centre sejak semalam kerana Hafiy disyaki menghidapi rotavirus (oh saya mesti memberi Fahry imunisasi rotavirus secepat mungkin!). Lebih kesian lagi sebab Hafiy dah mula tak makan sejak Jumaat lepas, bila dalam mulut dia tiba2 ada ulser yang banyak. Di kedua2 pipi (belah dalam), bibir atas bawah, lelangit… kesian sangat.… Read More »

“Kita Nak Em…!” – Bila Anak Dah Pandai Meminta-Minta

Sejak semalam Hafiy membahasakan dirinya “Kita”. Mula2 ingatkan apa la dia cakap “Ta na mam” Ingatkan la ‘tak nak mamam’.. Rupa-rupanya ‘kita nak mamam’. Mana entah dia belajar cakap ‘kita’ sebagai kata ganti diri pertama. Hari ni pun duk ber’kita-kita’. Balik tadi passed by Mc Donald’s “Kita nak Em!” “Kita nak Em!” “Kita nak Em… Read More »

Hafiy and Fahry Development for This Month

Wah, jarang tu Mommy tulis perkembangan anak-anak. Rasa macam kena tulis jugak walaupun kadang2 takut ter-brag. Tak kisahlah, nanti2 kang boleh baca balik tak gitu. Hafiy at 25 Months: Can say sentences tapi words masih sekerat2. And sometimes frasa ayat terlintang pukang. “Fish Hafiy nak”. “Car Abiy tu” “Poo dah (dah berak, bukan ‘poodah!’)”. Kenal… Read More »