Category Archives: Hafiy

Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar For Dummies

Kamilah yang dummies tu.  Kami punya KPI mesti penuhkan kehadiran anak ke sekolah. Kalau demam mesti ada MC. Tapi sayangnya, Hafiy tak hadir sekolah bukan sebab demam… Tapi terpaksa ikut kami ke business trip T__T  Dilema juga kadang-kadang, bila kami ada trip bisnes, tak ada orang boleh jaga Hafiy. Kalau adiknya berdua tu boleh tinggal dengan cikgu,… Read More »

Hari Pertama Anak Masuk Darjah Satu

Alhamdulilllah, dah 3 Januari hari ni. Dah 2 hari Hafiy memulakan pembelajaran sekolah rendahnya. Homeschool? Nampaknya I’m not ready for that. Atau, lebih baik serahkan pada yang lebih pakar (Cikgu). Di rumah kita support dengan latihan dan sebagainya. Hmm  tapi Hafiy belum masuk sekolah agama lagi. Agak-agak mampu ke tak nak menyekolah-agamakan di rumah? 😀… Read More »

Sekolah Yang Bagus atau Ajar Di Rumah?

Saya mempunyai dua orang anak. Semasa anak pertama saya di awal usianya, (0-2 tahun) saya tinggal di Sarawak, dan punya pembantu rumah. Kehidupan di Bandaraya Miri amatlah SUPERB, I tell you. Walaupun tak ada hypermarket, shopping complex pun limited, barang-barang mahal (ayam sekilo masa tu RM8.90!), jauh dari keluarga dan sebagainya… But we had our… Read More »

Selamat Hari Lahir Hafiy

Hari kelahiran Hafiy yang ke-3 ialah pada 6 Oktober 2010, tapi saya terlalu penat dan pening untuk update apa-apa, (apa lagi celebrate apa-apa). Target saya tidak tercapai iaitu untuk melihat Hafiy pandai membaca dan mengaji T_T kelemahan saya kerana sejak beberapa bulan lalu tidak dapat mengambil masa walau sebentar untuk mengajar anak-anak di rumah. Namun… Read More »

Ibu Ratu Hatiku

Ibu, ratu hati semua. Satu hari Hafiy menyanyikan lagu “… Ibu…. Ibu… Engkaulah ratu hatiku….” Mommy : wah pandai Hafiy nyanyi. Hafiy :(sengih2) Mommy : siapa ibu Hafiy? Hafiy : Ibu kat school (merujuk kepada gurunya yang dipanggil ibu) Bolehhhh taaaakkkk T_T takpe2 nanti Mommy tukar liriknya jadi Mommy engkaulah ratu hatikuuuu.