Category Archives: Hafiy

Khalifah Method Beats Shichida, Glenn Doman, etc.

Walaupun tak ramai yang tahu, hanya beberapa teman rapat saja, saya adalah peminat kepada early education method seperti Shichida, Glenn Doman, Montessori… tapi hanyalah semata-mata dari pembacaan dan perbincangan dengan kawan2 yang mempunyai minat yang sama, dan mengaplikasikan method2 tersebut terhadap anak mereka. Saya tak ada lah nak pegi kelas ke apa, paling-paling pun menghantar… Read More »

Pendaftaran Masuk Sekolah Tahun 1 Online

Tok Ma memberitahu sekarang ni nak mendaftar masuk sekolah darjah 1 dah boleh buat online. Kami sebagai ibu bapa yang tak ada contact di sekolah rendah berdekatan, berkenaan bila mereka mula buka pendaftaran, rasa seronok lah. Senang kan daftar online. Walaupun Hafiy baru nak masuk 3 tahun, tapi kena daftar cepat-cepat (masa umur 4 tahun)… Read More »

Berkawan Dengan Jin

Satu hari di dapur rumah. Hafiy melilau-lilau di sekitar dapur.   Hafiy : Mommy, mana kawan Hafiy? Mommy : Kawan yang mana? (Ah, sudah, kawan apa pulak ni. Dalam hati dah berdebar2 maklumlah banyak kejadian berkaitan benda2 mistik yang melanda kebelakangan ni) Hafiy : Kawan yang putih. Mommy : Kawan putih yang mana? (Haaaa, pocong… Read More »

Perkembangan Anak Bujang Saya

Alhamdulillah, dari sehari ke sehari saya berpeluang menyaksikan pembesaran anak-anak bujang saya. Walaupun kadang-kadang ada tercetus dalam hati “Ya Allah kenapa la Kau berikan aku anak2 yang kuat menangis dan susah tidur malam? Susahnye nak buat apa-apa..” tapi bila saya pandang kembali jejak-jejak yang saya tinggalkan.. “hmm, not bad”  🙂 Kadang-kadang tak berapa nak percaya… Read More »