Kindergarten in Kuala Lumpur – Which One is The Best?

by admin on May 27, 2009 · 36 comments

I am thinking of sending Hafiy to kindergarten or nursery while Bibik is going home next month. We have Taman Pendidikan Adna, just selang 2-3 rumah from ours, Q-Dees at the other side of the road, Smart Reader Kids near the main road and many many other kindergartens and nurseries.

It is not that I’m not capable to take care of them alone, but I think Hafiy needs some exposure on how to socialize the right way with kids at his age. He’s get together well with kids older than him and he becomes a bit ‘tigerish’ since then. We were at our Abiy’s kampung last weekend. Abiy has a troop of cousins who ‘kalaurumahtakpecahtaksah’. At first, we were worried about Hafiy, if he’d be bullied by those ‘uncles’. “Habislah Hafiy nanti..”

But surprisingly things turned upside down. Hafiy yang mula membuli pakcik-pakciknya. “Kakak, Hafiy tolak Haris”, “Kakak, Hafiy sepak Ikram”. Uh uh… very well son. I never imagined my son did that!

Until our uncle (Abiy’s uncle) pun terkejut. First-first he asked “How Hafiy? Tak menangis ke?” Ahaks, then I told him “Oi jangan… diorang ni kalah dengan Hafiy” Wow wow… memang ajaib.

I dunno where he ‘learnt’ to ‘bully’ people.Or maybe cos he used to get along with those kids yang suka main ultraman-ultraman. I never watch nor let him watch TV shows yang ganas-ganas. Everyday at least watching Dibo The Gift Dragon, Barney and Air Crash Investigation je.

For the sake of bringing him out to bookstore and other places, I really think that he needs this exposure. To mingle around with the neighbors.. kirim salam. Eh, didn’t I tell you that our nearest neighbor is a nasyid artist, someone from In-Team… what’s his name ah? The specky one.. Hazami? Hazimin? Hazamin? Sapa2 pemnat dia bole la datang rumah I, nanti leh buat2 tersalah rumah. Ahaks.

Abiy said if I want to send our kids to kindy, never send to academic oriented one because he wants them to learn in holistic ways. But Montessori kindy is not available here, I think the nearest is at TTDI, Tadika Diyana. But they are not accepting a 1 1/2 year.

I found one at Damansara Jaya, Montessori House of Little Capers but they also accepting 2 years above. And the 2 year old class is Playschool. And they have DayCare too. Suitable la if I go back to work later.

Genius Aulad pun dekat. We have one at Kota Damansara and another one at Bandar Sri Damansara. Talking about Islamic Kindergarten, I’m eyeing jugak on Islamic Montessori.. Nuh’s Ark Islamic Montessori kat Shah Alam jauh sangat. Another Montessori yang ajar mengaji is at Damansara Utama. Akademi Al fan is jauh kat Bandar Kinrara. Other Islamic Montessori kat area-area KL belah-belah East sana. Wah wah wah mengira tadika pulak.

Actually I wasn’t thinking about sending anyone of them to kindy. First because Hafiy is still young, and second I want them to be ‘schooling’ at home. But up to this point I think I have to do something. Or else I’ll rasa tak sedap hati everytime bringing Hafiy out cos he’s so over excited satu, and lately he shows ciri-ciri ‘tiger’. So.. I dont have any idea about kindy, and its importance except my want la. Hahahaha.

Kami 5 beradik, 3 of us went to Taski while the other 2 to Tadika Kemas. The Taski products did very well, even all of us khatam al-Quran at age 7 (even if orang lain lagi awal but standard my kampung tu dah OK ler) and got very very good grades along our journey in Primary School. But the other 2.. hmm… until Standard 6 still baca Muqaddam and my youngest brother now Standard 4, last year still could not recognize huruf hijaiyah. Woe oo woe…

Is the early education centre influence our performance? Where others send their kids? Maybe someone want to share their experience about kindy or not sending to kindy… Anyone?

Actually I don’t mind about other aspect, so far my concern is about his ‘socialization intelligence’ je. Lagipun just for temporary sementara Bibik balik kampung je. Bole Mami lepak-lepak dengan Fahry.

Technorati Profile

{ 36 comments… read them below or add one }

Asiah Abd Jalil May 27, 2009 at 10:13 am

My second child, Hamzah Al Asad memang sangat brutal masa umur baya-baya Hafiy. Dah nama pun Al Asad, kan Asad tu maksudnya singa. My husband and I selalu upset waktu tu, sebab takut nanti orang kata tak pandai didik anak. Hamzah tak threw tantrum, normally dia buat hal sendiri, yang agak kasar-kasar. Dia tak buli atau pukul orang, cuma dia treated orang cara kasar, seolah-olah itu memang nature dia.

Until one day, ada sorang Ustaz tengok perangai Hamzah, dia kata, bagus kalau anak lelaki perangai macam tu, dari kecil kena didik character seorang lelaki pejuang. Sebab Hamzah bukan buat jahat, cuma nature dia kasar sikit. Since then we changed our mind on how we look at his behaviour. Kalau anak lelaki lembik, penakut, pasif semacam, itu yang tak betul, itu yang patut kita bimbang.

But yes, parents still kena guide. I let Hamzah watches Ultraman everyday, in fact kalau dia tertidur, I yang kejut dia bangun, sebab nanti dia sedih kalau terlepas tengok on that day. Bila dia main kasar-kasar dengan adik-adik dia, I will tell him, “Ultraman tu dia pukul monster yang jahat aje, mana dia pukul orang pun!” And he gets the idea, ada tempat dan masa tertentu kena ganas, ada tempat dan masa tertentu kena behave dan berakhlak mulia. Now dia dah pandai evaluate, yang mana baik, yang mana buruk. Sometimes balik dari tadika, dia akan cerita tentang kawan-kawan dia yang pukul kawan-kawan lain, and he himself will condemn such actions.

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 10:34 am

aha you’re rite!

and im still thinking sending him to a place yg make him able to socialize is a good option, since he can get along well with elder kids (yela derang pun dah besar, tak kisah pun budak kecik buat perangai cemana layan je) but still kureng dengan kids at his age.

tengok gath nanti cemana respond dia, kot OK, bagus la :D

Reply

aidie May 27, 2009 at 10:17 am

i pun tgh tercari2 playschool for my son. he’s already 2 tapi still cant talk.maybe by socializing with kids his own age, maybe he’ll learn to talk. hafiy samalah mcm my son…suka membuli org2 yg lagi besar dari dia..kalau ngan bdk2 kecik or sebaya ngan dia..takmo layan..

anyways, i think we have to visit all the potential kindergartens before we make any decisions..kena tgk byk aspect especially hygiene :) ..oh tkmo la anak2 kerap sakit..pening kepala dibuatnye

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 10:36 am

hahaha. mmg ‘tiger’!

yes, good suggestion tuh! dahle budak2 kat kindy tu macam2 jenis umat. kene gak pegi check tempatnye sampai ke blakang.

Reply

Raihanah May 27, 2009 at 10:34 am

Salam along,
First time reply, nak share jugak topic ni.
Saya pun terfikir juga nak hantar hakim (16mths) to socializing. Terfikir ni sbb hari tu 3 hari mak pegi Palembang, so hakim tinggal dengan bibik. Malangnya hari ke 5 hakim demam. Rupa2nya dia demam sbb asyik berjemur panas. Diceritakan oleh neighbour kami bibik dgn hakim duduk bersila luar rumah tak masuk2 until disuruh neighbour kami yg kepelikkan.
So tu la pk, daripada biar je hakim duduk dgn bibik, why not dia main2 dengan play group.
I ada jumpa play group ni, Alim Kids, accepted 2 years above. Tapi dia operation on Sabtu aje, tu pun sejam aje. Rasanya kalau nak mula2 kenalkan anak dengan dunia socializing ni sesuailah kot.
And kebanyakan kindy accept from 4years above. Ada satu nearby my house (gombak), Atfal kids rasanya, pun from 4years.
Kalau boleh i nak elakkan ambil bibik sbrnya, kalau nak tambah 2nd child tak tahulah lagi cemana strateginya. nak hantar nursery pun i tak minat (sbb ramai org dan terdedah kpd bakteria :p).
sama2lah kita share.

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 10:40 am

salam K Anah,

uuu awat bibik wat lagu tu???? apa dia buat kat luar huhu.

playgrup Alim tu kat Bangi tu ek kak?

tu la kindy taknk budak2 kecit ni. hehe.

nursery tu byk dgr citer yg tak best.. dilema working mom hahaha.

Reply

Lana May 28, 2009 at 10:58 am
fid May 27, 2009 at 10:45 am

lyna..playschool….kalau antar playschool pun ok kot(kot la..i tak tau x pernah..dgr org citer je)

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 11:02 am

hehehe manakah itu plasyskul dekat2 rumah sayaaaa

Reply

QueeNin Murni May 27, 2009 at 11:04 am

salam.. nursery mmg tak best kalau hantar baby yg sgt kecik.. mcm lepas2 pantang trus hntr kan.. mmg ssgt prone unt sakit..
adam kat nursery, skang ni alhamdulillah.. dah ok, mebe sebab antibodi dia dah cukup kuat kan..

kalau nak cari mcm social class or seangkatan dgnnyer for his age, u still have to wait or join the session .

try je la hantr nursery.. lagipon sekejap jek kan.. :)

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 11:48 am

last2 kuhantat taman pendidikan sebelah rumah tu je. hehe. jalan kaki je.

Reply

Azza May 27, 2009 at 11:14 am

i nak carik kindergarten umur budak satu tahun. rase2 ade tak eh? hehe

Tapi u nak antar kejap jek kan. maybe boleh consider nursery aa..

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 11:48 am

ada ka eh? hehe. kot ada mesti mahal2 punya kot :P

Reply

zuhaini May 27, 2009 at 11:42 am

erm.. i tatau la kindergarden nih.. x pernah terasa nak survey.. haha :)

anyway, yg genius aulad tu saya pernah dgr.. khabarnya bagus.. :) cuba check website dia.. (err.. saya x da link la.. try google ya!) :)

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 11:50 am

Genius Aulad tu belakang rumah je. Nanti kalo gi sana ingat nakpi tanya terus. Tapi dia tak accept budak umur 2 tahun. huhu.

Reply

mirah May 27, 2009 at 11:43 am

oh mirah pun tgh dok pk nak hntr aisyah pergi school. Semalam tanya dia aisyah nak pergi school tak? Dia jawab nak. Nak belajar apa? Dia jawab lagi, abc, baca book. Haha boleh percaya ke ni?

Heheh tapi memang insyaAllah akan hantar dia ke taski abim je thn depan. Walaupun dia cecah usia 3thn pd dis ni, kira thun depan 4thn lah kan. Kat area sini takde lah tempat2 best mcm lyna mentioned tu, maka takdapatlah nak membantu.
Kat upm nih byk gak tadika, tp sbb dia baru potty train lagi pula biarlah dia temankan adik dia kat pengasuh, maka ditangguhkan lah hasrat itu ke thn depan.

And main reason nak hantar dia sbb dia mmg suka belajar, baca buku, observe benda. At least bila pergi taski, ada silibus nya, jadi dia lebih organize dan insyaAllah lebih membantu perkembangan dia. kalau nak harapkan kami, mungkin 10% je blh concentrate ajar dia malam-malam.

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 11:52 am

ha, saya pon product Taski Abim hehehe. seronok kecik2 dah hafal macam2 doa & surah. my sister umur 6 tahun hafal surah Sajadah. kita pun belajar menghafal surah tu ngan dia.

yuran pun murah.

Reply

Nur May 27, 2009 at 11:45 am

bestnye byk selection nk anta your kiddies..kt tempat akak ni hanya ada krista dgn kafa jer..huhuhu..nk anta smart reader jauh ke bandar nun..

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 11:53 am

mai la pindah sini kak. kat area neighbourhood ni je ada berbelas2 kindy. huhu.

Reply

salzahari May 27, 2009 at 12:42 pm

tu la Lyna,..tak sangka we have same plan. I mmg plan nak htr Aliah when she’s turn 2. well, to get her socialize with others and be more friendly with new person.

well, from my observation she can adapt and play with new gang but it takes a day or two (mcm jiran sblh tu dia nmpk muka hari2, boleh dah tp awal2 dia mesti ‘mengaum’ dulu rather than smile/ say Hi :p)

satu lg, nak ajar dia be more independent and learn to follow rules/ command. too early or not? (hee…ni kes dia kdg2 luah mkn di merata2 dia suka tp takmahu kutip bila org suh…)

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 3:20 pm

ehe. i think bila derang bergaul dgn sesama baya, derang lagi cepat tangkap ‘what a 2 year old should do’. ohohooo~

Reply

farah May 27, 2009 at 12:50 pm

Saya pon tgh berkira2 nak hanta taska berciri islamic atau tak??
Ilmu agama mmg takleh di ketepikan

….hehe thanks for sharing mommy lyna..semua taska yg u senaraikan almost dekt ngan rumah saya :D

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 3:21 pm

haha. senarai serba sedikit yg tidak membantu pun rasanya., urgh.. i pun takde knowledge lagi pasal kindy2 ni. baru nak merangkak mencarinya hehe.

Reply

mama danial May 27, 2009 at 1:03 pm

salam. i am a weekend mom (meaning that i only meet my son during the weekends). Mom and dad take cares of my son while me and hubby work here in KL. It’s been 5 years now, kesian kan? What to do, atuk ngan nenek tak kasik amik bibik or hantar nursery. Anyway, last year i send my boy to an Islamic kindy in Melaka. It was a horrible experince for him and lasted only for 3 months sebab ustazah kenalkan rotan awal-awal. Now he is in another kindy near my home in Melaka. Alhamdulillah, he can recites a few surah and hadis to me. Budak-budak at this age, otaknya terang dan mudah diajar. As for playschool, i agreee with the rest of the mums here, we don’t have a lot in KL. Unless you are considering Tumble Tots or Gymboree. Good to develop social skills and other skills too. Not forgetting the language!

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 3:25 pm

uh kesiannya 5 tahun tak duk dengan parentsss

then bila Danial nak balik? hopefully semua ok2 saja ya.

uik? tadika dah ajar rotan2. ngeee~~~ i masa darjah 3 baru ada cikgu yang suka rotan2. tapi tak penah kene sebab i ni baik budaknya “D

i’ll talk to huby later about playskool like tumbeltot & gymboree tu nge~~

TQVM!

Reply

mama danial May 27, 2009 at 5:13 pm

Danial balik sini bila start darjah satu. tuh pun 1000 kali pikir kesian kat tokma ngan atuk dia takder kawan sembang. Almaklum laa cucu lelaki sulung! dah spoilt sungguh budak tuh sebab atuk manjakan.

ni pun tengah try nak dapatkan yg sorang lagik..*wink*

Reply

Mrs Imran May 27, 2009 at 1:59 pm

it’s very good to know that mommies here are very concern about sending kids to nursery/kindy. i’m sure will look for one when the time comes nnt. bagus juga semua tk kedekut nk keluar duit utk dptkan nursery terbaik utk anak-anak. keep it up :) anak is always our no.1 priorities. get them the best.

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 3:26 pm

of kossss! i rela anak duk rumah je kalo dpt nursery yg macam cipan. hehe. kesian la kalau duk nrusery cam cipan, baik dia duk sorang2 kat rumah. huhuhu. (emo)

Reply

Hanz May 27, 2009 at 3:19 pm

Salam Jiran! Tak sangka U…u ni dekat sesangatlah ngan I rupanya. U duduk Kota Damansara Sek brapa? I’m working at Dataran Sunway Kota Damansara & send my boys at Nursery Sek 7. Patutlah ada terbaca u pegi Giant Kota Damnsara yg baru bukak tu…

Sorry, off topic. Ok.Nak share sikit. I pernah try ALIMKids Playgroup ni…& it was not bad. They conducted classes every Saturday morning & masa nilah ibu & anak boleh bonding, boleh meet up other mothers & anak2 pun boleh social sambil fun learning.Ada centre kat Mutiara Damansara. Check website. I dah lost contact PIC centre area ni…

Smart Reader? Pernah mengajar kat sini…hemmm..ini ikut luck-lah, jangan rely sangat they claim they’re the best coz franchise kindies like Smart Reader ker, Q-Dees ker, all depends how it is being operated & manning. Kalau tenaga pengajar passionate, anak u benefit if not u buang duit jer…

Genius Aulad? Ha-ha, I nak remove my 5year old boy next month & Homeschool instead. Why? Bukan Genius Aulad bagus ker? Itulah antara Qs yg i dapat bila mentioned my decision. Genius Aulad KD ramai sangat student, which is not advisable for early childhood methodology…anyway they are good in lining up activities especially Islamic ones throughout the year…only I guess not good enough for my boy…I’m just dissappointed with few minor things…(please, ini experience I, bukan nak influence u, kay)

Itu jelah nak share…Pssstt..one day boleh kita meet up coz dah dekat sangat ni..

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 3:33 pm

ohh ooooo… hihihi

i duk kat Saujana Damansara, jiran la jugak dgn Kota Damansara kan? Leh la kita jumpe2 hihihi.

owh Alim kat MD… bole consider tu. dkt dah, sambil2 jln2 the curve hihihi.

i so far tak kisah sgt psl academic wise, just for the sake of socialization. at least jumpa org lain selain i dgn bibik. hihi.

so, bila leh meet up? ;)

Reply

mamaadib May 27, 2009 at 3:33 pm

pendapatan hamba yang tak seberapa, hamba cukup suka mendengar tentang Alim Kids tuh, cam best jer,

dulu2 teringin nak hanto anakda ke situ, tpnya hamba keja hari sabtu.terpaksa ler pendam niat d hati.
try laa recce-recce.

kalau nak yang jenis half day pi cari playschool laa..bagi mak bagus playschool gini, idak le harap anak kita pandai membaca tang2 tu, kurang2 depa tau bergaul,berdikari, bertolak ansur, berani- oh anak hang dah terlalu berani keh keh

mak dulu tak masuk tadika taska bagai, tup2 masuk terus terjah darjah satu .Alhamdulillah menjadi jgk org*wink*

Reply

Mommy Lyna May 27, 2009 at 3:46 pm

hahaha. betul2.

tepiki plak kisah budak2 ‘genius’ yg penah menggegarkan media satu masa dulu. kat mana depa sekarang ya? adakah menjadi seperti saya? wit wit :D

tertanya2 juga.. apa didikan mak bapak Tun M utk beliau sampai beliau menjadi sebegitu? ;;)

Reply

bitt May 28, 2009 at 4:00 am

hi…my s.i.l experiences… i recommend kalo nak hantar Q-dees p kat bandar manjalara punya cawangan dekat gak dengan sri damansara…yg tu memang bagus semua complete…swimming pool pon ade…i cadang nak hantar my son sane but nak pindah la pulak so nanti nak ulang alik jauh pulak…tak sure la 2 years boleh ke tidak…ni link dia http://www.q-dees.com/QdeesFlash.html
tips lain…(sory ek takut ade yg marah pulak) golongan siapakan yg hantar anak2 itu….tu pon main peranan ;)

Reply

mama shmontel May 29, 2009 at 5:48 pm

salam lyna.

want to share my thoughts here.
what do i look in choosing playschool?
1. hygienic and proper facilities. my kid’s health & safety is priority.
2. mcm mana tenaga pengajar approach budak2 kecik ni. had a bad experience cikgu approach my 1 y.o. sama mcm 5 y.o. tak de sifat2 keibuan langsung. terus2 nak ‘disiplinkan’ diorang je. anak2 kecik perlu dibimbing dgn penuh kasih sayang, baru diorang nak terima, betul tak? *yishh*
3. tak mau yg ilmiah sgt. well, not this age la. biar dia main & socialize with kids her age dgn cara yg seronok & menggembirakan.
4. teachers/school willing to cooperate dgn parents. yeah, ada yg mcm tak kasi parents interfere dgn ‘tugas’ diorang, like “we can handle your child, dont worry”. tahu2 anak dok menangis sepanjang hari rupa2nya. huhu. sedih sgt.
5. kalau boleh tak mahu yg ramai sangat in one class, sbb lagi ramai classmate, lagi tinggi chance kekerapan sakitnya. penyakit & playschool/nursery memang tak boleh dipisahkan. so better if we can lower the chances.

hope that helps! *wink*

Reply

kakLuna May 30, 2009 at 1:43 pm

semangatnya nk antar anak ke sekolah eh…hehe

Reply

Ms. Aunty January 2, 2013 at 9:27 pm

Salam.

Sy tahu thread ini sudah lama, tetapi untuk kebaikan mereka yang terjumpa blog ni untuk mencari preschool/playschool, sy just nak war-war tentang The TreeHouse Islamic PlaysSchool di Signature Park, Seksyen 2, Kota Damansara (belakang SEGi dan Tropicana Medical Centre).

Playschool kami lain daripada yang lain kerana kami menekankan konsep ‘Learning through Play’ bercirikan Islam. Daripada sudut approach pula, kami menggabungkan method2 utama termasuk Khalifah, Waldorf, Montessori dan juga Reggio.

Sekian, wallahua’lam.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: