Category Archives: Family Money Management

Tips Nak Beli Rumah Pertama

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu – air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila… Read More »

Jom Simpan Wang Untuk Masa Depan Anak-Anak

Islam mengajar kita bukan sekadar perkara-perkara ritual keagaaman (ibadah) tapi sebenarnya mencakupi seluruh sistem kehidupan kita. Sebab tu lah kita kata Islam is the way of life. Kalau setakat solat, puasa tapi tak amalkan cara hidup Islam, tu mungkin kita belum ‘cukup Islam’ lagi tu. Satu perkara yang diajar oleh Islam ialah perancangan kewangan. Bukan… Read More »

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua… Read More »

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah ‘kaji’ sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita. Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing… Read More »

12 Cara Simpan Duit Untuk Yang Baru Bekerja

Seperti kebanyakan orang (kebanyakan, buat semua), saya graduate dengan saving yang KOSONG. Kosong sebab asyik berjoli semasa di universiti. Maklumlah, kecil-kecil tak pernah merasa, dah ada duit sendiri (duit scholar je kot) mula lah nak rasa itu dan ini. Namun, semasa tempoh antara habis belajar dan mula bekerja, Allah beri kesedaran. Mungkin sebab terlalu boring… Read More »

Cara Didik Anak Simpan Duit

Ada pendapat umum menyatakan.. daripada meninggalkan simpanan yang banyak kepada anak-anak, ada satu benda yang lebih baik untuk ditinggalkan – tabiat menyimpan duit. Tabiat simpan duit ni sebenarnya bukannya kita nak didik mereka “gila duit” tapi supaya mereka pandai menghargai apa yang Allah anugerahkan kepada kita dan mereka.  Ia bukan tentang berapa banyak kita simpan… Read More »

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah:… Read More »

Peluang Pelaburan 2011: Semakan Semula (Emas, Saham, Hartanah)

Saya pernah tulis pasal Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011 pada 30 Disember tahun lepas. Masa saya tulis artikel tu tahun lepas memang dah set nak buat some update 6-bulan lepas tu, just nak calibrate my own forecast tentang financial markets di Malaysia. Alih-alih dah bulan lapan, nak masuk bulan 9 dah pun,… Read More »

Rumah Besar Kereta Kancil vs Rumah Kecil Kereta Mewah

Saya dan suami suka jalan2 cari rumah. Cuma recently ni agak kurang sikit sebab market property & saham tak berapa menarik (to me). Lagipun, dua benda ni menjadikan peluang berniaga adalah yang terbaik buat masa sekarang agar bila ekonomi dah pulih nanti tinggal nak kutip hasilnya saja. This makes us more focus on business. Dalam… Read More »

Tabung Pendidikan Untuk Anak-Anak

Sebenarnya dah lama saya dapat soalan ni, tentang plan terbaik untuk tabung pendidikan anak-anak. Saya adalah antara orang yang concern tentang tabungan untuk pendidikan anak-anak ni, tanpa meletakkan “Scholarship” sebagai salah satu faktor, kerana beberapa sebab: 1) Competition untuk mendapatkan scholarship yang semakin sengit. 2) Menyebabkan anak-anak terikat dengan scholarship 3) Masihkah ada scholarship? Jadi,… Read More »

Pengurusan Kewangan Keluarga Kerja SUAMI Sahaja, kan?

Pengurusan kewangan keluarga 101% tugas suami, betul? Rata-rata kalau tanya soalan ni to all my friend, jawapannya lebih kurang sama. Habis bagus pun 70%; wic mean 20-30% je pasal kewangan keluarga yang sang isteri ambil tahu. Dalam artikel ini, I’ll prove kenapa ia 100% tanggapan yang salah. Pasti Suami Anda Tahu Mengurus Wang? Menjadi idaman… Read More »

Masa Terbaik Nak Beli Emas?

Daripada minggu lepas nak tulis pasal artikel ni, tapi tak berkesempatan. And teringat balik bila TheStar ada publish pasal ni today. Bila baca, not me alone yang perasan “the trend”. And most importantly, my reader should not miss this. Harga emas jatuh bulan Jan lepas sampai level USD1,320 mainly sebab tahun baru orang banyak tukar… Read More »

Dividen KWSP 2010 Adalah Paling Tertinggi Sekali?

“Bayaran dividen KWSP 2010 adalah yang tertinggi” menurut pengerusi KWSP Tan Sri Samsudin Osman. Jumlah bayaran dividen bagi tahun 2010 adalah 11.6% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya, RM21.6bil in 2010 berbanding RM19.3bil in 2009. Apakah ini bermaksud jumlah dividen yang kita dapat juga naik 11.6%? Malangnya tidak… Dividen KWSP 2010 hanya 5.8% sahaja. Walaupun naik… Read More »

“MySuperKids Emas” Oleh Google Suggest

Saje je taip kata kunci mysuperkids kat dalam Google Search box and agak surprise bila Google suggest “mysuperkids emas”. Dalam perasaan terkejut, rasa syukur sebab tak keluar perkataan “berlagak”, “sombong”, “macam bagus” etc, huhu. Pada masa yang sama bangga la jugak sebab my own writing can make its own history, haha. Walaupun tadek la hebat… Read More »

Cara Mengurus Wang Pekerja Kerajaan & Peniaga Yg Paling Ketara

Memang ada banyak cara mengurus wang ni. Golongan pertama terdiri daripada yang makan gaji; termasuk pegawai kerajaan atau pekerja swasta yang diberikan gaji tetap setiap bulan. Pekerja yang diberikan komisen jualan disamping gaji asas bulanan mungkin tak termasuk dalam golongan ini. Golongan kedua pula adalah yang tiada punca pendapatan yang tetap berapa banyak setiap bulan.… Read More »