Tips Nak Beli Rumah Pertama

rumah apartment

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu - air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila masuk bab rumah, melainkan kita ni super-kaya, ia adalah sesuatu yang sangat besar dalam hidup. Yelah, harga sebuah rumah bukannya 4-5 ribu... lagi-lagi sekarang … [Read more...]

Jom Simpan Wang Untuk Masa Depan Anak-Anak

Islam mengajar kita bukan sekadar perkara-perkara ritual keagaaman (ibadah) tapi sebenarnya mencakupi seluruh sistem kehidupan kita. Sebab tu lah kita kata Islam is the way of life. Kalau setakat solat, puasa tapi tak amalkan cara hidup Islam, tu mungkin kita belum 'cukup Islam' lagi tu. Satu perkara yang diajar oleh Islam ialah perancangan kewangan. Bukan saja tentang nak merancang, tapi juga bagaimana nak berbelanja, dan apa yang kita dibuat dengan duit-duit lebihan kita. Mantap, … [Read more...]

Tips Kewangan Untuk Fresh Graduate

simpan duit graduan

Alhamdulillah, dah belajar lama-lama sekarang dah grad.. Mesti dah tak sabar nak kerja kan. Nak kumpul duit, beli macam-macam, hidup lebih selesa dari zaman belajar dulu. Ni akak nak kongsi beberapa tips khas untuk adik-adik yang berstatus fresh graduate dan yang bakal grad. Yang baru masuk universiti pun bagus tahu tips ni awal-awal. Kalau belum dapat kerja... 1. Cari kerja sambilan dekat dengan rumah ibu bapa Tujuan adik bekerja sambilan kenapa? Lupakan nak berjoli, jadikan kerja … [Read more...]

Kenapa Kita Kena Ada BMW?

KERETA BMW

Saya pernah baca dalam akhbar, bahawa wanita bujang di Korea Selatan kebanyakannya memandu kereta BMW. Kenapa mereka memandu BMW? Saya masih ingat lagi bila tersepit dalam jem. Kita yang berkereta kecil ni selalu  kena himpit. Tapi bila ada kereta seperti Mercedez atau BMW, terus dapat laluan. Saya pernah tanya ayah saya kenapa? Ayah jawab "Side mirror dia pun sama harga dengan kereta kita. Daripada tergesel, tercalar kereta macam tu, biar ajelah dia jalan dulu". Bawa kereta … [Read more...]

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua telah merancang untuk kewangan keluarga sehingga ke 30 tahun akan datang. Mengambilkira keperluan asas, pendidikan anak-anak, dana … [Read more...]

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

KASUT BAYI

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah 'kaji' sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita. Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing - untuk baby kita. Apa bendanya tu? 1. Kasut baby Semua orang memerlukan kasut atas alas kaki lah at least untuk berjalan. Tapi baby yang belum … [Read more...]