Category Archives: Finance & Investment

Tips Nak Beli Rumah Pertama

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu – air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila… Read More »

12 Cara Simpan Duit Untuk Yang Baru Bekerja

Seperti kebanyakan orang (kebanyakan, buat semua), saya graduate dengan saving yang KOSONG. Kosong sebab asyik berjoli semasa di universiti. Maklumlah, kecil-kecil tak pernah merasa, dah ada duit sendiri (duit scholar je kot) mula lah nak rasa itu dan ini. Namun, semasa tempoh antara habis belajar dan mula bekerja, Allah beri kesedaran. Mungkin sebab terlalu boring… Read More »

Cara Didik Anak Simpan Duit

Ada pendapat umum menyatakan.. daripada meninggalkan simpanan yang banyak kepada anak-anak, ada satu benda yang lebih baik untuk ditinggalkan – tabiat menyimpan duit. Tabiat simpan duit ni sebenarnya bukannya kita nak didik mereka “gila duit” tapi supaya mereka pandai menghargai apa yang Allah anugerahkan kepada kita dan mereka.  Ia bukan tentang berapa banyak kita simpan… Read More »

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah:… Read More »