Category Archives: Finance & Investment

Tips Nak Beli Rumah Pertama

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu – air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila… Read More »

12 Cara Simpan Duit Untuk Yang Baru Bekerja

Seperti kebanyakan orang (kebanyakan, buat semua), saya graduate dengan saving yang KOSONG. Kosong sebab asyik berjoli semasa di universiti. Maklumlah, kecil-kecil tak pernah merasa, dah ada duit sendiri (duit scholar je kot) mula lah nak rasa itu dan ini. Namun, semasa tempoh antara habis belajar dan mula bekerja, Allah beri kesedaran. Mungkin sebab terlalu boring… Read More »

Cara Didik Anak Simpan Duit

Ada pendapat umum menyatakan.. daripada meninggalkan simpanan yang banyak kepada anak-anak, ada satu benda yang lebih baik untuk ditinggalkan – tabiat menyimpan duit. Tabiat simpan duit ni sebenarnya bukannya kita nak didik mereka “gila duit” tapi supaya mereka pandai menghargai apa yang Allah anugerahkan kepada kita dan mereka.  Ia bukan tentang berapa banyak kita simpan… Read More »

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah:… Read More »

Pelaburan Terbaik dan Paling Menguntungkan?

Melabur dan membuat pelaburan adalah satu cara untuk menggandakan kekayaan atau harta bagi kegunaan di masa depan (esok pun masa depan juga). Perbuatan melabur ni termasuklah menyimpan (misalnya duit) di sesuatu tempat dengan ‘harapan’ ia akan memberi kesenangan di masa depan kelak. Ramai orang nak jadi pelabur, kerana katanya melabur itu pasti dapat untung berganda-ganda.… Read More »

Peluang Pelaburan 2011: Semakan Semula (Emas, Saham, Hartanah)

Saya pernah tulis pasal Peluang Pelaburan Emas, Hartanah, Saham & Perniagaan 2011 pada 30 Disember tahun lepas. Masa saya tulis artikel tu tahun lepas memang dah set nak buat some update 6-bulan lepas tu, just nak calibrate my own forecast tentang financial markets di Malaysia. Alih-alih dah bulan lapan, nak masuk bulan 9 dah pun,… Read More »

Tabung Pendidikan Untuk Anak-Anak

Sebenarnya dah lama saya dapat soalan ni, tentang plan terbaik untuk tabung pendidikan anak-anak. Saya adalah antara orang yang concern tentang tabungan untuk pendidikan anak-anak ni, tanpa meletakkan “Scholarship” sebagai salah satu faktor, kerana beberapa sebab: 1) Competition untuk mendapatkan scholarship yang semakin sengit. 2) Menyebabkan anak-anak terikat dengan scholarship 3) Masihkah ada scholarship? Jadi,… Read More »

Makan Gaji Tetapi Kaya?

Kita sering mendengar tentang keluhan orang makan gaji kononnya “gaji tak cukup”, “kerja banyak gaji sikit”, “kerja macam nak mati tapi gaji takat situ aje”, “aku makan gaji je”, pendek kata kalau makan gaji, hidup tak berapa nak mewah a.k.a. takkan kaya. Betul ke makan gaji takkan kaya? Dan, betul ke makan gaji tak boleh… Read More »

Buku Kewangan Bagi Beginner & Amatur

Buku kewangan kini sangat berlambak di pasaran. Terlalu banyak buku sampai buat kita runsing tak tahu mana nak baca dulu, kan? Bila saya mula-mula berminat nak belajar selok-belok kewangan ni, buku terbitan tempatan tak berapa banyak & agak membosankan. So end up banyak baca buku mat saleh. Tapi over the years, Isaya ada pick up… Read More »

Masa Terbaik Nak Beli Emas?

Daripada minggu lepas nak tulis pasal artikel ni, tapi tak berkesempatan. And teringat balik bila TheStar ada publish pasal ni today. Bila baca, not me alone yang perasan “the trend”. And most importantly, my reader should not miss this. Harga emas jatuh bulan Jan lepas sampai level USD1,320 mainly sebab tahun baru orang banyak tukar… Read More »

Dividen KWSP 2010 Adalah Paling Tertinggi Sekali?

“Bayaran dividen KWSP 2010 adalah yang tertinggi” menurut pengerusi KWSP Tan Sri Samsudin Osman. Jumlah bayaran dividen bagi tahun 2010 adalah 11.6% lebih tinggi daripada tahun sebelumnya, RM21.6bil in 2010 berbanding RM19.3bil in 2009. Apakah ini bermaksud jumlah dividen yang kita dapat juga naik 11.6%? Malangnya tidak… Dividen KWSP 2010 hanya 5.8% sahaja. Walaupun naik… Read More »

“MySuperKids Emas” Oleh Google Suggest

Saje je taip kata kunci mysuperkids kat dalam Google Search box and agak surprise bila Google suggest “mysuperkids emas”. Dalam perasaan terkejut, rasa syukur sebab tak keluar perkataan “berlagak”, “sombong”, “macam bagus” etc, huhu. Pada masa yang sama bangga la jugak sebab my own writing can make its own history, haha. Walaupun tadek la hebat… Read More »

Kenapa Orang Berniaga Lebih Beriman Daripada Orang Makan Gaji?

Orang berniaga di sini termasuk lah orang yang kerja sendiri (kerja di syarikat sendiri, freelancer etc), jadi bos besar dalam syarikat milik peribadi dan juga mungkin orang yang buat duit dengan pelaburan. Kenapa golongan ini berpeluang untuk “lebih beriman”, Terlalu Banyak Uncertainties Berniaga boleh jadi lebih berisiko daripada makan gaji. Kalau makan gaji, setiap akhir… Read More »

Cara Mengurus Wang Pekerja Kerajaan & Peniaga Yg Paling Ketara

Memang ada banyak cara mengurus wang ni. Golongan pertama terdiri daripada yang makan gaji; termasuk pegawai kerajaan atau pekerja swasta yang diberikan gaji tetap setiap bulan. Pekerja yang diberikan komisen jualan disamping gaji asas bulanan mungkin tak termasuk dalam golongan ini. Golongan kedua pula adalah yang tiada punca pendapatan yang tetap berapa banyak setiap bulan.… Read More »

Financial Freedom dari Kacamata Mommy Lyna

Bila bercakap tentang financial freedom, apa yang terbit dalam kotak pemikiran? Kaya-raya? Kereta besar? Rumah besar? MLM? 😀 Financial freedom dari kacamata Mommy Lyna ialah keadaan bila kita ada full control terhadap kewangan kita, tanpa dibatasi olehnya. Macamana tu? Full control bukan bermakna tak kisahlah shopping sampai RM30 ribu sekali keluar, tapi kita boleh kawal… Read More »