Tips Nak Beli Rumah Pertama

rumah apartment

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu - air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila masuk bab rumah, melainkan kita ni super-kaya, ia adalah sesuatu yang sangat besar dalam hidup. Yelah, harga sebuah rumah bukannya 4-5 ribu... lagi-lagi sekarang … [Read more...]

Tips Kewangan Untuk Fresh Graduate

simpan duit graduan

Alhamdulillah, dah belajar lama-lama sekarang dah grad.. Mesti dah tak sabar nak kerja kan. Nak kumpul duit, beli macam-macam, hidup lebih selesa dari zaman belajar dulu. Ni akak nak kongsi beberapa tips khas untuk adik-adik yang berstatus fresh graduate dan yang bakal grad. Yang baru masuk universiti pun bagus tahu tips ni awal-awal. Kalau belum dapat kerja... 1. Cari kerja sambilan dekat dengan rumah ibu bapa Tujuan adik bekerja sambilan kenapa? Lupakan nak berjoli, jadikan kerja … [Read more...]

Kenapa Kita Kena Ada BMW?

KERETA BMW

Saya pernah baca dalam akhbar, bahawa wanita bujang di Korea Selatan kebanyakannya memandu kereta BMW. Kenapa mereka memandu BMW? Saya masih ingat lagi bila tersepit dalam jem. Kita yang berkereta kecil ni selalu¬† kena himpit. Tapi bila ada kereta seperti Mercedez atau BMW, terus dapat laluan. Saya pernah tanya ayah saya kenapa? Ayah jawab "Side mirror dia pun sama harga dengan kereta kita. Daripada tergesel, tercalar kereta macam tu, biar ajelah dia jalan dulu". Bawa kereta … [Read more...]

12 Cara Simpan Duit Untuk Yang Baru Bekerja

Seperti kebanyakan orang (kebanyakan, buat semua), saya graduate dengan saving yang KOSONG. Kosong sebab asyik berjoli semasa di universiti. Maklumlah, kecil-kecil tak pernah merasa, dah ada duit sendiri (duit scholar je kot) mula lah nak rasa itu dan ini. Namun, semasa tempoh antara habis belajar dan mula bekerja, Allah beri kesedaran. Mungkin sebab terlalu boring tak tahu nak buat apa. Saya meluaskan pembacaan kepada bahan-bahan yang berbentuk ekonomi. Sejak itu saya mula sedar - saya kena … [Read more...]

Cara Didik Anak Simpan Duit

Ada pendapat umum menyatakan.. daripada meninggalkan simpanan yang banyak kepada anak-anak, ada satu benda yang lebih baik untuk ditinggalkan - tabiat menyimpan duit. Tabiat simpan duit ni sebenarnya bukannya kita nak didik mereka "gila duit" tapi supaya mereka pandai menghargai apa yang Allah anugerahkan kepada kita dan mereka.¬† Ia bukan tentang berapa banyak kita simpan atau berapa banyak kita nak mereka simpan duit mereka, tapi habit atau tabiat agar tak membazir, menghargai rezeki Allah, … [Read more...]

Statistik Aset Pelaburan 2012 Saya

Dah lama rasanya tak tulis artikel berkaitan kewangan dalam blog mysuperkids ni. Sambil saya baru merumuskan aset pelaburan peribadi, ada baiknya jika saya kongsikan statistik kedudukan aset saya setakat tahun 2012 ni. Moga sedikit perkongsian ini boleh dijadikan perbandingan dan panduan dalam menentukan asset pelaburan mendatang anda. *Exclude Home Property, EPF/KWSP & Investment-Linked Insurance Hartanah: tak banyak hartanah baru yang cukup menarik tahun ini. Hampir semua … [Read more...]