Category Archives: Motivation

Banyak Sangat Cara, Mana Satu Yang Terbaik?

Di zaman media sosial menjadi rujukan utama sekarang ni, kita akan dapati kehidupan kita ni mempunyai terlalu banyak option, terlalu banyak pilihan. Kalau dulu mungkin kita mengikut saja apa yang biasa diamalkan oleh orang-orang sebelum kita, tapi hari ni tak. Untuk melahirkan seorang bayi pun ada pelbagai teori. Apa lagi nak membesarkan, menyekolahkan dan sebagainya.… Read More »

Tips Kumpul dan Simpan Duit Untuk Melancong

Nak buat apa-apa pun memerlukan duit. Tapi.. usah jadikan duit sebagai penghalang untuk kita nak buat apa-apa. Duit boleh dicari, impian kita tak boleh dijual beli. Mungkin ada di antara pembaca MSK ni teringin nak melancong, baik di dalam atau di luar negara. Tapi.. masalah utama yang dihadapi adalah DUIT. Di sini saya nak kongsi… Read More »

Bila Doa Tak Terjawab… Apa Nak Buat?

Kita rasa kita sangat banyak berdoa. Macam-macam kita minta… tapi… kenapa tak dapat-dapat juga? Adakah Tuhan tak mendengar doa kita? Atau kita ni banyak sangat dosa? Pertama sekali, kita kena buang segala prasangka terhadap Allah Yang Maha Kuasa… Allah Maha Mendengar, apa lagi doa dan permintaan hamba-Nya. Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 186: “Dan… Read More »

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua… Read More »

Beg Baru Untuk Anakku

Cuti sekolah hampir tamat. Bermakna, sekolah bakal dibuka semula. Ibu bapa mula menyiapkan persiapan untuk anak-anak kembali ke sekolah. Seorang ayah giat membelikan beg sekolah dan pakaian sekolah baru. Banyak sekali, dalam 80 unit. Pakain termasuk kasut sekolah dimasukkan ke dalam setiap beg, dan dibungkus dengan elok. Anaknya yang memerhatikan aktiviti ayahnya bertanya “Ayah, boleh… Read More »

Tips Menangani Stress Yang Dahsyat

Stress itu bagus. Bila stress, otak kita jadi aktif nak berfikir untuk fight or flight (lawan, atau lari). Kalau tak ada stress, kita akan hidup macam tak ada perasaan… Hidup sekadar bernyawa saja.  Tapi… Kalau stress ni tak diurus dengan baik, ia boleh membawa kepada pelbagai masalah berbangkit. Bukan saja tekanan jiwa tapi juga penyakit fizikal.… Read More »

Masa Untuk Buat Side-Income

Saya rasa ramai yang tak jelas tentang side income, atau pendapatan sambilan. Maksud side income tu bukannya income tu masuk macam tu saja secara sambilan… Hmm.. Ramai orang yang nak buat side income, tapi bila dah ada peluang, dan-dan “TAK ADA MASA”. Nak buat side income… Masa kena ada. Kita kena luangkan masa untuk buat… Read More »

Antara Takdir Dan Usaha

Sepanjang pengelibatan saya dalam bisnes network marketing selama beberapa tahun ni, sukacita saya nak beritahu bahawa, tak semua yang menjalankan bisnes ni menemui kejayaan. Samalah kaedahnya yang buka restoran, tak semua bertahan. Yang buka butik, tak semua berjaya. Begitulah juga dengan bisnes network marketing. Walaupun ia adalah antara bisnes yang menawarkan support dan sistem dukungan… Read More »

Success is Not Final, Failure is Not Fatal

Biasanya, kita mudah dan sering berpuas hati dengan kejayaan yang sudah kita capai. Walaupun tak sebesar mana. Saya pun pernah hadapinya juga. Berjaya (dalam skala masing-masing), gembira, bersyukur… That’s it. Kejayaan dan meraikan kejayaan itu membuatkan kita complacent dan berpuas hati. Terawang-awang dalam kejayaan sendiri. Inilah yang dikatakan ‘sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah… Read More »

Ujian atas Pendirian

Apakah manusia mengira bahawa mereka dibiarkan berkata “Kami beriman” dan mereka tidak akan diuji? [Al-Ankabut:2] Sepanjang hidup ni saya pernah makan ubat selesema 2 kali. Sekian lama menjauhi Panadol dan antibiotik. Malah ubat-ubat yang diberi oleh doktor biasanya masuk tong sampah. Teman baik tika sakit kepala – B Complex, Ostematrix dan Performance Drink. Teman baik… Read More »

Bisnes Mudah dan Menguntungkan

Ramai yang cari bisnes yang mudah dan menguntungkan. Apakah bisnes yang mudah yang menguntungkan? Adakah yang seperti: “Saya cuma guna sistem ni, tiap-tiap minggu RM10,000 masuk ke akaun saya” Atau “Anda cuma perlu melabur sebanyak RM10,000 untuk mendapat keuntungan RM5,000 setiap bulan” Sementelah orang kita memang suka benda mudah, senang tapi mendatangkan keuntungan, ramai yang… Read More »

Masalah Siapa Yang Paling Besar?

Kerapkali kita dilanda masalah, dan mungkin membuatkan kita rasa macam-macam. Biasanya masalah yang melanda membuatkan kita jadi down, stress, apa lagi bila melihat orang-orang lain gembira dengan kehidupan mereka, maka dah tentu kitalah insan yang paling malang. Namun, benarkah orang yang banyak masalah adalah orang yang gagal dalam kehidupannya? Perhatikan firman Allah ini: Allah tidak… Read More »

Tips Jadi Orang Berjaya

Ada 3 orang sahabat – Ali, Mali dan Kali. Satu hari 3 sahabat ni bersama-sama dalam satu ekspedisi ke Gunung Kinabalu. Sebelum tiba mereka bertiga berbual-bual tentang Gunung Kinabalu. Masing-masing tak sabar nak panjat dan menawan puncak gunung tersebut. Sebelum pendakian, Ali berlatih dengan mendaki anak tangga di Batu Caves naik-turun lima pusingan dalam masa… Read More »

Hidup Umpama Perjalanan di Lebuhraya

Saya biasanya jarang memandu. Saya lebih senang berada di sebelah dan membalas pesanan 😀 Banyak alasan untuk saya tidak memandu. Heheh. Namun, sesekali saya memandu, banyak benda yang dapat saya tamsilkan dengan aktiviti memandu kereta ni. Terutama tika memandu di lebuhraya tiga lorong. Di lebuhraya 3 lorong, saya lebih selesa memilih lorong yang tengah-tengah. Tidak… Read More »

Apakah Ukuran Kejayaan?

Menjadi orang berjaya adalah impian setiap insan. Tapi, apa ukuran kejayaan tu? Adakah… Atau… Atau… Adakah semua tu ukuran kejayaan? Bagaimana kalau kita tak ada semua tu? Menurut Donald Trump, kejayaan itu adalah bila kita hidup dengan gembira. Orang yang tak ada apa2 tapi gembira dan bersyukur dengan kehidupannya, adalah orang yang berjaya, walaupun ada… Read More »