Banyak Sangat Cara, Mana Satu Yang Terbaik?

YANG TERBAIK

Di zaman media sosial menjadi rujukan utama sekarang ni, kita akan dapati kehidupan kita ni mempunyai terlalu banyak option, terlalu banyak pilihan. Kalau dulu mungkin kita mengikut saja apa yang biasa diamalkan oleh orang-orang sebelum kita, tapi hari ni tak. Untuk melahirkan seorang bayi pun ada pelbagai teori. Apa lagi nak membesarkan, menyekolahkan dan sebagainya. Sebagai seorang manusia yang mampu berfikir, pasti kita akan tertanya juga "Mana satu yang terbaik?" Orang ni kata cara … [Read more...]

Tips Kumpul dan Simpan Duit Untuk Melancong

Nak buat apa-apa pun memerlukan duit. Tapi.. usah jadikan duit sebagai penghalang untuk kita nak buat apa-apa. Duit boleh dicari, impian kita tak boleh dijual beli. Mungkin ada di antara pembaca MSK ni teringin nak melancong, baik di dalam atau di luar negara. Tapi.. masalah utama yang dihadapi adalah DUIT. Di sini saya nak kongsi tips-tips macamana nak kumpul duit dan simpan duit. Agar ada peruntukkan untuk melancong. Buat perancangan perbelanjaan harian & bulanan Rancang … [Read more...]

Bila Doa Tak Terjawab… Apa Nak Buat?

BILA DOA BELUM MAKBUL

Kita rasa kita sangat banyak berdoa. Macam-macam kita minta... tapi... kenapa tak dapat-dapat juga? Adakah Tuhan tak mendengar doa kita? Atau kita ni banyak sangat dosa? Pertama sekali, kita kena buang segala prasangka terhadap Allah Yang Maha Kuasa... Allah Maha Mendengar, apa lagi doa dan permintaan hamba-Nya. Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah ayat 186: "Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat" Allah memberitahu … [Read more...]

Tips Kewangan Untuk Fresh Graduate

simpan duit graduan

Alhamdulillah, dah belajar lama-lama sekarang dah grad.. Mesti dah tak sabar nak kerja kan. Nak kumpul duit, beli macam-macam, hidup lebih selesa dari zaman belajar dulu. Ni akak nak kongsi beberapa tips khas untuk adik-adik yang berstatus fresh graduate dan yang bakal grad. Yang baru masuk universiti pun bagus tahu tips ni awal-awal. Kalau belum dapat kerja... 1. Cari kerja sambilan dekat dengan rumah ibu bapa Tujuan adik bekerja sambilan kenapa? Lupakan nak berjoli, jadikan kerja … [Read more...]

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua telah merancang untuk kewangan keluarga sehingga ke 30 tahun akan datang. Mengambilkira keperluan asas, pendidikan anak-anak, dana … [Read more...]

Kenapa Saya Berhenti Kerja

THE BURREN

Zaman kemaruk nak berhenti kerja dulu, saya letak target, bila income bisnes lebih dari gaji bulanan, saya berhenti. Tapi, bila income dah lebih, tak jugak berhenti-berhenti. Masa tu saya rasa boleh handle je.. kerja, bisnes dan family. Lagipun kerja saya takdelah teruk mana pun. Duk dalam ofis aircond je. Guna otak, mulut dan jari je. Tak perlu nak membanting tulang memerah peluh di tengah-tengah panas. Kalau pegi site pun bukannya hari-hari. Bisnes saya pun tak payah ke mana-mana. Di … [Read more...]