Kenapa Saya Berhenti Kerja

THE BURREN

Zaman kemaruk nak berhenti kerja dulu, saya letak target, bila income bisnes lebih dari gaji bulanan, saya berhenti. Tapi, bila income dah lebih, tak jugak berhenti-berhenti. Masa tu saya rasa boleh handle je.. kerja, bisnes dan family. Lagipun kerja saya takdelah teruk mana pun. Duk dalam ofis aircond je. Guna otak, mulut dan jari je. Tak perlu nak membanting tulang memerah peluh di tengah-tengah panas. Kalau pegi site pun bukannya hari-hari. Bisnes saya pun tak payah ke mana-mana. Di … [Read more...]

Pengalaman Berhenti Kerja dan Bisnes Online

Tanggal Julai 2012 adalah detik yang bersejarah, bila saya menghantar surat berhenti kerja kepada syarikat minyak & gas tersebut. Notis 3 bulan, bulan Oktober secara rasminya saya menyerahkan name tag setelah 7 tahun bekerja di situ. Surat berhenti kerja pun sempoi dan simple saja... tak adalah sampai bermuka-muka surat. Satu perenggan saja.. kerana saya berhenti bukan atas dasar tak puas hati, tapi kehendak sendiri kerana ada 'offer yang lebih baik' - bisnes online dari rumah. Impian … [Read more...]

Kisah di Kedai Kopi

Seperti biasa, saya akan ke mana-mana kedai kopi yang menawarkan internet percuma, ataupun tempat yang membolehkan saya berinternet dengan hotspot di telefon saya. Biasanya saya akan duduk di satu sudut yang agak terlindung, dan saya tak terpandang orang, orang tak memandang saya (perasan?). Kedai-kedai kopi biasanya menjadi tumpuan mereka yang 'nak buat kerja' menggunakan laptop (free wi-fi) dan tumpuan networkers untuk bertemu dengan prospek masing-masing. .... seorang lelaki di … [Read more...]

Yang Best Tentang Bisnes Shaklee

Alhamdulillah, dah 3 tahun saya bersama dengan family Shaklee. Bermula dengan group Euphoria, kemudian group Jutawan Shaklee berkembang, dan group Solaris atau Lady&Boss (nak rebrand lagi nih) makin berkembang biak dan bertapak kukuh. Pelbagai mehnah, tribulasi dan rintangan, terutama dari kalangan masyarakat yang memandang skeptikal terhadap bisnes MLM. Sehingga produk Shaklee pun pernah di-ban kerana direct selling. Namun syukur pada Allah yang membantu perjalanan. Sepanjang jalan ni kami … [Read more...]

Bisnes Yang Mudah Dijalankan

Apakah bisnes yang mudah dijalankan? Ramai yang menyangka bisnes mudah ialah bisnes yang kita tak perlu buat apa-apa. Ya, kebanyakan orang mempunyai sangkaan demikian terhadap 'bisnes mudah', demikian ramai orang-orang yang sedia sibuk dengan urusan harian teringin mendapat side income dari bisnes. Namun ramai yang tidak menyedari hakikat 'bisnes mudah' bukanlah bisnes yang hanya perlu tekan satu butang dan wahhhh! Terus untung! Malah, kena hati-hati dengan 'bisnes mudah' semudah … [Read more...]

Revolusi Shaklee Online

7 tahun lalu, bila sebut Shaklee, tak ramai orang tahu, terutama golongan muda. Biasanya yang tahu tentang Shaklee ialah orang-orang lama yanng pernah terjebak dengan Shaklee satu ketika dulu. Maklumlah, produk Shaklee adalah dari pemasaran jaringan (network marketing) yang dijual secara terus kepada pelanggan (direct selling). Dulu-dulu ia dijalankan seperti MLM lain, jumpa orang, buat demo, cari downline dan sebagainya. Biasalah, direct selling macam itulah caranya kan. Memandangkan kos … [Read more...]