Category Archives: Work From Home

Pengalaman Berhenti Kerja dan Bisnes Online

Tanggal Julai 2012 adalah detik yang bersejarah, bila saya menghantar surat berhenti kerja kepada syarikat minyak & gas tersebut. Notis 3 bulan, bulan Oktober secara rasminya saya menyerahkan name tag setelah 7 tahun bekerja di situ. Surat berhenti kerja pun sempoi dan simple saja… tak adalah sampai bermuka-muka surat. Satu perenggan saja.. kerana saya berhenti… Read More »

Kisah di Kedai Kopi

Seperti biasa, saya akan ke mana-mana kedai kopi yang menawarkan internet percuma, ataupun tempat yang membolehkan saya berinternet dengan hotspot di telefon saya. Biasanya saya akan duduk di satu sudut yang agak terlindung, dan saya tak terpandang orang, orang tak memandang saya (perasan?). Kedai-kedai kopi biasanya menjadi tumpuan mereka yang ‘nak buat kerja’ menggunakan laptop… Read More »

Yang Best Tentang Bisnes Shaklee

Alhamdulillah, dah 3 tahun saya bersama dengan family Shaklee. Bermula dengan group Euphoria, kemudian group Jutawan Shaklee berkembang, dan group Solaris atau Lady&Boss (nak rebrand lagi nih) makin berkembang biak dan bertapak kukuh. Pelbagai mehnah, tribulasi dan rintangan, terutama dari kalangan masyarakat yang memandang skeptikal terhadap bisnes MLM. Sehingga produk Shaklee pun pernah di-ban kerana… Read More »

Bisnes Yang Mudah Dijalankan

Apakah bisnes yang mudah dijalankan? Ramai yang menyangka bisnes mudah ialah bisnes yang kita tak perlu buat apa-apa. Ya, kebanyakan orang mempunyai sangkaan demikian terhadap ‘bisnes mudah’, demikian ramai orang-orang yang sedia sibuk dengan urusan harian teringin mendapat side income dari bisnes. Namun ramai yang tidak menyedari hakikat ‘bisnes mudah’ bukanlah bisnes yang hanya perlu… Read More »

Revolusi Shaklee Online

7 tahun lalu, bila sebut Shaklee, tak ramai orang tahu, terutama golongan muda. Biasanya yang tahu tentang Shaklee ialah orang-orang lama yanng pernah terjebak dengan Shaklee satu ketika dulu. Maklumlah, produk Shaklee adalah dari pemasaran jaringan (network marketing) yang dijual secara terus kepada pelanggan (direct selling). Dulu-dulu ia dijalankan seperti MLM lain, jumpa orang, buat… Read More »

Tips Mengatur Jadual Bisnes Di Rumah

Bisnes sendiri di rumah besar cabarannya. Antaranya ialah pertembungan keutamaan antara kerja-kerja rumah, dan kerja-kerja bisnes. Kadangkala sewaktu nak memulakan kerja bisnes, waktu itulah juga terlintas hal-hal di rumah yang belum beres. Tertengok pula kaca TV dengan cereka menarik, terasa nak berehat seketika.. akhirnya sangkut 2-3 cerita. Justeru, bisnes dari rumah memang sukar dek kerana… Read More »

Antara SEO, SEM, SMO & SMM, Yang Mana Lebih Power?

Pemasaran internet adalah medan yang sangat dinamik, mudah benar berubah mengikut peredaran masa yang semakin pantas. Dahulu kita cuma mungkin mengaplikasikan SEO (Search Engine Optimization) bagi menjalankan SEM (Search Engine Marketing) yang berkesan, sekarang ni dengan berkembangnya media sosial, era baru pemasaran internet, SMO (Social Media Optimization) mengambil tempat untuk menjalankan SMM (Social Media Marketing).… Read More »

Tips Memulakan Bisnes Online

Bisnes dan shopping online adalah gaya hidup masakini. Orang zaman sekarang lebih senang klik-klik beli daripada belek-belek beli. Walaupun masih ramai yang tak boleh terima cara bisnes dan shopping secara online, tapi hakikatnya kebanyakan orang yang celik IT lebih senang membeli-belah secara online saja. Oleh itu, lebih mudah untuk berniaga secara online, kerana permintaan yang… Read More »

Dari FTWM to WAHM

Apa itu FTWM? Ia adalah singkatan kepada Full Time Working Mum atau ibu yang bekerja sepenuh masa. WAHM pula Work At Home Mum atau ibu yang bekerja dari rumah. Bulan ni adalah bulan terakhir saya sebagai seorang pekerja. Dalam beberapa hari lagi saya akan meninggalkan ruang pejabat itu. Memulakan hidup baru mencari rezeki dari rumah.… Read More »

SOHO Ibu Bekerja

Ramai ibu bekerja yang juga ada side-bisnes, samada kecil atau besar. Pasti ada ruang SOHO masing2 di rumah. Pentingkah ruangan SOHO ni? Ya penting supaya lebih bersistematik, di ruangan SOHO tu kita boleh tempatkan dokumen2 penting bisnes. Untuk rumah yang tak besar sangat, tak perlu satu bilik khas untuk SOHO. Memadai satu sudut untuk letak… Read More »

Cara Buat Duit Paling Senang dan Mudah

Sebelum saya menulis ni saya minta maaf banyak kalau-kalau tulisan saya biss mengguris hati-hati tertentu. Tapi kena cakap juga sebagai panduan kita bersama. Saya banyak menerima mesej dan email berupa: “Tolong beritahu saya cara paling senang buat duit di internet” “Tolong ajarkan saya cara yang termudah buat duit” dan yang paling best “Tolong tunjukkan saya… Read More »

Tips MLM Business Yang Success

MLM atau multilevel marketing sering menjadi topik kontroversi di mana-mana sahaja. Beratus bahkan beribu orang telah rugi lagi dirugikan oleh set-set MLM ni. Tapi, pada masa yang sama, ramai juga yang memperoleh pendapatan 5-6-7 angka dari aktiviti MLM. Adakah MLM ni benar-benar jujur atau sebaliknya? Anda boleh baca tulisan saya di sini MLM Haram vs… Read More »

Pembunuh Masa Bekerja Dari Rumah

Kesinambungan dari entry semalam. Apakah jenis-jenis pembunuh masa bagi mereka yang nak buat duit dari rumah? Pembunuh masa ni bahaya, sebab lama-kelamaan kita sendiri terbawa-bawa dan tak sedar rupanya masa kita sedang dibunuh. Akhir sekali memang tak dapat nak tolong dah lah… 1. TV TV memang pembunuh masa yang paling tidak disedari. Bayangkan satu drama… Read More »