Category Archives: Perniagaan

Ibu Bekerja vs Suri Rumah

ALhamdulillah, saya diberi peluang oleh Allah SWT untuk merasai kedua-dua pengalaman ini – jadi ibu bekerja, dan jadi surirumah. Semasa saya jadi surirumah sementara dulu (ambil cuti tanpa gaji) saya pernah join satu group online yang dianggotai oleh para surirumah (tak ingat dah apa namanya). Tapi sekejap saja, lepeas baca satu thread, terus saya keluar.… Read More »

Tips Menguruskan Bisnes Walaupun Berada di Luar Negara

Apa yang membuatkan saya seronok dan teruja dengan bisnes yang saya lalukan kini, ialah, ia boleh dilaksanakan dari mana-mana lokasi di dunia, asalkan ada internet. Alhamdulillah, dengan rezeki-Nya saya dapat travel mengikut cara kegemaran kami – backpacking. Dan memang sangat ‘best’ bila kedai tak perlu ditutup walaupun saya tiada di Malaysia.  Itu adalah salah satu kriteria… Read More »

Tips Mengatur Jadual Bisnes Di Rumah

Bisnes sendiri di rumah besar cabarannya. Antaranya ialah pertembungan keutamaan antara kerja-kerja rumah, dan kerja-kerja bisnes. Kadangkala sewaktu nak memulakan kerja bisnes, waktu itulah juga terlintas hal-hal di rumah yang belum beres. Tertengok pula kaca TV dengan cereka menarik, terasa nak berehat seketika.. akhirnya sangkut 2-3 cerita. Justeru, bisnes dari rumah memang sukar dek kerana… Read More »

Main Bowling Bersama Famili

Testing WordPress for Android!  Hehehe. Kami berkampung di Sunway Pyramid hari ni. Sama2 bergabung tenaga main bowling bersama family bisnes kami. Salah satu dari acara untuk mengeratkan lagi silaturrahim.. nak buat acara outdoor, hujan pula. Sambil bersukan sambil berbincang & menuntut ilmu dengan pak guru katanya hehe.

Tips Memulakan Bisnes Online

Bisnes dan shopping online adalah gaya hidup masakini. Orang zaman sekarang lebih senang klik-klik beli daripada belek-belek beli. Walaupun masih ramai yang tak boleh terima cara bisnes dan shopping secara online, tapi hakikatnya kebanyakan orang yang celik IT lebih senang membeli-belah secara online saja. Oleh itu, lebih mudah untuk berniaga secara online, kerana permintaan yang… Read More »

Hujung Minggu Yang Produktif

Setiap hujung minggu sejak 2-3 tahun yang lalu, boleh dikatakan saya jarang berada di rumah. Ya, hujung minggu adalah hari bekerja kami! Sekarang ni setiap hujung minggu adalah hari untuk menjalankan coaching dan kelas. Biasanya saya memperuntukkan -hanya pagi sahaja; atau -hanya petang sahaja. Dan kami bergerak ke seluruh Semenanjung (di mana ada jemputan) sambil… Read More »

SOHO Ibu Bekerja

Ramai ibu bekerja yang juga ada side-bisnes, samada kecil atau besar. Pasti ada ruang SOHO masing2 di rumah. Pentingkah ruangan SOHO ni? Ya penting supaya lebih bersistematik, di ruangan SOHO tu kita boleh tempatkan dokumen2 penting bisnes. Untuk rumah yang tak besar sangat, tak perlu satu bilik khas untuk SOHO. Memadai satu sudut untuk letak… Read More »

Beza Syarikat Enterprise dan Sdn. Bhd.

Kini ramai yang mula mendaftarkan perniagaan masing-masing, hatta yang beroperasi di rumah. Sebelum mendaftar, ramai juga yang bertanya, nak daftar atas nama Enterprise atau Sdn. Bhd? Apakah beza Enterprise dan Sdn. Bhd.? Selalunya kita salah guna term ‘sendirian berhad’ kepada benda2 yang dilakukan sendiri. Tapi sebenarnya ia terbalik. ENTERPRISE – boleh dijalankan secara sendiri atau… Read More »

4 Tips Shopping Groupon Supaya tak Kena SCAM

Groupon ni syarikat besar di US, public listed lagi. Tapi masih ada pengguna yang tak percayakannya setelah ada pembeli-pembeli voucher Groupon yang complaint, dah beli tapi tak boleh redeeem pun atau pun tiba-tiba ada bayaran tambahan dikenakan. Website yang menawarkan voucher diskaun di Malaysia kini sangat meriah seperti cendawan yang tumbuh selepas hujan; e.g. MilkADeal,… Read More »

Suamiku Gila Groupon!!!

In case kalau ada yang tak tahu Groupon tu apa, ia adalah syarikat yang banyak menawarkan produk, makanan atau perkhidmatan pada harga diskaun; setinggi 99%! Nak tahu, jom tengok sendiri di http://www.groupon.my/ dan pilih lah mana-mana negeri berkaitan. It all started lepas dapat kunci to our new MPV. Somehow & somewhere, our MPV pun warna putih… Read More »

Kerja Sendiri vs. Usahawan (Self-Employed vs Entrepreneur)

Dalam entry yang lepas saya menulis tentang Tips Memulakan Perniagaan | Kenali Jenis2 Perniagaan, kali ni saya nak bawa anda semua kepada perbezaan antara kerja sendiri vs. usahawan (self-employed vs entrepreneur). Bila kita kerja sendiri (tak makan gaji dengan orang) dan memiliki perniagaan, tak semestinya menjadikan kita seorang usahawan. Ramai orang tak dapat nak bezakan… Read More »

Tips Berniaga Online

Ramai yang nak berniaga tapi tak tahu nak jual apa. OK, tak apa. Itu lain kali kita kupas. Pendekata, kalau kena gaya, jual tah* pun orang beli. Ramai juga yang berniaga online, tapi tidak faham bagaimana untuk memajukan bisnes online miliknya. Mempunyai blog, fanpage, shopping cart yang canggih bukan penentu kejayaan sesebuah perniagaan online (walaupun… Read More »

Tips Memulakan Perniagaan | Kenali Jenis2 Perniagaan

Bila bercakap soal berniaga, ramai orang yang katanya nak berniaga, atau bisnes la kata orang sekarang tu. Ramai yang beralasan, memulakan bisnes kerana 9/10 dari pendapatan adalah dari perniagaan. Ada yang berbisnes sebab mahukan masa yang fleksibel.. Ada yang berbisnes kerana tak mahu makan gaji.. dan sebagainya. Tapi hakikatnya, tak semua orang yang ber-bisnes mempunyai… Read More »

WoHoWo Mom Workshop Series – UPDATE

Ramai yang bertanya tentang WoHoWo Mom Workshop Series yang dulunya saya jalankan secara usahasama dengan Azie. Sebenarnya bukan diberhentikan, tapi workshop usahasama tu yang kami hold seketika untuk fokus kepada niche masing-masing. Azie sekarang fokus kepada Bisnes Borong China beliau. Oh ye, Azie baru je launch buku tulisan beliau dan suaminya: Di pihak saya pula,… Read More »

Hari Minggu Di Hyatt Regency Kuantan

Sebenarnya dah berminggu-minggu rumah kami ni tak berkemas 🙁 kisahnya, saya buat housekeeping seminggu sekali gitu. Maklumlah, tak ada pembantu yang nak tolong mop rumah hari, lap habuk hari-hari.. rutin harian cuma buat mana yang ‘wajib’ ajelah. Masak, cuci pinggan, cuci baju, jemur baju keringkan baju, lipat baju, iron baju, kemas baju… sapu2 & kemas2… Read More »