Ibu Bekerja vs Suri Rumah

ALhamdulillah, saya diberi peluang oleh Allah SWT untuk merasai kedua-dua pengalaman ini - jadi ibu bekerja, dan jadi surirumah. Semasa saya jadi surirumah sementara dulu (ambil cuti tanpa gaji) saya pernah join satu group online yang dianggotai oleh para surirumah (tak ingat dah apa namanya). Tapi sekejap saja, lepeas baca satu thread, terus saya keluar. Sentap kot, ada ke diorang dok bincang tentang emak-emak yang bekerja, dan main point perbincangan adalah ---> ibu bekerja ni saja-saja … [Read more...]

Tips Menguruskan Bisnes Walaupun Berada di Luar Negara

Apa yang membuatkan saya seronok dan teruja dengan bisnes yang saya lalukan kini, ialah, ia boleh dilaksanakan dari mana-mana lokasi di dunia, asalkan ada internet. Alhamdulillah, dengan rezeki-Nya saya dapat travel mengikut cara kegemaran kami - backpacking. Dan memang sangat 'best' bila kedai tak perlu ditutup walaupun saya tiada di Malaysia.  Itu adalah salah satu kriteria bisnes pilihan saya - BISNES YANG AUTOMATED DAN SCALABLE.   BISNES AUTOMATED adalah bisnes yang … [Read more...]

Tips Mengatur Jadual Bisnes Di Rumah

Bisnes sendiri di rumah besar cabarannya. Antaranya ialah pertembungan keutamaan antara kerja-kerja rumah, dan kerja-kerja bisnes. Kadangkala sewaktu nak memulakan kerja bisnes, waktu itulah juga terlintas hal-hal di rumah yang belum beres. Tertengok pula kaca TV dengan cereka menarik, terasa nak berehat seketika.. akhirnya sangkut 2-3 cerita. Justeru, bisnes dari rumah memang sukar dek kerana perlu melawan kehendak diri dan nafsu terhadap benda remeh-temeh. Cara yang utama dalam merancang … [Read more...]

Susahnya Nak Jana Pendapatan Dari Rumah!

buat duit dari rumah

Susah ke nak jana pendapatan dari rumah? Ramai sebenarnya yang mengidam nak jadi surirumah goyang kaki tapi dapat duit. Boleh, jadi tukang jahit guna mesin jahit dulu-dulu :D Jana pendapatan dari rumah tak mudah ya. Terutama yang tinggal di rumah bersama anak-anak. Ingat senang ke nak uruskan anak-anak sambil nak buat kerja-kerja rumahtangga sambil nak berbisnes sambil nak bersosial.. ops! Tapi sebenarnya zaman sekarang ni tak ada lah sesusah mana pun. Kalau zaman dulu, mungkin. Sebab … [Read more...]

Main Bowling Bersama Famili

Testing Wordpress for Android!  Hehehe. Kami berkampung di Sunway Pyramid hari ni. Sama2 bergabung tenaga main bowling bersama family bisnes kami. Salah satu dari acara untuk mengeratkan lagi silaturrahim.. nak buat acara outdoor, hujan pula. Sambil bersukan sambil berbincang & menuntut ilmu dengan pak guru katanya hehe. … [Read more...]

Tips Memulakan Bisnes Online

shaklee online

Bisnes dan shopping online adalah gaya hidup masakini. Orang zaman sekarang lebih senang klik-klik beli daripada belek-belek beli. Walaupun masih ramai yang tak boleh terima cara bisnes dan shopping secara online, tapi hakikatnya kebanyakan orang yang celik IT lebih senang membeli-belah secara online saja. Oleh itu, lebih mudah untuk berniaga secara online, kerana permintaan yang sentiasa ada. Bisnes online lebih mudah dari bisnes offline, pertamanya kerana kos yang rendah. Mereka yang … [Read more...]