YB Karpal Singh Mati Kemalangan, Takziah

by Mommy Lyna on April 17, 2014 · 2 comments

Saya bukan nak jadi reporter :P

Jarang saya tulis tentang isu semasa, tapi kali ni kerana saya antara orang terawal yang menerima berita ini.

Awal pagi tadi selepas bangun tidur dan mengambil wuduk, tergerak hati untuk membuka laman FaceBook dan berita tentang kemalangan yang meragut nyawa YB Karpal Singh dan PA beliau baru saja diupdate oleh salah satu page akhbar tempatan (yang saya tak ingat mana satu).

Terkejut! Antara percaya dengan tak percaya je. Maklumlah baru 2 minggu lepas dapat berita The Rock (Dwayne Johnson) meninggal di New Zealand. 2-3 hari lepas tu rupanya hoax saja. Kot-kot lah media saja buat onar…

Tapi bila ada kawan -wartawan- yang update, maknanya sah la tu. Tunggu pagi ni, dah sah! YB Karpal Singh disahkan meninggal dunia.

Saya tak berminat nak kaitkan apa-apa dengan isu politik negara, jadi saya tak pedulilah mendiang ni ahli parlimen atau siapa, namun ada satu benda yang saya kagum dengan mendiang - teguh pendirian. Malah mendiang sanggup bersedirian demi menegakkan apa yang dirasakan betul.

Sikap teguh dengan pendirian ini yang harus kita adaptasi dan amalkan dalam kehidupan kita. Lebih-lebih lagi bagi Muslim, harus teguh dengan pendirian berdasarkan syariat. Tak teguh pendirian menjadikan kita macam lalang, boleh dibuai sana di buai sini. Hmm.. tapi lalang macam lagi bagus, sekurang-kurangnya lalang tu walaupun terbuai sana terbuai sini tapi akarnya kukuh. Nak cabut pun kita yang seksa. Itu belum lagi kena daunnya yang tajam berduri.

Sikap manusia yang begini, kita pun rimas. Sekejap macam tu sekejap macam ni. Bila dia rasa si Anu tu kuat, dia masuk belah si Anu, bila dia rasa si Ani yang kuat, dia masuk belah si Ani pula. Lebih baik atas pagar dari sekejap kanan sekejap kiri.

Apa-pun, ucapan takziah buat keluarga mendiang dan mereka yang berkaitan.

Berita dari Utusan Malaysia – Karpal Singh Maut Kemalangan

Berita dari Harian Metro

{ 2 comments }

Dilema Ibu Bekerja Yang Tak Pernah Padam

by Mommy Lyna on April 16, 2014 · 3 comments

Orang kata kalau bekerja di Kuala Lumpur ni, keluar pagi balik malam, tak sempat tengok matahari. Keluar sebelum matahari naik, balik rumah matahari dah tenggelam. Ya, setelah merasainya sendiri, memang bukan orang kata lagi. Semasa tinggal di Kepong dan naik komuter ke pejabat, seawal jam 6.15 pagi dah keluar rumah. Lepas subuh terus lari. Maklumlah komuter masa tu sistemnya harus kita yang mendahului dia. Kalau miss tren, ramai orang satu hal, siap nak berdiri pun kaki tak jejak lantai.. heh, ini kenyataan, pengalaman sendiri! Bersesak macam sardin sampai terhimpit, kaki tak cecah lantai, tergantung-gantung di celah-celah manusia. Tapi sekarang takde dah kot..? Dah ada koc khas untuk perempuan dah.

Bila dah berkahwin dan berpindah ke rumah sendiri (setelah pindah kembali ke Kuala Lumpur dari Miri), saya dah tak naik komuter.. nak kena hantar anak ke taska. Jadinya bawa kereta sampai ke pejabat. Samalah juga, keluar pagi, balik dah malam. Bila balik rumah, terus masuk dapur. Lepas makan malam, layan anak sekejap, kemudian buka SOHO pula.

Bila Abiy dah dapat tugasan baru, makin lambat pulangnya. Kadangkala jam 1 pagi baru balik.

Itu saya. Kawan-kawan seangkatan, ada yang berbulan tak jumpa anak. Terpaksa bertugas di fabrication yard, di tengah laut… Antara tugas sebagai seorang jurutera, ibu dan isteri…

Namun sebenarnya, bekerja bukan penghalang untuk bonding antara ibu dengan anaknya. Ramai je kawan saya yang bukan saja bekerja Isnin-Jumaat, malah hari minggu pun ke pejabat juga…. tapi kebajikan anak-anak tetap tiptop. Malah pengendalian mereka terhadap anak-anak melebihi ibu yang tak bekerja di luar pun.

Tapi ada satu benda yang saya ralatkan… Cuti saya tak banyak, masa kerja dulu 15 hari je setahun. Saya dedikasikan cuti tahunan untuk cuti hari raya dan cuti jaga anak sakit. Tak adil sungguh kan, anak sakit kena tolak cuti tahunan. Kalau anak satu je takpe, kalau yang 4-5 orang? Heheh. Dulu memang kitorang tak ke mana-mana pun. Takde cuti (dan takde duit juga).

Saya tak tahu orang lain, tapi ini memang dilema saya. Lagi-lagi bila Paeds anak-anak ni nasihatkan, kalau anak demam, tak payah susah-susah, ambil je cuti, jaga kat rumah. Penjagaan ibu tu jauh lebih baik dari beri ubat-ubatan. Kata dia lah. Aduhai, dilema sungguh. Minta MC untuk jaga anak, tak boleh pula.

Itu belum lagi fikirkan bab hantar-ambil anak sekolah, transit, dan sebagainya.

Mungkin saya yang fikir complicated.. maklumlah, biasanya anak-anak ni semuanya saya siapkan. Tak boleh nak fikir bagaimana mereka nak naik-turun van, bagaimana nak settle-kan barang-barang ke sekolah agama, etc.

Alhamdulillah, bila saya berhenti kerja pada tahun 2012, semua dilema berakhir, syukur alhamdulillah. Tak perlu fikirkan tentang cuti, tentang sekolah anak dan sebagainya, kerana semuanya saya boleh laksanakan, insya-Allah. Rutin setiap hari, hantar Hafiy ke sekolah, kemudian adik-adiknya ke tadika… tengah hari ambil dia, hantar pula ke sekolah agama. Syukur, terlaksana impian untuk bersama-sama dengan anak-anak. Walaupun kadangkala saya sibuk, namun masa kualiti dapat diberi apabila bawa anak-anak bercuti atau balik kampung.

Memanglah, bukan senang nak sampai ke titik ini… kalau nak berhenti kerja dan tidak buat apa-apa aktiviti yang mendatangkan penghasilan kewangan (SAHM banyaaaak sangat kerja, bukannya tak buat apa) mungkin situasinya lain. Tapi saya lebih suka melakukan sesuatu (bisnes) alhamdulillah, yang dijalankan dari rumah kini di tahap yang agak selesa. Nak jadi ibu yang perfect, saya rasa mustahil, tapi saya cuba jadi ibu terbaik untuk anak-anak.

Kepada ibu-ibu yang ada dilema yang serupa saya, jangan takut nak keluarkan diri dari dilema itu. Kita boleh mengubah hidup kita kalau kita mahu. Apabila kita dah mula ada perasaan ‘tak suka’, ‘tak best’, itu sebenarnya adalah ilham yang diberi oleh Yang Maha Kuasa kepada kita. Jangan biarkan diri menjadi mangsa keadaan, anda boleh mengubahnya!

 

{ 3 comments }

Kebenaran Yang Mengejutkan Tentang Penerbangan Tambang Murah

April 15, 2014

Dulu-dulu semasa Air Asia, syarikat penerbangan tambang murah di negara kita mula dilancarkan pada tahun 2001, saya masih belajar. Tak reti lagi bab-bab kapal terbang ni. Tapi saya rasa ia pasti begitu murah sehingga menjadi tagline ‘Now everyone can fly’. Bila dah bekerja dan tinggal di Sarawak, yes, Air Asia memang pilihan utama untuk balik [...]

7 comments Read the full article →

Antara Takdir Dan Usaha

April 14, 2014

Sepanjang pengelibatan saya dalam bisnes network marketing selama beberapa tahun ni, sukacita saya nak beritahu bahawa, tak semua yang menjalankan bisnes ni menemui kejayaan. Samalah kaedahnya yang buka restoran, tak semua bertahan. Yang buka butik, tak semua berjaya. Begitulah juga dengan bisnes network marketing. Walaupun ia adalah antara bisnes yang menawarkan support dan sistem dukungan [...]

2 comments Read the full article →

Kenapa Backpacking?

April 12, 2014

Mungkin saya dah terlalu (erk, keterlaluan!) untuk backpacking. Tapi takpe, usia bukan penghalang hehe. Backpacking dengan kata mudahnya adalah traveling yang melibatkan bajet rendah, hotel murah, makanan murah, tak habiskan duit sangat. Pendekata segalanya bajet. Dan satu lagi, sendiri-sendiri tanpa menggunakan ejen pelancongan. Sejak mencubanya pertama kali di tahun 2012 (bersama suami dan baby), rasa [...]

0 comments Read the full article →

Car Seat Untuk Travel Dengan Anak

April 10, 2014

Semasa buat keputusan untuk berkereta di Australia, terfikir juga macamana nak bawa carseat yang besar gedabak tu. Maklumlah, biasa kami travel light, ini nak berangkut dengan carseat lagi. Bukan satu, tapi tiga! Lagipun takkan nak beli booster seat semata-mata untuk travel je. Hehe, kedek boleh tahan. Pada suatu hari kami jalan-jalan di One Utama, ter-masuk [...]

8 comments Read the full article →

Tips Motorhome Bersama Anak-Anak

April 8, 2014

Kalau diminta kongsi tips travelling, samada travel dengan anak atau tidak, susah juga saya nak bagi. Bukan kedekut, tapi memang tak ada tips yang best-best pun. Hehe. Maklumlah kami biasa travel sempoi je. 1. Plan awal Kami memang plan dari awal untuk travel ke mana-mana. Pertama dari segi tiket.Beli tiket siap-siap untuk memudahkan urusan. Maklumlah [...]

3 comments Read the full article →

Motorhome di Australia. Nak Caravan di Malaysia?

April 6, 2014

Rasanya satu masa dulu pernah ada inisiatif untuk mengadakan aktiviti bercaravan di Malaysia. Tapi rasanya kita perlukan lebih banyak masa dan perancangan yang baik kerana nak bercaravan bukan boleh main serbu je. Nak stop-stop bukan boleh main ikut sedap. Memang ramai yang tertunggu-tunggu ada kemudahan untuk caravan di Malaysia, terutama orang yang dah biasa bercaravan [...]

7 comments Read the full article →

Itinerary Motorhome South West Australia

April 3, 2014

Australia adalah sebuah negara yang sangat besar, dan jarak dari satu bandar ke satu bandar memang jauh. Di Western Australia, bandar utama adalah Perth, dan kami pilih untuk bermotorhome di sini bersama-sama dengan anak-anak. Kalau nak travel dari satu bandar ke satu bandar, itinerary kena plan betul-betul. Kalau tak, end up sempat menyinggah je tak [...]

9 comments Read the full article →

Pengalaman Mengembara dengan Motorhome di Australia

March 28, 2014

Walaupun pelbagai dugaan namun sampai juga kami di Perth, Australia semasa dunia dengan sibuk dengan pencarian pesawat MH370 (walaupun PM Malaysia, Datuk Seri Najib dah umumkan bahawa MH 370 telahpun berakhir di Lautan Hindi). Di Perth International Airport ada ramai pemberita, dan orang-orang di situ bercakap-cakap tentang MH 370. (Perth adalah pangkalan untuk team pencari [...]

11 comments Read the full article →

Tips Hiking Di New Zealand

March 11, 2014

Kami bukan trampers tegar, ini cuma sekadar secebis pengalaman menjalankan aktiviti ini di New Zealand.  Pertama kali masuk ke kawasan Taman Negara Mont Aspiring di Routeburn, Queensland, kami menggunakan khidmat guide. Maklumlah, first timer. Tak biasa dengan keadaan tracknya, walaupun memang mesra trampers. Kalau ambil pakej sehari, Full Day Guided Walk, kosnya dalam NZD170 seorang. Waktu [...]

1 comment Read the full article →

Hiking di Routeburn Track Dalam Hujan

March 10, 2014

First time sampai di Queenstown, tak berapa pasti macamana nak susun aktiviti. Jadi petang itu kami ke pejabat receptionist Lakeview Holiday Park untuk tengok-tengok pamplet pakej-pakej aktiviti yang ada. Banyak sangat aktiviti yang menarik. Dan kami pilih perkara yang tak boleh dibuat kalau bawa budak kecil. Lalu kami decide untuk a-day-hiking. Tak berapa favor untuk [...]

6 comments Read the full article →

Stroller Paling Best Untuk Travel

March 7, 2014

Biasanya kami travel dengan anak-anak guna SSC saja (baby carrier, soft-structured carrier) tapi memandangkan bila Fahry dah besar (dan berat!) stroller adalah antara pilihan yang harus difirkan. Maklumlah, sakit juga belakang kalau asyik nak berdokong je. Disebabkan kami ni jarang dapat keluar shopping, dan TERLALU SIBUK (ini kes perasan busy) maka banyaklah perkembangan dunia stroller [...]

3 comments Read the full article →

Caravan di Queenstown New Zealand

March 6, 2014

Di Queenstown, kami menginap di Queenstown Lakeview Holiday Park. Satu-satunya campsite yang kami book awal-awal secara online. Tempat ni sangat best dan strategik. Jalan kaki je ke pekan (tak besar mana pun Queenstown ni. Dan di atas bukit belakang ni adalah Queenstown Skyline. Nak ke sini dari airport on GPS je, gerenti tak sesat. Walaupun [...]

0 comments Read the full article →

Sibling Rivalry, Saya dan Adik Perempuanku

February 26, 2014

Saya aak sulung dan memiliki 5 orang adik, simpan seorang, tinggal 4. Dalam 4 orang adik saya ni semuanya lelaki, kecuali seorang. Adik saya yang kedua, satu-satunya adik perempuan saya. Beza kami 3 tahun. Masa kecil-kecil saya selalu jelous dengan dia. Maklumlah, semua benda kalau kami berdua  bergaduh, saya yang kena mengalah, saya yang kena [...]

6 comments Read the full article →