Cara Melayari Internet di Luar Negara

Di mana-mana saja kita berada, zaman sekarang ni, talian internet adalah satu perkara yang tak boleh tidak mesti ada. Apatah lagi kalau anda adalah seseorang yang menjalankan perniagaan internet seperti saya.

Kebanyakan tempat memang senang je nak dapatkan talian internet, misalnya hampir semua hotel/motel/hostel sediakan wifi percuma. Kalau tak percuma pun, ada la wifi-nya. (Ada juga yang takde… especially holiday2 park tu, bercinta jawabnya).

Ataupun masuk ngeteh di kafe2 (atau berdiri je kat tepi pintu dia >_<) untuk guna WiFi yang disediakan.

Kalau di bandar-bandar seperti di Seoul misalnya, internet boleh didapati di mana-mana, dia nyer free public wifi nama ‘iptime’ kat mana-mana pun ada kecuali dalam hutan.

Walau bagaimanapun, kalau yang jenis mobile macam kami ni, apa lagi mobilenye bukan dalam bandar tapi dalam hutan, kena juga ada internet sendiri.

Kalau nak terus mendapat talian internet di luar negara, boleh guna beberapa cara-

  • Data roaming talian telefon masing-masing
  • Beli simcard di tempat yang dikunjungi
  • Sewa MiFi
  • Beli MiFi

Bagaimana nak pilih yang terbaik?

Pertama sekali check partner roaming telco yang anda pakai, adakah tersedia di negara yang nak dikunjungi? Periksa sekali kuota kan kos sehari.

Yang kedua, anda nak guna talian tu untuk apa.. untuk internet saja atau untuk buat panggilan ke tanahair?

Kalau nak guna untuk buat panggilan dan talian internet

Sebaiknya beli simcard di tempat yang dikunjungi tu. Lebih jimat daripada guna talian kita yang biasa.

Kalau nak internet sahaja

i. SimCard

Buat perbandingan antara kos sehari dengan menggunakan data roaming vs kos kalau guna simcard di sana… termasuk kuotanya sekali. Ada syarikat telco yang menyediakan perkhidmatan data mengikut hari. Kalau berada di negara tersebut selama seminggu, ambil pakej seminggu je.

Di Melbourne itu hari, dengan Yes Optus, sehari mereka caj AUD2 untuk data sebanyak 6G dalam tempoh 5 hari. OK sangatlah kan? Maxis pun caj RM38 sehari untuk data roaming.

Tapi make sure tak ada panggilan penting yang perlu dijawab. Atau kena ada 2 handphone if nak ganti simcard lain.

ii. Sewa MiFi

Kalau tak mahu tukar simcard.. boleh sewa mifi (mobile wifi) di tempat-tempat yang menyediakannya. Biasanya kalau sewa kereta, boleh sewa mifi dari syarikat sewa tu. Kami sewa mifi dari syarikat car rental di Cyprus dan Melbourne. Kos untuk sehari sewa mifi ni less than AUD10.

iii. Beli MiFi

Kalau nak miliki MiFi dan nak gunakan untuk ke luar negara, pastikan reti nak unlock kalau nak guna simcard telco lain. Tak semua yang kerja di kedai telco tu reti nak unlock, dan kadang2 di tempat yang tak cakap Inggeris tu, kita cakap lain, dia paham lain >_<

Harap dapat membantu sedikit sebanyak. Dah ada internet tu jangan lupa teruskan baca MySuperKids ye!

12 App Yg Mesti Ada Untuk Travel ke Luar Negara

Saya suka hidup di zaman ini, kerana semua benda boleh di-simplify. Hehe. Tak perlu bawa banyak-banyak barang untuk travel atau melancong… dengan smart phone kita boleh lakukan macam-macam benda.

Hari ni saya kongsi antara App yang mesti ada kalau nak travel ke luar negara… tak luar negara pun boleh.

 1. SkyScanner

SKY SCANNER

Bila nak travel ni kita nak compare harga tiket penerbangan, hotel dan sebagainya. Guna app ni, sekali semua jalan.

2. Kayak

TIKET MURAH

Adik beradik dengan Sky Scanner, kami akan guna beberapa aggregater termasuk Kayak untuk buat comparison lagi. Biar ada comparisonnya, barulah betul2 dapat yang puas hati.

3. TripIt

TRIP IT

Apps yang sangat best, hebat dan mantap untuk itinerary. Yang bestnya, ia boleh set untuk terus forward email booking kita ke akaun tripit. Semua itinerary perjalanan boleh compile di sini. Trip lepas, trip akan datang, trip sekarang…

4. Packing Pro

PACKING PRO

Saya ni malas nak buat listing, tapi dengan ada app ni, jadi semangat nak list. Hehe. Dia punya library ada banyak items yang boleh add je.

5. World Time Buddy

TIME BUDDY

Ini sangat penting untuk mereka yang menjalankan bisnes online dan apa-apa saja urusan yang melibatkan orang lain yang berada di sudut dunia yang lain.

6. TripAdvisor

TRIPADVISOR

App ni penting dari masa plan itinerary lagi. Daripada review-review dalam ni kita boleh plan mana tempat yang worth visit, mana tempat yang buang masa je, lagi-lagi kalau tempoh lawatan kita adalah sangat singkat.

7.  World Lense

WORLD LENSE

Sangat berguna bila ke negara yang tak berbahasa Inggeris dan semua jenis signboard serta yang apa yang tertulis adalah dalam bahsa yang sangat asing. Cuma buka je app ni, lepas scan perkataan yang kita tak faham tu.. app ni akan translate.

8. Google Translate

TRANSLATE

Kalau yang no (7) untuk baca teks, yang ni sangat penting untuk berkomunikasi dengan orang yang tak boleh cakap Inggeris tapi boleh menulis.

9. Speak & Translate

SPEAK & TRANSLATE

App ni pula untuk berkomunikasi dengan mereka yang mungkin tak boleh menulis dalam bahasa Inggeris. Kalau tak reti nak sebut, suruh aje app ni yang sebutkan.

10. DropBox

dropbox

Senang untuk simpan apa-apa dokumen yang penting, serta gambar-gambar yang diambil… sync terus jangan hilang dulu!

11. Yahoo Weather

KAJICUACA

Mengetahui cuaca adalah sangat penting untuk plan perjalanan. Rancang perjalanan agar lebih banyak pengalaman yang dikutip ya!

12. Google Maps

MAP

Teman setia perjalanan ni… Baik driving ke naik public transport ke, jalan kaki ke… kena check dulu di Google Maps, route paling dekat.. dan boleh plan berapa lama akan ambil masa. Jarang-jarang sesat kalau guna Google Maps, walaupun takde internet di jalan, tapi di tempat tinggal yang ada wifi tu set siap2.

Banyak lagi app travel yang ada dalam iPhone saya ni. Tapi ini sajalah yang saya kongsikan dulu untuk kali ni. App di atas ni kebanyakannya free (ada yang kena beli), tapi takpe lah kan, berbaloi sebab memang digunakan.

Silalah install ye.

Itinerary 4 Hari di Melbourne

Alhamdulillah kembara singkat kami di Melbourne, Australia berakhir jua. Ini sebenarnya sebuah pengembaraan yang last-minute-plan. Tiket dah beli lama (offer MAS) tapi dek kerana banyak sekali komitmen yang perlu dibereskan, kami hanya membuat segala booking sehari sebelum bertolak.

Bayangkanlah dengan musim panas lagi, Melbourne White Night lagi… namun alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar.  Di sini saya nak kongsikan itinerary selama 4 hari kami di Melbourne.

Hari 1

Tiba di Melbourne Airport jam 10 pagi… tapi kerana banyak sekali hal, hampir jam 2 petang barulah kami dapat keluar dari airport. Kami menyewa sebuah kereta dan memandu ke Phillip Island.

Kami menginap di San Remo Hotel-Motel yang terletak berhampiran dengan jambatan ke Phillip Island. Motel ini sangat sesuai untuk keluarga kerana parking-nya terus di depan pintu masuk.

HOTEL PHILLIP ISLAND

Perjalanan dari Melbourne ke Phillip Island mengambil masa dalam 2 jam.. Tiba di hotel, kami berehat sebentar sebelum ke Penguin Parade di Phillip Island.

Penguin Parade bermula bila matahari terbenam dan berakhir dalam 50 minit selepas tu. Tiket general admission boleh beli terus di situ. Kalau nak pakej special bersama renjer.. kena la book awal2.

Hari 2

Lepas check-out, kami keluar lagi untuk mengunjungi haiwan-haiwan lain yang ada di Phillip Island. Selain penguin, ada banyak haiwan yang boleh dilawati di Phillip Island. Tapi binatang2 ni bukan jenis jinak boleh peluk-peluk lah. Kalau nak yang tu boleh ke Healsville Sanctuary.

Di sini ada:-

Nobbies Nature Park – terletak berhampiran dengan Penguin Parade. Kat sini boleh tengok anjing laut. Jauh sikit tapi OK la boleh le kenal mana satu anjing laut.

Koala Conservation Park – of course lah mesti tengok koala. Nak tengok diorang ni kena dongak-dongakkan kepala… mereka mungkin ada di atas kepala kita je!

Churchill Farm – jangan taktau sini pun ada binatang-binatang ladang seperti biri-biri dan lembu. Diorang start perah susu lembu pada jam 2 petang dan cukur bulu biri-biri jam 2.30 petang. Tak sempat kami tunggu… banyak lagi tempat menanti.

Maru Koala & Animal Park – tempat ni bukan di pulau, tapi dalam 5km macam tu. Tempat dia tak besar sangat, lebih kurang macam taman haiwan di Albany dan boleh pegang-pegang kangaru.

Kemudian memandu ke utara melalui Emerald, Gembrook, Healsville, Narberthong, dan terus ke Marysville. Sempat singgah-menyinggah makan, rehat, siap main playground di bandar-bandar kecil tu. Orang-orang kat sini peramah, menegur, berbual…

Kami check in di Marysville Caravan & Holiday Park. Memang suka dok holiday park (sesuai untuk anak ramai), walaupun Marysville ni tak seindah holiday park lain yang ada macam2 fasiliti… tapi kat sini ada jumping pillow yang budak2 suka sangat.

JUMPING PILLOW
Gambar Google

Petang tu kami cuma menikmati keindahan yang ada di campsite tu.. menegur sapa jiran-jiran (tak ramai pun lagi yang sampai hari tu). Di sini ada satu anak sungai, banyak binatang especially itik dan burung. Budak2 memang suka mengejar makhluk-makhluk tu.

Yang syioknya… berpeluang tengok Milky Way dan berjaya mbil gambar (walaupun huduh!)

Marysville ni bandar kecil je, populasi cuma 100 orang. Seperti tempat2 lain di Australia, supermarket tutup jam 6 petang, restoran pula tutup jam 8 malam. Supermarket di sebelah je, jalan kaki tak sampai 5 minit.

Hari 3

Bermulalah aktiviti menjejak segala yang ada di Marysville. Macam biasa, di sini memang banyak hiking spot.

Lake Mountain – gunung terdekat dengan Marysville, dalam 12km je ke summit. Di musim sejuk, kat sini adalah antara destinasi orang naik main snow, ski cross-country. Apa bendanya jangan tanya, batang ski pun tak pernah pegang.

Mount Donna Buang – dalam 40km dari Marysville. Kat sini famous dengan winter tobbogan ride.  Haaa, tobbogan ni tahu sebab biasa buat, hehe.

Steavenson Falls – air terjun yang terletak kira2 3km dari Marysville. Nak tengok view cantik kena memanjat dalam 800 meter… nama je 800 meter tapi kalau lawan graviti memang boleh tahan. Lagi pula dengan budak-budak.

Bruno’s Art & Sculpture Garden – terletak dalam perjalanan ke Steavenson Falls. Uncle Bruno ni orangnya suka melukis dan membuat arca. Jadi dia buat satu galeri lukisan dan sebuah taman untuk arcanya. Taman dia pernah terbakar teruk, habis patung yang dia buat musnah. Tapi dia rebuilt balik… Yang paling ironi.. masa kebakaran tu berlaku, dia tengah melukis satu lukisan tentang kebakaran. Mengingatkan saya pada pesan John Assaraf supaya lukis benda2 yang kita nak je.

Hari 4

Hari last… kami check out dari Marysville agak awal dan bergerak menuju ke Melbourne. Dalam perjalanan melalui lembah Yarra yang diselimuti ladang anggur, Yering dan Lilydale. Tak singgah pun winery tu walaupun cantik…

Dalam perjalanan sempat menyinggah di Mount Dandenong, sebuah gunung yang terletak dalam 30km dari Melbourne. Gunung ni hutannya dah macam hutan hujan tropika, tak macam hutan di Yarra Range dan Kurth Kiln yang pokoknya tinggi-tinggi batangnya.

Dan of course, kita kena pergi ke Brighton Beach yang terkenal dengan bathing box yang berwarna-warni tu sebelum lajak ke Mornington Peninsular.

COLORFUL BATHING BOX

Kami menginap di Ibis Apartment sebelum menaiki penerbangan ke KL pada esok harinya.

Begitulah liku-liku perjalanan kami selama 4 hari di Melbourne. Syukurlah, walaupun very the last minute, dengan event di Melbourne (White Night) kami berjaya menikmati bahagian pergunungan dengan kenderaan pilihan dengan izin Allah.

Itinerary kami tak meliputi Great Ocean Drive disebabkan oleh kesuntukan masa. Insya-Allah kalau ada rezeki boleh ke sebelah sana pula.

Alhamdulillah, dah 4 negeri di Australia kami jejaki. Tinggal 3 lagi – Adelaide, Darwin dan Tasmania. Adakah My Super Kids bakal menakluk Australia? Kita tunggu….

AUSTRALIAN MAP

 

Melawat Taipei Dalam Sehari

Taiwan adalah sebuah negara yang sangat kaya dengan alam semulajadi yang indah dah pelbagai. Jarang orang melancong ke Taiwan kalau bukan untuk nature dan urusan bisnes. Nak shopping pun mahal yahamat harga barang-barangnya.

Kami ke Taipei semasa cuti hari wilayah yang lepas. Masa yang singkat cuma sempat round area Taipei saja… Nak ke tempat-tempat lain perlu spend masa agak lama. Taiwan memang spot terbaik untuk hiking di kawasan Asia Timur, selain Korea dan Jepun.

Bandar Taipei ni sangat convenience dan nak ke tempat menarik pun sangat mudah. Cuma naik MRT saja. Line MRT dia pun tak complicated. Tambang pun murah je, dan lagi murah kalau ambil EasyCard, fungsi dia sama macam T Money di Korea dan Octopus Card di Hong Kong, boleh digunakan untuk public transport, convenience store, parking…

TRAIN LINE TAIPEI

Kami menginap di area City Hall, sangat dekat dengan Taipei 101. Dari tingkap bilik memang boleh usha Taipei 101 setiap masa.

Berikut adalah tips untuk menjelajah Taipei dalam satu hari dengan MRT.

1. Ambil pamplet untuk Muslim di Airport

Pamplet ni mengandungi nama dan alamat restoran halal di Taipei dan Taiwan amnya. Sangat membantu untuk dapatkan makanan halal.

MAKANAN HALAL TAIPEI

2. Dapatkan EasyCard di stesen MRT atau 7 Eleven.

Easy Card ni kalau tak habis guna, boleh refund. Tak pun boleh jual kepada sesiapa yang nak ke Taipei selepas ni.

2. Ambil peta MRT yang mengandungi tempat menarik di Taipei

Ini paling penting, senang nak plan turun stesen mana dengan adanya peta ni. Peta ni free je di MRT dan Tourist Centre.

TEMPAT MENARIK DI TAIPEI3. Rancang Nak ke Mana?

Kebanyakan tarikan di Taipei ni adalah temple-temple… pusat2 sejarah… Muzium… Bandar-bandar lama…. Rancang dulu nak melawat tempat yang macamana, dan apa objektif nak ke tempat-tempat tu. Jangan pula bila dah sampai, then rasa “Ini je?”

Beberapa perkara yang menarik tentang Taipei:-

1. Orang-orangnya peramah dan amanah, persis orang Jepun. Mungkin sebab Taiwan pernah menjadi koloni kerajaan Jepun, in fact, koloni Jepun yang pertama di luar negaranya… jadi banyak pengaruh dan tinggalan Jepun ada di sini.

2. Tak semua orang Taipei boleh berbahasa Inggeris, jadi bersedialah nak praktik skil cakap Mandarin, atau cakap ayam-itik.

3. Matawang Taiwan adalah Taiwan Dollar, kadar tukaran ke MYR adalah dalam 10 Dolar = RM1.15

4. Kalau nak naik Maokong Gondola, sila jangan datang hari Isnin, sebab hari Isnin mereka tutup! Itulah yang terjadi pada kami sebab tak check dulu.. melopong je lah tak boleh naik gondola.

5. Walaupun nampak macam “Eh, murahnya duit Taiwan ni. 10 dolar baru seringgit lebih” tapi sesungguhnya barang-barang diorang adalah mahal.

Apa pun Taipei memang best, family friendly, dan juga Muslim friendly. Takdelah nak jumpa masjid di sana-sini ke, tapi mereka OK je kita solat di mana-mana.

Satu lagi, mungkin sebab kawasannya di celah-celah pergunungan, kesan turbulence dalam pesawat tu sangat-sangat terasa. Sama macam perjalanan ke Kota Kinabalu, tak pernah tak rasa turbulence. Siap rasa macam naik roller coaster pun ada.

Taiwan ni sebenarnya di bawah negara China, tapi ada banyak konflik diorang ni. Biasalah benda politik ni. Hubungan diorang ni sama macam hubungan China dengan Hong Kong. Kalau nak tahu cerita kena dengar daripada orang Hong Kong dan Taiwan sendiri. Hehe. Kelakar jugak kalau dengar cerita diorang ni. Tak sangka pulak macam tu.

Alhamdulillah dah habis tawan Taipei, target nak tawan Taiwan pulak. Nak tawan gunung tertinggi (Yushan) tu macam horror pulak, gunung2 diorang ni curam2. Takpe, yang penting mimpi itu percuma, mesti kena ambik.

Oh ye, kalau korang ada nak ke Taipei… di Taoyuan Airport tu ada restoran halal… tapi… ingat pesan saya… jangan merungut depan rezeki :D adios!

Awak Ni Backpacker ke Flashpacker?

Tak pernah jadi ada orang tanya soalan macam tu. Hehe. Tapi kalau backpackers sejati tanya, mungkin segan nak mengaku “Saya backpacker”. Dibuatnya depa tanya soalan seperti “Pegi Amsterdam tido hostel mana?” takleh jawab la wey… makcik dengan anak-anak kecil ni tak boleh masuk hostel.

Sememangnya ramai yang tak memahami terma ‘backpacker‘ ni. Ramai yang fikir backpacker tu orang yang bawa backpack. Tak semestinya…. Atau yang travel secara ‘adventure’ pegi sana pegi sini…. tak juga…. Atau asal travel bajet… Bukan…

Sebenarnya boleh je nak claim diri, tapi jangan mengaku depan backpackers sejati… kalau taknak kena ceramah.

Saya kadang-kadang flashpacking,  kadang-kadang  backpacking. Tengok situasi. Sebenarnya benda sama je, cuma istilahnya diubah sikit supaya nampak beza backpacker dengan flashpacker, dan mungkin supaya tak mendatangkan perasaan sedikit kurang selesa kepada backpackers sejati. Iyelah, asal bawak backpack mengaku backpackers.. mana boleh…

FAMILY BACKPACKERS

Backpacking dan flashpacking itu adalah gaya.

Yang membezakan backpackers dengan flashpackers, secara umumnya…

√ Backpackers budak-budak muda yang tak berapa berduit, flashpackers adalah orang-orang yang dah ada pendapatan.

√ Backpackers mengutamakan bajet dari keselesaan. Tak kisah tidur kaki lima pun asalkan boleh tidur. Flashpackers akan cari tempat selesa kalau tempat bajet dah habis.

√ Backpackers travel berbulan-bulan.. tak risau pasal duit sebab diorang boleh buat macam-macam untuk buat duit di tempat yang mereka stay. Flashpackers biasanya dalam 2-3 minggu je, dan ada kerja serta tanggungjawab yang nak dibuat.

√ Backpackers tak ada benda canggih2, even alas kaki pun mungkin pakai selipar jepun je, tapi flashpackers lengkap dengan kasut jogging, kasut hiking, kasut jalan…

√ Backpackers selalunya makan megi kat hostel je sebab nak jimat. Flashpackers suka ‘food tasting’ kat gerai-gerai,… restoran-restoran…

√ Backpackers biasanya takde gadjet canggih-canggih.. kamera paling cikai asal boleh tangkap gambar dan senang nak bawa. Flashpacker ada 2-3 beg isi kamera dan peralatannya saja.

√ Backpackers biasanya takkan bayar untuk khidmat guide (guide untuk tempat attraction, bukan tourist guide), redah sendiri lebih jimat. Flashpackers tak kisah bayar guide ke bayar apa ke, asalkan dapat experience yang dikehendaki.

Ada jugak sekarang timbul golongan baru – poshpackers. Mungkin jenis akak-akak yang travel in style… bermewahan habis walaupun solo & independent.. tak pasti pula macamana jenisnya ni.

Saya sangat respect dan tabik pada golongan backpackers sejati ni. Mereka sangat kuat semangat dan tabah hati. Saya tak berpeluang nak jadi backpackers masa zaman muda-muda… mungkin ALlah nak bagi rasa sekarang agaknya… walaupun taklah sejati sangat tapi tetap nak rasa kehidupan sebenar seorang backpacker tegar.

Cara Jimat Ajar Anak Menabung

Tabiat menabung mesti dididik sejak kecil. Teringat macamana ayah dan emak mengajar kami menabung sejak kecil. Seronok sangat bila rasa tabung berat, mak bawa ke bank dan simpan dalam akaun. Walaupun ada ketika bila dah besar jadi lupa daratan sikit, tapi benih yang dipupuk dari awal tetap kukuh dan kuat.

Ramai orang sebaya saya sekarang ni… tak pernah menabung. Mula-mula dulu saya sangat terkejut bila tahu ramai di kalangan kawan-kawan saya tak ada saving, dan ada yang tak pernah terfikir untuk menabung (saving). Mungkin sebab saya dari kecil mak dah ajar menabung, saya rasa itu macam common sense, semua orang patut tahu.

Oleh itu kita kena didik anak-anak kita dengan tabiat suka menabung dan merancang kewangan. Takdelah bila mereka dah besar nanti, selera lebih besar dari poket.

Masa anak kecil-kecil dulu saya belikan mereka tabung dari watak kartun kesukaan mereka, sebagai motivasi nak penuhkan tabung tu cepat-cepat.

Dalam nak ajar anak menabung ni kena jelas – penuhkan tabung dengan duit dari usaha sendiri, bukan dengan mengambil kepunyaan orang, atau dari mana saja demi untuk memenuhkan tabung sendiri. Mesti dari duit yang diperolehi sendiri.

NINJAGO PIGGY BANK

Tabung-tabung mereka memang cepat penuh, tapi dengan duit yang kami isi. Hehe. Duit-duit syiling dari dalam poket, beg dan kadang-kadang jumpa di lantai rumah.

Bila masing-masing dah bersekolah rendah dan dapat duit belanja masing-masing, barulah skil menabung mereka teruji. Bila dah simpan sendiri ni, sukar sikit nak motivasikan mereka. Sebab… mereka dah mula pandai membelanjakan duit, dan rasa seronok bila bayar duit, dapat barang yang mereka nak.

Oleh itu, kami pun tukar cara penabungan anak-anak.

1. Guna tabung transparent.

Tak payah beli yang mahal-mahal.. guna je bekas-bekas kacang ke, bekas kerepek ke. Buang labelnya dulu.. Bila mereka nampak hasil tabungan, rasa semangat nak tambah dan tambah lagi.

TABUNG AYAM

Letak label untuk tabung masing-masing, ni labelnya terpusing ke sana pulak.

2. Beri target

Bila dah pandai guna duit ni, lebih mudah nak ajar mereka tentang ‘tak ada apa yang percuma di dunia ini’. Bila mereka nakkan sesuatu yang  tidak urgent, gunakan tabung sebagai umpan mereka simpan duit sampai cukup untuk beli apa yang mereka mahu.

Misalnya Danny nak kumpul duit untuk beli tiket kapal terbang, jadi nak beli apa-apa yang kurang berfaedah dalam jangkamasa singkat ni dia fikir banyak kali.. “Nanti duit Danny tak cukup nak beli tiket kapal terbang”.

3. Bimbing mereka berbelanja

Saya cuba berikan mereka bekal ke sekolah, hampir 2 minggu…. tapi setiap kali balik, benda yang sama dibawa balik. Tak berusik pun. Kalau tak diberi duit pun mereka tak makan bekalan kecuali air. Mungkin mereka seronok makan makanan yang sama dengan kawan-kawan di kantin.

Jadi saya guide mereka, RM1 untuk beli sepinggan nasi, kalau lapar lagi, beli lagi sepinggan (jenis selalu menambah makan). Yang selebihnya bukan untuk buat beli mainan atau aiskrim, tapi simpan dalam tabung, supaya boleh beli objek impian.

(Kalau bawa bekal lagi seronok penjimatannya kan!)

4. Ajar tentang tabung akhirat

Cakap tentang tabung dunia, tabung akhirat pun kena ada. Kami belum lagi buat tabung charity untuk mereka isi (ada kawan-kawan yang dah buat ‘tabung Subuh’ untuk sekeluarga termasuk anak-anak usia kecil ni). Kami galakkan mereka guna tabung masjid, di samping galakkan ke masjid juga.

5. Kira duit sama-sama

Bila agak-agak dah penuh, kira sama-sama berapa duit dalam tabung anak. Kalau dah cukup RM50 ke, tukarkan dengan duit sekeping RM50… diorang pun mesti seronok bila tengok ada note lain dalam tabung.

Menabung ni bukan mengajar anak jadi kedekut atau mata duitan… tapi didik mereka supaya mereka takdelah ingat asal ada duit, kena perabiskan. Diorang pun takdelah rasa teruja nak beli benda bukan-bukan, atau minta benda bukan-bukan dengan mak ayahnya, sebab mereka ada tanggungjawab untuk tabungan sendiri.

Itulah antara sedikit sebanyak yang boleh saya kongsi… Semoga bermanfaat buat semua.

Hotel Jepun Yang Menyeramkan dan Penuh Misteri

Ketika kembara kami di Jepun pada musim bunga tahun 2013, pastilah kami tak mahu lepaskan peluang untuk mengunjungi Gunung Fuji. Lewat petang dah kami bertolak dari Yamanashi, laju-laju pecut kereta sebab nak kejar senja di Tasik Kawaguchi, salah satu tasik terkenal dari 5 tasik yang menghidangkan pemandangan indah Gunung Fuji.

Alhamdulillah, akhirnya dapat kami nikmati pancaran sinar mentari petang yang menyelimuti puncak Gunung Fuji yang sangat indah.

fuji

Selepas puas menikmati pemandangan… mentari pun dah tenggelam.. kami pun mula fikir apa nak buat malam tu (boleh tak?). Samada drive ke Osaka atau tidur di Hakone.

Fikir-fikir-fikir akhirnya kami decide untuk tidur di Hakone. Maka misi mencari hotel bermula… Semua hotel dah penuh. Sadis bukan.

Cari punya cari akhirnya kami sampai ke satu tempat… Dia cuma tulis ‘Hotel 555′. Kami masuk ke dalam… tak jumpa kat mana lobinya. Pusing-pusing pun tak jumpa. Tapi ada beberapa kereta parking di depan pintu-pintu yang kami agak, biliklah.

Kami berhenti di salah sebuah pintu yang garajnya kosong…

HOTEL FUJI

Agak tempting dengan harganya .. 4,900 yen bersamaan RM160. Kira sangat OK dengan rate hotel di kawasan tu.

Saya dan sepupu saya itu masuk ke dalam, dan suami dok tunggu kat kereta.

Masuk-masuk je kami terkejut sangat tengok bilik hotel tu. Sangat-sangat bukan hotel OK! Siap ada vending machine, kerusi urut, home theater, siap ada jakuzzi bagai! Nak keluar, pintu pula tak boleh buka!Tarik-tarik tak terbuka. Cik abe kat luar dah gelabah dah.

Kitorang dah suspens kot rumah apabenda ni.. sindiket penculikan ke apa.

Nak call husband kat luar pun tak dapat sebab telefon kami kedua-dua ‘No Service’ sepanjang berada di Jepun ni (disebabkan tak tahu yang kena aktifkan 3G untuk dapatkan line telefon di Jepun walaupun dah roaming).

Dalam debaran tu kami cuba dail telefon yang ada dalam bilik tu. Mujurlah sepupu saya tahu berbahasa Jepun… maka dapatlah kami keluar.. bila seorang uncle datang buka pintu.

Rupa-rupanya hotel tu style ‘masuk dulu, buatlah ikut suka hati, nak keluar kena swipe kad kredit baru boleh keluar’. Kami ni mana la pernah masuk hotel yang semacam tu!

Pakcik tu siap offer kami lagi keluar jalan-jalan dulu, datang balik lepas jam 12, sebab lepas jam 12 harga dia turun 1,000 yen. Fuh, lega betul.

Masa tu pun dah 11.30 malam… Kami keluar le ke kedai runcit… beli air dan kacang… balik lebih kurang jam 12.15, unit tadi pun masih kosong… terus masuk, mandi, solat dan tidur…

Ini memang kenangan paling suspens lah. Kalau lah tak ada geng yang pandai cakap Jepun tu sah-sah menangis saya sorang-sorang. Barang-barang dalam bilik tu, walaupun banyak tapi kami tak berani tak usik, takut kena caj. Hehe.

Esoknya, lepas bersiap, kami swipe kad kredit… Alhamdulillah selamat keluar. Takutlah juga kan kena jual jadi Harajuku Girls ke, >_<!

Balik-balik, cuba Google pasal hotel tu, tak jumpa pulak.

Belasungkawa Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat

Semasa dapat berita dari group Whatapps sekolah malam tadi, saya buat tak endah saja. Maklumlah, sejak bertahun-tahun lepas dah keluar berita tentang kematian beliau, Tok Guru Nik Aziz ni. Tapi bila dah ada pengumuman rasmi dibuat oleh media-media tempatan, sudah sah bahawa Tok Guru dah pun pergi meninggalkan kita, mengadap Allah Azza wa Jalla.

Sepupu saya di Kelantan segera bergegas ke Pulau Melaka bila saja dapat berita.

Anak-anak Kelantan di serata negara berteriak tangis kesayuan mengiringi pemergian ulama yang dikasihi dan dihormati oleh semua orang , tak kira lapisan masyarakat, apa jua pegangan politik.

Malam tadi saya tak update apa-apa pun di FaceBook, tak taulah mungkin tak tahu nak update apa. Sekadar forward pesanan dari seorang rakan.

Walaupun tak pernah bertemu dengan Allahyarham, tapi hati tetap rasa syahdu dan sayu. Terutama mengenangkan ke mana diri ni nak pegi selepas ni.

Ketika ni saya sedang menonton siaran langsung pengkembumian Allahyarham Tok Guru… Berebut2 pakat nak pegang jenazahnya. Terlalu ramai orang sampai jurukamera dah boleh nak masuk dekat…

Semoga lebih ramai pelapis Allahyarham yang akan lahir selepas ini.

Belasungkawa Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat

Sehari di Bogota, Colombia

Setelah tamat berpenat lelah di Chile, kami sambung perjalanan ke ibukota Colombia, Bogota. Inilah dia perjalanan tidur dalam kapal terbang kami yang pertama di Amerika Selatan. Penerbangan kami bertolak dari Santiago pada jam 12.40 pagi, jadi lepas check out tu kami terus keluar.

Airport Santiago ni airport terbesar di Chile yang jadi hub penerbangan dari Eropah dan Amerika Utara. Chile ada banyak airport, dalam 300 lebih tak silap.. kebanyakannya airport kecik-kecik yang tak ada paved runway pun. Maklumlah negara CHile menjalar dari Garisan Jadi sampai ke Kutub Selatan, jadi macam-macam bentuk mukabumi ada.

Penerbangan kami dengan LAN Airlines, dari Santiago ke Bogota mengambil masa dalam 6 jam lebih. Sampai di InicioAeropuerto El Dorado jam 5 pagi. Selepas selesai semua urusan, kami cari makanan untuk breakfast… Dalam penerbangan… untuk sarapan kami dihidangkan dengan makanan yang tak halal.

El Dorado Airport menyediakan food court yang sangat pelbagai. Kat sini ada hidangan istimewa Bogota, trucha frita (ikan trout goreng) yang dimakan bersama plantain yang dipenyek dan digoreng dalam minyak zaitun.

Selepas siap makan semua, kami ambil teksi ke el centro  de la ciudad de Bogota, Bolivar Square. Bolivar Square ni landmark yang mesti-pergi di Bogota.

TEKSI BOGOTA
Comel kan teksi kat Bogota ni? (gambar Google)

 

Masih awal pagi kami di Bolivar Square. Tak ada orang pun kecuali tuan llama (mereka buat sewa llama untuk ditunggang sambil bergambar) dan penjual makanan burung merpati. Banyak sangat burung merpati di Bolivar Square ni.

BOLIVAR SQUARE

Gambar di atas ambil dari Google, hehe.

Kami jalan-jalan di sekitar historic site of Bogota tu. Disebabkan satu hari je kat sini jadi kami putuskan untuk masuk ke muzium.

Antara muzim yang terdapat di Bogota:-

Museo del Oro (Muzium Emas)

Uih rambang mata tengok kekayaan orang Amerika Selatan ni. Pernah tengok cerita animasi ‘The Road to El Dorado’? Haa.. kisah tempat mistik ni lah. Sampai sekarang tak tahu El Dorado tu di mana.

 

  • Alamat: Calle 16 No. 5-41
  • Waktu Operasi : Selasa -Sabtu 10am-6pm, Ahad 10am-4pm
  • Bayaran masuk: 2,800 peso

 

Museo Historice de La Policia (Muzium Polis)

Mula-mula nak datang Colombia, saya rasa takut tau. Satunya sebab kes penembakan Miss Honduras (negara kedua termiskin di Amerika Tengah) dan juga cerita raja dadah Colombia. Mahu tak takut. Hehe. Tapi bila datang muzium polis ni rasa safe… Polis-polis Colombia gigih membanteras jenayah dan menghapuskan penghasilan najis dadah. Dipamerkan juga tentang raja dadah Colombia, Pablo Escobar yang ditembak mati oleh pegawai polis. Syabas!

  • Alamat: Calle 9 No. 9-27 Edificio de la Policía
  • Bayaran : FREE!

Museo de Bogota (Muzium Bogota)

Nak belajar tentang sejarah Bogota… semua ada kat sini. Dari sejarah awal sampailah benda kontemporari.

  • Alamat : Carrera 7 Nr. 31 street
  • Bayaran : 3,500 peso

Museo Arte de Colonial

Kat sini ada banyak koleksi lukisan dari zaman koloni Sepanyol, dan macam-macam jenis arca dan patung. Nak masuk sini kena selongkar beg. Hehe. Takut orang curi lukisan dia kot :P

  • Alamat : Carrera 6
  • Bayaran : FREE!

Bila kita duk di bandar Bogota menghadap ke timur, akan nampak satu bukit yang ada bangunan putih di atasnya. Kat sini pun ada patung redeemer macam kat Rio de Janeiro. Sebenarnya banyak patung macam tu kat South Africa, tapi yang kat Rio tu jadi landmark.

COLOMBIA

Nak naik ke Monserrate ni boleh naik cable car… tapi kami tak naik lah, tak sempat sebab banyak benda nak tengok di Bogota… dan masa pun sangat singkat. Tak berpeluanglah tengok bandar Bogota dari pandagan seekor burung.

Kami nak cuba juga makan tengah hari dengan makanan tradisi orang Bogota, tapi kebanyakannya berasaskan daging dan ayam… terpaksalah makan dessert je T__T

Orang-orang Bogota… sebelum jumpa dengan polis comel di Muzium Polis tu, rasa semua orang menakutkan. Tapi diorang sangat baik :) mula-mula jumpa polis tu dia beberapa kali minta maaf sebab English dia tak berapa bagus. Kami kata, kami pun sama je, bukan reti sangat pun. Last2 sama2 tergelak bila tak tau nak translate dari bahasa Sepanyol ke Bahasa Inggeris.

Dalam 4 jam sebelum flight ke Cartagena, kami dah sampai airport. Airport El Dorado ni terkenal dengan suka-suki tukar gate, tukar time, tukar segala macam tanpa bagitau. Kami pun haritu nyaris kena tinggal. Nasib baik tanya kat kaunter awal-awal, rupanya dalam kita dok tunggu kat gate lain, dia dah tukar gate. Semput juga lari mengejar, dah le jauh. Pengajaran, kalau naik flight dari airport Colombia ni sila rajin check monitor.

Panduan Motorhome di Perth, Australia

Kepada yang nak merasa pengalaman tinggal dalam ‘rumah bergerak’ atau motorhome, destinasi terdekat (dan termurah dari segi tambang) tentunya Australia. Dengan penerbangan tambang murah, kos tambang kapal terbang ke Eropah lebih 2 kali ganda dari Australia.

Perth adalah destinasi termurah jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain di Australia.

Biasanya pelawat suka ke Perth kerana ia mengalami iklim Mediterranean, awan biru.. jarang hujan… cuaca agak predictable. Australia ni besar, macam-macam iklim ada. Siap ada tempat yang alami 4 musim dalam masa sehari. Jadi, Perth ni terbaik untuk sesiapa yang nak cuba jelajah OZ (OZ tu Australia lah…). Tapi apa-apa pun check weather itu penting OK!

Perth ni attraction dia banyak nature… jadi sesuai sangatlah untuk motorhome. Kos sara hidup pun agak rendah berbanding bandar-bandar famous yang lain.

Untuk sewa motorhome ni sila booking awal2 secara online, terutama di musim-musim peak (September-Disember). Musim cuti sekolah di Australia pun agak sesak dengan diorang yang pergi bercuti. Untuk motorhome, kami pernah cuba Britz, dan kalau ada rezeki lagi nak cuba Apollo pulak. Kenapa? Sebab keduanya tu paling ekonomi untuk kelasnya (dalam AUD 130-200 per day)

Ada satu lagi company yang murah, Mighty Campers, tapi motorhome dia tu tak berapa friendly dengan family beranak kecil. Tak ada access dari tempat pemandu dengan bahagian belakang. Kena turun dulu, access dari luar.

MOTORHOME

Motorhome ni sebaiknya park di holiday park yang dilengkapi dengan powered site, sebab kita nak kena caj segala benda yang ada dalam motorhome ni. Di seluruh Australia ada berlambak holiday park, yang bukan saja ada fasiliti untuk motorhome, tapi juga bilik rekreasi, taman permainan serta kolam mandi. Anak-anak pasti enjoy!

Di bandar Perth ada satu holiday park yang tak jauh dari airport. Perth Vineyard Holiday Park ni dioperate oleh Aspen Park, yang juga pemilik Big4 Holiday Park di seluruh Australia. Kalau sebut Big4 ni memang mantap dengan segala fasiliti untuk seisi keluarga.

PERTH HOLIDAY PARK

Sampai-sampai je di Holiday Park ni, parking dulu depan office, ambil kunci dan segala yang dia nak bagi termasuk peta. Nanti pegawai tu akan tunjukkan mana satu site kita. Powered site ni dicaj ikut bilangan kepala.

PERTH VINEYARD HOLIDAY PARK

Dok kat site ni memang syiok. Ramai jiran-jiran tegur-menegur, macam sekampung pulak. Maklumlah ‘rumah’ masing-masing rapat-rapat.

Bila dah bermotorhome ni, sila lah masak sendiri… dapur semua lengkap ada dengan pinggan mangkuk, periuk belanga segala. Kalau rasa was-was nak guna, bawa sabun Taharah, cuci dulu sampai hilang rasa was-was.

Barang keperluan memasak boleh cari di supermarket. Disebabkan motorhome ni besar, jangan parking sebarang-sebarang… cari tempat parking lori, atau ruang parking yang besar. Kami biasanya parking kat stesen minyak berdekatan. Jalan sikit, exercise lah.

Di sini… business hoursnya pendek… pukul 5 petang kedai dah tutup. Jadi sila plan accordingly kalau taknak berlapar. Supermarket besar macam Woolworths biasanya buka sampai jam 9 atau 10 malam.

Untuk memudahkan perjalanan, request GPS latest version (kalau nak sewa), takpun beli simcard Australia dan gunakan Waze atau Google Map je… jalan dia taklah susah pun, tapi kalau GPS yang tak update ia boleh bertukar jadi – Guna Pun Sesat.

Motorhome ni memang satu pengalaman yang menyeronokkan, lebih2 lagi kalau hidup nomad asyik pindah randah… Tak payah nak angkut2 beg bagai. Tapi sebelum gerak pastikan semua laci ditutup dan dikunci, semua beg dan loose items di-secure.. kang tak pasal-pasal berterabur.

Budak-budak kena duduk di carseat.. Boleh je sewa, kami guna Boostapak, senang boleh isi barang sekali. Masa tengah berjalan, semua orang kena duduk di tempat duduk, pakai seatbelt ye.

Tempat menarik di Perth ni sangat banyak kalau nak dinikmati.

Tapi kalau untuk masa yang pendek tapi enjoy buat seisi keluarga, boleh gunakan panduan di bawah untuk buat itinerary:-

Nak tengok Kangaroo, koala – Caversham Wildlife Park, dalam 25km dari Perth City.

Nak tengok dolphin, anjing laut, penguin – Rockingham, dalam 50km dari Perth City

Nak bajet piknik di taman – King’s Park, ini memang kat area centre Perth

Theme Park – Adventure World, dalam 20km dari Perth City

Kalau nak explore tempat jauh-jauh macam kami, boleh tengok itinerary kat entry ini (sila klik jangan malu2).

Kami dan Pesawat Yang Terhempas di Taipei

Bila suami saya tunjukkan clip yang menunjukkan sebuah pesawat terbabas semasa berlepas, terlanggar jambatan, katanya di Taipei, jantung saya macam terhenti sekejap. Hehe.

Mana taknya, semalam kami anak beranak baru bertolak pulang ke Kuala Lumpur dari Taipei >_< Alhamdulillah, semuanya selamat. Tapi.. kelihatan ia sangat ‘close’. Beza tak sampai 24 jam.

Dalam penerbangan turun haritu (31 Januari) memang rasa seriau dah. Awan tebal dan turbulence. Terasa inertia semasa kapal terbang sedang membuat penerbangan turun. Sebaik saja mendarat di Taoyuan International Airport, tak putus-putus saya mengucap syukur pabila selamat mendarat.

Pesawat yang terhempas ke dalam sungai tu, TransAsia Airways, saya cakap pada husband “Semalam baru kita lalu kat area airlines ni kan”.  Airline ni Taiwan based, baru je tahun lepas ia crash di Penghu Island, di selatan Taiwan.

Masih lagi teringat-ingat berita tu, sebab ia dekat sangat dengan kejadian MH370.

Janganlah pula ada cerita konspirasi lagi…

TAIWAN

Doa buat semua Airlines di dunia.

Oleh yang demikian, cerita Taiwan kita hold dulu.

 

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah ‘kaji’ sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita.

Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing – untuk baby kita. Apa bendanya tu?

1. Kasut baby

KASUT BAYI

Semua orang memerlukan kasut atas alas kaki lah at least untuk berjalan. Tapi baby yang belum boleh berjalan pun nak dipakaikan kasut. Pakai ajelah stoking atau booties baby tu… sama je fungsinya kan…

2. Mainan yang boleh bercakap dan menyanyi

ANNOYING ORANGE

Mula-mula memang rasa cute dan comel serta bermanfaat untuk baby… Tapi sebenarnya ia adalah benda paling annoying di dunia! Aduh taktau nak cakaplah. Nak cakap ke, nak nyanyi ke… lebih baik maknye yang buat sendiri je lah.

3. Bottle Warmer

BOTTLE WARMER

Mula-mula rasa sangat berguna…. Tapi bila dia duduk sebelah-sebelah dengan cerek air panas, timbul perasaan “Apsal tak guna air panas je?”

4. Bottle Sterilizer

STERILIZER

Air mendidih will do just fine!

5. CD Untuk Baby

CD untuk baby

CD-CD seumpamanya ni hanya berguna bila emaknya pun spend time tengok atau dengar sama-sama dengan  baby. Tapi kalau setakat nak jadikan peneman masa mak sibuk masak atau basuh pinggan, pasang je youtube atau CD mengaji.

6. Set Tilam Baby

SET TILAM BABY

Selain dari anak no 1, no 2 dan no 3 langsung tak pakai set bedding ni dah.

7. Stroller

STROLLER

Saya pernah buat entry tentang stroller baby, dan saya rasa menyesal pulak. Haha. Stroller kami semuanya tak tahan, kecuali BabyZen Yoyo (sebab ia travel-friendly). Tak tahan kenapa? Sebab tak pakai! Jarang pakai stroller kecuali masa Fahry tak ada kaki palsu. Itu pun selalunya pakai SSC (soft structured carrier).

Kenapa saya tulis post ni?

New momma, jangan mudah terpengaruh dan terasa nak rembat semua demi baby… Persediaan nak dapat baby ni macam nak kahwin lah.. tak payah berhabis banyak-banyak, nak besarkan baby tu nanti lagi banyak duit nak pakai.

Ada benda yang bole kita jimat, kita jimatkan. Fikir dan kaji dulu adalah betul-betul perlu atau sekadar ikut trend je.. Biarlah tak style macam orang lain pun… Penjimatan tu boleh kita masukkan dalam tabung baby. Itu yang dia lebih appreciate dari benda-benda yang dia pun tak faham lagi nak hargai sebab kecil sangat lagi, cuma buat maknye je rasa happy.

Pengalaman Kembara di Chile

Salah satu sebab kenapa kami excited sangat nak ke Chile adalah kerana dasarnya yang membatalkan semua hubungan dagang dengan Israel, malah Chile adalah Palestine ‘second home’ outsite Middle East. Sejak tahun 1800-an, pelarian Palestin dah mula ke Chile. Hingga kini hampir setengah juga orang keturunan Palestin di Chile.

Malah, sebuah kelab bolasepak Santiago (kelab pro ni bukan main petang2 je) namanya Deportivo Palestino.

DEPORTIVO PALESTINO

Kami bertolak dari Madrid, Sepanyol ke Santiago de Chile dengan penerbangan LAN Airlines. Penerbangan ni mengambil masa lebih kurang 12 jam.

CHILE

Nak masuk ke Chile ni, ada beberapa makanan yang tak boleh bawa masuk. NAk selamat, declare je kalau ada bawa, dan kemudian tunjuk pada pegawai kastam. Ini kali pertama kami bawa makanan… bubur instant je pun.. alhamdulillah lepas…

Dai aiport kami terus ambil bas ke Pajaritos. Kami memang nak terus ke Valparaiso yang terletak di tepi laut. Sepanjang perjalanan ni macam rupa kat San Francisco. Gersang je. Dalam setengah jam je di Pajaritos, terus cari bas ke Valparaiso. Senang je nak cari bas kat sini memang berlambak. Tiket beli di kaunter, dalam 2000 peso.

Dari Pajaritos ke Valparaiso pula ambil masa 2 jam setengah lebih kurang. Pemandangan sama je, apa nak buat? Tidooooo.

MAP CHILE

Sampai-sampai di Valparaiso Bus Terminal, kami kami simpan beg di tempat left luggage di stesen tu… jalan2 di sekitar pasar kat situ. Banyak anjing besar-besar T__T kat sini dan agak sibuk sikit. Kami jalan-jalan ke luar, sampai ke metro station, ambil train dan ke Vina Del Mar.

Vina del Mar ni famous dengan beach resortnya. Kira paling premier la kat Chile nih.  Renaca Beach adalah resort yang paling famous di sini. Takde pula gambar di Vina Del Mar.

Kemudian kami makan tengah hari di tepi laut di Portales. Naik metro juga. Senang kat Valparaiso ni naik metro je. Metro pun ada 1 line je.

CHILE METRO

Dah petang sikit, kami ambil beg dan terus ke tempat penginapan di Puerto. Di stesen Puerto ni berkembar dengan Ibis Hotel, dan banyak backpackers hostel di perkampungan atas bukit yang mengadap stesen ni.

valparaiso

Di bandar ni boleh jalan kaki je, everypart of the city pun sangat menarik dan fotogenik (tapi kalau tukang amik gambar yang tangan keras, takde maknanya). Boleh juga follow free city tour ‘Tour 4 Tips’ tapi kami tak ikut, pergi sendiri je sebab dalam itinerari banyak benda yang di luar coverage mereka :D

Nak naik funicular (wajib naik kalau datang) tapi ditutup pulak, ada event apa entah. Kami panjat dengan kaki je tapi tempat kat atas pun tutup juga kerana event tu. Siap ada polis, reporter semua. Event besarlah agaknya.

Di sinilah kami mula datang idea beli poskad dan hantar kepada leader2 Shaklee kami di tanahair. Sebagai cenderahati dan penghargaan buat mereka. Gigih cari post office. Lepas tu, di setiap bandar kami pergi, kami akan hantar poskad :) (setakat ni ada yang dah dapat, ramai yang belum).

Makan-makan kat sini…  Nak cari halal food agak jauh panggang dari api. Kami makan biskut roti jelah. Nasib baik bawa bubur instant dan ESP :)

Macam ni lah kalau musafir di negara yang jauh, masjid pun tak kat sini. Mungkin ada Muslim (Muslim ramai di area central Chile ke utara) tp minoriti agaknya.

Orang-orang Chile, marveliso! Mereka sangat peramah walaupun rata2 tak berbahasa Inggeris (mereka cakap Spanish). Bayangkan di kaunter pun cakap Sepanyol, mujurlah 97% komunikasi kita guna bahasa tubuh, jadi boleh lah difahami.

Mereka ni suka tegur-tegur kita. Agaknya tengok foreigner kot. Tapi orang Argentina lagi suka tegur, selisih di jalan pun diorang boleh tahan kita dan cakap “Welcome to Argentina!”

Kami tak lama di Valparaiso ni. 2 hari setengah je. Malam di Valparaiso… tak follow sangat.. sebab takut >_< baru sampai kan.. masih lagi ada rasa takut dengan keselamatan di South America. Lagipun waktu malam nak layan order-order dan business coaching dari Malaysia… beza masa 13 jam kat sini. Sana malam, sini siang.

Ini part 1 kami di Chile. Lepas ni ke Colombia… kemudian masuk Chile balik dari Argentina. Yang part 2 di Chile tu lagi best!

Qu Puteh dan AJL

Saya ni takde la follow pun AJL tapi bila di timeline FaceBook keluar berjela-jela tentang Qu Puteh, penaja utama AJL tu jadi teringin juga nak tengok apa bendanya.

Sebenarnya, TIDAKLAH PELIK pun apa yang dibuat oleh Datuk Vida tu. Mana2 penaja pun ada diberi slot untuk mempromosikan produk/servis mereka.. biasa kan pengacara akan cakap “Kita lihat dulu pesanan penaja” bila time rancangan berehat seketika… normal lah tu… penaja akan beri pesanan kepada penonton.

Cuma mungkin cara ‘pesanan’ Datuk Vida tu terlalu unik sampai jadi fenomena. hehe.

QU PUTEH DATUK VIDA

Ke-daringan ini dikaitkan juga dengan Datuk Aliff Syukri Terlajak Laris.

ALIFF SYUKRI

Apa yang ada pada mereka berdua ni adalah UNIK. Biasanya orang guna model untuk buat iklan… pelakon2.. tapi ni mereka guna diri mereka sendiri.

Iklan dia pulak (Qu Puteh) langsung tak ada drama… flat macam tu je kan. Kalau lah iklan dia macam iklan Petronas ke, Honda ke… sure tak jadi hal pun. Tapi sebab iklan yang soooo AJL, jadi bahan gurauan dan siap ada yang masuk dalma mimpi, tak lalu makan, pening2 lalat akibat terkenangkan Qu Puteh.

Apa pun… yang beri feedback, samada baik atau kurang tu sebenarnya adalah FEEDBACK. Faham-fahamlah orang kita kalau bagi feedback ni banyak berlapik dan guna teknik ‘sindir-sindir’… Jadi yang buat parody ke viral2 ke semua tu adalah feedback dari penonton…

SO tak payah kita besar-besarkan… tak sokong Melayu dan sebagainya… ia takde kaitan pun. Tak ada orang pun yang pungpang tentang Qu Puteh tu nakkan bisnes Datuk Vida melingkup. Walaupun mereka mengetawakan tapi bukan nak memperkecilkan Melayu. Ia cuma sekadar feedback terhadap iklan tersebut.

Semua orang berhak untuk memberi pendapat masing2, cuma di zaman internet ni, semua pendapat bebas berlegar di dalam circle masing2. Ada yang jadi viral walaupun tak betul. Itu hakikat zaman ni.

Tak perlu kita nak besar-besarkan. Mana yang baik jadikan teladan.

99 Cahaya Di Langit Eropa

Walaupun rakan-rakan di FBC (Female Backpackers Community) dah lama mencadangkan filem-filem berkonsepkan traveling seperti Haji Backpacker, 99 Cahaya di Eropa… tapi macam biasa, saya tak dapat nak dedikasikan masa untuk menontonnya.

Saya biasanya tengok movie dalam kapal terbang saja.

Dalam perjalanan dari KLIA ke Langkawi minggu lepas, saya belek-belek movie yang tak cakap bahasa Inggeris. Kenapa? Sebab perjalanan singkat macam ni (KUL-LGK cuma 45 minit saja…) kita tak diberikan headphone. Non-English movie ada disediakan sarikata… jadi takde masalah kalau tak dengar pun, boleh baca sarikatanya.

Dan rupanya ada movie ’99 Cahaya di Eropa’! Apa lagi, terus saya play lah movie ni.

99 CAHAYA DI LANGIT EROPA

Scene pertama je pun dah rasa terkagum dengan pemandangan di Vienna, Austria. Terasa macam berada kat sana dah.

Filem ni sebenarnya bukan sekadar membawa kita menjelajah negara-negara Eropah ni, tapi juga menjelajah rahsia-rahsia yang terkandung di Eropah. Rahsia di Vienna, Paris, Istanbul, Cordoba…

Walaupun dah beberapa kali saya ke Champs- Élysées, beberapa kali meninjau Arc de Triomphe, tapi tak tahu pun jalan lurus di Avenue Champs- Élysées itu mengunjur ke arah Tenggara… melalui Switzerland, Itali, Laut Mediterranean, Mesir, Arab Saudi… dan kaabah! Malah, monumen di atas Arc de Triomphe du Caroussel berhampiran Musee de Lourve dibina menghadap ke arah kaabah.

Balik saja dari perjalanan dari Langkawi, terus saya cari filem ni di internet, bahagian 1 dan 2 saya habiskan.

Setiap kali mengembara ke luar negara, salah satu agenda saya ialah menjejak sejarahnya, melihat orang-orangnya, kenapa begitu dan begini. Pasti ada titik pertemuan yang akhirnya mengajar saya erti syukur. Syukur dengan keberadaan diri saya, hidupnya saya sebagai Muslim, dan syukur diberi akal fikiran yang dapat membezakan.

Filem ni harus ditonton oleh semua, terutama yang suka mengembara atau melancong. Makin kita keluar dari lingkungan kita, makin kita kenal diri kita. Makin kita faham kenapa begitu dan kenapa begini. Dan yang penting, makin kita belajar tentang toleransi dengan semua orang di dunia ini.

CAHAYA DI LANGIT EROPA

Filem-filem beginilah yang harus diketengahkan oleh pengusaha filem dan penulis buku di Malaysia. Kisah-kisah yang membina, bukan sekadar cerita aku-jumpa-kau-dalam-kapal-terbang-aku-pura-pura-jadi-suami-kau dan seumpamanya.

99 Cahaya Di Langit Eropa mengisahkan Hanum yang menemani suaminya Rangga,  menyambung pelajaran di Vienna. Hanum yang mencari peluang untuk menghilangkan kebosanannya, akhirnya bertemu dengan Fatma, seorang berdarah Turki yang tinggal di Vienna.

Bersama Fatma, Hanum mempelajari peradaban Islam di Eropah, dari Vienna, hinggalah ke Paris, Cordoba dan Istanbul.

Cerita ni memang best, mengajar tentang toleransi dengan bangsa dan agama lain. Cuma ada beberapa part yang kurang sesuai saya kira, misalnya bab makan… yang diharamkan kepada orang Islam bukan sekadar daging babi, tapi juga haiwan yang tak disembelih. Banyaklah drama yang berlaku sepanjang filem ni… dan diberitahu juga tentang sejarah croissant dan cappuccino!

Menonton cerita ni membuatkan saya terkenang kenangan di Istanbul, Paris, dan rasa tak sabar mahu ke Cordoba!

My Super Kids is the best blogging community for Malaysian. Leverage on my vast knowledge & experience for your own advantage! Come & experience a hidup seorang blogger