Keselamatan Wanita di Jordan

Semasa saya mengunjungi sepupu saya, Noja di Jepun… ketika kami tiba di hotel dalam jam 2 pagi, Noja balik ke rumahnya (dalam 3km) bersendirian. Jalan kaki. Sorang-sorang. Tak apa, kata dia, selamat.

Lain pula kisahnya di Jordan. Perempuan tak digalakkan berjalan sendirian, malah berjalan bersama perempuan di waktu malam pun baik elakkan. Mesti ada sekurangnya seorang lelaki buat teman. Banyak kes rompak, dan rogol melibatkan budak2 perempuan yang jalan seorang atau berdua tanpa lelaki di waktu malam.

Ada kes yang melibatkan pelajar Malaysia, malah yang berniqab pun. Nauzubillah…

Masa sepupu saya, Munirah yang belajar di Irbid tu nak balik ke Irbid dari Jordan, berdua saja dengan kawannya, saya ni tak putus berdoa. Selamatkanlah mereka tiba ke rumah sana dengan teksi tu.

Alhamdulillah, selamat mereka tiba di Irbid.

Kenapa ada negara yang sangat selamat, dan ada negara yang langsung tak selamat? Dari pengamatan saya, negara yang ada ramai imigran (pendatang asing) kebanyakannya ada banyak masalah jenayah.

Jepun tak ‘immigrant-welcomed’, strict sangat nak masuk Jepun (just currently Malaysia tak perlukan visa lagi). Tak ada orang nak mendatang memperjudikan nasib di Jepun (dari negara dunia ketiga). Masa nak apply Visa Jepun pun kena tunjuk akaun bank bagai.

Not to say bila ada pendatang, jenayah menjadi-jadi… di Qatar, Dubai, ramai pendatang tapi jenayah tak ada sangat pun. Dunia nak kiamat agaknya…

Melawat Tempat Bersejarah di Amman, Jordan

Setelah melawat di kawasan selatan Jordan, terutama Petra, kini kitalah masanya untuk kami explore Amman pula. Kami menginap di sebuah hotel di tengah kota Amman, bersebelahan masjid. Kebetulan hari kami sampai tu hari Khamis, jadi kami tanya lah di kaunter reception, biasanya solat Jumaat habis jam berapa?

Lelaki yang jaga kaunter tu tanya pula pada kawan dia, perempuan. Erk, masjid sebelah je kot.

Amman, sama seperti kota yang lain. Sibuk dan jem. Kami tak ronda-ronda sangat, sekadar beli barang keperluan di Mecca Mall. Esoknya kami melawat tempat-tempat bersejarah di sekitar Amman.

1. Ajloun Castle

Istana Ajloun atau Ajloun Castle ni  dibina oleh salah seorang tentera Salahuddin Al-Ayubbi pada 1184 untuk mengawal perlombongan besi dan menentang tentera Frankish yang nak menceroboh Ajlun. Istana ni berada di lokasi strategik, laluan ke Lembah Jordan dan kawasan lalulintas perdagangan  antara Jordan dan Syria.

Dari puncak menara istana Ajloun ni boleh nampak habis segenap keliling. Nak naik ke atas ni pun agak curam jalannya.

Di sebelah jalan nak ke istana ni, ada signboard ‘Shrine of the Phrophet Khidr’. Kami ikut lah arah yang ditunjukkan, dengan harapan jumpa sesuatu tentang Nabi Khidr. Tapi jalan punya jalan, apa pun tak ada. Turun bawah ke visitor centre tanya diorang kat mana tempat tu, nak tau apa dia jawab?

I am sorry, there’s no Shrine, it’s just a signboard” buang karen.

Laluan ke Ajloun ni sangatlah cantik, rumah-rumah di lereng bukit.. lalu celah-celah kampung. Cantik sangat.

2. Jerash

Jerash adalah tapak kerajaan Rom di sini, dikatakan sezaman dengan kerajaan Nabatean (ingat, Petra) dan menjalinkan hubungan dagang sesama mereka.

Seperti kota Rom yang lain, Jerash lengkap dengan semuaya seperti hippodrome (teater), stadium dan sebagainya. Banyak monumen di Jerash telah dimusnahkan semasa penaklukan kerajaan Parsi. Hinggalah kemudiannya Jerash musnah dalam kejadian gempa bumi.

Masa kami tiba di Jerash, banyak rombongan budak sekolah. Budak2 Jordan sangat comel. Dari jauh bersiul2, tapi bila dekat, diorang lari. Hehe.

3. Citadel

Citadel ni a-must-go in Amman!

Amman Citadel menurut sejarahnya dan wujud sejak zaman Gangsa lagi. Ia adalah sebuah kubu yang dibina dan digunakan berzaman-zaman sejak kewujudannya.

Dalam kompleks Citadel ni ada banyak tapak sejarah seperti Istana Umayyad, Temple of Hercules, runtuhan gereja Byzantin, Roman Forum dan sebagainya.

Nak masuk kena bayar JD3.

4. Al-Balad

Downtown Amman, boleh dikatakan centre of Amman. Asal usul Amman. Kami ke sini dengan sepupu saya, Munirah. Sesat barat juga walaupun bawa orang Jordan, hehe.

Kawasan sini sangat sesak. Banyak kedai jual ‘jilbab’ (jubah Jordan) murah-murah. Tapi sebab kami sampai pun dah petang sangat, tak sempat nak berlama-lama. Sempatlah beli sepasang jilbab buat kenangan.

Sempat kami solat di Masjid Grand Hussain di sini, tapi agak mencabar sebab tiada tandas dan tempat wuduk perempuan.. terpaksa guna tandas lelaki di pasar sebelah. Mujur pakcik jaga tandas tu tolong kami.

Petang selepas balik dari Balad tu kami singgah di Mecca Mall untuk dinner. Makan minum memang senanglah di negara Islam ni. Cuma harga dia tu… jangan convert ke MYR hehe.

Gambar… again, dah hilang semuanya. Sedih betul.

Melawat Karak Castle dan Harga Minyak Jordan

Kalau nak diikutkan sejarah Karak Castle ni sangat panjang, tapi dipendekkan…  Istana ini pernah menjadi pusat tentera Salib dari Empayar Rom, sebelum dikuasai dan diambil alih oleh Salahuddin Al-Ayubbi pada kurun ke-12 dan membebaskan tahanan dan tawanan yang ada dalam kota tersebut.

Karak Castle sangat strategik tempatnya. Semua laluan utama dapat ditinjau.  Di sekelilingnya pula tanah yang subur, tanam-tanaman menghiasi landskap.

Memandu ke sana… kena divert dari King’s Highway. Ia terletak di sebelah dalam… dari Petra kena lalu jalan yang berbukit dan berbahaya, agak menakutkan bagi saya. Tapi bila tiba di lembah, landskapnya sangat cantik. Sayang sangat gambarnya dah tak ada…

MAP KARAK CASTLE

Karak ni adalah satu kawasan pekan. Tapi tak susah nak cari sebab signboard ada banyak. Kami berehat sebentar melepaskan lelah dalam Karak Castle.

Nak masuk kena bayar JD1, dan bulan April ia cuma buka sampai jam 4 petang. Sayangnya… gambar yang ada cuma sekeping di bawah ni je.

JORDAN GIRL
Ada aktiviti budak sekolah pula kat sini

Selepas tu kami makan tengahari (dah petang pun sebenarnya), nasi maglubah di sebuah restoran berhampiran. Ada seorang lelaki tempatan menegur kami. Bila beritahu kami dari Malaysia, dia seronok bercerita, bahawa dia pernah datang ke Malaysia.

Lepas minum-minum (minum teh pudina diorang, memang superb!) kami sambung perjalanan ke Amman. Bila dah lepas fasa bukit-bukit, masuk semula ke highway, rasa lega dah.

KINGS HIGHWAY JORDAN

Saya pun tak ingat dah, masa keluar dari Petra atau dari Karak, sebuah kereta dok follow kami dan hon tak henti-henti. Memang suspen.. maklumlah, takut juga kalau ada kejadian rompak ke apa ke kan… rupanya… tayar kereta kami kempis.

Brader tu offer nak bawa ke bengkel, tapi memandangkan masa sangat suntuk, kami tolak. Cuba juga pandu pelan-pelan cari stesen minyak nak isi angin. Setelah berkilo-kilo meter memandu, akhirnya jumpa stesen minyak.

Rupa-rupanya tempat isi angin tayar ni bukan di stesen minyak, tapi di tempat lain. Ia cuma di seberang jalan saja. Selepas mengisi angin, nampaknya tak ada apa yang perlu dirisaukan.. kalau bocor kami dah ready nak tukar tayar di situ juga. Mujurlah, semuanya OK hinggalah kami pulangkan semula kereta.

Sebut tentang stesen minyak, harga minyak RON95 di Jordan dalam JD0.9 seliter, dan RON90 JD0.85 seliter. Lebih kuranglah. Tapi kalau convert duit kita, 1 JD dalam RM4.40… hehe bengkok juga. Hehe.

Tapi takpelah.. pengalaman lebih mahal dan tak terbeli banding dengan harga minyak tu. Memang kalau kat overseas ni janganlah convert ke MYR, nanti tak terbeli apa-apa lah jawabnya.

Kami tiba di Amman, hari dah petang. Sempat lagi buat webinar untuk mereka di Malaysia :)

 

Melawat dan BerHiking di Petra Jordan

Salah satu daripada kota Nabatein yang terkenal di dunia, Petra, yang terletak di Barat Daya negara Jordan, merupakan tapak Warisan Dunia yang digazet oleh UNESCO. Petra dibangunkan oleh kaum Nabatean, yakni kaum yang bangkit selepas  Tsamud yakni umat Nabi Saleh, yang mana kotanya bermula dari Mada’in Saleh di utara Madinah.

Nabatean adalah kaum pedagang yang terulung, merupakan penguasa dunia sebelum kebangkitan Empayar Rom. Kota Petra adalah tapak laluan perdagangan mereka. Disebabkan mereka selalu melalui tempat itu, mereka pun bina sebuar bandar persinggahan, lengkap dengan monastry (tempat ibadat), rumah, kubur dan sebagainya. Semuanya dipahat pada batu.

Namun satu masa tempat tu tak lagi menjadi laluan mereka… dikatakan sejak satu kejadian gempa bumi yang merubah kota Petra (menurut ahli arkeologi, masih ada 80% dari kota Petra yang tidak digali lagi). Sejak itu kota Petra mula dilupakan, dan hanya diketahui oleh para Badwi. Hinggalah Johann Ludwig Burckhardt datang ke situ pada tahun 1812, Petra kini dibangunkan menjadi tempat pelancongan utama di Jordan.

Petra terletak di wilayah Ma’an di selatan Jordan, bersebelahan dengan Aqaba. Kami bertolak dari Madaba, menuju ke selatan. Jalan raya memang bosan, tapi jangan lalai sebab agak bahaya di lereng bukit.

Selepas beberapa persinggahan termasuk Laut Mati, kami tiba di kawasan Wadi Musa sudah lewat petang. Angin sejuk bulan April menerpa ke wajah dan tubuh kami.

Kami menginap di hotel berhampiran pintu masuk ke Petra. Kami dapat recommendation oleh penduduk setempat agar menginap atau sekurang-kurangnya mengunjungi kem Badwi di Little Petra, tapi disebabkan masa yang suntuk, kami terpaksa memilih yang paling menjimatkan masa.

Esoknya pagi-pagi dah bersiap untuk masuk ke Petra. Kami tak ada guide, jadi berbekalkan map dan panduan dari sepupu saya, Munirah yang belajar di Irbid, kami berdua melangkah masuk ke Petra selepas membayar tiket berharga JD 21 (21xRM5 lebih kurang).

Masuk-masuk saja disambut oleh pakcik-pakcik yang menawarkan keldai untuk ditunggangi (of course with payment lah). Kereta kuda pun ada juga. Tapi kerana niat nak berjalan, kami tak nak lah naik benda tu. Kalau ya pun mungkin dalam perjalanan balik, sebab dah penat.

Pintu masuk ke Petra ni.. haa sangat takjub dengan rupanya. Gorge ni namanya The Sidr. Sunyi je rasa macam saspen je.

ENTRANCE PETRA
Gambar hilang, terpaksa Google

Tempat pertama wajib tengok adalah cahaya matahari pagi yang melimpahi The Treasury sedikit demi sedikit.

WAJIB PERGI PETRA
Gambar saya dah hilang, jadi saya Google saya.. halal ye

Di sini kami ditegur oleh seorang uncle Jordan. “Dari mana?”, soalnya. Saya kata “Malaysia.” “Awak Muslim” tanya dia lagi. Saya jawab “Ya, saya Muslim”. Dia kata “Alhamdulillah, kamu sangat bertuah”.

Orang sini sangat suka kalau kita cakap kita Muslim. Dia kata jarang Muslim datang visit ke sini.

Lepas tu kami melawan gayat mendaki ke The Highest Place of Sacrifice. Seperti namanya.. memang tinggi. Gayat OK.. tapi keldai mendaki steady je. Yang kat belakang dia tu yang terjerit-jerit.

PETRA

Gambar di atas tu perjalanan turun dari tempat tu. Orang lain mungkin biasa je tapi saya gayat sangat.

Lepas tu kami berjalan lah ke macam-macam tempat di dalamnya… Kubur, rumah, muzium… ada yang atas tanah je, banyak yang kena panjat.

Lepas kami lunch di Crowne Plaza dalam kompleks Petra tu, kami pun meneruskan perjalanan ke The Monastry. Dalam Petra ni ada toilet yang selesa, tak ada bayaran dikenakan tapi digalakkan beri tips (sekarang tak tahulah macamana).

Nak ke The Monastry ni… agak mencabar laluannya. Kena naik tangga yang curam (bayangkan tangga yang dah berusia 2000 tahun, dah haus, dah tak rupa tangga pun ada), lalu di tepi gaung yang dalam.. walaupun memang dalam hati gerun yang amat, tapi saya gagahkan juga. It must be worth the climb!

Beberapa kali berhenti sebab semput, minum Performance Drink. Hehe. Memang sakit jiwa kalau tengok ke bawah. Tapi budak-budak Badwi yang main lompat-lompat atas batu tu memberi motivasi kepada saya. Budak umur 2-3 tahun pun boleh, takkan saya yang tua ni tak boleh. Mesti boleh!

Akhirnya kami tiba juga ke Ad-Deir atau the Monastry tu! Kalaulah saya ada pingat, saya dah beri kepada diri sendiri atas kejayaan sampai ke situ dengan kaki sendiri (over).

JORDAN
Muka puas hati

Alang-alang dah sampai, sanggup panjat masuk ke dalam bangunan. Bukan senang.. kena panjat ke pintu tu. Nampak tak 2-3 orang kat belakang tu, tengah tolak-tarik nak masuk ke dalam.

Takde apa pun kat dalam tu. Tapi puas hati lah dapat masuk walaupun tak ada apa… Nak turun satu hal juga. Mujur hero saya ada, tolong sambut :D

Lepas tu kami ke hujung jurang yang berdepan dengan The Monastry ni. Ada lagi acara panjat-panjat, tapi saya dah tak larat.

petra

Lepas hilang penat, kami berjalan turun. Masa ni dah tak ingat gayat dah, ingat nak balik cepat je, penat sangat. Dahlah dengan bau busuk najis-najis haiwan yang berselerakan di mana-mana (ya.. awas di sini memang banyak sangat najis haiwan).

Keluar je dari Petra tu kami singgah minum di sebuah kafe. Owner kafe tu tanya kami dari mana? Muslim ke? Bila cakap Muslim dia pun belanja kami aiskrim sorang satu.

Lepas tu singgah beli air di kedai runcit. Pun ditanya soalan sama, bila beritahu kami Muslim, dapat free satu lagi air. Hehe. Rezeki, alhamdulillah.

Sampai hotel memang serbu katil terus. Kira-kira dalam 23km juga saya hike hari tu.

Malamnya kami tidur awal, esok ada sambungan perjalanan lagi. Ke Karak Castle, balik ke Amman pula. Sambung nanti perjalanan ke Amman dan Karak Castle!

Tips Memandu di Jordan

Kenapa memandu di Jordan? Well, kenapa tidak?

Jordan merupakan bumi yang menghidangkan pelbagai bentuk mukabumi yang unik dan menarik, sangat berbeza dari apa yang kita lihat di negara kita. Negara-negara Meditteranean seperti Jordan, Palestin, Cyprus dan Selatan Turki, secara amnya memiliki bentuk mukabumi yang sama – kering dan berpasir. Tapi pasirnya tak halus macam di padang pasir.

Lagipun, lebih mudah untuk memandu sendiri memandangkan… tak susah pun. Lagipun public transport di Jordan cuma ada bas (dan teksi). Lebih selesa memandu kot.

Sewa kereta sedan di Airport Queen Alia dalam JD40 sehari.

Mudah saja nak memandu di Jordan. Dari Amman ke Petra, melalui King’s Highway, singgah di Madaba, Laut Mati, Wadi Mujib, Karak Castle dan attraction lain di sepanjang perjalanan. Dalam perjalanan pulang ke Amman semula, kami melalui Desert’s Highway.

Di bawah ni adalah map perjalanan kami, kecuali Aqaba, tak sempat masa nak pegi.

JORDAN MAP

Sepanjang jalan di highway tak banyak kereta… Jalan pun lurus saja. Tapi cabarannya adalah semasa melintasi kawasan pergunungan dari Petra untuk ke Desert’s Highway.

jalan jordan

Gambar di atas ni adalah antara perjalanan di kawasan pergunungan tu. Bukit pasir saja, pening kepala saya.

Pelbagai pengalaman kami lalui. Ditahan oleh 2 orang askar, tapi kami tak berhenti sebab takut… Tempat tak biasa kan… jika di Bolivia tak boleh berhenti sebarang-sebarang kalau ditahan polis di tempat yang tiada orang dan tiada sekatan jalanraya… ramai yang menyamar.

Sebaik keluar dari Petra, ada kereta lain hon dan ikut kami. Risau takut apa-apa… rupa-rupanya dia nak beritahu tayar kereta kami bocor, dia offer nak hantar bengkel tapi kami enggan, teruskan saja memandu sampai jumpa stesen pam angin (tempat pam angin dan pam minyak di sana lain-lain). Selepas isi angin, eh OK pula. Bukan bocorlah tu.

Sesat…. syukurlah merasa. GPS memang membantu. Lagipun tempatnya memang tak komplikated.

Kami juga dapat menyinggah minum teh di macam-macam tempat. Berbual dengan orang-orang di situ. Kebanyakannya tak cakap Inggeris (cakap Arab). Belasah sajalah cakap ayam itik.

Quick Tips Memandu di Jordan:

  1. Bawa permit memandu antarabangsa.
  2. Periksalah keadaan kereta dulu, pastikan aircond berfungsi. Jangan jadi macam kami… bersauna dalam kereta.
  3. Petrol ron95 kosnya dalam JD0.90. (1JD = RM4.40, lebih kurang macam Pound Sterling).
  4. Hati-hati memandu bila masuk kampung/bandar jangan laju-laju.Budak-budak suka main tepi jalan dan melintas ikut sedap dia.
  5. Elakkan memandu di waktu malam kecuali di dalam town.

 

Tips Menabung Untuk Melancong Buat Ibu Bapa

Pernah tengok gambar kawan kita tersengih-sengih depan Eiffel Tower? Pernah rasa “Best la dia, duit banyak boleh pegi Paris. Bila la aku nak dapat merasa”? Pernah tak?

EIFFEL TOWER

Sekarang, tak perlu nak berangan kosong lagi, kerana saya nak kongsi rahsia bagaimana nak memulakan tabung untuk melancong, dari dalam hinggalah ke luar negara.

1. Berkawan baik dengan mereka yang suka melancong (atau mengembara, apa sajalah istilahnya)

Bila ada kawan yang suka menayang-nayang dia ke sana dia ke sini, berapa buah negara dah dia jejak kaki, TOLONG jangan menyampah. Walaupun kawan-kawan kita (yang tak pernah melancong atau tak sehebat kawan tu dalam melancong) dok forward ’10 sebab kenapa anda tidak boleh upload gambar melancong, salah satunya supaya tak menyedihkan hati kawan-kawan yang tak dapat pergi…'; tapi ignore saja.

Diorang tak suka, itu diorang punya pasal. Tapi kita boleh ambil kesempatan yang baik ni.

Bila dah berkawan dengan orang yang suka melancong ni, tiap kali dia terbang ke luar negara, beritahu dia “Tak payah belikan cenderamata untuk saya, tapi saya minta satu keping duit kertas nilai paling rendah dari setiap negara yang awak kunjungi”. (Fridge magnet mahal OK!). Lagi ramai kawan, lagi bagus. [WARNING: Pastikan hubungan dengan mereka benar2 baik. Bila dah kawan baik, harus dia pun tak kisah kan. Tapi kalau kawan ala-ala aje… berisiko untuk dimaki agaknya.]

Apa nak buat dengan duit tu? Teruskan baca…

2. Tukar minat kepada ‘Travel’

Kalau biasanya suka tengok channel sinetron, cuba tukar kepada channel-channel travel. Majalah pun baca majalah travel-travel. Benda gossip2 terkini tu stop, tukar minat kepada benda berkaitan traveling.

Kenapa? Barulah mood mari. Bila dah ada mood, barula semangat kita nak cari info dengan lebih lanjut. Sebenarnya, banyak benda ‘percutian’ yang kita nampak mewah tu takde lah memerlukan duit yang banyak sangat pun.. dan banyak trick2 untuk menjadikannya lebih ekonomi.

Tapi kalau tak switch, kita tak tahu.

3. Buka tabung ‘Mengembara’

Kalau sebelum ni belum ada tabungan untuk mengembara/melancong, inilah masanya untuk menjadikannya realiti. Potong (perbelanjaan) mana yang boleh, tambah (pendapatan) dari mana-mana sumber lain.

Jadikan ia tabungan wajib setiap bulan.

4. Belajar dari Yang Berpengalaman

Sama seperti point di No (1), belajarlah dari mereka yang berpengalaman.. Walaupun lambat lagi plan nak melancong, tapi belajarlah dari sekarang. Paling mudah, sekali lagi saya nyatakan, JANGAN menyampah dengan orang-orang yang suka menayang (berkongsi) yang mereka ke sana ke mari… Inilah sebenarnya peluang kita untuk dapat ilmu short-cut. Rajin-rajinlah baca pengalaman mereka, dan jangan layan rungutan orang pesimis yang tak suka tengok pengalaman seumpama itu. Abaikan sajalah orang macam tu.

5. Melancong ke tempat yang dekat-dekat dulu

Start small. Dalam negara kita pun sangat banyak tempat menarik yang boleh dilawati. Ambil mood dulu. Jimat pun jimat. Nak lagi thrill, buat ‘flight hunting’, cari tiket kapal terbang paling murah. Jangan tak percaya, kami sekeluarga 5 beranak dapat beli tiket kapal terbang MAS dari KLIA ke Kota Bharu hanya RM300 saja pegi-balik. Harga biasa satu hala pun dah dekat RM200 seorang!

Nak jimat lagi, jangan dok hotel. Tumpang rumah sesiapa. Kawan kita yang lama tak jumpa mesti suka kalau kita nak datang tidur rumah dia (ini yang pentingnya ada ramai kawan yang baik).

Bila dah biasa buat kerja-kerja travel hacking macam ni, senang lah nanti nak ke luar negara pula dengan gunapakai konsep yang sama.

6. Simpan matawang asing

Amat berguna bila kita simpan matawang asing semasa nilai ringgit tinggi… tika nilai ringgit jatuh, kita dah ada nilai yang lebih tinggi dalam matawang asing. Hehe, kalau ada 10 orang kawan ke UK, seorang beri 1 Pound, dah ada 10 pound :D

Pernah dengar ‘money magnet’? Tahu magnet kan? Besi berani yang menarik besi. Jadi kita apply konsep yang sama untuk matawang asing yang kita ada tu. Pound attracts Pounds, Dollar attracts Dollars. Kita pasti akan dapat lebih banyak wang dari matawang asing tu, atau boleh tarik terus kaki kita ke punca tempat matawang tu.

Rezeki,.. kita tak tahu kan. Mana tahu ada orang nak sponsor bercuti ke luar negara, macam Red Mummy dan Ben Ashari tu.

7. Cari duit lebih

Jangan jadikan ‘tak ada duit’ sebagai alasan untuk kita takut nak bina impian. Duit tu boleh cari, duit ni hamba kita… jangan kita pula jadi hamba dia. Macamana nak jadi hamba duit? Sikit-sikit tanya duit “Duit, duit.. boleh tak aku nak buat ni?”, Duit jawab “Tak boleh, tak cukup”… Kan… duit pula yang menentukan kita boleh buat atau tidak.

Insya-Allah, kita niatkan lah setiap pengembaraan.. perjalanan kita adalah untuk menambah iman dan mengenal Allah. Semoga fikiran kita lebih terbuka luas dengan pengalaman baru di tempat orang.

Kembara Jejak Rasul di Jordan

Saya memang teruja nak ke Jordan, walaupun pada mulanya sangat berdebar kerana tak pernah jejak kaki ke mana-mana negara Timur Tengah kecuali Arab Saudi. Alang-alang sepupu saya sedang belajar dalam bidang pergigian di Jordan University of Science & Technology (JUST) di Irbid.

Kami bertolak ke Amman dan Doha dengan pesawat Qatar Airways. Perjalanan hampir 3 jam, dan kami tiba di Queen Aliaa International Airport dalam jam 1.30 petang macam tu. Jadi saya ambil kesempatan menunaikan solat Zuhur. Tiada orang dalam surau, saya solat seperti biasa, jamak takdim dengan Asar.

Ada kisah sebenarnya, saya tak sedar saya tersalah kiblat. Hanya sedar semasa solat di situ sekali lagi sebelum bertolak dari Amman ke Kaherah. Dari kejadian itu menjadikan saya lebih berhati-hati dan apply tips tentukan arah kiblat bila ke luar negara seperti dalam entry ini.

Kami memandu sepanjang berada di Jordan, jadi kami sewa kereta dengan servis yang ada di airport. Sepanjang saya menyewa kereta di beberapa negara seperti di Australia, Qatar, UK, Switzerland… bolehlah saya nak kata bahawa kereta sewa di Jordan ni adalah yang paling teruk. Aircond rosak (bayangkan panasnya di Jordan tu), tayar bocor, pintu tak boleh buka. Tapi OK jelah, mungkin keadaan kereta macam tu yang sesuai dengan keadaan jalan dan cara pemanduan orang-orang sana.

Dapat je kereta, kami terus bergerak dari Amman ke Madaba. Madaba adalah bandar lama yang wujud sejak zaman Logam, terletak dalam 30 kilometer dari Amman. Perjalanan dari Amman ke Madaba, dihidangkan dengan pemandangan tanah pertanian yang luas.

Madaba ni terkenal dengan gelaran ‘Bandar Mozek’ kerana banyaknya tinggalan mozek yang ditemui di situ termasuklah peta yang dibuat dari mozek. Bandar ni, sama seperti bandar-bandar lama, jalannya kecil-kecil.

Kami menginap di Rumman Hotel (Rumman, maksudnya delima dalam Bahasa Arab). Hotel ni sangat best, bukan saja selesa, ada wifi percuma, staff-nya juga sangat peramah dan membantu.

Kami cuma menginap satu malam saja. Keesokan harinya kami memandu menuju ke Selatan. Menyinggah di beberapa tempat bersejarah seperti Gunung Nebo, Uyun Musa dan Laut Mati. Sebelum memasuki kawasan Gunung Nebo, kami diingatkan supaya tidak membuang sampah kerana di situ adalah kawasan Holy Land.

Menurut kepercayaan Kristian, dari puncak gunung inilah Nabi Musa menundingkan jarinya ke arah The Promised Land (Palestin), kerana Tuhan tidak mengizinkan lagi Bani Israel masuk ke sana. Nabi Musa dikatakan wafat setelah itu, dan dibumikan di Jordan Valley, namun makamnya tidak diketahui di mana.

Dari puncak gunung ini kita boleh lihat lembah Jordan (Jordan Valley), Sungai Jordan, Laut Mati, dan Al-Quds (Jerusalem). Selepas tu kami turun ke Lembah Jordan dan berhenti di Uyun Musa. Dikatakan Nabi Musa memukul tongkatnya lalu keluar mata air yang masih mengalir hingga ke hari ini.

Jalan-jalan di kawasan pergunungan di Jordan memang agak menggerunkan. Sempit, tak ada pagar, dan menurut orang sana, kemalangan jatuh gaung tu selalu berlaku (ingat tak kisah pelajar Malaysia yang kemalangan semasa kembara di Petra beberapa tahun lalu?). Saya memang senyap je kalau melintas kawasan pergunungan. Rasa lemas dan sesak di dada. Dalam perjalanan kami tu pun ada bertemu dengan kemalangan jalan raya.

Kemudian, kami sambung perjalanan ke Laut Mati. Sebenarnya, ada banyak pandangan tentang melawat Laut Mati. Ada pendapat yang melarang melawat kawasan yang diazab Allah, kerana Rasulullah melarang menjejakkan kaki ke kawasan yang pernah diazab Allah. Laut Mati adalah tempat kaum Nabi Luth yang melakukan aktiviti homoseksual (seks sesama jantina) dan diterbalikkan bumi ke atas mereka.

Namun, ada pendapat yang membenarkan melawat Laut Mati kerana ia sudah tidak tinggal apa-apa lagi… tidak seperti Kota Madyan (kaum Nabi Hud) yang masih ada sisa tinggalannya.

Walau bagaimana pun, kalau nak melawat ke tempat sebegitu (Laut Mati), lakukanlah dengan niat nak mengambil pengajaran, semoga kita mendapt manfaat dan hidayah.

Bercakap tentang kaum Nabi Luth, dari apa yang saya baca dari beberapa buku, review dan papan tanda yang ada di Amman, Jordan adalah salah satu destinasi di Timur Tengah untuk mereka yang ada masalah naluri songsang. Naudzubillah min zalik. Dan saya tak pasti apakah makna Laut Mati buat mereka… (muzium di sana banyak tampilkan kisah Biblical Story berbanding kisah dari Quran).

Kenapa saya cerita benda ni? Supaya kita semua boleh sedar tanggungjawab kita. Tak guna kalau nama saja negara Islam tapi kita cara hidup kita lain macam. Islam ini ad-deen, bukan sekadar anutan. Di Malaysia ni, kalau kita tak jaga, siapa lagi nak menjaga.

Laut Mati memang happening dengan remaja dan keluarga orang Jordan berkelah, main air, main muzik. Remaja Jordan dari pemerhatian saya, lebih kurang remaja kita. Pakaian mereka tak macam orang Timur Tengah lain (biasa nampak Mak Arab pakai jubah dan tudung hitam). Mereka ni pakai baju warna-warni macam remaja kita di Malaysia.

Mereka juga suka siul-siul, usik dari jauh. Tapi bila kita senyum balik, mereka pula yang tersipu :)

Di Laut Mati, saya cuba juga celup tangan. Memang terasa sangat kegaramannya. Airnya berlengas, bila diangkat, terus meninggalkan kesan garam di tangan. Suami pun cuba berenang, memang terapung di dalam airnya.

Selepas berada lebih kurang sejam dalam kepanasan di Laut Mati, kami meneruskan perjalanan. Sempat menyinggah di beberapa wadi yang terdapat di sepanjang jalan ke selatan. Sempat juga singgah di Muzium Nabi Luth. Terdapat signboard yang menunjukkan arah ‘Lot’s Cave’ (mungkin gua tempat Nabi Luth berlindung bersama anak perempuannya semasa Allah memusnahkan kampung mereka), tapi tak berani nak masuk kerana jalannya kelihatan sangat teruk.

OK saya berhenti di sini untuk kali ni. Nanti saya sambung lagi dengan kisah di Petra.

Foto… minta maaf sebab handphone saya yang terisi gambar-gambar di Jordan mengalami masalah, saya terpaksa format dan memadam kesemua gambar yang ada T___T

Itinerary Perjalanan Kembara Timur Tengah

Dah setahun lebih sebenarnya peristiwa ni berlaku… barulah berkesempatan nak mencoretnya dalam blog ni. Ini ringkasan kembara kami ber-backpack di Timur Tengah : Sri Lanka (titik mula) – Qatar – Jordan – Mesir – Emiriah Arab Bersatu – Hong Kong (titik akhir).

Sebenarnya ia adalah rentetan dari kembara di bumi matahari terbit, Jepun.  Selepas 2 minggu di Jepun, kami balik ke Malaysia sehari, dan bertolak ke Middle East pada keesokan harinya. Sempat lagi turun HQ SHaklee jumpa dengan anak cucu di sana.

Saya buat ringkasan dulu sebelum cerita details ya.

Itinerary perjalanan:

Tarikh & Masa : 3 April 2013 @4.30pm

Pesawat & Tujuan : Sri Lankan Airlines, KUL-CMB (KLIA-Colombo, Sri Lanka)

Jarak Perjalanan : 3 jam 25 minit

Kami bermula dengan menaiki pesawat Sri Lankan Airlines dari KLIA ke Colombo. Alang-alang transit, kami ambil penerbangan dengan transit paling lama, sempat jalan-jalan di sekitar Colombo. Kami tiba di Colombo dah lewat petang. Bermalam di sana untuk satu malam.

Tarikh & Masa : 4 April 2013 @6.50pm

Pesawat & Tujuan : Sri Lankan Airlines, CMB-DOH (Colombo-Doha, Qatar)

Jarak Perjalanan : 5 jam 5 minit

Di Doha, kami menginap di sebuah hotel berdekatan dengan Souq Waqif. Antara aktiviti di Doha adalah melawat sahabat-sahabat yang tinggal di sana, menggelungsur di pasir berdengung, melawat bandar Doha dan sekitarnya termasuk muzium, pantai dan sebagainya. Yang paling manis, di sinilah merasa air hujan di padang pasir buat pertama kali.

Tarikh & Masa : 7 April 2013 @12.50pm

Pesawat & Tujuan : Qatar Airways, DOH-AMM (Doha-Amman, Jordan)

Jarak Perjalanan : 2 jam 45 minit

Di Jordan, kami menyewa kereta dari Airport Amman, memandu dari Amman ke Madaba, kemudian ke selatan lagi menuju Laut Mati, wadi-wadi dan Petra. Kemudian balik ke Amman, dan ke Irbid bertemu dengan sepupu saya yang belajar di sana.

Tarikh & Masa : 12 April 2013 @6.45pm

Pesawat & Tujuan : Royal Jordanian, AMM-CAI (Amman-Kaherah, Mesir)

Jarak Perjalanan : 1 jam 30 minit

Di Kaherah kami menginap di rumah kawan baik kami yang menetap di sana, Azizul dan Shazrah. Pada mulanya nak tinggal di hotel berdekatan dataran Tahrir, tapi kerana baru saja berlaku pergolakan di situ (sehari sebelum kami bertolak ke Kaherah dari Amman), maka kami memilih option paling selamat. Lagipun masa ni saya diuji dengan sakit berkaitan paru-paru.

Tarikh & Masa : 15 April 2013 @8.00m

Kenderaan & Tujuan : Sleeper 84 Deluxe (Giza-Luxor)

Jarak Perjalanan : 9 jam 40 minit

Setelah menikmati hari-hari di Kota Kaherah, kami bergerak ke Luxor dengan sleeper train. Keadaan train-nya agak dahsyat, tapi cukup bagus untuk kami. Asal boleh tidur. Kami tiba di Luxor dengan disambut oleh segerombolan pemandu teksi (keadaan biasa di sini). Luxor adalah tempat yang paling saya sukai… dan yang paling hebat tentunya melihat sendiri mumia Firaun Tutankhamun di Lembah Raja-Raja (Valley of The Kings), tapi sayangnya tidak dibenarkan bawa kamera di situ..

Tarikh & Masa : 18 April 2013 @10.20am

Pesawat & Tujuan : Qatar Airways, LXR-DOH (Luxor, Mesir – Doha) – transit 2 jam

Jarak Perjalanan : 2 jam 45 minit

Tarikh & Masa : 18 April 2013 @4.05pm

Pesawat & Tujuan : Qatar Airways, DOH-AUH (Doha-Abu Dhabi, UAE)

Jarak Perjalanan : 1 jam

Pertama kali mendarat di Abu Dhabi… nak cepat-cepat sampai ke hotel kerana badan rasa penat sangat. Hotel kami di tengah ibu kota, bersebelahan dengan Al Wahda Mall. Ada junior saya tinggal di sini, jadi ambil kesempatan bertemu beliau.

Tarikh & Masa : 20 April 2013 @12.00pm

Kenderaan & Tujuan : Teksi, Abu Dhabi-Dubai

Jarak Perjalanan : 1 jam 30 minit

Pada mulanya kami nak naik bas, tapi tak jumpa sumber yang reliable untuk bas yang bakal bawa kami ke Dubai (pernah tersilap naik bas di Abu Dhabi sebelum ni) jadi kami memutuskan untuk naik teksi saja. Teksi ni pula tak tahu di mana hotel kami, terpaksalah cari teksi lain yang boleh bawa kami ke hotel.. Sudahnya dah lewat petang baru sampai.

Tarikh & Masa : 22 April 2013 @11.00pm

Pesawat & Tujuan : Cathay Pacific, DXB-HKG (Dubai, UAE – Hong Kong)

Jarak Perjalanan : 8 jam 5 minit

Alang-alang transit di Hong Kong, kami ambil kesempatan untuk bermalam di sana satu malam. Hong Kong masih jerebu seperti kami datang 2 bulan sebelum tu. Walau bagaimanapun, I love Hong Kong!

Tarikh & Masa : 24 April 2013 @4.15pm

Pesawat & Tujuan : Cathay Pacific, HKG-KUL

Jarak Perjalanan : 3 jam 40 minit

Alhamdulillah, tamatlah perjalanan kami di Timur Tengah. Yang paling lekat di hati saya adalah kisah-kisah ambiyak di bumi Jordan, serta Firaun di bumi Mesir. Insya-Allah akan saya kongsikan nanti perkara-perkara yang saya tak pernah tahu sebelum ni yang dikorek dari perbualan dengan penduduk tempatan di sana.

2 hari selepas tiba di tanahair, datang pula hari paling bersejarah untuk saya, yakni sambutan Master Celebration di Empire Hotel.

 

Kalau Suami Dah Tak Suka…

Kalau suami dah tak suka… sebagai isteri, perlu buat apa?

KALAU SUAMI TAK SUKA

Kalau suami tak suka dengan masakan kita, haruslah sebagai isteri, kita kena cuba masakan baru, resepi baru, atau belajar masak. Kadang tu bukanlah apa pun, buka  kita tak reti masak, tapi mungkin dia nak ubah selera nak rasa masakan lain. Kalau suami kata dah tak suka masakan kita, jangan sentap tapi tanya dia, dia nak makan masakan yang macamana?

Kalau suami dah tak suka dengan gaya kita berpakaian di rumah, cuba gaya baru pula. Tukar fesyen rambut ke, tukar pakaian dari T-Shirt kepada maxi dress ke… Mungkinlah kita rasa terlalu sibuk urus anak-anak sampai tak ada masa untuk bersiap, tapi cuba cari masa sekejap saja untuk sikat rambut cara lain, pakai baju cara lain. Kalau tak ada baju lain, minta dia belikan. Nak sangat kan.

Komunikasi suami isteri sangat penting, memanglah kita tak boleh nak buatkan semua pihak puas hati. Tapi sekurang-kurangnya, kita bincang elok-elok. Give and take lah, barulah boleh menghasilkan sinergi bersama.

Tapi macamana pula kalau suami kata dah tak suka pada isterinya lagi?

Terlebih dulu isteri jangan mudah sentap atau teru down. Cuba siasat apa sebenarnya yang telah berlaku pada suami. Mungkinkah suami sedang mengalami masalah teknikal yang menyebabkan dia jadi buntu dan menuturkan ayat paling menakutkan itu.

Atau mungkin suami cuma bergurau nak mengusik je (gurauan paling tak boleh diterima akal), atau sebenarnya dia tengah plan satu kejutan, saja buat drama… jangan mudah kecil hati ya… Semoga rumahtangga kekal bahagia hingga ke syurga.

Program Cuti Sekolah SuperKids

Dah seminggu lebih cuti sekolah berlalu. Macam-macam program yang ibu bapa semua rangka untuk anak-anak kan. Ada yang bawa anak bercuti, ada yang hantar kem cuti sekolah, ada yang ikuti kelas intensif dan macam-macam lagi.

SuperKids bertiga ke mana?

Balik kampung.

Sepanjang cuti sekolah, mereka berada di bawah jagaan emak dan ayah saya di kampung.

Anak-anak saya anak bandar yang tak keluar rumah, dulu mereka tak kenal lembu. Tengok lembu dalam buku yang warna tompok putih-hitam tu saja. Bila tengok lembu Malaysia yang warna coklat tu mereka tak tahu itu apa. Ayam pun mereka excited bila nampak. Apa lagi kambing, kerbau dan sebagainya.

Semua tu tak ada di rumah kami di Kuala Lumpur. Di rumah Nenek mereka di PJ pun tak ada juga. Jadi kami hantar mereka balik ke rumah emak dan ayah saya di Kelantan.

Di kampung mereka kenal ayam, kenal itik, kenal lembu, kena kambing, kenal selut, kenal rumput.

Yang penting, mereka boleh kenal dan dikenali oleh orang-orang kampung. Generasi muda ni, saya pun dah tak kenal. Saudara sendiri pun, tak kenal. Mana tidaknya, jarang sangat jumpa. Sesekali berkumpul (biasanya hari raya atau kematian orang penting dalam keluarga) barulah nak berkenal-kenalan. Tapi kalau terjumpa di tempat lain, sah tak ingat dah.

Sebulan di kampung, pasti mereka dapat manjaan dan layanan istimewa dari tok ayah dan mak tok mereka. Maklumlah, cara ibu bapa dan datuk nenek pasti tak sama. Ayah dan mak saya suka melayan kehendak cucu-cucu mereka.

Sebenarnya, hantar anak balik kampung untuk tinggal dengan datuk nenek mereka semasa cuti sekolah adalah saranan dari UNICEF. Belajar dari alam sekitar dan orang tua lebih membina jatidiri anak-anak kita dari biarkan mereka terperap di rumah, atau rutin tuisyen semasa cuti sekolah (dan lebih jimat duit mak ayahnya!) – ini UNICEF kata, bukan saya kata~

Mujurlah ada Skype, WhatsApps, perkembangan mereka sentiasa dalam pantauan kami. Nak lebih klasik, kami hantar poskad untuk mereka!

Selamat bercuti semua!

Cerita Lucu Suami Isteri

MADU TIGA

Seorang suami berbual dengan isterinya, lalu keluarlah topik ini…

Suami : Mah, seorang lelaki ni sebenarnya kena kahwin tiga, barulah lengkap isterinya.

Isteri : Kenapa pula macam gitu bang?

Suami : Cuba Mah terjemahkan ni ke bahasa Inggeris. Satu is?

Isteri : One.

Suami : Dua is?

Isteri : Two.

Suami : Tiga is?

Isteri : Three.

Suami : Haaa.. kan, is-three = tiga. Barulah betul. Kan Mah…?

Isteri : Oooo.. tapi Abang kena tahu juga bahasa Inggeris ni ada singular dan plural.

Suami : Macamana tu Mah?

Isteri : Kalau satu buah kereta kita sebut, car. Kalau dua atau tiga, kita sebut cars.

Suami : Ooo ye, kalau banyak, kena tambah S.

Isteri : Kalau satu abang mampu, kalau dua atau tiga abang ……?

Suami : Mampus…

Sejak kejadian itu, tiada lagi gurauan mahupun perbualan tentang hal berkenaan di antara mereka.

SEBELUM DAN SESUDAH

Sebelum kahwin : Takpe walaupun you tak kaya, duit tak ada.. I tetap sayang you. Sesungguhnya wang itu tidak boleh membeli kebahagiaan.

Sesudah kahwin : Tu lah awak dulu taknak belajar betul-betul. Sekarang ni nak beli pam susu anak pun tak mampu. Argh.

Sebelum kahwin : I bawakan beg you ya.

Sesudah kahwin : Serabutnya tengok beg sana sini. Lain kali tak payah bawak lah.

Sebelum kahwin : Orang cantik macam you, pakai apa pun cantik.

Sesudah kahwin : Ni ape ni macam mak lampir dah rupa awak ni. Tukar! Tukar!

Hehe, gurau-gurau saja… Suami dan isteri saling melengkapi, dipasangkan Allah dengan rahmar kasih-sayangnya. Hargailah pasangan kita, anggaplah dia sebagai hadiah dan amanah dari-Nya.

Apa Nak Buat Bila Suami Mula Curang

Sebut tentang suami curang, memang kita nak minta dijauhkan lah ya. Naudzubillahi min zalik. Semoga rumahtangga yang kita bina dijauhkan dari ujian sebegitu…

Tapi ni saya nak kongsi beberapa tips yang mungkin boleh dijadikan teladan.

1. Jangan tuduh suami curang

Jangan! Minta jauh, kalau rasa suami lain macam, siasat dulu, tanya elok2.. jangan cepat keluar dari mulut “Abang curang ya? Curang dengan saya? Siapa perempuan tu?” dan seangkatan dengannya. Sekali dua mungkin boleh tahan, tapi ada lelaki yang rasa dicabar kalau asyik kena tuduh, dia buat betul-betul!

Cemburu tu memang perlu, setiap pasangan kena ada sifat cemburu… kalau tak cemburu tu dah lain macam pula kan… tapi jangan sampai cemburu buta dan menuduh tak tentu hala.

Ingat, waspada itu wajib, tapi prasangka itu dosa dan buruk padahnya.

2. Berusaha bantu suami, jangan cepat emosi

Ada suami yang setia, tapi tiba-tiba didapati berlaku curang. Selidik puncanya dan bantulah suami untuk keluar dari kemelut itu. Mungkin bukan berpunca dari dia. tapi mungkin ada benda lain yang berlaku. Which is benda tu bukan dia yang memulakan, dan totally bukan salah dia.

Dan, jangan dengar cakap-cakap pihak ketiga. Dapatkan penjelasan dari suami terlebih dulu.

3. Jadilah sahabat setia suami

Seorang isteri bukan saja isteri, tapi jadilah sahabat, bahu tempat suami boleh merebahkan kepalanya yang berat. Teman yang boleh mendengar masalahnya. Seorang yang cukup untuk dia seorang. Jangan sampai dia boleh nak kongsi masalah dengan orang luar.

4. Pasakkan nilai agama dalam rumahtangga

Yang ini paling penting dan paling utama. Rumahtangga mestilah berteraskan agama. Jadikanlah KERANA ALLAH sebagai sebab membina ikatan perkahwinan, sebagai musabab berkasih sayang. Layari bahtera rumahtangga dengan panduan dan petunjuk syariat. Amalkan kehidupan yang patuh dan setia pada agama. Insya-Allah, segala ujian dapat dihadapi bersama dengan tabah.

SUAMI CURANG

5. Isteri yang menjadi sayap kiri suami

Menjadi sayap kiri bermakna isteri memainkan peranan besar dalam rumahtangga, bukan jadi mak turut saja. Sama-sama berbincang, membuat keputusan, merancang yang terbaik untuk masa depan keluarga. Isteri juga sebaiknya mempunyai skill dalam pelbagai aspek agar tidak semata-mata bergantung pada suami, sebaliknya ada perkara yang suami boleh bergantung.

Jika suami sudah terbukti kecurangangannya…. bantulah dia untuk kembali ke pangkal jalan. Namun jangan sampai jadi boneka atau alat. Y0u have right to move on.

Mak Tak Marah Anak

Mak saya, garang orangnya. Garang dengan anak-anak. Tak pernah saya tak kena marah. Asyik kena marah je. Kalau Mak tak marah tu samada dia mengandung, atau baru  balik dari kursus motivasi keibubapaan.

Benda yang paling sinonim dengan kami adalah batang penyapu. Batang penyapu dengan rambut penyapu tu pun dah tak boleh beza. Punyalah hancurnya batang penyapu tu.

Setiap kali result exam keluar, terketar2 nak bagitau kalau dapat markah rendah. Walaupun sebenarnya Mak tak marah.. dia marah kalau malas belajar, result tak bagus tak pe. Tapi kalau pegi tuisyen bagai, result teruk juga, memang siaplah nak kena batang penyapu.

Tapi, dengan didikan Mak yang macam tu lah, saya jadi orang. Walaupun saya pernah tinggal di asrama, tapi jenis homesick. Tiap-tiap minggu nak balik.

Walaupun Mak saya garang, dan asyik kena pukul, tapi tak pernah simpan perasaan dendam atau tak puas hati. Memanglah tak suka kalau kena marah/pukul, tapi bukan salah orang lain, salah diri sendiri.

Tapi agaknya zaman sekarang dah berubah. Mungkin kerana saya dulu tak ada exposure pada dunia luar. Rumah adalah dunia saja. Mak ayah, adik-adik dan kawan-kawan sebelah rumah, itulah insan-insan dalam hidup saya. Apa yang saya ada masa tu sudah sangat cukup.

Sekarang ni, dengan anak-anak tak boleh nak marah-marah macam mak kita dulu. Mungkin exposure berbeza. Lagipun, zaman sekarnag ni Mak ramai yang stress, dan marah2 anak sebab nak lepaskan tekanan, bukan sebab anak buat salah ke. Alah, tapi budak2 memang biasalah ada nakalnya kan.

Mungkin juga sekarang dah takde jiran2 yang boleh borak2 buang stress (jiran pun kadang tak bertegur). Mak-mak banyak memendam… lebih2 lagi surirumah.

Macamana tak bagi marah anak selalu.. terutama kalau asalnya dari mak yang stress?

Jom join kami dalam group —> MAK TAK MARAH ANAK ni.

Hanya untuk mak-mak je tau. Apak-apak, sila buat group sendiri.

mak tak marah anak

Sekiranya ada mak-mak yang ada masalah nak menahan marah pada anak yang macam2 perangai… sangatlah dialukan untuk join. Siap ada cabaran ‘tak marah anak’. Bersama-sama kita jadi kuat kan!

Kalau ibu memang jenis tak marah anak, laaaaagilah dialukan. Kongsi tips, pengalaman. sama2 kita support ibu2 kita OK.

See you!

Diksi Cintamu

Fendi pulang ke rumah malam itu dalam keadaan serba-salah. Sudah berhari-hari dia memikirkan tentang hal ini, namun hatinya masih ragu-ragu. Setelah mendapatkan pandangan dari sahabatnya, akhirnya Fendi melakukan solat sunat Istikharah, dan setelah beberapa hari gerak hati tidak berubah, Fendi yakin, inilah keputusan terbaik.

Seperti kebiasaanya, isterinya, Fazrina dan dua anak mereka, Adam dan Irina sudah tidur setiap kali Fendi tiba di rumah. Dan seperti biasa Fendi akan mengejutkan isterinya yang sedang tidur di bilik anak-anak untuk bangun menemaninya makan tengah malam.

Seperti biasa Fazrina bangun, mencuci muka dan mengenakan sedikit haruman sebelum turun dan menyediakan makanan sementara Fendi membersihkan diri.

Tapi malam itu agak berbeza. Dari raut wajah Fendi, Fazrina dapat mengagak ada sesuatu yang tidak kena.

“Abang ada masalah ke? Dua tiga hari ni Rina nampak abang muram saja” Fazrina  cuba membuka bicara.

“Eh, ya kah? Rina perasan ya”

“Rina bukan kenal Abang sehari dua. Apa sebenarnya yang mengganggu Abang?” Fazrina cuba menduga.

Fendi mendengus kecil.

“Ya, memang Abang ada masalah. Kilang di Jepun yang Abang laburkan duit syarikat untuk keluarkan produk terbaru tu dah kena sita. Sekarang ni Abang tak tahu nak kata apa. Jatuh terduduk, dan mungkin terlungkup. Abang perlukan bantuan Rina!” ujar Fendi tanpa berselindung lagi.

“Apa saja Abang perlukan, Abang katakan…” kata Fazrina perlahan. Berita itu umpama kejutan buatnya. Sejak berkahwin dengan Fendi, seorang usahawan pakaian dan barangan sukan jenamanya sendiri, di situlah punca rezeki dan mata pencarian mereka. Fazrina sendiri tidak pernah bekerja sejak graduasinya dari sebuah universiti di luar negara.

“Abang minta.. untuk kali ni saja.. Abang minta… Rina cari kerja. Sekurang-kurangnya sehingga Abang dapat selesaikan segala-galanya” rayu Fendi.

Fazrina terkesima. Tidak pernah dia terfikir tentang hal itu. Di awal perkahwinan malah Fendi pernah bertegas bahawa dia tidak izinkan isterinya keluar bekerja.

“Abang tahu Rina boleh. Abang boleh usulkan Rina kepada kenalan-kenalan Abang. Datuk Shamsul sedang cari P.A., Rina pergilah interview esok ya” kata Fendi bersungguh-sungguh.

“Esok?” mata Fazrina terjengil. Melihatkan Fendi yang kelihatan sangat gelisah, akhirnya Fazrina bersetuju. Perbualan malam itu tamat di meja makan. Seterusnya, masing-masing mendiamkan diri melayan kerisauan di fikiran. Terutama sekali Fazrina. Dia samasekali tidak menyangkan suaminya sebegitu terdesak, sehinggakan sanggup mengorbankan prinsipnya, bahawa tempat isteri hanya di rumah.

Fazrina sangat kenal dengan Fendi, sejak dia memulakan perniagaan kecil-kecilan menjual barang sukan 6 tahun lepas, Fendi seorang usahawan yang berdikari. Tidak pernah meminta pertolongan dari sesiapa, termasuk ibu bapanya. Seorang lelaki yang gigih berusaha dari bawah. Namun, masalah mulai timbul sejak Fendi mula melibatkan diri dalam bidang pembuatan dalam enam bulan kebelakangan ini. Dan mungkin ini kemuncaknya.

Keesokan harinya, Fazrina bersiap tidak seperti biasanya. Ternyata perasaan yang sangat janggal. Tidak pernah memiliki pakaian formal. Fendi menyarankan agar mengenakan baju kurung yang berwarna terang, agar tampak berkeyakinan.

“Abang percaya Rina boleh lakukannya. Selama ni Rina banyak tolong Abang, kali ni pun Rina pasti boleh tolong Abang” ucap Fendi sambil mencium dahi isterinya.

Selepas menghantar Fazrina ke syarikat pembinaan milik Datuk Shamsul, kenalan bapanya, Fendi pulang ke rumah, mengambil alih tugas menjaga dua permata hati mereka.

4 jam selepas itu Fendi menerima panggilan dari Fazrina, memintanya menjemput pulang ke rumah. Sepanjang jalan Fazrina hanya mendiamkan diri.

“Macamana interview tadi?” soal Fendi memecah kesunyian.

“Rina pun tak pastilah Abang, Rina tak ada pengalaman. Tapi tadi pun macam ramai fresh grad. Tak apalah, kalau ada rezeki, adalah” jawab Fazrina.

Seminggu berlalu tanpa sebarang berita. Fendi makin gundah. Ikutkan hati nak cuba merokok kalau-kalau boleh hilangkan stress, tapi memikirkan daripada bakar duit beli rokok, lebih baik berdoa di tikar sembahyang.

Akhirnya berita yang ditunggu-tunggu sudah tiba. Fazrina diterima sebagai Pembantu Peribadi atau P.A. kepada Datuk Shamsul. Orang yang paling gembira tentulah Fendi. Terus dia melakukan sujud syukur bila Fazrina memberitahu tentang berita itu.

“Rina lakukan ni kerana Abang tau, walaupun Rina sebenarnya tak suka” ujar Fazrina.

“Terima kasih, Rina. Abang janji, ia hanya untuk sementara saja”

Bila isteri yang biasa tinggal di rumah menjaga kebajikan anak-anak sudah bekerja, timbullah persoalan baru – siapa nak jaga anak-anak? Dari awal Fendi tidak mahu anak-anakmya dijaga oleh orang asing, kerana itu jugalah dia tidak mengizinkan Fazrina bekerja dari awal lagi.

Nampaknya Fendi tak bersedia dengan perkara ini sebelum memutuskan agar Fazrina keluar bekerja. Masa yang ada cuma seminggu saja.

Buntu memikirkan. Nak minta dijaga nenek? Jauh sekali tidak. Nenek pun sibuk dengan aktiviti persatuan. Nursery? Tiada langsung dalam senarai. Pengasuh? Tidak kenal sebarang pengasuh di kawasan kejiranan mereka.

Akhirnya, Fazrina terfikirkan Nasuha, sepupunya yang baru menamatkan pengajiannya di Jordan. Nasuha kini sedang bercuti sementara menunggu panggilan kerja. Mungkin Nasuha boleh bantu. Melalui ibunya di kampung, Fazrina merisik khabar dan merayu-rayu agar Nasuha bersetuju untuk menjadi pengasuh anak-anaknya buat sementara. Nasuha yang tinggal di sebelah rumah ibunya di kampung, sejak kecil agak rapat dengan Fazrina.

Nasuha bersetuju untuk tinggal sementara di rumah Fazrina mengasuh Adam dan Irdina. Walaupun mereka tidak mengetahui sebab sebenar di sebalik keputusan Fazrina untuk keluar bekerja. Fazrina cuma memberitahu, bahawa sudah tiba masanya dia mengaplkasikan kemahiran yang dipelajarinya bertahun-tahun. Lagipun Irdina sudah 2 tahun lebih, sudah boleh bercerai susu badan.

Maka berangkatlah Nasuha ke Kuala Lumpur, mendiami rumah sepupunya yang sudah lama tidak bertemu. Banyak cerita yang dibualkan dan dikenang kembali. Fendi juga berasa sangat lega, sekurang-kurangnya Adam dan Irdina berada di bawah jagaan tangan yang dipercaya.

Nasuha, seorang gadis pemegang ijazah sarjana muda Usuluddin dalam bidang Al-Quran dan Hadis, tidak terlalu banyak bicaranya ketika Fendi ada di rumah. Mungkin kerana tidak biasa. Atau mungkin asuhan terhadap gadis manis itu yang menjauhkannya dari lelaki yang bukan mahram. Malah, kedatangannya juga bersyarat, jangan ditinggalkan berdua di rumah dengan Fendi, walaupun ada Adam dan Irdina bersama. Walaupun Fendi di tingkat atas, dia di tingkat bawah. Niatnya cuma mahu membantu Fazrina.

Walaupun melalui keadaan sangat janggal di hati masing-masing, namun segalanya berjalan seperti yang dirancang. Setiap pagi, Fendi akan keluar bersama Fazrina, meninggalkan Nasuha menjaga anak-anak mereka. Fendi pulang menghantar Fazrina setiap petang, dan akan kembali ke rumah seperti kebiasaanya, bila jam menunjukkan hampir tengah malam. Nasuha pula menjalankan tanggungjawab dengan baik, bukan saja menjaga dan memberi makanan berkhasiat, malah turut menjalankan aktiviti bersama anak-anak sepupunya itu.

Hubungan kekeluargaan antara mereka kian erat. Setiap hujung minggu, Fendi akan membawa keluarganya, termasuk Nasuha keluar. Berkelah, membeli-belah, balik kampung sekali-sekala. Sehingga Nasuha tidak berasa janggal lagi, dan terasa sebahagian dari ahli keluarga Fazrina.

Nasuha pula kian hari kian serasi dengan anak-anak buahnya. Malah, dia sudah mula memandu menghantar Adam dan Irina mengikuti playgroup di hujung minggu sekiranya Fazrina sibuk dengan tugasan.

*Apakah kesudahan kisah ini? Siapakah yang bakal mencetuskan konflik?

Siapa Zulaikha?

“Zu, macamana ni?”

“Cerita ni dah jadi viral bang” bisik Zulaikha.

Mat menghela nafas yang panjang. Tidak disangka kisahnya menjadi bualan satu Malaysia. Dan yang lebih penting, dia kini terpisah jauh dari anak dan isterinya. Masalahnya, dia tak tahu di mana mereka berada. Hatinya gusar, perasaan bersalah bersarang dari tadi, kini hatinya bertukar sedih dan celaru.

“Kenapa Zu tak halang dia?”

“Macamana Zu nak buat bang… Kak Mah mengamuk-ngamuk depan Zu, kang dia histeria kang, satu kerja pula Zu nak settlekan” ujar Zulaikha. “Lagipun, mana Zu tahu Kak Mah boleh bertindak macam ni.

Mat dan Zulaikha saling berpandangan.

“Kita kena cari Mah walau apa yang terjadi!”

Mat menghubungi ibu mentuanya kalau-kalau Mah dan anak-anak ada di sana. Tiada. Malah, Mah langsung tidak menghubungi ibu bapanya langsung.

Mat sama sekali tidak menyangka, isterinya yang naif, yang selalu tersenyum bila diusik, yang menangis meminta maaf bila dimarahinya, kini boleh bertindak di luar jangkaan. Dia menjangka Mah sekadar menangis dan memujuknya, rupa-rupanya… Mah bukan seperti yang dikenalinya selama ini. Apakah kelukaan di hati isterinya teramat parah hingga sanggup keluar rumah tanpa izin?

“Nutrition workshop mana yang dia pegi?” getus hati Mat. Telefon tangan Mah tidak dapat dihubungi sejak tadi. Surat merah jambu tulisan Mah yang diprint dari komputer ribanya dipegang erat.

“Zu, cubalah Zu tanya dengan kawan-kawan Zu… nutrition workshop tu di mana?” soal Mat.

Zulaikha mendengus kecil “Berapa kali Zu nak cakap dengan abang… mana ada nutrition workshop hari ni. Tak tahulah kalau dia ikuti  workshop tempat lain”.

“Dah malam dah ni.. abang risau sangat-sangat ni. Perlu kita report polis ke?” gesa Mat.

“Abang nak report polis nak cakap apa? Isteri abang lari sebab dia dapat tahu abang ada hubungan sulit dengan Zu, macam tu?” Zulaikha kelihatan kurang senang.

“Habis nak buat macamana ni… Abang dah buntu” Mat menekup mukanya.

“Yang abang pegi mengaku macam tu dengan Kak Mah tu kenapa?”

“Zu jangan salahkan abang. Semuanya kerja kita bersama Zu”

Malam makin larut. Hati Mat kian gusar. Dia mengajak Zulaikha ke rumahnya.

“Jom pegi rumah abang. Mungkin kita boleh jumpa sesuatu petunjuk di situ” tanpa menunggu jawapan Zulaikha, Mat memecut kereta menuju ke highway ke arah kawasan perumahannya.

“Jangan kena tangkap khalwat sudah” ujar Zulaikha.

Suasana senyap hinggalah mereka tiba di rumah Mat. Rumahnya masih kosong. Tanpa berkata apa-apa Mat menyelongkar segenap inci rumahnya. Pakaian Mah dan anak-anak masih ada. Ternyata mereka lari sehelai sepinggang. Hatinya terasa bagai disayat bila melihat suasana rumah yang sunyi, tidak seperti kebiasaan yang riuh dengan gelagat Adan, Lili dan Nafisa.

Tanpa disedari airmata Mat menitik… “Adan… Lili… Nafisa… di mana kalian… Abah rindu…. Mah… di mana dirimu sayang.. baliklah Mah…”tanpa memperdulikan Zulaikha yang terpaku di depannya, Mat menangis semahunya.

“Semuanya salah Abang, Zu” tangis Mat.

“Zu pun salah juga, Abang. Kalaulah Zu tak ajak abang untuk melakukannya, pasti semua ni tak terjadi” giliran Zulaikha pula menangis penuh kesal. “Zu berdosa pada abang dan Kak Mah” ujar Zulaikha dalam esakan.

Tiba-tiba terdengar bunyi pintu diketuk bertalu-talu.

Mat tergamam. Pencegah maksiatkah? Tangisannya terhenti serta-merta. Hatinya bertukar berdebar memikirkan apakah yang bakal terjadi selepas ini. Terbayang anak dan isterinya sudah tidak mungkin kembali ke sisinya lagi.

“Abang, bukalah pintu” gesa Zulaikha. Dalam hatinya bertukar gusar, bimbang kalau-kalau ketukan itu dari pihak polis membawa perkhabaran buruk tentang Mah dan anak-anaknya.

Perlahan-lahan… Mat merapati pintu yang masih diketuk bertalu-talu. Kunci dipulas, dan daun pintu ditarik…

“SURPRISE!!!! HAPPY BIRTHDAY ABANG!!!”

Mat tergamam dan hampir pitam melihat isteri, anak-anak, ibu bapa, mentua, abang ipar, kakak ipar, adik ipar, sepupu sepapat, sahabat handai memenuhi perkarangan rumahnya.

Mah membawa anak-anaknya memeluk dan mencium ayah mereka.

“Selamat Hari Lahir abang… menjadi kan lakonan kami?” ujar Mah sambil memegang tangan suaminya yang masih terpaku.

“Bukan sepatutnya abang yang beri kejutan kepada Mah…?” Mat berkata dengan nada yang lemah, sambil memandang Zulaikha yang sedang ketawa terbahak-bahak.

“Yelah, masa abang Mat beritahu Zu nak buat plan bagi kejutan pada Kak Mah, Kak Mah lebih dulu dah contact Zu untuk minta idea nak beri kejutan pada abang. Pecah kepala Zu nak plot cerita ni tau” Zulaikha mengakui. “Zu pun, plotlah cerita yang boleh surprise-kan dua-dua, tengok siapa yang kena dulu. Nampaknya abang Mat yang kena kali ni” Zulaikha menerangkan sambil ketawa.

“Dengan Abah pun terpaksa berlakon bila Mat telefon tanya Mah kat mana” tiba-tiba bapa Mah mencelah.

“Tunggu apa lagi, mari kita makan!” jerit adik Mah pula, sambil membawa dulang berisi mihun goreng special resepi ibunya.

Mat dan Mah berpegangan tangan, sambil mendokong anak-anak mereka.

“Mah isteri terbaik untuk abang, terima kasih atas hadiah hari lahir yang Mah tinggalkan atas katil. Abang janji akan baca sampai habis” bisik Mat.

“Abang bacalah sampai habis, di mukasurat terakhir ada satu kunci ke hadiah hari lahir abang yang sebenar” bisik Mah pula.

“Ha? Kunci apa?”

“Abang tengoklah sendiri nanti. Berkat bisnes online yang Mah buat, dengan restu abang” bisik Mah dalam senyuman.

“Sebab tu abang tak kisah Mah simple saja di rumah, Abang tahu Mah sibuk nak tolong Abang. Maafkan abang kalau ada tulisan Abang yang melampau dalam surat tu.” bisik Mat sambil meletakkan anaknya, Nafisa ke atas kerusi kecilnya.

“Tak apelah abang, Mah faham. Dan Mah tahu abang merapu sebab kuku Mah tak kecut pun, rambut Mah ni siap Mah letak EO lagi. Mula-mula tu Mah pelik juga apa Abang merapu ni. Walaupun Mah ni surirumah, tapi hari-hari Mah buat zumba dengan anak-anak. Lepas Mah call Zulaikha, barulah dia explain, rupanya abang ada rancangan ya… tapi plan Mah lagi hebat kan?”

“Abang bertuah kerana ada Mah, yang sentiasa memahami abang. Sebab tu abang berani bergurau melampau”

“Insya-Allah, kunci kebahagiaan kita, saling memahami, mengasihi, menerima antara satu sama lain, kerana Allah Taala. Mah sayang abang kerana Allah, Mah tahu abang pun begitu”.

Mat mencium pelipis isterinya dan merangkul bahu Mah, sama-sama berjalan menuju ke meja makan di mana ahli keluarga dah mula menjamu selera.

“Oh ye bang, Mah minta maaf sebab typo dalam surat tadi tu. Mah ke Nissan Workshop, repair lampu kereta Mah tu kan dah lama tak menyala. Zulaikha yang PM Mah beritahu abang sangka Mah ke nutrition workshop.. rupanya kerana autocorrect di MS Word tu… Maaf sebab buat abang risau ye..”

 *terima kasih kepada Sinar Harian kerana memberi inspirasi untuk menulis tentang kisah Mah dan Zulaikha ini.

My Super Kids is the best blogging community for Malaysian. Leverage on my vast knowledge & experience for your own advantage! Come & experience a hidup seorang blogger