Mendaftar di Kumon

Sejak tahun lepas lagi Danny dah minta nak pegi ke extra class. Maklumlah petang petang abang-abangnya ke kelas KAFA, dia je yang duk rumah, boring agaknya. Kami pulak agak sibuk nak menghantar dia.  Lagipun rasa dia kecil lagi. Tahun ni baru 5 tahun umurnya. Kitorang ni bajet budak kecik2 ni takyahla belajar extra class bagai sangat. Tapi ni, dia yang minta.  Tahun ni lagilah dia minta lagi nak ke kelas Kumon. Siap dah pegi survey dengan ayahnya. Dia pun dah ada spesifik … [Read more...]

Air Basuhan Beras Untuk Kulit Cantik

Di samping menggunakan kombinasi memproduk dari set kecantikan NutriWhite dan Enfuselle, saya juga masih mengamalkan cara tradisional untuk penjagaan kulit wajah. Haaa... Sejak zaman remaja lagi saya mengamalkannya.  Tahukah anda bahawa beras yang kita tanak jadi nasi tu sangat banyak zat dan galian terkandung di dalamnya? Antaranya ialah niasin, tiamin, riboflavin vitamin D, kalsium, fiber dan zat besi. Dari air basuhan sampailah produk akhir - nasi - semuanya berguna.  Saya … [Read more...]

Parboiled Rice Beras Terbaik

Saya ni memilih bab beras2 ni. Maklumlah sebagai anak jati Kelantan yang dibesarkan dengan beras Siam Cap Serindit, agak sukar nak terima beras2 lain sembarangan. Beras2 guni macam ni tak ada di supermarket. Hanya ada di pasar2 di Kelantan. Dengar cerita siap ada orang Kelantan di KL yang import beras ni dari Kelantan tiap2 bulan.  Setahun lebih saya di Sarawak dulu satu tempoh menyeksakan. Mana nak cari beras ni. Mujurlah ada beras di Brunei yang seakan2... Adalah juga alternatif … [Read more...]

Jumpa Doktor Gigi Cabut Akar Gigi

doktor gigi

Dah bertahun saya tak jumpa doktor gigi. Rasanya kali terakhir masa masih kerja dengan Petronas dulu. Semata-mata nak utilize duit yang company dah sediakan untuk dental. Hehe. Bertampal gigi masa tu. Pastu dah tak pegi2 dah. Kalau pegi pun sebab bawa budak2 ni check gigi. Tapi nak jadi cerita.... last week masa tengah santap makan tengahari tiba2 PRAKKK! tergigit sesuatu yang keras, taktau apabendanya. Terus goyang gigi taring bawah. Goyang punya goyang, esoknya patah (tercabut). Tinggal … [Read more...]

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu [Bhg 2]

EXTREME CAMPER

Sambungan dari entry INI [SILA KLIK] Untuk ke Machu Picchu, kami booking tiket dengan ejen untuk memudahkan kerja. Lagipun tak ada banyak masa... no chance for error! Pagi-pagi lagi van ambil untuk ke stesen keretapi di Poroy, kira-kira 30 minit perjalanan dari Cuzco. Di sini mula2 kena beratur ikut Spanish-speaking ke atau English-speaking... untuk diberi briefing. Perjalanan ke Machu Picchu dari Poroy mengambil masa lebih kurang 3 jam. Dalam tren tu kami diberi breakfast. Kenyang, … [Read more...]

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu

inca peru

Saya sebelum-sebelum ni tak berapa kisah sangat dengan Machu Picchu ni. Maklumlah, letaknya nun jauh di benua sebelah sana (Amerika Selatan). Ke Eropah pun dah cukup jauh bagi saya, inikan pula nak tambah lagi ke Benua Amerika. Namun begitu takdir Allah telah menyampaikan saya ke sana. Genap setahun selepas membaca tentang Machu Picchu dalam majalah Going Places dalam pesawat MAS. Ketika itu terdetik "Walaupun mustahil, tapi aku nak juga ke tempat ni". Masha-Allah, apa yang kita rasa … [Read more...]