Petua Hilangkan Hingus, Kahak dan Batuk Baby

wp-image-606687540jpg.jpg

Bila dah ada baby selepas 5 tahun tak ada baby... Semuanya macam repeat semula anak pertama... Barang2 baby pun semua dah bagi orang Seperkara lagi adalah tentang hal-hal baby especially bab sakit demam... Saya ni jenis tradisional, classic mom bak kata Fasha Sandha, hahaha. Walaupun anak saya fully vaccinate, tapi saya tetap fo for natural. Ada yang nak kecam? Lantaklah eh. Irene ni dia agak sensitif sikit bila dok dalam aircond. Selesema je la kerjanya. Kecualo aircond rumah sebab ada … [Read more...]

Fahry Operate Kaki Lagi

wp-image-691678256jpg.jpg

15 Mei 2014, Fahry jalani pembedahan buang tulang kakinya di PPUM. Masa tu dia masih di tadika... Jadi takde la hal sangat kalau tak ke sekolah. 25 September tahun ni, sekali lagi dia kena bedah. Ye, Fahry bakal menjalani berkali-kali pembedahan yang sama.... Selagi tulang kaki dia masih memanjang. Which mungkin sampai umur 18 tahun. Kali ni kami pilih KPJ Damansara. Sebab nak cepat. Maka tak dapatlah priviledge OKU (di PPUM dulu semua perbelanjaan disubsidi kepada pemegang kad … [Read more...]

Makanan Halal di Koh Samui

wp-image-1240962635jpg.jpg

Koh Samui tak macam di Krabi atau Phuket yang mana berlambak makanan halal. Kat sini ada... Tapi tak sebanyak di belah sana. Lagipun Pulau Samui ni tak besar pun... Rasanya keliling satu pulau pun dalam 50km lebih2 je. Kalau nak pilihan makanan halal yang banyak, boleh cari di area masjid. Masjid Nurul Ihsan letaknya di Kampung Melayu Hua Thanon, kira2 30km gitu dari airport. Banyak choice makanan halal kat sini. Kalau nak senang jalan kat Koh Samui (kalau drive sendiri), jangan dok ikut … [Read more...]

Mendaftar di Kumon

Sejak tahun lepas lagi Danny dah minta nak pegi ke extra class. Maklumlah petang petang abang-abangnya ke kelas KAFA, dia je yang duk rumah, boring agaknya. Kami pulak agak sibuk nak menghantar dia.  Lagipun rasa dia kecil lagi. Tahun ni baru 5 tahun umurnya. Kitorang ni bajet budak kecik2 ni takyahla belajar extra class bagai sangat. Tapi ni, dia yang minta.  Tahun ni lagilah dia minta lagi nak ke kelas Kumon. Siap dah pegi survey dengan ayahnya. Dia pun dah ada spesifik … [Read more...]

Air Basuhan Beras Untuk Kulit Cantik

Di samping menggunakan kombinasi memproduk dari set kecantikan NutriWhite dan Enfuselle, saya juga masih mengamalkan cara tradisional untuk penjagaan kulit wajah. Haaa... Sejak zaman remaja lagi saya mengamalkannya.  Tahukah anda bahawa beras yang kita tanak jadi nasi tu sangat banyak zat dan galian terkandung di dalamnya? Antaranya ialah niasin, tiamin, riboflavin vitamin D, kalsium, fiber dan zat besi. Dari air basuhan sampailah produk akhir - nasi - semuanya berguna.  Saya … [Read more...]

Parboiled Rice Beras Terbaik

Saya ni memilih bab beras2 ni. Maklumlah sebagai anak jati Kelantan yang dibesarkan dengan beras Siam Cap Serindit, agak sukar nak terima beras2 lain sembarangan. Beras2 guni macam ni tak ada di supermarket. Hanya ada di pasar2 di Kelantan. Dengar cerita siap ada orang Kelantan di KL yang import beras ni dari Kelantan tiap2 bulan.  Setahun lebih saya di Sarawak dulu satu tempoh menyeksakan. Mana nak cari beras ni. Mujurlah ada beras di Brunei yang seakan2... Adalah juga alternatif … [Read more...]