Tips Pakaian Winter dan Perjalanan Musim Dingin

Sekarang ni di hemisfera utara (Eropah) sedang mengalami musim bunga dan akan masuk ke musim panas. Di hemisfera selatan pula (Australasia) sedang mengalami musim luruh dan akan masuk ke musim sejuk bulan depan.

Bila kita nak melawat ke negara 4 musim ni, nak tak nak mesti tahu tentang musim apa di negara sana… maklumlah negara kita ni cuma ada 2 musim – musim panas dan musim hujan.

Sangat penting untuk kita rancang aktiviti dan juga pakaian serta barangan yang nak dibawa.

Kita ada cuti sekolah akhir tahun, biasanya masa ni lah ibu bapa nak bawa anak-anak bercuti di luar negara terutama di negara Eropah seperti London dan Paris. Bulan Disember di eropah dalam fasa nak masuk winter (winter bermula pada 21 Disember) tapi di fasa peralihan tu cuaca dah mula sejuk dan hujan.

Apa pakaian yang perlu dibawa untuk travel di musim sejuk?

PAKAIAN WINTER

Terutama untuk anak-anak, mesti pastikan mereka mendapat perlindungan sepenuhnya dari kesejukan. Tambah-tambah lagi kalau hujan… oh no.. sejuknya sampai ke tulang. Jangan sampai ke hipotermia sudah.

Sedikit panduan untuk pakaian mengikut suhu, take note pakaian yang sesuai untuk musim sejuk:

17˚C ke atas

Baju lengan panjang terutama untuk anak-anak, pakaikan sweter untuk mereka takut sejuk bila berangin. Kalau tahan boleh je pakai t shirt biasa.

Agak-agak ni rasa dalam aircond je, tapi kadang dalam aircond macam ni pun kita rasa nak berselimut je kan.

12˚C hingga 17˚C

Baju lengan panjang, sweater.

Suhu 12˚C tapi kalau matahari memancar takdelah sejuk sangat pun. Tapi… kalau di tempat teduh, memang terasa sangat kesejukannya. Apa lagi kalau berangin. Wheeeuuuu~~~

5˚C hingga 12˚C

Baselayer atau T shirt kat dalam, baju lengan panjang/pull over, jaket (pakai windproof seeloknya supaya tak sejuk bila berangin), glove.

Tahap 5˚C ni bagi sesetengah orang dah tahap menggigil. Tapi kalau yang tahan sejuk, pemakaian baselayer boleh buat rasa macam nak demam. Ketahui tahap ketahanan badan sendiri. Kalau tak confirm, bawa je lah baselayer & baju tebal2. better safe than sorry.

bawah 0˚C

baselayer (long john & baju thermal), midlayer (baju fleece/bulu), jaket windproof/waterproof, glove waterproof, muffler.

Kalau nak rasa sejuk macam ni, cuba letak tangan dalam freezer (peti sejuk beku). Lebih kurang tu lah rasanya. Sejuknya menggigit.

Biasanya kalau dah bawah 0˚C ni salji pun akan turun. Jadi prepare lah dengan pakaian yang kalis air dari hujung rambut hingga hujung kaki.

bawah -12˚C

kalau masih tahan nak keluar, sila pakai pakaian ski.

Macamana pula dengan kasut? Untuk pilihan kasut yang sesuai untuk travel, boleh baca panduan di blog Kembara Kak Kep – Pilihan Kasut Yang Sesuai Semasa Melancong/Kembara di sini.

Saya sendiri suka pakai kasut sukan je. Tapi kalau musim sejuk harus pakai waterproof. Sejuuuuk weh.

Saya sebenarnya kurang gemar travel pada hujung musim luruh dan musim sejuk. Siang pendek, cepat gelap. Sekejap je dah malam.

Berhenti Sebarkan Tentang Pelajar KSKB Ulu Kinta Maut Akibat Makan Suplemen

Assalamualaikum semua pembaca Superkids.

Selama ni saya diamkan saja kes ni bila ada insan ‘prihatin’ yang memulakan isu dengan upload status di FaceBook tentang rakannya yang pengsan tiba-tiba, dan katanya kerana makan Alfalfa Shaklee.

Saya diam sebab malas nak melayan benda bod*h macam ni. Maafla cakap ye, mana tak bod*hnya, bertahun2 saya makan Alfalfa… kalaulah Alfalfa Shaklee tu ada bahan terlarang, mungkin yang menaip ni adalah kuntilanak Mommy Lyna, bukan saya.

Akhirnya telah keluar kenyataan bahawa tiada kaitan kematian allahyarhamah dengan Shaklee atau mana-mana suplemen seperti yang didakwa (malah pihak yang pertama sekali membuat kenyataan tu pun katanya dah tukar profil FaceBooknya).

siakap keli
Kredit : Siakap Keli

shakleetakbahaya

Tapi masih ada jugalah pihak yang still mensensasikan hal ini.

Masih ada lagi yang buat entry dan viralkan bahawa arwah mengambil Shaklee lah, Qu Puteh lah, Aura White lah, makan dalam masa yang sama lah dan sebagainya…

Saya tulis ni sebab saya kesian kat kita yang dok sebar-sebar fitnah terhadap arwah. Arwah dah tak ada, dan family serta orang terdekat pun dah dapat jawapan sebab kematiannya, kenapa kita yang tak ada kena-mengena ni pula nak sebar-sebar benda yang kita pun tak tahu..

Nak naikkan trafik blog?

Sebaran am ni sekarang ni dah tak memburukkan nama Shaklee ke, Qu Puteh ke atau apa-apa lagi dah, tapi memberi fitnah kepada arwah..

Bayangkan kalau adik-beradik kita… orang sebar-sebar tentang dia, lepas tu buruk-burukkan dia, kata dia macam-macam… suka ke kita?

Saya tak ada kena mengena pun dengan arwah, tapi dek kerana dia bermula dengan ‘Alfalfa Shaklee’ jadi saya follow juga perkembangan ni.

Hadiahkanlah al-Fatihah buat arwah, lebih baik daripada kita menyebar fitnah dan menambah dosa sendiri…

Tips Memandu dan Menyewa Kereta di Jepun

Ketika kami berkunjung ke Jepun, kami memandu semasa berada di Hokkaido, dan dari Yamanashi ke Kyoto.

PETA JEPUN

Memandu kereta adalah pilihan kalau nak ke kawasan yang mana public transport agak terhad (tapi Jepun punya public transport memang superb!), dan juga sebagai satu cara untuk lebih fleksibel. Dan juga…. boleh cuba untuk rasa pengalaman.

Di Sapporo, kami menyewa kereta dari Toyota Rent a Car di Tomakomai. Walaupun sistem train di Pulau Hokkaido memang canggih dan lengkap, tapi nak juga cuba memandu di sini.

Tapi bandar-bandar besar macam Tokyo, Osaka, Nagoya…, memandu sepatutnya bukan pilihanlah, lebih baik naik public transport yang sangat efisyen. Di Osaka kami terperangkap dalam jem berjam-jam… bazir masa saja.

Apa yang diperlukan untuk sewa kereta di Jepun:

Lesen memandu, IC sila jangan tinggal walau ke mana kita pergi. Senang untuk apa-apa urusan.

Nak memandu di Jepun perlukan IDP (international driving permit), setakat ni negara lain dah tak minta IDP. IDP boleh buat di JPJ, bayaran RM150 untuk setahun.

Memandu di Jepun tak susah, sebab diorang pun memandu di sebelah kiri jalan & tempat pemandu di sebelah kanan, sama macam kita. Jadi untuk familiarisation tu tak lama.. tak macam di negara yang left-hand drive macam middle east, europe…

Kadar sewa:

Kadar sewa pula mengikut musim… kalau peak season harga sewa akan naik la sikit. Biasanya kalau musim sakura tu memang peak, tambahan pula sekolah di sana pun cuti di akhir bulan Mac tu.

Kadar sewaan kami di Hokkaido tak silap dalam 7000 yen sehari untuk kereta compact.

 Syarikat sewa kereta:

Biasanya kalau di negara lain kami akan sewa dengan company international yang ada di airport macam Avis, Hertz dan sebagainya. Tapi company2 tu kalau di Jepun ni, diorang cooperate dengan company2 sewa kereta local. Jadi harganya pun tak murahlah.

Syarikat2 sewa kereta di Jepun yang boleh dipercayai seperti Toyota Rent a car, Nippon Rent a car, Orix Rent a car, Times Car Rental , dan Nissan Rent a car.

Biasanya mereka menyediakan khidmat drop-off di mana-mana saja lokasi yang terdapat ofis mereka. Toyota rent a car menyediakan transit dari tempat drop off ke airport.

GPS:

Setakat ni Nissan rent a car yang ada reputasi terbaik dengan menyediakan GPS berbahasa Inggeris. Yang lain-lain tu apa lagi kalau bukan Nihongo. Tapi tak pasti kalau sekarang dah lain.

Untuk lebih selamat, gunakan saja GPS dalam smartphone.

Isi minyak :

Nak isi minyak, nak senang cakap je “mantang” hehe. Mantang maknanya nak isi penuh. Kalau tidak, tunjukkan note berapa yen kita nak isi kepada attendance. Ini in case attendance tak reti cakap Inggeris lah.

Parking:

Kalau masuk bandar, parking memang super-mahal lah. Sebab tu kalau boleh tak payah drive di kawasan bandar. Tapi di area-area countyside, biasanya banyak free parking, atau parking kadar minima.

Tapi di bandar biasanya ada parking bertingkat. Boleh le kalau nak rasa.

Memandu di Jepun:

Orang Jepun terkenal dengan sifat suka beratur, termasuk di jalanraya. Adegan cilok-mencilok mungkin tak ada atau minimum.

Disebabkan memandu ni lah kami merasa tidur dalam kereta bila tak sempat sampai ke capsule hotel di Osaka. Cari parking dan tidur sampai Subuh.

Apa pun pengalaman memandu di Jepun memang best. Paling best signboard-nya yang menunjukkan ciri2 hormat orang.

SIGNBOARD JEPUN

Abaikan apa yang dia tulis, sebab tak paham pun hehe.

Lagi satu keramahan dan sopan santun orang Jepun walaupun di jalan raya. Terbaik!

Sehari di Kawagoe

Biasanya kalau kita ambil gambar bangunan Jepun lama-lama di Tokyo, ada je lah bangunan moden menumpang kasih di background.

Senso-ji di Asakusa
Senso-ji di Asakusa

Kalau nak pemandangan klasik-klasik yang clean nak kena turun area bawah-bawah macam Kyoto dan sebagainya.

KYOTO, JAPAN
Gion District di Kyoto

Tapi jangan risau kalau nak pemandangan macam di atas… tak payah pegi jauh-jauh. Kalau cuma trip di Tokyo, boleh menikmati suasana Jepun ala Samurai di Kawagoe. Kawagoe ni letaknya di Saitama, lebih kurang sejam dari stesen Shinjuku.

Kalau nak ke sini, dari stesen Shinjuku ambil train JR Saikyo-Kawagoe line terus ke Kawagoe Station. Atau dari Ikebukuro dengan Tobu Tojo line.

Tambangnya dalam 600 yen sorang macam tu. (Saya guna Suica Card *macam touch & go* jadi agak2 je lah dia tolak dalam amaun tu >_<).

Bila sampai di stesen ni kena jalan sikit kalau nak ke Old Town.

Mula-mula dapatkan map dulu dari tourist centre bergerak yang boleh didapati di sekitar Kawagoe.

KAWAGOE TOKYO

Kami pilih untuk jalan kaki je, tapi kalau taknak jalan kaki, boleh naik bas Koedo Loop ni.

KOEDO LOOP BUS

Kawagoe juga dikenal sebagai ‘Little Edo’ (Koedo) kerana ia merangkumi sejarah dari zaman Tokyo dikenali sebagai Edo. Ha, sebelum dipanggil Tokyo, bandaranya ni dipanggil Edo.

Di sini kita boleh menjejak balik sejarah dari zaman Edo, Meiji, Taisho dan Showa. DI zaman Taisho, bangunan-bangunan yang mengikut senibina barat mula dibina.

Jom kita tengok area ikut zaman-zaman di atas.

Zaman Edo

Ichiban-gai, satu jalan (shopping street)yang menempatkan bangunan-bangunan pesen lama yang dipanggil Kurazukuri.

KAWAGOE JAPAN

Time bell (toki no kane). Inilah dia landmark Little Edo. Ia terletak di salah satu lorong di Ichiban-gai.

TEMPAT MENARIK DI TOKYO

Zaman Meiji

Candy lane (kashiya yokocho). Ada jual macam-macam jenis kerepek, candies, aiskrim, kuih-muih… Boleh akses dari Ichiban-gai.

CANDY LANE KAWAGOE

Zaman Taisho

Bangunan Saitama Risona Bank ni letaknya satu jalan dengan Kurazukuri tadi.

TAISHO PERIOD

Zaman Showa

Bangunan ni letaknya kira-kira 5 minit jalan kaki dari Bank Risona tadi tu.

JAPAN TOKYO

Kalau datang semasa bunga sakura sedang berkembang (akhir Mac-awal April) boleh rasa pengalaman naik bot sambil menikmati keindahan bunga-bunga sakura yang membentuk macam terowong di Hikawa Shrine.

Disebabkan sakura dah takde, tengok gambar je lah.

HIKAWA SHRINE

Di sini juga masyarakat Jepun ber-hanami (piknik sambil tengok sakura) di Kitain Temple.

Selain dari old town, Kawagoe juga ada shopping street yang moden dan happening. Kita boleh lalu di jalan ni dari Koedo menuju ke Kawagoe Station. Ada banyak kedai makan yang menghidangkan sashimi dan sushi! Banyak patung kepala kuda juga.

Shopping mall yang famous kat sini namanya Crea Mall. Tapi kami tak mall ni sebab dah malam dah.

Kalau anda cuma plan trip di sekitar Tokyo dan mungkin takde bajet nak ke tempat lain (bajet masa dan sebagainya) boleh consider Kawagoe ni. Pekan dia kecik je, tapi OK lah boleh feeling-feeling samurai :)

7 Tempat Menarik di Tokyo Untuk Sekeluarga

Tokyo merupakan ibu negara Jepun yang menampilkan identiti kombinasi – moden dan tradisional. Di Tokyo saja boleh rasa macam-macam pengalaman ‘Jepun’, apa lagi kalau melawat seluruh Jepun kan.

Tokyo adalah bandar yang sesuai untuk bawa keluarga bercuti, gunakan masa berkualiti dengan mereka dan rehatkan diri dari rutin harian.

Kalau bawa keluarga ke Tokyo, mana tempat yang sesuai untuk mereka?

*Selain taman2, shrine2, etc*

1. Disnesyland & Disneysea

Disneyland Tokyo ni rasanya yang paling convenience berbanding Disneyland yang lain-lain (Hong Kong, California). Sebabnya, nak sampai ke sini cuma naik train saja, dan masa yang diambil tak lama pun.

DONALD DAISY

Habiskan sehari suntuk di Disneyland.

Sebelah Disneyland adalah Disneysea. Luasnya sama macam Disneyland… cuma temanya lebih kepada lautan. Setiap malam jam 8.00 ada light & water show.

Tiket Disneyland & Disneysea ni asing-asing. Lebih baik beli satu dulu. Kalau rasa nak pegi satu lagi, baru beli yang lagi satu.

DISNEY SEA

Cara nak ke Disneyland/Disneysea dengan trainJR Keiyo Line atau Mashashino Line ke Miramar.

Makanan Halal : Tiada restoran makanan halal di Disneyland & Disneysea, tapi ada satu restoran vegetarian di Disneyland, namanya East Side Cafe.

Surau : Boleh tanya pada staff di City Hall untuk prayer room & mereka akan beri kita gunakan satu bilik di bangunan tu untuk solat. Very the selesa.

Tiket boleh beli dari website Disney Tokyo : KLIK SINI.

HARGA TIKET DISNEYLAND

2. LegoLand Discovery Centre Tokyo

LDCT ni terletak di Odaiba, sebuah pulau buatan di Tokyo.

Odaiba ni dibangunkan sebagai teleport city. Bandar yang canggih. Macam2 ada kat sini.

LDCT berbeza dengan Legoland di Nusajaya, Johor tu. Legoland Malaysia adalah sebuah taman tema outdoor (ada indoor pun satu dua je), LDCT pula indoor.

LDC TOKYO

Sehari suntuk kat sini, memang puas lah (puas sebab penat) budak-budak. Yang lagi syok sebab ia indoor jadi tak kisah cuaca kat luar macamana pun, tetap boleh enjoy.

Cara nak ke Legoland Discovery Centre dengan train: Yurikamome Line ke Odaiba-kaihinkoen atau Rinkai Line keTokyo Teleport.

Makanan Halal : Tiada restoran makanan halal di Legoland Discovery Centre.

Tiket ke Legoland Discovery Centre:

ENTRANCE FEE LEGOLAND TOKYO

3. Palette Town

Tempat ni terletak opposite je dengan Legoland Discovery Centre.

PALETTE TOWN

Dalam Palette Town ni ada shopping mall, dan juga tarikan-tarikan yang unik, antaranya adalah Mega Web – Toyota City Showcase. Saya walaupun bukanlah tahu apa pun tentang kereta, tapi rasa terpegun dengan segala macam pameran tentang Toyota. Dari zaman ia direka hinggalah kepada ciptaan futuristik.

Shopping mall sini juga unik, mengikut rekaan zaman silam Eropah.

Sini juga ada ferris wheel, leisure land dan macam-macam benda menarik yang boleh digunakan untuk melayan anak-anak.

Cara nak ke Palette Town dengan train: Yurikamome Line ke Odaiba-kaihinkoen atau Rinkai Line keTokyo Teleport.

4. Takashimaya Times Square Shinjuku

Kalau plan nak bawa family ke shopping mall di area Shinjuku, Takashimaya Times Square is the best choice. Bukan saja ia salah satu landmark Shinjuku, tapi kerana ia terletak sangat dekat dengan Shinjuku Station.

SHINJUKU

Kat sini juga ada kedai buku Kinokuniya yang menjual buku-buku berbahasa Inggeris!

Cara nak ke Takashimaya Shinjuku dengan train: Shinjuku Station ni adalah stesen yang tersibuk di Tokyo, jadi banyak line train yang boleh sampai ke Shinjuku, paling kurang 10 line yang boleh bawa kita Shinjuku.

5. Shinagawa Aquarium

Budak-budak sukakan alam haiwan. Shinagawa Aquarium ni sangat tepat untuk bawa anak berehat-rehat sambil diorang pun enjoy tengok ikan, shark, dolphin, anjing laut dan sebagainya.

AQUARIUM TOKYO

Cara nak ke Shinagawa Aquarium dengan train: Keikyu Line ke Omorikaigan Station, atau JR Keihin Tohuku Line ke Omori Station.

Bayaran masuk :

Dewasa (16 ke atas)
¥1,800
Kanak2  7-15 tahun
¥1,000
Kanak2 4-6 tahun
¥600

6. Sunshine City

Kadang-kadang kita rasa nak relaks-relaks je.. kat tempat aircond.. yang mana semua orang boleh enjoy, bukan budak-budak je. Sunshine City ni boleh consider.

Mall ni terletak di Ikebukuro, ia bukan aje sebuah mall, tapi ada office, muzium, observatory dan akuarium!

SUNSHINE CITY

Cara nak ke Sunshine City dengan train: ada 8 lines yang boleh bawa kita ke Ikebukuro Station, antaranya Saikyo Line, Shonan-Shinjuku Line, Yamanote Line, Marunouchi Line, Yurakucho Line, Fukuoshin Line, Ikebukuro Line & Tojo Line. Stesen Ikebukuro adalah yang kedua tersibuk di Tokyo, selepas Shinjuku.

 7. Tokyo Dome City

Satu lagi theme park di Tokyo selain Disneyland. Dome City ni sebuah kompleks yang seakan Genting Highlands gitu. Got what I mean?

DOME CITY TOKYO

Sini ada macam-macam rides, standard theme park lah. Tapi yang roller coaster tu sahih saya takkan naik!

Cara nak ke Dome City dengan train: Mita Line ke Suidobashi Stn. atau Namboku Line ke Korakuen Station.

Itulah dia antara 7 tempat yang boleh consider untuk bawa keluarga di Tokyo. Saya akan kembali dengan tempat-tempat lain pula yang kurang sikit tema ‘main-main’ ni. Mahu?

Demam di Kota Tokyo

Segalanya bermula dari dalam flight lagi.

Rasa tak sedap badan, tapi saya fikir  kerana kurang tidur. Maklumlah sehari sebelum itu saya mengikuti aktiviti bersama orang asli di Raub, Pahang. Seawal jam 3.30 pagi dah bangun bersiap.

Malam berikutnya pula saya berada di Home Office Shaklee untuk penerangan tentang program YES (Young Entrepreneur Scheme, best tau!) dan closing.

Barang pun belum packing lagi, jadinya sempat tidur 1 jam saja sebelum bergerak ke KLIA.

Dari  KLIA ke Changi, saya tidur. Dari Changi ke Narita, saya tidur juga. Nak buka mata pun tak larat. Jamah makanan asal alas perut aje. Minum pun segelas dua je… Akhirnya… merasalah demam panas sakit seluruh badan di kota Tokyo.

Hari pertama tiba, kedua dan ketiga, tak larat langsung nak fikir apa-apa. Ikut saja kaki melangkah ke mana arahpun.

TOKYO JAPAN

Kalau di rumah, memang saya bertahan dengan Vita-C Sustained Released, Nutriferon (dah ada semula, yay!), B Complex dan Performance Drink je lah.. lepas tu rehat cukup-cukup.

Namun disebabkan memikirkan jauh-jauh datang, yang penting adalah HABIS DUIT, takkan nak rehat tido kat bilik je. Maka nak tak nak terpaksa lah cari ubat untuk selesaikan perkara kesihatan ni.

SHINJUKU TOKYO

Saya memang bawa panadol kalau travel, biasanya untuk persiapan kalau2 sakit kepala je. Selalunya 2 biji dah cukup. Beli sepapan, boleh tahan sekurang2nya 4 trip. Biasanya berlebih2… yelah bukannya selalu kita kena sakit kepala kan…

Tapi kali ni memang lain macam. Bukan sakit sikit2, sampai saya terfikir kalau2 kena denggi.

Susah juga nak cari ubat demam di Tokyo ni. Kalau di KL, mana-mana kedai runcit ada je jual. Tapi kat sana, convenience store tak ada jual sebarang ubat. Ada la diorang punya regulations tu.

FAMILY MART TOKYO

*Sebenarnya risau juga kalau ada perkara yang serious, tapi demam viral biasa saja harapnya.

Menggagau cari drugstore. Hehe. Kebetulan ke Shibuya, ada satu drugstore bersebelahan Loccitane Cafe (di crossing yang famous tu). Sepanjang jalan kaki tu imagine lah apa yang terjadi. Asal jumpa tempat boleh baring, baring je, tak kira lah lantai ke, atas rumput ke apa ke.

FAMOUS CROSSING SHIBUYA

Dah jumpa, tapi satu hal pulak, tak reti Bahasa Inggeris. Hehe. Mujurlah ada App iTranslate ni.

APP TRANSLATE

Ding-dong-dong-dong, dia kasilah ubat di bawah ni untuk demam. Entah ubat apa pun tak tahulah, bukannya reti baca Bahasa Jepun T__T

UBAT DEMAM

Bila dah makan ubat ni barulah OK sikit, yang penting boleh bangun dan berfikir. Kalau tidak aduhai, bayangkanlah bila kita demam panas macamana… sakit sendi, sakit urat… jalan2 pun rasa nak nangis (tapi jalan juga lah, terpaksa… bayar mahal2 takkan datang tido).

*Ubat Eve ni sejenis ibuprofen, sejenis NSAID. Kat overseas suka bagi ibuprofen kalau demam (saya pernah 2-3 kali beli ubat demam di luar negara), kalau di Malaysia ni biasanya diorang prescribe paracetamol*

Alhamdulillah, terpilih untuk merasa sakit demam di tempat orang.

Tips Supaya Selalu Sihat Sepanjang Travel

  1. Dua tiga hari sebelum travel, pastikan tidur cukup, minum air yang cukup.
  2. Bawa bekalan vitamins. Sekurang2nya saya akan bawa Nutriferon!
  3. Stay active! Bersenam akan menstimulasikan sistem imun kita. Biasanya saya akan berjogging atau at least exercise bila travel.
  4. Cuci tangan terutama bila keluar tandas dan sebelum makan.
  5. Berhati-hati bila makan makanan luar, kalau boleh elakkan makan street foods kalau kita tengok kawasan tu semacam je.
  6. Jangan tinggalkan solat. Musafir dapat keringanan tapi bukan boleh tinggal solat ye.
  7. Bawalah ubat-ubatan sebagai persediaan di waktu kecemasan.

Mudah-mudahan tak payah lagi buat lawatan ke drugstore mahupun klinik semasa kita travel!

DRUGSTORE TOKYO

Baca kisah saya sakit di Kaherah, Mesir sampai terfikir kalau meninggal macamana nak bawa balik jenazah ke Malaysia di link ini.

8 Kelebihan Ibu Yang Tiada Anak Perempuan

Dalam dunia ni, ada orang terpilih yang Allah tidak kurniaan cahayamata, ada orang yang Allah kurniaan ramai anak, ada orang anaknya sikit, ada orang anak-anaknya selang bunga, ada orang anak-anaknya dominan satu jantina dan ada orang anaknya cuma satu jantina saja.

Apa pun itu semua adalah dalam pengetahuan Allah, pasti ada hikmah yang kita tak tahu.

Alhamdulillah, saya dikurniakan 3 orang anak. Semuanya lelaki. Kadang-kadang terasa juga nak pakaikan baju gaun comel-comel pada anak sendiri, tapi apakan daya…

Walau bagaimana pun, semuanya ada kelebihan masing2. Apa kelebihan mak beranak lelaki semuanya?

1. Tak perlu pening kepala jadi hair stylist.

Budak lelaki, paling-paling pun gondolkan je. Nak buat rambut fesyen2 pun nanti langgar peraturan sekolah. Lepas mandi, tak sikat rambut pun tak apa (gondol-style).

PENDANDAN RAMBUT

2. Bajumu bajuku jua

Budak lelaki tak kisah tukar-tukar baju. Abang pakai baju adik, adik pakai baju abang, takde hal punya.

BUDAK COMEL

3. Cepat bersiap bila nak keluar

Tak payah ikatkan rambut, tak payah pilih-pilih riben (tudung kalau dah besar), tak payah cari-cari aksesori… Nak keluar? Jom! Paling-paling pun minta semua buang air & gantikan lampin je.

4. Tak ada drama “Mami boleh je”

Bila dah ada keluar “Mami boleh je”, sudah tersedia jawapan yang tak mampu diputar-putar lagi… —> “Mami girl, awak boy.”

HIKE BACKCARRY

5. Barang mainan lebih realistik

Main lego buat lori, buat kapal terbang, buat rumah… Bila jalan-jalan boleh tunjuk kat dia “Tengok tu, lori yang awak buat tadi…” menarik kan? Bila dia tengok objek, dia boleh balik lukis dan bina.

Kalau budak perempuan? “Tengok tu, Elsa tengah lintas jalan tuu!” huh.

FROZEN

6. Lebih banyak ruang di rumah

Bila dah semua anak sama jantina, tak perlu asingkan bilik mereka. Boleh sumbat semua satu bilik. Bilik-bilik lain pun boleh digunakan untuk pelbagai fungsi lain lagi.

ANAK LELAKI

7. Tiada persaingan

Menjadi the leading lady of the house… fuh memang heaven. Tak ada perempuan lain dalam rumah. Barang kemas ke, barang mekap ke, tak ada siapa yang kacau. Ingat masa kecik-kecik suka korek barang-barang mak, tapi barang kita, tak ada siapa nak korek. Budak2 lelaki ni bukannya suka benda-benda girlish ni. Kaler pink pun diorang anti 😀

8. Rumah bersepah?

Enough said.

PIJAK LEGO

Jangan marah ye.. entry ni suka-suka je :)

Apa-apa pun kita kena selalu bersyukur dengan apa yang Allah anugerahkan kepada kita… Jangan bandingkan kita dengan orang lain. Orang lain, rezekinya lain, kita pula rezekinya lain.

Sama-sama kita saling mendoakan semua orang dimurahkan rezeki, disempurnakan iman.

Siapa yang tak mahu anak-anak… siapa yang tak mahu anak-anak lelaki dan perempuan.., tapi kalau itu yang Allah tak suratkan yang terbaik untuk kita, maka terimalah suratan itu sebagai yang terbaik.

Moga-moga yang datang pada kita semua yang baik-baik aje.

Tempat Menarik Di Auckland New Zealand Untuk Sekeluarga

New Zealand mungkin menjadi destinasi idaman terutama peminat filem Lord of The Rings. Saya agak je, sebab saya tak pernah pun tonton filemnya tu :)

Alhamdulillah, kami sekeluarga baru kembali dari North Island, New Zealand pertengahan bulan lepas (cuti sekolah). Saya nak kongsikanlah destinasi menarik di Auckland untuk sekeluarga, terutama untuk yang merancang nak bawa anak-anak.

Antara tempat menarik di sekitar Auckland untuk sekeluarga:-

1. Butterfly Creek

Tempat ni adalah taman haiwan yang menyajikan pelbagai jenis haiwan, daripada serangga, haiwan peliharaan (farm animals), buaya dan dinosaur!

Tempat ni sesuai dijadikan destinasi terakhir… sebab… ia sangat dekat dengan Auckland Airport! Dekat sangat tak sampai 5 minit drive pun.

Kami ke sini pada hari terakhir, sambil tunggu flight jam 3 petang, bawa anak-anak ke sini. Seronok betul diorang.

Kat sini juga ada Roket Rope (extreme sungguh benda ni!) dan Paintball juga.

Opening hours ikut bulan (biasalah negara 4 musim ni). Entrance fee seperti di bawah:

TEMPAT MENARIK AUCKLAND

 2. Kelly Tarltons Sea Life Aquarium

Akuariam ni terletak dalam 30 minit pemanduan dari Auckland Airport. Ada macam-macam hidupan laut kat sini, dari jerung sampailah ke penguin.

Budak-budak memang excited bila dibawa tengok macam-macam jenis haiwan laut, terutama ikan yang pelik-pelik.

Kalau nak datang sini, lebih baik beli tiket secara online untuk dapatkan diskaun.

Ticket Type Walk In Online
Save
Online Saver
FAMILY A
(1 Adult + 2 Children)
$75 FROM$55 Up to$15
Online Saver
FAMILY B
(2 Adult + 1 Child)
$90 FROM$66 Up to$18
Online Saver
FAMILY C
(2 Adult + 2 Children)
$110 FROM$79 Up to$28
Family Pass
Additional Child
(Can only be purchased with a family pass)
$17 $17

3.  Tree Adventures

Kalau keluarga yang suka aktiviti yang agak lasak, bolehlah bawa anak-anak ke Tree Adventures. Tempat ni agak jauh sikit dari Pusat Bandar, dalam satu jam driving.

Tapi tempat ni memang best! Macam-macam aktiviti treetop, sesuai untuk pelbagai lapisan ‘kemampuan’. Tapi ia ada minimum height.. of course le kan. Takkan nak bagi budak2 3-4 tahun pula panjat tempat tinggi2.

AUCKLAND TEMPAT MENARIK

4.  Rainbow’s End

Ia adalah satu theme park di Auckland. Dia punya signature ride, stratosfear, hahah, meamng jangan harap la nak naik benda ni.

stratosfear
Gayat woiiiii

 

Dekat juga dengan airport, dalam 30 minit drive.

Harga dia pulak:

AUCKLAND THEME PARK

5. The Original Adventure Golf

Miniature golf course ni bersebelahan je dengan Butterfly Creek. Kalau nak jalan kaki pun boleh, alang-alang kalau dah sampai Butterfly Creek.

Yang paling best adalah course yang bertemakan pirate! Budak-budak lelaki ni memang suka lah benda2 pirate ni.

MENARIK DI AUCKLAND

6. Taman-taman

Yang ni paling bestlah, sebab free entrance!

Mesti pergi taman tertua Auckland – Auckland Domain yang terletak 5 minit je driving dari downtown. Auckland Domain ni luas, ada macam-macam dalam tu termasuk muzium.

Lain-lain taman mesti pergi adalah Victoria Garden & Higwic Garden. Dan kalau memang peminat tumbuh-tumbuhan jangan lupa ke Auckland Botanic Garden.  Macam-macam tumbuhan pelik yang tak ada di negara kita.

Tapi ingat taman-taman ni pun ada opening hoursnya. Check dulu pukul berapa ia dibuka dan ditutup.

Jalan dengan budak-budak ni satu perkara kena ingat – mereka mungkin tak appreciate apa yang kita appreacite. Contohnya kalau kita nak jalan-jalan strolling di Newmarket & Queen Street, diorang nak main kejar-kejar.

Jadi wajiblah layan mereka ke tempat-tempat yang boleh buat mereka happy dan enjoy. Kita pun takde sakit kepala sangat nak melayan macam-macam complaint. :)

Enjoy Auckland!

Cara Mudah Mendidik Anak Supaya Rajin Solat

“Suruhlah anak-anak kamu bersembahyang pada usia 7 tahun, dan pukullah dia kerana tidak sembahyang pada usia 10 tahun” [HR Abu Daud]

“Sayang, jom solat. Nanti boleh masuk syurga”

“Taknaklah ibu, saya taknak masuk syurga”

solat

Pernah tak kejadian di atas berlaku di rumah ibu-ibu?

Kalau ada pernah berlaku kejadian seumpamanya, jangan stress, jangan sedih dan jangan dipandang serong anak kita tu.

Saya kongi satu cara macamana nak didik anak menjadi rajin solat.

Pertamanya, anak kita mungkin tak tahu syurga tu apa. Justeru dia tak boleh nak hargai. Kita mungkin dh explain segala macam tentang syurga kepada anak-anak, tapi kalau anak kita seorang auditori mungkin mudah untuk dia  appreciate.

Namun ada di kalangan anak-anak yang tak boleh nak appreciate syurga itu apa, syurga itu macamana. Terutama anak-anak visual dan kinestetik.

Begitu juga bila kita sebut tentang pahala. Mungkin anak-anak kita tak boleh bayang pahala tu macamana. Walaupun kita sebut-sebut pahala… pahala… tapi mereka tak boleh hargai sebab tak boleh bayangkannya.

Jadi, macamana nak buat untuk jemput hati anak-anak menunaikan solat?

Yang paling utama, kita sendiri sebagai ibu bapa mesti menunjukkan teladan betapa seronoknya solat. Betapa hebatnya solat. Betapa indahnya solat.

Solat di awal waktu.

Dan, fikirkan apakah benda yang anak paling sayang, anak paling suka, anak paling termotivasi?

Apa dia?

Tak payah fikir jauh-jauh… Benda tu adalah diri kita sendiri.

Ajaklah anak dengan memberi gambaran seronoknya masuk syurga tu bila kita boleh bersama-sama.

“Jom kita solat sama-sama, nanti kita boleh masuk syurga sama-sama”

“Mari solat dengan Mama, nanti Abang Long boleh masuk syurga pegang tangan Mama”

“Jom kita solat, nanti kita sama-sama dapat pahala, kita sama-sama masuk syurga. Mesti seronok kan”

Dan jangan lupa memberikan pujian setelah mereka menunaikan solat. Kata-kata yang baik adalah galakan untuk mereka terus buat benda-benda yang baik.

Insya-Allah, mudah-mudahan anak yang selama ni liat nak solat, akan lembut hatinya tunaikan solat bersama-sama.

Tinggalkan 5 Tabiat Ni Untuk Dapatkan Mata Yang Sihat

Mata adalah pancaindera anugerah Allah untuk kita melihat. Kalau tak ada mata, kita buta. Mata yang tak dijaga dengan elok boleh jadi rosak, seperti rabun.

Saya sendiri sejak darjah 2 sudah memakai cermin mata. Hinggalah pada tahun 2012, saya menjalani prosedur LASIK untuk mengembalikan pengelihatan saya. Baca entry ini untuk pengalaman LASIK saya bersama Profesor Muhaya.

Pancaindera, anggota kita ni ada satu ni je. Jadi kena jaga elok-elok.

Di bawah ini adalah tabiat yang perlu ditinggalkan agar mata kita sihat dan pengelihatan terang sentiasa.

1. Menonton movie di laptop

Sekarang ni trend kalau nak tengok movie, download dan tonton di skrin komputer. Sebenarnya tabiat ni sangat tak elok. Ia memberi bebanan kepada mata kita.

Bila kita tonton movie secara berterusan, mata kita kena hadap skrin tanpa henti. Dan ia menyebabkan kemerosotan pada mata….

*kalau kita memang kerja hadap komputer, gunakan teknik 20-20-20… setiap 20 minit, pandang sesuatu yang berjarak 20 kaki dari kita selama 20 saat.

2. Membaca dalam kenderaan bergerak

Ni tabiat saya juga ni. Bila boring dalam kereta atau apa saja kenderaan, apa lagi nak buat? Baca buku lah. Sebenarnuya ni tak elok. Bila kita membaca dalam kenderaan yang bergerak, mata kita struggle nak kena fokus dan adjust.

Kalau dalam kenderaan lebih baik berbual atau tengok pemandangan.

3. Menonton/membaca sambil baring

Elakkan menonton ke membaca ke, sambil baring seperti gambar di bawah ni.

MAA YANG SIHAT

Bila kita melakukannya dalam keadaan macam ni, mata kita struggle nak fokus dan membetulkan imej yang kita tengok tu.

4. Tak minum air yang mencukupi

Minum air yang mencukupi adalah sangat penting untuk kesihatan kita. Air yang cukup ni sangat penting untuk mata kita juga. Kalau tak cukup air,  mata kita akan jadi kering dan mungkin boleh jadi sakit.

5. Makan ikut sedap rasa

Seperti juga air, jaga makan sangat-sangat penting untuk kesihatan. Makanlah makanan yang berkhasiat dan seimbang.

Hapuskan tabiat-tabiat ni, dan apa saja tabiat yang merosakkan mata. Jagalah amanah Allah ini kerana ia tiada galang gantinya.

Negara Paling Bahaya di Dunia

Sebelum saya menjejakkan kaki ke negara Amerika Latin, saya juga ada persepsi bahawa negara-negara tersebut amat bahaya, terutama Honduras, Brazil dan Colombia. Malah, sehingga saya mendarat di Bogota, Colombia, saya masih dalam keadaan takut-takut.

Sehingga lawatan ke Muzim Polis di Bogota, membuatkan saya hilang sedikit rasa cuak.

Maklumlah, bila kita terlalu banyak mendengar cerita negatif dan menakutkan, membuatkan kita rasa semua orang di tempat-tempat tertentu itu jahat dan berbahaya. Sebenarnya, yang jahat itu segelintir saja, tapi bila benda tu yang selalu di-highlight, itulah yang tertanam dalam fikiran kita.

COLOMBIA
Walled City, Cartagena

 

Dikatakan juga bahawa La Paz, Bolivia sangat berbahaya. Sehingga terdapat polis yang menyamar, dan kejadian rompak serta rogol di dalam bilik sendiri!

Alhamdulillah, walaupun tidak berkesempatan menjelajah kota La Paz, namun saya dapati orang-orang La Paz sama saja seperti orang lain yang biasa saya lihat di Kuala Lumpur. Berhati-hati dan sentiasa beringat itu perlu dan sentiasa berwaspada walaupun berada di negara paling selamat di dunia.

blanca
Teman baru di La Paz, Blanca

 

Rio de Janeiro, sebelum ini mendengar namanya saja sudah rasa kecut perut. Namun sebenarnya kota ini amat damai dan ramah. Malah, ketika kami bertanya tentang keselamatan di centro di waktu malam, orang-orang di sana kelihatan hairan.

Malah, sehingga tengah malam kami berjalan kaki dari Ipanema ke Copacabana, yakni kawasan pesisir pantai di Rio de Janeiro.

Meneruskan perjalanan ke Lima, Buenos Aires dan seterusnya ke Madrid, syukurlah tidak ada kejadian yang tidak diingini. Pendekata, di mana-mana pun mesti selalu berjaga-jaga. Selalu simpan barang berharga dan penting di tempat yang tidak dilihat secara terbuka oleh orang luar.

lima fest
Sempat berborak dengan makcik penari di Lima

Sebelum bertolak jangan lupa tunaikan solat sunat musafir dan sentiasalah berjalan dengan ingatan pada Allah, mudah-mudahan dilindungi sepanjang perjalanan, selamat pergi dan pulang.

 

Cara Mengatasi Altitude Sickness di Pergunungan Andes

Kami pernah menginap di Grindelward, Switzerland yang terletak 3,392m dari paras laut. Dan ke Jungfraujoch di 4,158m tanpa sebarang masalah.

Tapi bila saja mendarat di La Paz, Bolivia yang setinggi 4,058 dari paras laut.. the disaster began! Sampai saja di La Paz, kami dah mula berasa pening kepala. Apa lagi lah bila nak kena beratur sikit punya lama di imigresen La Paz tu untuk uruskan Visa!

Setelah selesai urusan Visa, kami ke guesthouse penginapan di bandar La Paz. La Paz ni sangat sesak dengan orang. Tapi kepala rasa tak boleh angkat, mata tak boleh buka. Petang tu kami berehat saja di bilik.

Sah, kami dah kena altitude sickness (mountain sickness)!

Keesokan harinya, selepas bersarapan dan minum coca tea (salah satu minuman bagi mengurangkan kesan altitude sickness), kami terus ke stesen bas untuk meneruskan perjalanan ke Puno, Peru.

Puno ni juga merupakan kawasan yang beraltitud tinggi. 3,800m dari paras laut.

Sepanjang perjalanan ke Puno, sangat sedih sebab tak boleh angkat kepala pun. Aduhai, mujurlah bas tu seat-nya boleh dibaringkan. 8 jam perjalan ke Puno macam 18 minit je sebab tidur tak bangun-bangun. Hehhe.

Di Puno, sepatutnya kami  ke Titicaca, dan Copacabana di Bolivia… tapi semuanya hancur menjadi debu kerana kami berdua langsung tak boleh bangun.

ALTITUDE SICKNESS

Dua hari terbaring saja di Puno. Macam-macam dah kami buat – latihan pernafasan, minum air banyak, tidur…. tapi tak OK-OK. Akhirnya… terpaksa juga ke farmasi beli pil Altitude Sickness.

PIL ALTITUD SICKESS

Selepas menelan pil sorojchi ni lah baru semuanya terasa seperti biasa T__T

Macamana altitude sickness atau mountain sickness ni boleh terjadi?

Ia adalah kerana udara yang menipis di kawasan pergunungan, yang tinggi dari paras laut.. Bila udara nipis, oksigen pun kurang. Bila oksigen kurang, badan kita tak dapat nak cope dengan keadaan kurang oksigen untuk mengangkut sel darah merah ke seluruh badan.

Maka… jadila terjepelek macam kain buruk.

Keadaan ini amat berbahaya kepada golongan berisiko, misalnya kalau mengandung, ada sakit kardiovaskular, atau memang dah tak sihat. Oleh itu, check dulu keadaan diri sebelum ke tempat yang tinggi-tinggi ni.

Kenapa masa di Switzerland tak jadi, tapi di Bolivia & Peru pula kejadiannya?

Mungkin kerana di Switzerland tu kami bermula dari tanah pamah, dari paras sea level… kemudian naik ke pergunungan dengan berkereta…  badan pun sempat acclimatize.

Di La Paz, kami turun dari atas (kapal terbang). Sudahlah dalam kapal terbang tekanan dah rendah (udara dah nipis), sampai-sampai di permukaan bumi, bertambah nipis pula. Badan tak sempat acclimatize.

Apa nak buat kalau kena altitude sickness?

  1. Banyakkan berehat
  2. Minum air banyak-banyak
  3. Kalau boleh turun ke altitud lebih rendah, sila turun. Jangan naik tinggi lagi. Amat berbahaya kalau naik letih tinggi.
  4. Makan banyak karbohidrat (ye,,, kat Puno ni melantak nasi je kejenya – diorang makan nasi macam kita).
  5. Don’t push yourself. Kalau tak larat, jangan paksa, rehat je.

Bila teringat masa tu… oh sungguh menderita sekali.  Ya Allah, memang teruk betul.Nak explain pun tak tahu macamana. Rasa macam nyawa-nyawa ikan je, serius cakap.

Mujur budak-budak tak ikut sekali. Kalau tak, memang haru-biru-hijau-ungu lah jawabnya.

Syukurlah pada hari kami bertolak ke Cuszo, keadaan dah pulih. Kalau tak mesti lagi sedih tak dapat ke Machu Picchu 😀 Alhamdulillah, sampai juga ke Machu Picchu dengan riang gembira,. Walaupun tak dapat menikmati La Paz, Titicaca dan Copacabana… tak ape lah.. Mungkin ada rezeki lain nanti.

MACHU PICCHU PERU
Happy dapat jejak Machu Picchu

Cara Mulakan Mendidik Anak Dengan Al-Quran

Satu masa dulu saya pernah ikuti satu kelas al-Quran. Kelas tertutup untuk Muslimah.

Saya sangat terkejut sebenarnya bila ada beberapa rakan sekelas tidak tahu langsung membaca al-Quran. Mungkin saya yang naif, dalam keluarga saya dipaksa untuk baca al-Quran dari kecil. Dipaksa untuk betulkan bacaan. Dan suasana di kampung saya di Kelantan agak ideal. Senakal manapun budak-budaknya, al-Quran boleh baca.

Kalaulah ada antara pembaca MSK ni ada isu dengan membaca al-Quran, jangan segan dan jangan malu. Ikutilah kelas-kelas pengajian al-Quran. Sekarang ni banyak kelas asas untuk mengenal al-Quran. Tidak pernah terlambat untuk kita buat benda baik.

Lantas, bagaimana pula nak budayakan al-Quran ni di rumah kita?

Ibu/bapa yang mahir al-Quran, boleh mengajar sendiri anak-anak mengaji di rumah, alhamdulillah. Bagaimana pun kalau tak mahir? Perlukah bergantung kepada pengajian di luar semata-mata?

Yang di luar, di luar. Di rumah pun kita sama-sama budayakan pembacaan al-Quran.

1. Pasangkan bacaan al-Quran di rumah

Mungkin kita bukan setiap masa boleh mengaji di rumah. Lazimkan untuk pasang bacaan al-Quran. CD ke, MP3 ke, YouTube ke…

Bacaan ayat suci ni boleh mengeluarkan unsur-unsur negatif dalam rumah kita. Jin dan syaitan, benda tu sentiasa ada.. dan nak buang benda ni, kita gunakan kuasa freakuensi al-Quran. Frekuensi jin ni sangat tinggi, that is why bila tengok orang kena rasuk jin (histeria misalnya), dengan kita pun rasa nak luruh jantung.

Frekuensi rendah dari al-Quran boleh meneutralkan frekuensi jin yang tinggi tu. Kita pun akan lebih tenang bila dengar bacaan al-Quran.

Ingat tak kisah Saidina Umar Al-Khattab yang tersentuh hatinya tatkala mendengar adiknya membaca al-Quran?

Bila kita pasang bacaan al-Quran ni.. sebenarnya anak-anak kita sedang tangkap. Lebih-lebih lagi bila ayat-ayat yang selalu diulang-ulang.

Saya pun terkejut bila anak saya boleh baca ayat Ruqyah, sedangkan tak pernah pun diajar. Rupanya dari yang saya perdengarkan saban hari.

2. Baca al-Quran

Bacalah sikit demi sedikit, perlahan-lahan. Tahu tak pahala bagi orang yang merangkak-rangkak baca al-Quran adalah 2 kali ganda?

Bacalah walau satu ayat. Setiap hari buat penambahbaikan.

3. Baca Terjemahan

Ada satu tips yang diberi oleh kawan saya, kalau ada masalah, bukalah terjemahan al-Quran secara rawak (random). Baca maksud ayat yang pertama kita jumpa. Mungkin di situ ada jawapan bagi masalah kita.

Baca al-Quran dan baca maksudnya, supaya kita boleh dapat pengajaran. Jangan ditakutkan dengan momokan “Nanti tersalah penafsiran, akan jadi sesat”. Insya-Allah bila kita baca untuk dapat pengajaran dengan niat baik, Allah akan bantu kita.

“Dia-lah yang menurunkan Al Kitab (Al Quran) kepada kamu. di antara (isi) nya ada ayat-ayat yang muhkamaat Itulah pokok-pokok isi Al qur’an dan yang lain (ayat-ayat) mutasyaabihaat. adapun orang-orang yang dalam hatinya condong kepada kesesatan, Maka mereka mengikuti sebahagian ayat-ayat yang mutasyaabihaat daripadanya untuk menimbulkan fitnah” [3:7]

Namun, tetap lebih baik jika kita boleh ikuti pengajian. Tapi kalau tak boleh, jangan dijadikan alasan.

Insya-Allah, bila kita menjadikan diri role model, anak-anak pun akan terikut-ikut dan terbiasa. Mulakan sikit-sikit dan berterusan, adalah lebih baik dari banyak-banyak tapi sekerat jalan sebab kita rasa penat.

Cara Mengawal Anak Degil dan Nakal Tanpa Stress

“Kenapalah anak aku ni degil dan nakal. Kenapa anak aku tak macam anak dia ni dan dia tu, kecil-kecil dan pandai itu, pandai ini”

*Dialog di atas hanya rekaan.

Macamana nak kawal anak-anak yang asyik bertempik, melompat, bergaduh sesama sendiri, melawan cakap… dan sebagainya? Lebih-lebih lagi kalau ibunya adalah SAHM atau WAHM. Kalau FTWM, masa keluar bekerja tu boleh lah ‘lari’ sekejap dari suasana macam di gelanggang muai thai tu.

Emak yang jadi stress bila anak-anak asyik buat perangai. Di rumah, cara di rumah, di luar, cara di luar. Adakah cara nak atasi?

Pastilah ada.

ANAK ANAK MOMMY LYNA

Sebelum itu kita kena faham ini:-

PERTAMA, ingatlah bahawa anak-anak yang belum mumayiz (secara amnya di bawah umur 10 tahun) belum boleh membezakan yang baik dengan yang buruk, yang salah dengan yang betul. Mereka buat apa yang mereka nak buat, tanpa ada pertimbangan.

KEDUA, anak-anak yang lahir itu seumpama kain putih. Mereka bijak dan genius tapi mereka kosong. Kita yang kena beri imput kepada mereka.

KETIGA, kewajipan kita sebagai ibu bapa untuk mendidik dan mentarbiah anak-anak kita. Beri mereka input agar apabila mereka capai usia akil baligh nanti, mereka dan ada ilmu-ilmu untuk membuat pertimbangan, yang mana baik, yang mana buruk.

Kekurangan input yang diberi kepada anak-anak di usia sebelum mumayiz itu memberi kesan yang sangat besar kepada emosi mereka bila mereka dah besar. Tak boleh buat pertimbangan, buat ikut suka hati… semua tu adalah antara akibat kekurangan input semasa mereka kecil.

Kita sayangi anak-anak kita, lengkapkan mereka dengan perkara-perkara yang mereka perlukan untuk mereka gunakan bila mereka dan dewasa nanti.

Bila anak-anak kita dirasakan degil, nakal, tak dengar cakap, buat perangai… apa yang kita kena buat:-

1. Sentiasa ingatkan diri bahawa anak adalah anugerah, amanah dan ujian untuk kita. Ujian manusia ni berbeza-beza. Ada yang diberi ujian kesabaran, ada orang diberi ujian kesyukuran. Bila anak kita buat kita sedih, mungkin itu ujian kesabaran. Bila anak kita buat kita happy, mungki  itu ujian kesyukuran. Kembalikanlah semua tu kepada Allah SWT. Mengadulah kepada Allah. Doakan yang spesifik.

2. Amalkan solat-solat sunat terutama solat taubat dan zikir-zikir, terutama zikir Fatimah dan zikir Asmaulhusna; istighfar dan selawat. Bersihkan hati agar kita boleh nampak hikmah di sebalik amanah dan anugerah ini.

3. Doakan yang baik-baik untuk anak-anak. Jangan sesekali terlintas, apa lagi terucap “Anak saya degil” “Anak saya nakal” apa lagi kalau cakap pada anak-anak “Kamu ni degil” “Kamu ni nakal”… kata-kata ibu merupakan doa. Doakan yang baik-baik. Kalau nak marah pun, biasakan lidah untuk sebut “Anak bertuah” “Anak soleh” “Anak cemerlang” “Bakal ustaz” “Bakal angkawasan” ke apa-apa yang bagus2.

4. Pasangkan bacaan al-Quran atau alunan muzik yang menggetarkan frekuensi Alpha untuk memberi ketenangan kepada seisi rumah, terutama anak-anak yang aktif dan emak bapanya. (Antara al-Quran dan muzik, mana yang lebih baik? Menurut beberapa kajian yang dibuat, bacaan al-Quran memberi kesan yang lebih lama  kepada gelombang alpha dan theta dalam otak manusia).

5. Luangkan masa yang sibuk untuk bermain/beraktiviti dengan anak-anak. Anak-anak buat perangai biasanya sebab nakkan perhatian. Dedikasikan satu masa untuk mereka… 20 minit, 30 minit… hanya bersama mereka saja tanpa gangguan handphone, TV dan sebagainya.

6. Masakkan makanan untuk anak-anak… Sambil masak, sambil doakan mereka. Sambil juga pasangkan alunan al-Quran di dapur tempat kita masak tu.

7. Sentiasalah berasa gembira dan bahagia dengan gelagat anak-anak. Mereka adalah kanak-kanak, bukan orang dewasa. Sekejap je pun, lepas ni mereka dah besar, kita pun dah kehilangan momen ni.

8. Jangan pernah merasakan anak sebagai beban. Walau susah macamana pun, anak adalah anugerah Allah. Kita rasa mereka beban, nanti mereka dah dewasa, tak mustahil kalau mereka pun rasa kita pula beban buat mereka. Sadis sangat ni.

9. Jangan membanding-banding! Kenapa anak aku tak macam orang tu, anak aku tak macam orang ni…. Anak kita telah di-design oleh Allah, sesuai dengan kita. Anak orang tu pula sesuai dengan orang tu. Fokuslah kepada apa yang kita miliki ini. Sayangi, kasihi, perbaiki diri.

10.  Didik anak untuk berdisiplin, dengan memberi pesan yang baik setiap hari, dan menunjukkan contoh yang baik setiap masa. Mungkin kena beritahu perkara yang sama setiap hari, ya, beritahu lah. Anak kita bukan robot. Mereka juga adalah isu ‘attention span’ yang pendek. Ingatkan mereka setiap hari, jangan pandang itu sebagai isu besar.

Sabar dan mengadulah kepada Allah SWT. Ingatlah teladan yang telah ditinggalkan oleh Rasulullah SAW dalam mendidik anak-anak, antaranya :-

i. Cucunda Baginda pernah memanjat belakang Baginda. Bukan masa bermain tapi masa sedang menjadi imam solat berjemaah. Ketika sedang sujud, belakang Baginda dipanjat Hassan dan Hussein. Baginda tak marah pun.

ii. Rasulullah meminta Anas bin Malik (masa tu umur 12 tahun) untuk melakukan sesuatu. Tapi Anas terlupa bila terjumpa kawan-kawannya, dia jadi leka bermain. Rasulullah datang dan tanya dia, dah buat ke belum.. Anas kata belum, dia terlupa. Rasulullah tak marah, sebaliknya suruh Anas segera melaksanakannya.

Jadi kita tak perlu nak rasa stress dengan anak-anak yang macam-macam perangai. Sebab itulah ilmu mendidik anak-anak dipanggil KEIBUPAAN, bahasa Inggeris, PARENTING. Bukan keanakan atau childing. Mengasuh anak ini sebenarnya mendidik kita sebagai ibu bapa.

Mari kita sama-sama berusaha menjadi ibu bapa yang lebih baik untuk generasi selepas ini.

#MakTakMarahAnak

Kepentingan Bedtime Story Kepada Anak-Anak

Setiap malam, rutin kami sebelum tidur, (setelah menyiapkan diri dan membaca doa) adalah bercerita. Biasanya saya akan bercerita secara verbal, sehinggalah mereka tertidur.

Kenapa bercerita, dan kenapa sebelum tidur?

Bercerita adalah salah satu cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej.

“Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) seindah-indah kisah dengan jalan Kami wahyukan kepadamu Al-Quran ini” [12:3]

Abraham Lincoln adalah contoh seorang tokoh yang suka menyampaikan mesej melalui cerita. Melalui cerita, beliau bukn saja dapat menambat hati pendengarnya, malah isi penyampaian tersebut lekat di dalam hati mereka.

Sebelum tidur, anak-anak dalam keadaan tenang, dan dalam proses dari beta, bersedia memasuki fasa alpha. Apabila mereka memasuki fasa alpha yani tidur-tidur ayam, otak mereka tak lagi memproses tapi menerima info dari satu hala.

Waktu inilah biasanya cerita kita pun dah habis part drama, dan masuk ke part pesanan dan pengajaran. Insya-Allah di peringkat ni anak-anak kita menerima informasi dan pesanan dari kita tanpa bantahan. Masa ni juga disarankan kita buat 5-minute suggestion method.

Setelah anak masuk ke fasa theta dan delta (tidur nyenyak), maka masanya untuk kita pula merehatkan diri dengan kata-kata positif kepada diri sendiri.

BERCERITA SEBELUM TIDURCerita apa yang nak dikongsi kepada anak-anak?

Ceritakanlah kisah-kisah teladan, kisah-kisah Nabi, kisah-kisah pengajaran yang berkaitan dengan mereka… kisah-kisah ini menguatkan jatidiri mereka sebagai Muslim.

Mungkin semasa ini mereka tak dapat nak apply lagi apa yang kita ceritakan, tapi percayalah, bila informasi tu dah tertanam dalam otak mereka, mereka akan bawa sampailah mereka dewasa, insya-Allah.

Jadikan bedtime story dan pesanan-pesanan sebelum tidur sebagai rutin anak-beranak, insya-Allah ia mengeratkan hubungan adik-beradik dan keluarga secara amnya.

My Super Kids is the best blogging community for Malaysian. Leverage on my vast knowledge & experience for your own advantage! Come & experience a hidup seorang blogger