Jom Bercuti Sambil Bershopping di Sunway Putra Hotel

img_aquaria

Salah satu perkara yang kami sekeluarga suka buat, selain travel ke luar negara, ialah staycation atau ber-vacation di tempat sendiri. Bukan je mudah tapi juga jimat! Tak payah nak fikir2 tukaran wang asing, tak payah nak beli tiket flight, tak payah nak fikir banyak2! Korang yang tinggal di Kuala Lumpur atau di luar KL sekalipun, jangan lupa Kuala Lumpur adalah satu destinasi vacation dan staycation yang best tau! Memang lah kat KL ni ada pantai tapi takde air macam Pantai Dalam, dan bukit … [Read more...]

Pengalaman Near-Death Dalam Salji Lebat di Switzerland

img_0735.jpg

Nampak tajuk macam gempak, tapi memang gempak! Terasa umpama diberi peluang kedua untuk hidup oleh Allah SWT. Kisahnya bermula dari Lugano. Menuju ke St Moritz. Sehari sebelumnya saya dah check keadaan jalan ke St Moritz. Laporan kata 'keadaan jalan macam biasa'. Keadaan langit mendung dari pagi. Berhari2 juga pun Lugano tidak nampak rupa airnya. Cuma kabus putih saja. Perjalanan ke St Moritz juga tenang2 saja.  "Adakah tayar kereta ni snow tyres?" Saya tanya suami. "Mungkin lah. Sebab … [Read more...]

Tips Memandu di 4 Negara Eropah – Austria, Hungary, Slovakia & Republik Czech

2016-12-12-13.22.11.jpg

Sebelum go into detail, saya nak share beberapa perkara yang perlu diambilkira sebelum menyewa kereta di Eropah. 1. Eropah bukan saja terdiri dari EU dan non-EU, tapi juga Shengen dan non-Shengen. Di negara Shengen kita boleh cross border tanpa was-was (cuma kena beli vignette *tgk poin berikutnya* dan environmental sticker di  beberapa negara. Tapi dari Shengen ke non-Shengen atau sebaliknya, tak semudah tu nak cross border bagi foreigner macam kita. Silap2 berjam2 sangkut. 2. Di … [Read more...]

Tips Pertama Kali ke New Zealand

2016-12-24-17.11.33.jpg

New Zealand harus ada dalam bucket list semua orang yang suka travel. Kenapa? Korang cuma perlu Google Image 'New Zealand' dan tengoklah betapa menakjubkan tempat bernama New Zealand ni. Kalau tak, manakan kami repeat New Zealand sampai 4 kali. Itu pun tak puas2 lagi. Pertama kali ke New Zealand, kami mengunjungi South Island selama 2 minggu. Dari timur ke Barat, utara ke selatan. Itu kejadian bulan Oktober 2013.  Dengan tidak semena2 ter-beraya haji di New Zealand. Dua tahun selepas … [Read more...]

Tips Cari Hotel Murah,Best dan Berbaloi Secara Online

Bila kita nak holiday atau travel ke mana-mana,tak kiralah luar ke dalam negara ke...kalau tak menumpang tidur rumah orang, tempat penginapan adalah perkara paling penting untuk kita uruskan. Lagi2 kalau kita travel dengan anak-anak. Macamana nak cari hotel yang murah, best dan berbaloi? Yang penting selesa dan tidak menyusahkan diri. 1. Hotel yang sesuai untuk bilangan ahli Keluarga dengan anak yang ramai, pastikan memilih 'family room' yang menyediakan ruang lebih besar atau katil ekstra. … [Read more...]

Tips Sewa Kereta dan Memandu di Korea

wp-image-1497056928jpg.jpg

Memandu di Korea?  Why not kalau ke Pulau Jeju. Pulau Jeju tak ada kemudahan tren. Kebanyakan orang Malaysia kalau travel ke Jeju, biasanya sewa kereta kalau yang travel 4-5 orang tu. Senang nak bergerak. Driving di Jeju pun sangat OK. Maklumlah, orang pulau biasanya tahap kesopanan berbeza dari orang tanah besar. So, apa nak kena tahu sebelum memandu di Korea? Left-hand Drive Di Korea ni berbeza dengan kita di Malaysia. Keretanya adalahl left hand drive,pemandu di kiri, pasenger di … [Read more...]