Tips Berjimat Tapi Tetap Boleh Balik Kampung Beraya

Kecoh di kalangan para netizen dengan cadangan seorang pakar penasihat kewangan supaya ubah sikap dengan tidak balik beraya di kampung untuk berjimat. Cadangan ini mendapat bantahan dari kebanyakan rakyat Malaysia, terutama yang tinggal berjauhan dari keluarga. Walaupun ada betulnya juga apa yang dikatakan oleh beliau, bila balik kampung, belanja akan bertambah. Apa salahnya tahun ni tak balik kan? Tapi memandangkan isu balik raya ni amat sensitif dalam masyarakat kita, mana taknya lagu … [Read more...]

LIKE Status Musibah Orang Supaya Jadi Viral

FABEOOK LIKE

Buka Fesbuk. Nampak status kawan: Tolong doakan kucing saya sekarang dalam ICU kerana tertelan biji nangka Taktau nak komen apa. Tekan butang LIKE je. Tiba-tiba dapat PM dari kawan tu. "Kenapa kau like status aku? Kau suka ya kucing aku masuk ICU? Biasa? Familiar dengan benda macam ni? Sampaikan ada 'ustaz-ustazah FaceBook' pun bagi tazkirah supaya kita jangan like status kawan-kawan yang tak berapa best. Adakah kita suka bila kawan-kawan kita dirundung malang? Katanya … [Read more...]

Cabaran Menunaikan Solat Di Luar Negara

SOLAT WANITA

Sejak kecil saya dididik solat dengan memakai kain mengkana (telekung solat). Jadi dah terbiasa, solat mesti pakai kain mengkana. Nak solat pun mesti di tempat yang khas seperti musolla. Pertama kali saya tahu bahawa boleh solat dengan pakaian biasa asalkan menutup aurat ialah semasa belajar Pendidikan Islam di sekolah rendah. Tapi disebabkan tak pernah amal, jadi tak tahu di mana nak praktik. Pertama kali saya tahu bahawa kita boleh solat di mana-mana, bukan di musolla saja ialah semasa … [Read more...]

Kenapa Kita Kena Ada BMW?

KERETA BMW

Saya pernah baca dalam akhbar, bahawa wanita bujang di Korea Selatan kebanyakannya memandu kereta BMW. Kenapa mereka memandu BMW? Saya masih ingat lagi bila tersepit dalam jem. Kita yang berkereta kecil ni selalu  kena himpit. Tapi bila ada kereta seperti Mercedez atau BMW, terus dapat laluan. Saya pernah tanya ayah saya kenapa? Ayah jawab "Side mirror dia pun sama harga dengan kereta kita. Daripada tergesel, tercalar kereta macam tu, biar ajelah dia jalan dulu". Bawa kereta … [Read more...]

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua telah merancang untuk kewangan keluarga sehingga ke 30 tahun akan datang. Mengambilkira keperluan asas, pendidikan anak-anak, dana … [Read more...]

Kenapa Saya Berhenti Kerja

THE BURREN

Zaman kemaruk nak berhenti kerja dulu, saya letak target, bila income bisnes lebih dari gaji bulanan, saya berhenti. Tapi, bila income dah lebih, tak jugak berhenti-berhenti. Masa tu saya rasa boleh handle je.. kerja, bisnes dan family. Lagipun kerja saya takdelah teruk mana pun. Duk dalam ofis aircond je. Guna otak, mulut dan jari je. Tak perlu nak membanting tulang memerah peluh di tengah-tengah panas. Kalau pegi site pun bukannya hari-hari. Bisnes saya pun tak payah ke mana-mana. Di … [Read more...]