Kumpulan Sokongan Penyusuan Susu Ibu

by Mommy Lyna on September 9, 2014 · 7 comments

Sebelum dapat anak pertama dulu, saya dah berazam nak menyusukan anak-anak saya. Ilham datang bila kawan-kawan yang terlebih dulu mempunyai anak dan menyusukan anak mereka. Dalam laman web yang wajib dikunjuni haruslah SUSUIBU.COM (sekarang dah jadi susuibu.my), di sinilah saya menyelam ilmu penyusuan, dan berkenalan dengan ramai kawan-kawan baru, termasuk Kak Fid, Salwa, dan sebagainya.

Saya tak berkesempatan mengikuti kelas-kelas penyusuan yang formal, sekadar kelas-kelas yang dianjurkan oleh persatuan sokongan susu ibu di pejabat, dan oleh kawan-kawan kaunselor laktasi seperti Puan Suraya Ali, Puan Farah dan sebagainya. Namun begitu, alhamdulillah, ketiga-tiga anak saya dapat merasa susu badan sehingga usia lebih 2 tahun.

Sekarang ni, anak ketiga saya pun dah 3 tahun lebih, dah berhenti menyusu.. ilmu-ilmu menyusu dikongsi pula dengan adik-adik dan sepupu-sepupu saya yang rata-rata baru mendirikan rumahtangga dan baru dapat anak. Dugaan yang mereka hadapi lebih kurang yang saya hadapi dulu… Berpantang di kampung… macam-macam petua orang tua yang kena ikut… kecuali bab menyusu >_< naik bengkak kepala hari-hari disuruh beri susu tin.

Pendedahan terhadap penyusuan susu ibu sangat penting, agar ibu-ibu muda tidak berasa janggal untuk menyusukan anak. Memang, penyusuan susu ibu masih janggal walaupun dah ramai yang melakukannya, termasuk selebriti Hollywood. Masih ramai yang segan nak menyusukan anak ketika keluar. Sedangkan sekarang sudah banyak baju-baju menyusu dan aksesori yang membantu ibu untuk menyusukan di luar rumah di samping menjaga aurat dan kehormatan.

BREASTFEEDING CELEBRITY

Sekarang ni lebih mudah nak menjadi seorang ‘breastfeeding mom’. Banyak kumpulan sokongan penyusuan susu ibu yang ditubuhkan, di setiap negeri dan daerah. Ibu hanya perlu rajin mencari, di internet tentunya.

Susu ibu, makanan paling asli!

{ 7 comments }

Mengatasi Writer’s Block

by Mommy Lyna on September 8, 2014 · 5 comments

Dah masuk bulan keempat editor Mama Baby World (yang mana saya adalah saalah seorang kolumnisnya!) menunggu entry dari saya… tapi.. yarobbi… masih tak dapat-dapat juga nak habiskan artikel tentang pengembaraan kami di Iceland baru-baru ini.  Writer’s block! Ya lah mungkin.. Habis idea apa nak tulis. Idea semua dok update di FaceBook kot?

Entry di blog sendiri pun tak ter-tulis-tulis. Banyak benda yang nak dikongsi, tapi tak dapat nak tulis. Kalau dulu saya boleh taip menggunakan telefon saja.. tapi sekarang entah kenapa skill tu dah tak ada. Bila buka App untuk tulis blog di handphone.. terus tutup balik.

Mungkin juga kerana sibuk dengan iReach Family. Jadi kalau ada masa, saya guna untuk ‘membebel’ kepada iReach Family dan segala cawangan-cawangannya.

Tapi rasanya dah terlalu lama saya ‘berehat’ dari dunia blog. Seolah-olah perlu buat comeback. Blog My Super Kids semakin tenggelam (bajet glamour).  Dah tak menjadi tempat saya meluahkan rasa hati lagi, ini semua kerana FaceBook!

You-kill-all-the-caterpillars

{ 5 comments }

Tips Melancong Bajet Ke Eropah

September 3, 2014

Negara Eropah adalah antara destinasi yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Cuti persekolahan akan datang ni mungkin ramai yang merancang untuk bercuti di Eropah, memandangkan daerah itu bakal memasuki musim luruh. Di sini saya nak kongsikan beberapa tips untuk melancong ke Eropah secara bajet. 1. Print borang booking online Samada penginapan, pengangkutan, atau apa saja yang [...]

3 comments Read the full article →

Akhirnya Fahry Dapat MyKid

August 26, 2014

Fahary dilahirkan di Sarawak, sejak lahir memang tak pernah ada MyKid. Pernah pohon di JPN berdekatan (setelah balik ke Semenanjung) tapi tak boleh buat katanya… sebab Sarawak sistem lain. Jadi, selama beberapa tahun, Fahry gunakan pasport antarabangsa untuk naik kapal terbang domestik. Surat beranak besar sangat untuk dibawa ke mana-mana… Hinggalah pada tahun 2014 ini, [...]

4 comments Read the full article →

Prejudis

August 26, 2014

Ada satu ketika dulu saya pernah baca satu artikel tulisan seseorang (saya tak kenal pun dia) tentang ketidakselesaan terhadap teknik-teknik memperkembangkan kuasa minda masakini. Beliau berpendapat bahawa kuasa minda adalah sesuatu yang bercanggah dengan agama. Untuk mengalaminya sendiri, beliau mengikuti satu kursus yang mengajar tentang kuasa minda ni… law of attraction, hipnosis dan sebagainya. Akhirnya [...]

5 comments Read the full article →

Bagaimana Pengguna FaceBook Menyumbang Kepada Amerika dan Israel

August 20, 2014

Sana boikot, sini boikot. Yang paling popular sekarang adalah usaha memboikot produk Amerika, memandangkan hubungan luar biasa negara tersebut dengan Israel. Walaubagaimanapun usaha memboikot produk Amerika oleh sesetengah pihak tidak akan meletakkan FaceBook di dalam senarai boikot.   Antara alasannya,  1) FaceBook dilayar secara percuma  2) Sebagai senjata makan tuan  Saya ingin membongkar rahsia di sebalik PERCUMA-nya FaceBook, [...]

16 comments Read the full article →

Pengalaman Beraya di Perantauan

August 2, 2014

Raya tahun ini, 1435 (2014) merupakan satu sejarah bagi kami sekeluarga. Berpeluang merasa bagaimana menyambut hari raya di perantauan. Adik ipar saya menamatkan pengajian dan bergraduasi menjelang raya, jadi kami bersama mak mentua memutuskan untuk menyambut raya di sini, Cardiff, United Kingdom.  Maklumlah, kami suami isteri gilir-gilir balik kampung, dan tahun ni giliran mentua.  Kami baru bergerak [...]

23 comments Read the full article →

Salam AidilFitri dari SuperKids Family

July 29, 2014

أَللهُ أَكْبَرُ أَللهُ أَكْبَرُ أَللهُ أَكْبَرُ . لاَإِلَهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ . أَللهُ أَكْبَرُ وَلِلهِ الْحَمْدُ. أَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا،وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيرًا، وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا.  لاَإِلَهَ إِلَّا اللهُ وَلاَنَعْبُدُ إِلَّا إِيَّاهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْكَرِهَ الْكَافِرُونَ  لاَإِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَحْدَهُ، وَنَصَرَعَبْدَهُ،وَأَعَزَّجُنْدَهُ وَهَزَمَ الأَحْزَابَ وَحْدَهُ. لاإِلَهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ،أَللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ.   اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَكَاتُهُ   بِسْـمِ [...]

5 comments Read the full article →

Duit Raya di Pagi Syawal

July 24, 2014

Dah dekat nak raya ni, banyaklah persiapan raya yang kita nak kena fikir kan… walaupun dunia masih bersedih (entahlah, macam2 perasan kot) dengan perbantaian umat di Palestin, Syria dan di seluruh dunia, serta kejadian yang menimpa MH17, tapi ia bukan penyebab untuk kita tinggalkan rutin kita dan berkabung. Aidilfitri adalah hari kita ‘kembali’ kepada fitrah, [...]

9 comments Read the full article →

Berbuka Puasa di Kidz & Creme Bersama Aaron Aziz

July 21, 2014

Kami dah rancang nak reward anak didik Shaklee yang berjaya naik rank pada bulan lepas dengan berbuka puasa bersama Master-Master pada minggu lepas. Saya dah contact Kidz & Creme untuk tempahan tapi kerana masalah teknikal, last minute tak jadi. Frust jugalah, tapi pujuk hati “Tak apa, kita set minggu depan (semalam), mungkin Aaron Aziz nak [...]

5 comments Read the full article →

Pengalaman Berpuasa di Singapura

July 20, 2014

Dari tahun lepas kami bercadang nak merasa pengalaman puasa di negara orang. Pada mulanya kami rancang nak ke Jakarta, tapi tak kesampaian… Tahun ini berpeluang merasai pengalaman ni di Singapura.  Kami menginap di Village Hotel Bugis yang terletak di Victoria Street, sangat dekat dengan Masjid Sultan.  Dalam dekat2 jam 6 petang saya turun ke bazar Ramadhan [...]

4 comments Read the full article →

Pray For #MH17… Tragik & Dramatik

July 18, 2014

Saya dah siap-siap masuk tidur dah, tapi dalam jam 12.30 tergerak nak check FaceBook. Sangat-sangat terperanjat dengan apa yang saya lihat – berita kapal terbang MAS MH 17 terhempas di sempadan Rusia, dipercayai ditembak! Rasa macam tak percaya… Takkan mungkin! Mungkin tersilap!  Tapi boleh dikatakan semua yang update waktu itu adalah tentang nahas tersebut. Rupa-rupanya di [...]

8 comments Read the full article →

Tips Percutian Bajet ke Kota London

July 16, 2014

Rezeki… Sejak tahun 2010, boleh kata tiap-tiap tahun berpeluang ke kota London. I feel like home bila berada di London. Ramai Melayu kot. At least takde lah rasa alien macam di tempat lain. Adakah London destinasi yang sesuai untuk backpacking? Ya, sudah semestinya. Yang penting kena tahu sikit tips & trick untuk meminimumkan perbelanjaan. 1. [...]

4 comments Read the full article →

Kos Percutian ke Iceland

July 16, 2014

Atas permintaan ramai… Sebelum kita cakap tentang kos untuk bercuti di Iceland, saya nak cerita… ia adalah sebuah negara yang agak terhad dan kadang2 meninggalkan kita tanpa banyak pilihan, kecuali di bandar-bandar besar. Misalnya kalau drop by di bandar-bandar kecil yang cuma ada 1-2 hotel, 1-2 kedai runcit, 1 stesen minyak… Nak taknak terpaksa guna [...]

2 comments Read the full article →

Kenali Jenis Tudung Bokitta

July 14, 2014

Kepada puan-puan yang nak ber-Bokitta tapi tak pasti yang mana satu nak dibeli, boleh refer gambar di bawah ni:-  Yang labuh nampak lebih manis dan menepati syariat bukan? Yang penting tutup dada!  - Posted using BlogPress from my iPhone

3 comments Read the full article →