Cerita Lucu Suami Isteri

by admin on November 24, 2014 · 4 comments

MADU TIGA

Seorang suami berbual dengan isterinya, lalu keluarlah topik ini…

Suami : Mah, seorang lelaki ni sebenarnya kena kahwin tiga, barulah lengkap isterinya.

Isteri : Kenapa pula macam gitu bang?

Suami : Cuba Mah terjemahkan ni ke bahasa Inggeris. Satu is?

Isteri : One.

Suami : Dua is?

Isteri : Two.

Suami : Tiga is?

Isteri : Three.

Suami : Haaa.. kan, is-three = tiga. Barulah betul. Kan Mah…?

Isteri : Oooo.. tapi Abang kena tahu juga bahasa Inggeris ni ada singular dan plural.

Suami : Macamana tu Mah?

Isteri : Kalau satu buah kereta kita sebut, car. Kalau dua atau tiga, kita sebut cars.

Suami : Ooo ye, kalau banyak, kena tambah S.

Isteri : Kalau satu abang mampu, kalau dua atau tiga abang ……?

Suami : Mampus…

Sejak kejadian itu, tiada lagi gurauan mahupun perbualan tentang hal berkenaan di antara mereka.

SEBELUM DAN SESUDAH

Sebelum kahwin : Takpe walaupun you tak kaya, duit tak ada.. I tetap sayang you. Sesungguhnya wang itu tidak boleh membeli kebahagiaan.

Sesudah kahwin : Tu lah awak dulu taknak belajar betul-betul. Sekarang ni nak beli pam susu anak pun tak mampu. Argh.

Sebelum kahwin : I bawakan beg you ya.

Sesudah kahwin : Serabutnya tengok beg sana sini. Lain kali tak payah bawak lah.

Sebelum kahwin : Orang cantik macam you, pakai apa pun cantik.

Sesudah kahwin : Ni ape ni macam mak lampir dah rupa awak ni. Tukar! Tukar!

Hehe, gurau-gurau saja… Suami dan isteri saling melengkapi, dipasangkan Allah dengan rahmar kasih-sayangnya. Hargailah pasangan kita, anggaplah dia sebagai hadiah dan amanah dari-Nya.

Share Button

{ 4 comments }

Apa Nak Buat Bila Suami Mula Curang

by admin on November 24, 2014 · 7 comments

Sebut tentang suami curang, memang kita nak minta dijauhkan lah ya. Naudzubillahi min zalik. Semoga rumahtangga yang kita bina dijauhkan dari ujian sebegitu…

Tapi ni saya nak kongsi beberapa tips yang mungkin boleh dijadikan teladan.

1. Jangan tuduh suami curang

Jangan! Minta jauh, kalau rasa suami lain macam, siasat dulu, tanya elok2.. jangan cepat keluar dari mulut “Abang curang ya? Curang dengan saya? Siapa perempuan tu?” dan seangkatan dengannya. Sekali dua mungkin boleh tahan, tapi ada lelaki yang rasa dicabar kalau asyik kena tuduh, dia buat betul-betul!

Cemburu tu memang perlu, setiap pasangan kena ada sifat cemburu… kalau tak cemburu tu dah lain macam pula kan… tapi jangan sampai cemburu buta dan menuduh tak tentu hala.

Ingat, waspada itu wajib, tapi prasangka itu dosa dan buruk padahnya.

2. Berusaha bantu suami, jangan cepat emosi

Ada suami yang setia, tapi tiba-tiba didapati berlaku curang. Selidik puncanya dan bantulah suami untuk keluar dari kemelut itu. Mungkin bukan berpunca dari dia. tapi mungkin ada benda lain yang berlaku. Which is benda tu bukan dia yang memulakan, dan totally bukan salah dia.

Dan, jangan dengar cakap-cakap pihak ketiga. Dapatkan penjelasan dari suami terlebih dulu.

3. Jadilah sahabat setia suami

Seorang isteri bukan saja isteri, tapi jadilah sahabat, bahu tempat suami boleh merebahkan kepalanya yang berat. Teman yang boleh mendengar masalahnya. Seorang yang cukup untuk dia seorang. Jangan sampai dia boleh nak kongsi masalah dengan orang luar.

4. Pasakkan nilai agama dalam rumahtangga

Yang ini paling penting dan paling utama. Rumahtangga mestilah berteraskan agama. Jadikanlah KERANA ALLAH sebagai sebab membina ikatan perkahwinan, sebagai musabab berkasih sayang. Layari bahtera rumahtangga dengan panduan dan petunjuk syariat. Amalkan kehidupan yang patuh dan setia pada agama. Insya-Allah, segala ujian dapat dihadapi bersama dengan tabah.

SUAMI CURANG

5. Isteri yang menjadi sayap kiri suami

Menjadi sayap kiri bermakna isteri memainkan peranan besar dalam rumahtangga, bukan jadi mak turut saja. Sama-sama berbincang, membuat keputusan, merancang yang terbaik untuk masa depan keluarga. Isteri juga sebaiknya mempunyai skill dalam pelbagai aspek agar tidak semata-mata bergantung pada suami, sebaliknya ada perkara yang suami boleh bergantung.

Jika suami sudah terbukti kecurangangannya…. bantulah dia untuk kembali ke pangkal jalan. Namun jangan sampai jadi boneka atau alat. Y0u have right to move on.

Share Button

{ 7 comments }

Mak Tak Marah Anak

November 22, 2014

Mak saya, garang orangnya. Garang dengan anak-anak. Tak pernah saya tak kena marah. Asyik kena marah je. Kalau Mak tak marah tu samada dia mengandung, atau baru  balik dari kursus motivasi keibubapaan. Benda yang paling sinonim dengan kami adalah batang penyapu. Batang penyapu dengan rambut penyapu tu pun dah tak boleh beza. Punyalah hancurnya batang […]

Share Button
5 comments Read the full article →

Diksi Cintamu

November 20, 2014

Fendi pulang ke rumah malam itu dalam keadaan serba-salah. Sudah berhari-hari dia memikirkan tentang hal ini, namun hatinya masih ragu-ragu. Setelah mendapatkan pandangan dari sahabatnya, akhirnya Fendi melakukan solat sunat Istikharah, dan setelah beberapa hari gerak hati tidak berubah, Fendi yakin, inilah keputusan terbaik. Seperti kebiasaanya, isterinya, Fazrina dan dua anak mereka, Adam dan Irina […]

Share Button
2 comments Read the full article →

Siapa Zulaikha?

November 19, 2014

“Zu, macamana ni?” “Cerita ni dah jadi viral bang” bisik Zulaikha. Mat menghela nafas yang panjang. Tidak disangka kisahnya menjadi bualan satu Malaysia. Dan yang lebih penting, dia kini terpisah jauh dari anak dan isterinya. Masalahnya, dia tak tahu di mana mereka berada. Hatinya gusar, perasaan bersalah bersarang dari tadi, kini hatinya bertukar sedih dan […]

Share Button
25 comments Read the full article →

Kisah Sebenar di Sebalik Surat Mah Kepada Abang

November 18, 2014

Meletup blog dan mailbox saya harini. Siap ada yang tanya – kisah Cik Mah tu kisah hidup saya ke? Tak kurang juga yang bertanya kebenaran kisah yang disiarkan oleh Sinar Harian. Ada juga spekulasi yang kisah dalam Sinar Harian pun sumbernya dari saya. Mah tu tentulah bukan saya.. dan saya pun tak tahu betul atau […]

Share Button
18 comments Read the full article →

Surat Jawapan Mah, Isteri Kepada Suami Curang

November 18, 2014

Selepas menemui ibu dan bapa Mah, si suami curang pulang ke rumah. Rumahnya kosong. Tiada sesiapa. Dipanggil nama isterinya, tiada sahutan. Adan, Lili, dan Nafisa juga tidak kelihatan. Si suami curang menemui surat berwarna merah jambu berlipat di atas meja solek. Dalam keadaan terpinga-pinga, beliau membuka dan membacanya. Abang yang dikasihi, Ketika abang sedang membaca […]

Share Button
73 comments Read the full article →

Tips Kejayaan Penyusuan Untuk Ibu Bekerja

November 16, 2014

Penyusuan susu ibu kini bukan lagi perkara asing. Ibu-ibu yang bekerja sepenuh masa juga boleh menyusukan anak-anak dengan susu ibu, selama mana yang mereka suka. Tidak ada istimewanya ibu yang tak bekerja dan yang bekerja, dalam penyusuan susu ibu, kerana semua ibu ada peluang yang sama. Malah, ibu yang bekerja sangat jauh dari bayi juga […]

Share Button
3 comments Read the full article →

Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar For Dummies

November 15, 2014

Kamilah yang dummies tu.  Kami punya KPI mesti penuhkan kehadiran anak ke sekolah. Kalau demam mesti ada MC. Tapi sayangnya, Hafiy tak hadir sekolah bukan sebab demam… Tapi terpaksa ikut kami ke business trip T__T  Dilema juga kadang-kadang, bila kami ada trip bisnes, tak ada orang boleh jaga Hafiy. Kalau adiknya berdua tu boleh tinggal dengan cikgu, […]

Share Button
0 comments Read the full article →

Tips Menangani Stress Yang Dahsyat

November 14, 2014

Stress itu bagus. Bila stress, otak kita jadi aktif nak berfikir untuk fight or flight (lawan, atau lari). Kalau tak ada stress, kita akan hidup macam tak ada perasaan… Hidup sekadar bernyawa saja.  Tapi… Kalau stress ni tak diurus dengan baik, ia boleh membawa kepada pelbagai masalah berbangkit. Bukan saja tekanan jiwa tapi juga penyakit fizikal. […]

Share Button
4 comments Read the full article →

Betul ke iPhone 6 Best? Bongkar Rahsia Barisan Panjang

November 11, 2014

Hari pertama iPhone 6 dilancarkan di Malaysia… kami turun ke KLCC, cuma nak usha-usha je. Bila kami ke Maxis, tak ramai orang pun, tapi dah ada  signboard-nya “Semua sold out kecuali 16Gb, itu pun dah nak habis”. Setelah bertahun guna iPhone… 16Gb… SANGAT KECIL! Sekarang ni App semua besar-besar. Kami ke sebuah kedai Apple. Mak […]

Share Button
7 comments Read the full article →

Bila Pen Merah (dot) Com Copy Status Mommy Lyna

November 6, 2014

Pagi tadi, selepas hantar anak sekolah, saya tergerak ambil gambar dashboard kereta… memandangkan sekian lama kalau nak isi minyak, suami saya selalu tanya “Kiri ke kanan?”, dan of course-lah, tak pernah pun nak ingat dan ambil tahu (sebab tak baca manual) secara teknikalnya tempat nak isi minyak tu belah kiri ke kanan. Cuma ingat-ingat jenis […]

Share Button
23 comments Read the full article →

Tips Memandu di Switzerland

November 5, 2014

Pada hari raya kedua, Aidilfitri yang lepas, kami bertolak dari London Heathrow ke Zurich, Switzerland. Memandangkan kami menyambut Syawal di Eropah, dan cuti sekolah pun ada berbaki… alang-alang bawa anak-anak kenal salji di puncak Jungfrau (sebutannya ‘Yuf-row‘ bermaksud anak dara dalam bahasa Jerman). Kami tiba di Zurich dalam jam 11 malam kerana penerbangan yang tertunda […]

Share Button
5 comments Read the full article →

Bila Barang Tertinggal di Hotel

November 3, 2014

Dulu-dulu kalau ada barang tertinggal di hotel, kami lupakan saja… rasa macam, takpe, entah dapat balik ke tidak. Padahal tak pernah cuba pun. Sweater Hafiy hadiah dari kawan yang dibeli di Cambodia pun tertinggal di hotel… Tapi masa trip raya ke UK & Swiss baru ni, satu beg berisi barang-barang GoPro dan memory kad tertinggal […]

Share Button
5 comments Read the full article →

Adakah Saya Sesuai Untuk Light Packing?

November 2, 2014

Dalam entry ini, saya ada menerima komen seperti di bawah: Macamana nak light packing, kalau anak asyik kotorkan baju, asyik kena tukar baju saja? Sebenarnya, light packing ni walaupun sesuai untuk sesiapa saja, tapi:- Ada ketika tak boleh light packing Ada orang tak boleh light packing Bila kita tak boleh nak light pack? Semasa saya […]

Share Button
11 comments Read the full article →