Jumpa Doktor Gigi Cabut Akar Gigi

doktor gigi

Dah bertahun saya tak jumpa doktor gigi. Rasanya kali terakhir masa masih kerja dengan Petronas dulu. Semata-mata nak utilize duit yang company dah sediakan untuk dental. Hehe. Bertampal gigi masa tu. Pastu dah tak pegi2 dah. Kalau pegi pun sebab bawa budak2 ni check gigi. Tapi nak jadi cerita.... last week masa tengah santap makan tengahari tiba2 PRAKKK! tergigit sesuatu yang keras, taktau apabendanya. Terus goyang gigi taring bawah. Goyang punya goyang, esoknya patah (tercabut). Tinggal … [Read more...]

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu [Bhg 2]

EXTREME CAMPER

Sambungan dari entry INI [SILA KLIK] Untuk ke Machu Picchu, kami booking tiket dengan ejen untuk memudahkan kerja. Lagipun tak ada banyak masa... no chance for error! Pagi-pagi lagi van ambil untuk ke stesen keretapi di Poroy, kira-kira 30 minit perjalanan dari Cuzco. Di sini mula2 kena beratur ikut Spanish-speaking ke atau English-speaking... untuk diberi briefing. Perjalanan ke Machu Picchu dari Poroy mengambil masa lebih kurang 3 jam. Dalam tren tu kami diberi breakfast. Kenyang, … [Read more...]

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu

inca peru

Saya sebelum-sebelum ni tak berapa kisah sangat dengan Machu Picchu ni. Maklumlah, letaknya nun jauh di benua sebelah sana (Amerika Selatan). Ke Eropah pun dah cukup jauh bagi saya, inikan pula nak tambah lagi ke Benua Amerika. Namun begitu takdir Allah telah menyampaikan saya ke sana. Genap setahun selepas membaca tentang Machu Picchu dalam majalah Going Places dalam pesawat MAS. Ketika itu terdetik "Walaupun mustahil, tapi aku nak juga ke tempat ni". Masha-Allah, apa yang kita rasa … [Read more...]

Tips Memilih Hotel Semasa Travel

BUNGALOW

Kecuali kalau kita menginap di rumah member atau saudara-mara, nak tak nak mesti kena cari tempat nak bermalam dan berehat kan. Kalau bujang-bujang mungkin tak kisah tidur di mana-mana pun, tapi kalau dengan keluarga dan anak-anak, penginapan ni crucial. Lagi-lagi kalau anak kita kecil-kecil lagi. Macamana nak pilih penginapan yang ekonomi ikut bajet masing-masing, tapi keselesaan tetap diutamakan. Kriteria yang mesti ada untuk penginapan yang nak dipilih:- Tips Pilih … [Read more...]

Welcome Cik Putri!

Haha, setelah lama blog ni bertapa. Alhamdulillah, 26 hari nan lalu saya telah melahirkan seorang anak perempuan, selepas 3 orang anak lelaki... Syukur pada Allah atas kehadiran Putri. Putri saya lahirnya 2.7kg, agak kecil berbanding abang sulung mereka yang lahir 3.3 kg. Tapi sepadanlah dengan body emaknya yang genit dan comel ni hah. Hari keberapa entah selepas dilahirkan (saya pun lost count ni, banyak benda dalam kepala), Putri dimasukkan semula ke hospital. Biasalah bayi-bayi ni... … [Read more...]

Panduan Mendidik Anak Supaya Mendengar Kata

ANAK MENDENGAR KATA

Assalamualaikum wbt Ini adalah perkongsian daripada pengalaman saya... Siapa yang taknak anak-anak yang taat dan mendengar kata. Saya pun pernah rasa stress dengan anak-anak yang tak seperti yang kita expect. Saya pun pernah rasa loser. Dan alhamdulillah, rasanya semua tu adalah titik tolak untuk melakukan perubahan dan upgrade skil keibubapaan dan mendidik anak-anak. Iye, setiap isu kehidupan yang Allah beri adalah untuk kita upgrade, bukan nak men-down-kan kita. Mudah-mudahan … [Read more...]