Duit Raya di Pagi Syawal

by Mommy Lyna on July 24, 2014 · 0 comments

Dah dekat nak raya ni, banyaklah persiapan raya yang kita nak kena fikir kan… walaupun dunia masih bersedih (entahlah, macam2 perasan kot) dengan perbantaian umat di Palestin, Syria dan di seluruh dunia, serta kejadian yang menimpa MH17, tapi ia bukan penyebab untuk kita tinggalkan rutin kita dan berkabung.

Aidilfitri adalah hari kita ‘kembali’ kepada fitrah, hari kegembiraan bagi orang-orang yang berpuasa sebagaimana sabda Rasulullah:

“Bagi orang berpuasa itu ada 2 kegembiraan, yakni kegembiraan menyambut AidilFitri dan kegembiraan bertemu Allah”

Di pagi Syawal inilah kita berkumpul dengan sanak-saudara yang dah lama tak bersua. Hari raya jugalah kita berziarah ke rumah saudara-mara. Memang, boleh lah kata “Sepatutnya bukan hari raya saja berziarah, tapi hari2 lain pun kena juga ziarah” tapi hakikatnya, di hari raya kita bersedia dan menyediakan diri untuk terima tetamu dan bertamu. Hari-hari lain pun memang kita berziarah, tapi hari raya satu keluarga berkonvoi mengunjungi datuk nenek rakan taulan.

Hari Raya juga sinonim dengan duit raya. Entah kenapa tahun kebelakangan ini duit raya menimbulkan sedikit isu:

  • Pemberian duit raya di hari raya
  • Sedekah yang utama di bulan Ramadhan, bukan Syawal
  • Keterpaksaan (tak ikhlas lah tu) dalam memberi duit raya
  • Mengajar anak menjadi materialistik dan meminta-minta

Sejak saya kecil sampailah besar, dari zaman kutip duit raya sampai beri duit raya, tak pernah terfikir tentang ‘beraya di rumah orang yang bagi duit raya banyak’, atau ‘banding-banding ayah siapa beri duit raya paling banyak’, atau ‘terasa maruah diri terletak pada duit raya’,dsb. Sebagai kanak-kanak, saya memanglah muka tak malu dulu… jumpa sesiapa saja, minta duit raya. Tapi tak rasa apa-apa pun kalau mereka tak beri. Minta duit raya, sekadar salah satu kemeriahan hari raya. Sebagai kanak-kanak, memang gembira dapat duit raya, simpan dalam tabung.

Mungkin sekarang ni konsep duit raya untuk gembirakan kanak-kanak dah dicemari bila ada banding-membanding. Saya tak berapa pasti kerana saya tak alami. Memanglah makcik-makcik saya selalu kata “Mintalah duit raya dengan Kak Long, mesti dapat banyak” kerana saya cucu yang sulung yang dah lama bekerja. Tapi saya tak pernah kecil hati. Dan bila buka sampul raya anak-anak, ada note RM50, dan ada syiling 50 sen pun saya tak rasa “Apa ni bagi 50 sen je”, sebaliknya saya terharu kerana mereka sudi memberi. Semoga Allah murahkan rezeki mereka.

Bersedekah di bulan Ramadhan, bagi saya perkara berbeza dengan duit raya. Rasulullah paling banyak bersedekah di bulan Ramadhan, logiknya kita pun mengikuti apa yang Rasulullah buat, banyakkan sedekah Ramadhan. Tapi adakah dengan menghapuskan pemberian duit raya?

Saya anggap duit raya sebagai hadiah. Bukan budaya, bukan paksaan. Kalau tak boleh beri, tak payah fikirkan apa yang orang akan kata. Tak perlu rasa kecil hati orang nak kata kita kedekut ke miskin ke, itu bukan masalah kita. Kalau mampu beri, semasa sampaikan hadiah itu, sampaikan sekali pesanan kepada anak-anak itu… biasalah kalau dapat duit ni salamnya lama sikit.

Banyakkan infak di bulan Ramadhan, dan bulan-bulan yang lain. Sedekah membuka pintu rezeki, hadiah juga membuka pintu rezeki kerana ia mengeratkan silaturrahim. Yang penting lakukannya ikhlas kerana Allah, bukan sebab nak diterima atau dipuji atau diiktiraf orang lain.

Salam Aildilfitri maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga.

{ 0 comments }

Kami dah rancang nak reward anak didik Shaklee yang berjaya naik rank pada bulan lepas dengan berbuka puasa bersama Master-Master pada minggu lepas. Saya dah contact Kidz & Creme untuk tempahan tapi kerana masalah teknikal, last minute tak jadi.

Frust jugalah, tapi pujuk hati “Tak apa, kita set minggu depan (semalam), mungkin Aaron Aziz nak turun kot”.

Saya buat tempahan untuk 2 meja di Kidz & Creme milik Aaron Aziz dan Diyana Halik yang terletak di 7th Avenue, Sunsuria, Setia Alam. Sayangnya satu famili tak dapat bersama… Terkilan tapi pasti ada hikmahnya.

 Senang je nak cari tempat ni, tapi sebab tak biasa, kami guna GPS juga. Kawasan baru, tak sibuk… Parking pun merata.

Dalam kafe ni ada satu ruang untuk kanak-kanak. Di situlah kami lepaskan anak-anak… Seronok diorang.


Tak nampak kelibat Aaron Aziz pun, hehe. Bila masuk waktu berbuka, kami makan je lah.

Tengah-tengah makan tiba-tiba ada yang kecoh “Pandang belakang! Yang baju hijau tu!” Rupanya Aaron Aziz tengah servw putu piring! Masing-masing segan nak bangun ambil putu piring. Maklumlah mak-mak orang semuanya.

Tapi lepas tu semua pun jadi tak malu…


Bonus besar ni bila tokei turun (dia kata memang selalu turun pun kalau tak ada shooting. Dapatlah merasa dilayan oleh tokei kedai merangkap artis you.

A very humble person.

Wife beliau, Diyana Halik pun sangat humble, salam semua orang. Sangat cute macam sekolah menengah (jealous tengok wajahnya sangat licin!).


Sini disediakan tempat solat yang luas di tingkat 1. Crew2 semua friendly, puas hati berbuka di sini. Walaupun tak sempat nak jamah semua (biasalah buka puasa…) tapi rasa sangat happy dengan hospitality yang diberi.

Semasa kami sedang berbual, anak dara Aaron, Dwi Ariana merapati, jual gelang yang dibuat sendiri. Bagus betul, kecil-kecil dah diajar berbisnes tanpa rasa segan. Dwi yang baju merah dalam gambar di bawah.


Restoran ni dibuka dari jam 6petang hingga 10 malam. Dan kamilah insan-insan terakhir yang bergerak pulang.


Kalau nak buat reservation untuk buka puasa, boleh call 011-1434 4508.

{ 2 comments }

Pengalaman Berpuasa di Singapura

July 20, 2014

Dari tahun lepas kami bercadang nak merasa pengalaman puasa di negara orang. Pada mulanya kami rancang nak ke Jakarta, tapi tak kesampaian… Tahun ini berpeluang merasai pengalaman ni di Singapura.  Kami menginap di Village Hotel Bugis yang terletak di Victoria Street, sangat dekat dengan Masjid Sultan.  Dalam dekat2 jam 6 petang saya turun ke bazar Ramadhan [...]

3 comments Read the full article →

Pray For #MH17… Tragik & Dramatik

July 18, 2014

Saya dah siap-siap masuk tidur dah, tapi dalam jam 12.30 tergerak nak check FaceBook. Sangat-sangat terperanjat dengan apa yang saya lihat – berita kapal terbang MAS MH 17 terhempas di sempadan Rusia, dipercayai ditembak! Rasa macam tak percaya… Takkan mungkin! Mungkin tersilap!  Tapi boleh dikatakan semua yang update waktu itu adalah tentang nahas tersebut. Rupa-rupanya di [...]

7 comments Read the full article →

Tips Percutian Bajet ke Kota London

July 16, 2014

Rezeki… Sejak tahun 2010, boleh kata tiap-tiap tahun berpeluang ke kota London. I feel like home bila berada di London. Ramai Melayu kot. At least takde lah rasa alien macam di tempat lain. Adakah London destinasi yang sesuai untuk backpacking? Ya, sudah semestinya. Yang penting kena tahu sikit tips & trick untuk meminimumkan perbelanjaan. 1. [...]

2 comments Read the full article →

Kos Percutian ke Iceland

July 16, 2014

Atas permintaan ramai… Sebelum kita cakap tentang kos untuk bercuti di Iceland, saya nak cerita… ia adalah sebuah negara yang agak terhad dan kadang2 meninggalkan kita tanpa banyak pilihan, kecuali di bandar-bandar besar. Misalnya kalau drop by di bandar-bandar kecil yang cuma ada 1-2 hotel, 1-2 kedai runcit, 1 stesen minyak… Nak taknak terpaksa guna [...]

1 comment Read the full article →

Kenali Jenis Tudung Bokitta

July 14, 2014

Kepada puan-puan yang nak ber-Bokitta tapi tak pasti yang mana satu nak dibeli, boleh refer gambar di bawah ni:-  Yang labuh nampak lebih manis dan menepati syariat bukan? Yang penting tutup dada!  - Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments Read the full article →

Apa Yang Tidak Boleh Dibawa ke Australia dan New Zealand

July 13, 2014

Australia dan New Zealand ni sangat strict bab-bab nak bawa benda ke dalam negara mereka, terutama makanan. Untungnya kami pegi mana-mana memang tak bawa bekalan, jadi takdelah risau pun tentang rules ni. Terkena juga di airport Queenstown sebab bawa Performance Drink dan ESP, tapi lepas explain yang semua tu adalah supplement, maka diorang benarkan bawa [...]

2 comments Read the full article →

Boikot Israel, Boikot Yahudi, Boikot US, Boikot Bermusim

July 12, 2014

Saya telah terbiasa dengan boikot sejak zaman kanak-kanak. Bila saja berlaku serangan besar-besaran terhadap Palestin oleh Israel, akan timbul gesaan untuk boikot. Boikot produk Israel. Dikembangkan lagi, boikot produk Yahudi. Dikembangkan lagi, boikot produk USA. Kembang lagi, boikot produk bukan Islam. Akhirnya menjadi sangat mengarut. Mana mungkin kita nak boikot produk bukan Islam? Sedangkan kita [...]

5 comments Read the full article →

Bokitta Hijab, Our Latest Addiction

July 10, 2014

Masa entry tentang tudung Bokitta ditulis dulu ni, saya baru je berjinak-jinak (oh maii!). Memang tak reti pun, rupa-rupanya Bokitta ni ada banyak jenis. Itupun lepas geng dengan emak-emak kawan sekolah Hafiy. Rupanya kami semua sekarang dah kena demam Bokitta. Lagiiilah bila tahu ada tempat jual Bokitta di taman kitorang ni. Tapi saya tak pernah [...]

3 comments Read the full article →

Pelan Perjalanan ke Iceland

July 9, 2014

Dari Kuala Lumpur ke Reykjavik tiada direct flights. Dalam jadual di bawah ni antara perkhidmatan penerbangan dari KUL (KLIA, Kuala Lumpur) ke KEF (Keflavik International Airport, Reykjavik). Kami memilih penerbangan KLM (dengan Icelandair) dan melalui Amsterdam. Kami pilih yang satu kali transit dan ekonomi, supaya tak penat badan (saya lagi suka direct flights dari transit) [...]

2 comments Read the full article →

Penginapan Kami di Iceland

July 8, 2014

Bila dah namanya bersama dengan anak-anak, jangan haraplah nak merasa hostel ke, even shared toilet pun bukan option kami… sebab bawa anak OKU sorang ni kena consider keselesaan dia juga nak ke tandas dan sebagainya. Kami book awal-awal cuma penginapan yang pertama dan terakhir, sebab tak tahu dalam perjalanan akan singgah bermalam di mana. Penginapan [...]

6 comments Read the full article →

Tips Memandu di Iceland, Part 2

June 25, 2014

Perjalanan dari Borgarfjörður Eystri ke Tasik Myvatn menghidangkan suasana yang sangat jarang dialami… pemanduan di lebuhraya di tengah-tengah dataran tinggi bersalji… Rasa gerun dalam hati, tak nampak apa-apa kecuali benda hitam dan putih ini saja. Kami berhenti makan tengah hari di salah satu perhentian. Pemiliknya seorang Icelander yang berkahwin dengan orang Vietnam. Katanya dia taknak [...]

5 comments Read the full article →

Tips Memandu di Iceland

June 24, 2014

Memandangkan Iceland tiada perkhidmatan tren, maka kami putuskan untuk memandu sendiri. Kalau tak bawa budak-budak teringin juga nak cuba hitchhike (di sini terkenal dengan hitchhike, sepanjang jalan ada hitchhikers, even di hostel2 pun mereka tepek announcement siapa nak tumpang). Kami dah biasa guna servis Avis, jadi ke mana-mana setakat ni guna Avis. Kami book kereta [...]

3 comments Read the full article →

Bila iPhone 5 Bertukar Jadi Recovery Mode

June 21, 2014

Kisahnya bermula bila saya nak update software iPhone kepada iOS 7.1.1, the most advance mobile iOS katanya.  Tak tahu apa yang jadi, sebab buat kerja semaaa tidur, bangun-bangun terkejut tengok iphone jadi macam ni:  Saya cucuk ke laptop, buka iTunes, satu-satunya pilihan yang ada adalah, RESTORE TO FACTORY SETTING. Atau dengan kata lain, format. Bahasa mudahnya, [...]

2 comments Read the full article →