Akhirnya Fahry Dapat MyKid

by Mommy Lyna on August 26, 2014 · 5 comments

Fahary dilahirkan di Sarawak, sejak lahir memang tak pernah ada MyKid. Pernah pohon di JPN berdekatan (setelah balik ke Semenanjung) tapi tak boleh buat katanya… sebab Sarawak sistem lain.

SARAWAK

Jadi, selama beberapa tahun, Fahry gunakan pasport antarabangsa untuk naik kapal terbang domestik. Surat beranak besar sangat untuk dibawa ke mana-mana…

Hinggalah pada tahun 2014 ini, kawan Mami yang kerja di Jabatan Pendaftaran Negara memaklumkan bahawa Fahry dah boleh buat MyKid di mana-mana JPN terdekat di Semenanjung. Alhamdulillah, sekejap je dah dapat collect. Cuma bawa IC penjaga, surat beranak dan resit.

Sekarang Fahry dah ada MyKid! Dah tak perlu paspot antarabangsa lagi!

{ 5 comments }

Prejudis

by Mommy Lyna on August 26, 2014 · 3 comments

Ada satu ketika dulu saya pernah baca satu artikel tulisan seseorang (saya tak kenal pun dia) tentang ketidakselesaan terhadap teknik-teknik memperkembangkan kuasa minda masakini. Beliau berpendapat bahawa kuasa minda adalah sesuatu yang bercanggah dengan agama. Untuk mengalaminya sendiri, beliau mengikuti satu kursus yang mengajar tentang kuasa minda ni… law of attraction, hipnosis dan sebagainya. Akhirnya beliau membuat kesimpulan bahawa pendapatnya memang benar, teknik kuasa minda samasekali tidak boleh dipraktik dan seorang Muslim tidak sepatutnya boleh membaca dan menguasai minda orang lain.

Saya tidak mahu berbahas tentang pendapat beliau.. itu pendapat dan pengalaman beliau… kita masing-masing pun ada pendapat, pengalaman dan pegangan masing-masing.

Cuma saya berminat nak ulas tentang sikap prejudis dalam menuntut ilmu.

Bagaimana sikap prejudis ni? Saya sendiri pun rasanya pernah juga alaminya di zaman-zaman remaja dulu. Mengikuti kelas/kursus mahupun secara perbualan dengan seseorang dengan sikap prejudis, bukan ikhlas nak tahu. Bila kita mendatangi seseorang untuk belajar, tapi dalam kepala dan hati sebenarnya nak membuktikan sesuatu, ternyata kita memang akan dapat benda yang kita nak buktikan, tapi kita tak dapat yang lebih utama dari apa yang kita pelajari – ilmu.

Guru saya seorang pengamal law of attraction memberitahu, walaupun orang lain mengatakan beliau ‘pandai baca orang’ dan ‘kawal fikiran orang’ tapi sebenarnya beliau kata tidak. Beliau tak pernah pandai baca orang, dan tak pernah dapat mengawal pemikiran sesiapa. Tapi dari pengalaman bertahun-tahun berurusan dengan sikap manusia, beliau mendapati manusia ni walaupun berbeza-beza tapi ada menampilkan bahasa tubuh yang sama untuk menggambarkan perasaan mereka. Contohnya, orang yang dalam keadaan takut, biasanya akan membongkokkan sedikit tubuhnya dengan bahu sedikit terangkat. Walaupun dia tak mengatakan “Saya takut” tapi daripada bahasa tubuhnya kita boleh tahu dia sedang dalam ketakutan.

Jika kita datang kepada orang seperti ini (contohnya yang mengajar kuasa minda) dengan tanggapan “Aku nak buktikan ilmu yang dia ajar ni memang sesat” maka kita akan ditunjukkan dengan benda-benda yang menyesatkan sel-sel dalam kepala kita. Hati kita tak terbuka untuk menerima ilmu dengan baik.

Oleh itu kalau nak belajar, jangan ada rasa prejudis. Jangan sebab “nak test je orang ni”. Buka pintu hati walaupun kita rasa kita lagi bagus dari orang tu. Mungkin ada benda yang kita tak tahu.

Ilmu ini milik Ilahi, bukan milik kita… Ikhlaskan diri kerana-Nya, insya-Allah kita dakan dapat lebih banyak dari yang kita mampu beri.

{ 3 comments }

Bagaimana Pengguna FaceBook Menyumbang Kepada Amerika dan Israel

August 20, 2014

Sana boikot, sini boikot. Yang paling popular sekarang adalah usaha memboikot produk Amerika, memandangkan hubungan luar biasa negara tersebut dengan Israel. Walaubagaimanapun usaha memboikot produk Amerika oleh sesetengah pihak tidak akan meletakkan FaceBook di dalam senarai boikot.   Antara alasannya,  1) FaceBook dilayar secara percuma  2) Sebagai senjata makan tuan  Saya ingin membongkar rahsia di sebalik PERCUMA-nya FaceBook, [...]

16 comments Read the full article →

Pengalaman Beraya di Perantauan

August 2, 2014

Raya tahun ini, 1435 (2014) merupakan satu sejarah bagi kami sekeluarga. Berpeluang merasa bagaimana menyambut hari raya di perantauan. Adik ipar saya menamatkan pengajian dan bergraduasi menjelang raya, jadi kami bersama mak mentua memutuskan untuk menyambut raya di sini, Cardiff, United Kingdom.  Maklumlah, kami suami isteri gilir-gilir balik kampung, dan tahun ni giliran mentua.  Kami baru bergerak [...]

22 comments Read the full article →

Salam AidilFitri dari SuperKids Family

July 29, 2014

أَللهُ أَكْبَرُ أَللهُ أَكْبَرُ أَللهُ أَكْبَرُ . لاَإِلَهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ . أَللهُ أَكْبَرُ وَلِلهِ الْحَمْدُ. أَللهُ أَكْبَرُ كَبِيْرًا،وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيرًا، وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا.  لاَإِلَهَ إِلَّا اللهُ وَلاَنَعْبُدُ إِلَّا إِيَّاهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْكَرِهَ الْكَافِرُونَ  لاَإِلَهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَحْدَهُ، وَنَصَرَعَبْدَهُ،وَأَعَزَّجُنْدَهُ وَهَزَمَ الأَحْزَابَ وَحْدَهُ. لاإِلَهَ إِلاَّاللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ،أَللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ.   اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَكَاتُهُ   بِسْـمِ [...]

5 comments Read the full article →

Duit Raya di Pagi Syawal

July 24, 2014

Dah dekat nak raya ni, banyaklah persiapan raya yang kita nak kena fikir kan… walaupun dunia masih bersedih (entahlah, macam2 perasan kot) dengan perbantaian umat di Palestin, Syria dan di seluruh dunia, serta kejadian yang menimpa MH17, tapi ia bukan penyebab untuk kita tinggalkan rutin kita dan berkabung. Aidilfitri adalah hari kita ‘kembali’ kepada fitrah, [...]

9 comments Read the full article →

Berbuka Puasa di Kidz & Creme Bersama Aaron Aziz

July 21, 2014

Kami dah rancang nak reward anak didik Shaklee yang berjaya naik rank pada bulan lepas dengan berbuka puasa bersama Master-Master pada minggu lepas. Saya dah contact Kidz & Creme untuk tempahan tapi kerana masalah teknikal, last minute tak jadi. Frust jugalah, tapi pujuk hati “Tak apa, kita set minggu depan (semalam), mungkin Aaron Aziz nak [...]

5 comments Read the full article →

Pengalaman Berpuasa di Singapura

July 20, 2014

Dari tahun lepas kami bercadang nak merasa pengalaman puasa di negara orang. Pada mulanya kami rancang nak ke Jakarta, tapi tak kesampaian… Tahun ini berpeluang merasai pengalaman ni di Singapura.  Kami menginap di Village Hotel Bugis yang terletak di Victoria Street, sangat dekat dengan Masjid Sultan.  Dalam dekat2 jam 6 petang saya turun ke bazar Ramadhan [...]

4 comments Read the full article →

Pray For #MH17… Tragik & Dramatik

July 18, 2014

Saya dah siap-siap masuk tidur dah, tapi dalam jam 12.30 tergerak nak check FaceBook. Sangat-sangat terperanjat dengan apa yang saya lihat – berita kapal terbang MAS MH 17 terhempas di sempadan Rusia, dipercayai ditembak! Rasa macam tak percaya… Takkan mungkin! Mungkin tersilap!  Tapi boleh dikatakan semua yang update waktu itu adalah tentang nahas tersebut. Rupa-rupanya di [...]

8 comments Read the full article →

Tips Percutian Bajet ke Kota London

July 16, 2014

Rezeki… Sejak tahun 2010, boleh kata tiap-tiap tahun berpeluang ke kota London. I feel like home bila berada di London. Ramai Melayu kot. At least takde lah rasa alien macam di tempat lain. Adakah London destinasi yang sesuai untuk backpacking? Ya, sudah semestinya. Yang penting kena tahu sikit tips & trick untuk meminimumkan perbelanjaan. 1. [...]

3 comments Read the full article →

Kos Percutian ke Iceland

July 16, 2014

Atas permintaan ramai… Sebelum kita cakap tentang kos untuk bercuti di Iceland, saya nak cerita… ia adalah sebuah negara yang agak terhad dan kadang2 meninggalkan kita tanpa banyak pilihan, kecuali di bandar-bandar besar. Misalnya kalau drop by di bandar-bandar kecil yang cuma ada 1-2 hotel, 1-2 kedai runcit, 1 stesen minyak… Nak taknak terpaksa guna [...]

2 comments Read the full article →

Kenali Jenis Tudung Bokitta

July 14, 2014

Kepada puan-puan yang nak ber-Bokitta tapi tak pasti yang mana satu nak dibeli, boleh refer gambar di bawah ni:-  Yang labuh nampak lebih manis dan menepati syariat bukan? Yang penting tutup dada!  - Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments Read the full article →

Apa Yang Tidak Boleh Dibawa ke Australia dan New Zealand

July 13, 2014

Australia dan New Zealand ni sangat strict bab-bab nak bawa benda ke dalam negara mereka, terutama makanan. Untungnya kami pegi mana-mana memang tak bawa bekalan, jadi takdelah risau pun tentang rules ni. Terkena juga di airport Queenstown sebab bawa Performance Drink dan ESP, tapi lepas explain yang semua tu adalah supplement, maka diorang benarkan bawa [...]

2 comments Read the full article →

Boikot Israel, Boikot Yahudi, Boikot US, Boikot Bermusim

July 12, 2014

Saya telah terbiasa dengan boikot sejak zaman kanak-kanak. Bila saja berlaku serangan besar-besaran terhadap Palestin oleh Israel, akan timbul gesaan untuk boikot. Boikot produk Israel. Dikembangkan lagi, boikot produk Yahudi. Dikembangkan lagi, boikot produk USA. Kembang lagi, boikot produk bukan Islam. Akhirnya menjadi sangat mengarut. Mana mungkin kita nak boikot produk bukan Islam? Sedangkan kita [...]

5 comments Read the full article →

Bokitta Hijab, Our Latest Addiction

July 10, 2014

Masa entry tentang tudung Bokitta ditulis dulu ni, saya baru je berjinak-jinak (oh maii!). Memang tak reti pun, rupa-rupanya Bokitta ni ada banyak jenis. Itupun lepas geng dengan emak-emak kawan sekolah Hafiy. Rupanya kami semua sekarang dah kena demam Bokitta. Lagiiilah bila tahu ada tempat jual Bokitta di taman kitorang ni. Tapi saya tak pernah [...]

3 comments Read the full article →