Saya Nak Pergi Umrah

by Mommy Lyna on October 22, 2014 · 10 comments

Setiap kali tunaikan umrah (wah, macam banyak kali saja kan!) kita pasti akan disambut dengan penuh keharuan oleh mutawif, penduduk Mekah.. “Tetamu Allah” kata mereka.

Dulu saya macam skeptikal sikit. Like.. sesiapa pun boleh ke Mekah kot. Asal ada duit.

TANAH HARAM

Tapi…

Sesungguhnya memang benar panggilan Allah untuk jejak kaki ke Baitullah.

Ada orang ada banyak duit, tapi tak dapat pergi sebab tak ada masa.

Ada orang ada banyak masa, tapi tak dapat pergi sebab tak ada duit.

Ada orang ada banyak duit, ada banyak masa, tapi tak dapat pergi juga.

Hujung tahun ni… saya merancang nak menunaikan umrah dengan Ukhwah Harmoni Travel and Tours pada hujung tahun ini. Ukhwah Harmoni adalah sebuah agensi yang menawarkan pakej umrah serta pelancongan untuk luar dan dalam negara. Salah sebuah cawangan Ukhwah Harmoni di Kubang Kerian, Kelantan, adalah milik abang BFF saya, Efie Muhamad.

Semua dah siap, dokumen semua dah hantar,… namun ada berita yang membuatkan saya tak dapat nak jejak kaki ke sana…

Betapa mahalnya jemputan Allah ke Tanah Suci. Namun ia tidak menjadikan seseorang itu mulia atau maksum dengan berapa kali kedatangan ke Mekah dengan mengerjakan umrah. Hakikatnya kita tetap manusia biasa yang tak lepas dari melalukan kesalahan.

Semoga rakan-rakan serombongan selamat tiba menunaikan ibadah Umrah dan mendapat keredhaan Allah SWT.

{ 10 comments }

Masa Untuk Buat Side-Income

by Mommy Lyna on October 20, 2014 · 15 comments

Saya rasa ramai yang tak jelas tentang side income, atau pendapatan sambilan. Maksud side income tu bukannya income tu masuk macam tu saja secara sambilan… Hmm.. Ramai orang yang nak buat side income, tapi bila dah ada peluang, dan-dan “TAK ADA MASA”.

Nak buat side income… Masa kena ada. Kita kena luangkan masa untuk buat side income. Tak kisahlah online ke, offline ke. Duduk rumah saja, hujung minggu masuk duit beribu-beribu tak payah buat apa-apa? Merapu saja. Tak ada benda yang percuma, mesti kena luang masa. Nak jadi pengemis (maaf cakap ya) pun kena luang masa, inikan pula nak cari pendapatan ekstra.

Kalau kehidupan harian dengan apa yang dah ada pun dan tunggang terbalik semua benda tak sempat, macamana nak buat side income?

Side income bukan passive income. Passive income, atau pendapatan pasif ni memang kita boleh dapat sambil goyang kaki dan tidur… Contoh pendapatan pasif ni adalah dari bayaran sewa, dividen, royalti… Misalnya seorang pemilik rumah (samada beli rumah secara cash atau tangguh) menyewakan rumahnya, dan bayaran sewa tu lebih tinggi dari yang dia kena bayar kepada pihak bank. Bagi contoh, bayaran bulanan adalah RM500 sebulan, dan dia bagi sewa RM700 sebulan, jadi RM200 tu adalah pendapatan pasif beliau. Misal lagi, penulis buku yang menulis bukunya sekali, dan kemudian menikmati royalti dari jualan buku-bukunya.

Tapi kalau nak dapatkan pendapatan pasif pun, kena juga usaha dulu untuk memiliki aset yang boleh menjana pendapatan pasif tu, betul tak.

Jadi apa masalahnya, sebenarnya?

Masalahnya adalah pada pengurusan masa. Masa yang ada memang tak sebanyak tanggungjawab yang kita kena buat, oleh sebab itu kita kena kedekut masa, dan serta kena berjimat masa dan beli masa. Jaga masa kita elok-elok jangan sampai jadi sasaran pencuri masa. Zaman sekarang ni memang banyak pencuri masa, contohnya MEDIA SOSIAL. FaceBook, WhatsApp, (blog) dan sekutunya ni adalah pencuri masa yang paling profesional dan licik. Kita tak sedar pun masa kita dicuri, tahu-tahu dah “teeettttt!!!!!” time’s up!

Marilah kita berkira dengan masa. Masa yang berlalu takkan kembali lagi.

Uruskan masa dan luangkanlah masa untuk side income, kalau nak buat. Kalau dengan kehidupan sekarang pun asyik tak ada masa, lupakan dulu niat nak ber-side income, nanti bukan kita sorang yang stress, orang lain pun stress juga.

Tips mengurus masa:-

  • Buat list keutamaan (priority list)
  • Buat jadual harian
  • Senaraikan perkara-perkara yang perlu dibuat dan tak payah buat pun tak apa
  • Tahan diri dari jadi ketagih pada permainan online, media sosial, etc.
  • Cari hobi yang berfaedah
  • Berkawanlah dengan orang-orang yang bijak mengurus masa mereka
  • Selalu cabar diri untuk lakukan perkara baru yang berfaedah
  • Sentiasa katakan pada diri “MASA ITU ADA”

{ 15 comments }

Tips Check Arah Kiblat Online Semasa Melancong

October 19, 2014

Kalau di Malaysia ni, arah kiblat kita agak-agak antara West dengan North West kalau ikut kompas, dalam 293 darjah. Jadi kalau ke mana-mana tempat di dalam negara yang tidak ada penunjuk arah kiblat, saya guna kompas untuk check arah kiblat. Kalau ke luar negara, biasanya suami yang jadi tukang check arah kiblat dari apps di [...]

6 comments Read the full article →

Tips Packing Barang Anak Untuk Travelling

October 17, 2014

Minggu depan banyak sekolah yang akan bercuti seminggu sempena Deepavali kan. Ada plan nak ke mana-mana ke bersama keluarga? Biasanya emak-emak kalau nak travel dengan anak, mungkin tak tahu apa yang nak dibawa. Baju apa, seluar mana, rasa macam nak bawa semua! Sudahnya seorang anak satu beg besar. Ada orang memang suka dan selesa begitu, [...]

11 comments Read the full article →

Ibu Bekerja vs Suri Rumah

October 16, 2014

ALhamdulillah, saya diberi peluang oleh Allah SWT untuk merasai kedua-dua pengalaman ini – jadi ibu bekerja, dan jadi surirumah. Semasa saya jadi surirumah sementara dulu (ambil cuti tanpa gaji) saya pernah join satu group online yang dianggotai oleh para surirumah (tak ingat dah apa namanya). Tapi sekejap saja, lepeas baca satu thread, terus saya keluar. [...]

9 comments Read the full article →

Public Transport, Atau Memandu Di Luar Negara?

October 14, 2014

Semasa pertama kali backpack ke Eropah, kami menaiki public transport. Cuba semua mode of transportation. Kapal terbang, kapal laut, keretapi, bas, tram dan sebagainya. Kemudian, kami cuba memandu, di Jepun, Jordan, Australia, New Zealand, Pulau Jeju, Iceland, United Kingdom, Switzerland, Doha dan Cyprus. Antara menaiki kenderaan awam, dengan memandu ni… keduanya ada pro & cons. [...]

3 comments Read the full article →

Resepi Overnights Oats Akacan Style

October 14, 2014

Dunia emak-emak yang mempraktik kehidupan sihat sekarang ni dilanda demam overnight oats. Hehe. Sana sini pakat buat overnight oats. Tidak ketinggalan jugalah emak ini nak mencuba.  Tapi…… Memang style saya… Bukan nak tengok resepi sebelum shopping barang, tapi bila terasa nak buat barulah terkial-kial cari resepi… Dan gunakan sajalah apa yang ada…  Dan inilah bahan terbaik yang [...]

6 comments Read the full article →

Tips Mengasuh Anak Bagi Ibu Bekerja

October 13, 2014

Samada bekerja dari rumah, atau di pejabat, seorang ibu tetap bekerja dan berkejar sepenuh masa, di mana-mana saja Antara dilema mak-mak ni adalah – apa cara terbaik nak mengasuh anak. Cara mana? Teori mana? Method apa? … Saya pun macam tu juga… Mestilah kita nak yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu, kita akan cari [...]

3 comments Read the full article →

Tempat Bersejarah Wajib Dikunjungi Di Cyprus

October 12, 2014

Masa mula-mula mendengar tentang Pulau Cyprus, saya terbayang apa tahu? Pantai. Standardlah kalau pulau mesti ingat pantai kan. Hehehe. Tapi bila study tentang ‘Cyprus attraction’ nampaknya pantai dia bukanlah main attraction, arakian saya ni bukanlah peminat pantai pun… tapi di Cyprus ada benda yang sangat menarik dan kena dengan jiwa saya!  Sejarah! Ya, sejarah! Walaupun [...]

4 comments Read the full article →

Di Sebalik Sungai Jordan

October 10, 2014

Sebenarnya ni post saya dalam status FaceBook. Rasa nak abadikan dalam blog lah pulak. Semasa saya ke Gunung Nebo tahun lepas, pakcik yang jaga kawasan tu memberitahu supaya jaga sikap sebab di situ adalah Tanah Suci (Holy Land). Mulut kena jaga dan jangan buang sampah merata-rata kata dia. Dari puncak Gunung Nebo itulah dikatakan Nabi [...]

4 comments Read the full article →

Tempat Menarik di Pulau Sentosa

October 8, 2014

Biasanya bila kawan-kawan saya ke Singapura, pasti sebab nak ke Universal Studio Singapore (USS) di Pulau Sentosa sampaikan tak nampak di Singapura ada benda lain selain USS. Kami jarang ke USS, sekarang ni dah tak masuk pun. Di Pulau Sentosa Singapura sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik. Antaranya…  1) SENTOSA SKYLINE LUGE   Sejak berkenalan dengan Luge di [...]

1 comment Read the full article →

Masuk ke Singapura Melalui Tuas atau Woodlands?

October 6, 2014

Saya cuma pernah ke Singapura dengan kereta saja. Keretapi ke, bas ke, kapal terbang ke… semua belum pernah.  Sebelum ada jambatan kedua ke Singapura, kira-kira 8 tahun lepas, yakni pertama kali saya sampai di Johor Bahru… Terkejut melihat aturan kereta di Tambak Johor. Dari JB saja sudah jem teruk. Nampak gaya macam 2-3 jam di tambak [...]

3 comments Read the full article →

Amalan Sepanjang Hari Tasyrik

October 5, 2014

Perkataan ‘tasyrik’ dalam bahasa Arab maksudnya matahari terbit. Hari Tasyrik adalah hari-hari dari 11 hingga 13 Zulhijjah. Ia disebut di dalam Al-Quran sebagai ‘ayyamul ma’dudad’ iaitu hari-hari terbilang. Diperintahkan kepada kita agar memperbanyakkan mengingati Allah pada hari-hari Tasyrik ni.  Apakah Amalan Istimewa di Hari-Hari Tasyrik?  1- HARI MENIKMATI MAKANAN  Diharamkan untuk kita berpuasa pada Hari Raya dan Hari-Hari [...]

4 comments Read the full article →

Selamat Hari Raya Aidil Adha Dari Kami

October 5, 2014

Alhamdulillah, tiba kita ke 10 Zulhijjah, Hari Raya Korban atau Hari Raya Haji… Aidil Adha disambut penuh kesyukuran.  Berkongsi Cara Melaksanakan Solat Aidil Adha. Boleh jadi panduan sampai bila-bila.  1. Niat: اُصَلِّىْ سُنَّةَ عَيْدِ اْلاَضْحَى رَكْعَتَيْنِ (مَأْمُوْمًا) لِلَّهِ تَعَالَى  Sahaja aju bersolat sunat Aidil Adha, dua raka’at (mengikut imam) kerana Allah Ta’ala.   2. Pada rakaat pertama:  a. Selepas mengucapkan lafaz [...]

2 comments Read the full article →

Tips Menjauhkan Gadjet Dari Anak-Anak

October 3, 2014

*untuk panduan ibu bapa yang memiliki anak yang ‘gila gadjet’ sahaja. ibu bapa yang tak pernah beri anak main gadjet lebih baik jangan baca, nanti anda terdorong nak beri komen yang mengguris hati… Ramai di kalangan ibu bapa yang menjadikan gadjet sebagai alat untuk menenangkan anak, termasuklah saya (satu ketika dulu). Disebabkan saya selalu bersama [...]

14 comments Read the full article →