Masa Untuk Buat Side-Income

by Mommy Lyna on October 20, 2014 · 13 comments

Saya rasa ramai yang tak jelas tentang side income, atau pendapatan sambilan. Maksud side income tu bukannya income tu masuk macam tu saja secara sambilan… Hmm.. Ramai orang yang nak buat side income, tapi bila dah ada peluang, dan-dan “TAK ADA MASA”.

Nak buat side income… Masa kena ada. Kita kena luangkan masa untuk buat side income. Tak kisahlah online ke, offline ke. Duduk rumah saja, hujung minggu masuk duit beribu-beribu tak payah buat apa-apa? Merapu saja. Tak ada benda yang percuma, mesti kena luang masa. Nak jadi pengemis (maaf cakap ya) pun kena luang masa, inikan pula nak cari pendapatan ekstra.

Kalau kehidupan harian dengan apa yang dah ada pun dan tunggang terbalik semua benda tak sempat, macamana nak buat side income?

Side income bukan passive income. Passive income, atau pendapatan pasif ni memang kita boleh dapat sambil goyang kaki dan tidur… Contoh pendapatan pasif ni adalah dari bayaran sewa, dividen, royalti… Misalnya seorang pemilik rumah (samada beli rumah secara cash atau tangguh) menyewakan rumahnya, dan bayaran sewa tu lebih tinggi dari yang dia kena bayar kepada pihak bank. Bagi contoh, bayaran bulanan adalah RM500 sebulan, dan dia bagi sewa RM700 sebulan, jadi RM200 tu adalah pendapatan pasif beliau. Misal lagi, penulis buku yang menulis bukunya sekali, dan kemudian menikmati royalti dari jualan buku-bukunya.

Tapi kalau nak dapatkan pendapatan pasif pun, kena juga usaha dulu untuk memiliki aset yang boleh menjana pendapatan pasif tu, betul tak.

Jadi apa masalahnya, sebenarnya?

Masalahnya adalah pada pengurusan masa. Masa yang ada memang tak sebanyak tanggungjawab yang kita kena buat, oleh sebab itu kita kena kedekut masa, dan serta kena berjimat masa dan beli masa. Jaga masa kita elok-elok jangan sampai jadi sasaran pencuri masa. Zaman sekarang ni memang banyak pencuri masa, contohnya MEDIA SOSIAL. FaceBook, WhatsApp, (blog) dan sekutunya ni adalah pencuri masa yang paling profesional dan licik. Kita tak sedar pun masa kita dicuri, tahu-tahu dah “teeettttt!!!!!” time’s up!

Marilah kita berkira dengan masa. Masa yang berlalu takkan kembali lagi.

Uruskan masa dan luangkanlah masa untuk side income, kalau nak buat. Kalau dengan kehidupan sekarang pun asyik tak ada masa, lupakan dulu niat nak ber-side income, nanti bukan kita sorang yang stress, orang lain pun stress juga.

Tips mengurus masa:-

  • Buat list keutamaan (priority list)
  • Buat jadual harian
  • Senaraikan perkara-perkara yang perlu dibuat dan tak payah buat pun tak apa
  • Tahan diri dari jadi ketagih pada permainan online, media sosial, etc.
  • Cari hobi yang berfaedah
  • Berkawanlah dengan orang-orang yang bijak mengurus masa mereka
  • Selalu cabar diri untuk lakukan perkara baru yang berfaedah
  • Sentiasa katakan pada diri “MASA ITU ADA”

{ 13 comments }

Tips Check Arah Kiblat Online Semasa Melancong

by Mommy Lyna on October 19, 2014 · 5 comments

Kalau di Malaysia ni, arah kiblat kita agak-agak antara West dengan North West kalau ikut kompas, dalam 293 darjah. Jadi kalau ke mana-mana tempat di dalam negara yang tidak ada penunjuk arah kiblat, saya guna kompas untuk check arah kiblat. Kalau ke luar negara, biasanya suami yang jadi tukang check arah kiblat dari apps di iPhone beliau.

Tapi ini jadi pengajaran untuk saya, dek kerana tersalah kiblat semasa baru tiba di Jordan. Bila dah terbiasa dengan 293 darjah, saya berpandukan arah itu dan menunaikan solat di surau Lapangan Terbang Amman. Jadi pelik bila ada beberapa orang yang masuk solat di dalam surau itu untuk solat bersama, tapi tiada seorang pun solat di sebelah saya. Rupa-rupanya saya tersalah kiblat!

Sejak itu, saya bersedia dengan beberapa perkara ini sebelum travel.

1. Islamic Finder

Saya biasa guna website IslamicFinder.org untuk check berapa darjah arah kiblat yang betul di sesuatu tempat. Misalnya kalau nak ke Oslo, maka kita check berapa darjah arah kiblat dari Oslo.

OSLO PRAYER TIME

Dari arah kiblat berapa degree tu… bole lah check menggunakan…

2. Kompas

COMPASS IPHONE

JAM HIKING

TRAVEL KOMPAS

Kompas iPhone, jam hiking dan kompas manual… boleh pakai untuk check and balance.

3. App Islamic

Ada banyak app untuk check kiblat… Sebagai check and balance. Dan saya suka guna app ‘Islamic’ di iOS ni.

KOMPAS ISLAMI

Tips memudahkan urusan solat:

  • Print arah kiblat dari Islamic Finder.
  • Print siap-siap jadual solat di tempat tujuan.
  • Pakailah pakaian solat-ready (yang tutup aurat dengan sempurna dan boleh dibawa solat).
  • Bawa lapik atau sejadah poket kalau terpaksa solat di tepi-tepi jalan atau bangunan.

SEJADAH TRAVEL

Ni dia rupa sejadah poket untuk travel. Saya Google je gambar ni, kalau nak order boleh call nombor tu kot [FREE PROMO]

Walau ke mana-mana sekalipun, solat tetap tak boleh diabaikan OK!

Kepada yang nak bercuti dan melancong sempena cuti sekolah dan Deepavali ni… semoga selamat di perjalanan…. dunia dan akhirat.

{ 5 comments }

Tips Packing Barang Anak Untuk Travelling

October 17, 2014

Minggu depan banyak sekolah yang akan bercuti seminggu sempena Deepavali kan. Ada plan nak ke mana-mana ke bersama keluarga? Biasanya emak-emak kalau nak travel dengan anak, mungkin tak tahu apa yang nak dibawa. Baju apa, seluar mana, rasa macam nak bawa semua! Sudahnya seorang anak satu beg besar. Ada orang memang suka dan selesa begitu, [...]

11 comments Read the full article →

Ibu Bekerja vs Suri Rumah

October 16, 2014

ALhamdulillah, saya diberi peluang oleh Allah SWT untuk merasai kedua-dua pengalaman ini – jadi ibu bekerja, dan jadi surirumah. Semasa saya jadi surirumah sementara dulu (ambil cuti tanpa gaji) saya pernah join satu group online yang dianggotai oleh para surirumah (tak ingat dah apa namanya). Tapi sekejap saja, lepeas baca satu thread, terus saya keluar. [...]

9 comments Read the full article →

Public Transport, Atau Memandu Di Luar Negara?

October 14, 2014

Semasa pertama kali backpack ke Eropah, kami menaiki public transport. Cuba semua mode of transportation. Kapal terbang, kapal laut, keretapi, bas, tram dan sebagainya. Kemudian, kami cuba memandu, di Jepun, Jordan, Australia, New Zealand, Pulau Jeju, Iceland, United Kingdom, Switzerland, Doha dan Cyprus. Antara menaiki kenderaan awam, dengan memandu ni… keduanya ada pro & cons. [...]

3 comments Read the full article →

Resepi Overnights Oats Akacan Style

October 14, 2014

Dunia emak-emak yang mempraktik kehidupan sihat sekarang ni dilanda demam overnight oats. Hehe. Sana sini pakat buat overnight oats. Tidak ketinggalan jugalah emak ini nak mencuba.  Tapi…… Memang style saya… Bukan nak tengok resepi sebelum shopping barang, tapi bila terasa nak buat barulah terkial-kial cari resepi… Dan gunakan sajalah apa yang ada…  Dan inilah bahan terbaik yang [...]

6 comments Read the full article →

Tips Mengasuh Anak Bagi Ibu Bekerja

October 13, 2014

Samada bekerja dari rumah, atau di pejabat, seorang ibu tetap bekerja dan berkejar sepenuh masa, di mana-mana saja Antara dilema mak-mak ni adalah – apa cara terbaik nak mengasuh anak. Cara mana? Teori mana? Method apa? … Saya pun macam tu juga… Mestilah kita nak yang terbaik untuk anak-anak. Dan sebagai ibu, kita akan cari [...]

3 comments Read the full article →

Tempat Bersejarah Wajib Dikunjungi Di Cyprus

October 12, 2014

Masa mula-mula mendengar tentang Pulau Cyprus, saya terbayang apa tahu? Pantai. Standardlah kalau pulau mesti ingat pantai kan. Hehehe. Tapi bila study tentang ‘Cyprus attraction’ nampaknya pantai dia bukanlah main attraction, arakian saya ni bukanlah peminat pantai pun… tapi di Cyprus ada benda yang sangat menarik dan kena dengan jiwa saya!  Sejarah! Ya, sejarah! Walaupun [...]

4 comments Read the full article →

Di Sebalik Sungai Jordan

October 10, 2014

Sebenarnya ni post saya dalam status FaceBook. Rasa nak abadikan dalam blog lah pulak. Semasa saya ke Gunung Nebo tahun lepas, pakcik yang jaga kawasan tu memberitahu supaya jaga sikap sebab di situ adalah Tanah Suci (Holy Land). Mulut kena jaga dan jangan buang sampah merata-rata kata dia. Dari puncak Gunung Nebo itulah dikatakan Nabi [...]

4 comments Read the full article →

Tempat Menarik di Pulau Sentosa

October 8, 2014

Biasanya bila kawan-kawan saya ke Singapura, pasti sebab nak ke Universal Studio Singapore (USS) di Pulau Sentosa sampaikan tak nampak di Singapura ada benda lain selain USS. Kami jarang ke USS, sekarang ni dah tak masuk pun. Di Pulau Sentosa Singapura sebenarnya ada banyak lagi tempat menarik. Antaranya…  1) SENTOSA SKYLINE LUGE   Sejak berkenalan dengan Luge di [...]

1 comment Read the full article →

Masuk ke Singapura Melalui Tuas atau Woodlands?

October 6, 2014

Saya cuma pernah ke Singapura dengan kereta saja. Keretapi ke, bas ke, kapal terbang ke… semua belum pernah.  Sebelum ada jambatan kedua ke Singapura, kira-kira 8 tahun lepas, yakni pertama kali saya sampai di Johor Bahru… Terkejut melihat aturan kereta di Tambak Johor. Dari JB saja sudah jem teruk. Nampak gaya macam 2-3 jam di tambak [...]

3 comments Read the full article →

Amalan Sepanjang Hari Tasyrik

October 5, 2014

Perkataan ‘tasyrik’ dalam bahasa Arab maksudnya matahari terbit. Hari Tasyrik adalah hari-hari dari 11 hingga 13 Zulhijjah. Ia disebut di dalam Al-Quran sebagai ‘ayyamul ma’dudad’ iaitu hari-hari terbilang. Diperintahkan kepada kita agar memperbanyakkan mengingati Allah pada hari-hari Tasyrik ni.  Apakah Amalan Istimewa di Hari-Hari Tasyrik?  1- HARI MENIKMATI MAKANAN  Diharamkan untuk kita berpuasa pada Hari Raya dan Hari-Hari [...]

4 comments Read the full article →

Selamat Hari Raya Aidil Adha Dari Kami

October 5, 2014

Alhamdulillah, tiba kita ke 10 Zulhijjah, Hari Raya Korban atau Hari Raya Haji… Aidil Adha disambut penuh kesyukuran.  Berkongsi Cara Melaksanakan Solat Aidil Adha. Boleh jadi panduan sampai bila-bila.  1. Niat: اُصَلِّىْ سُنَّةَ عَيْدِ اْلاَضْحَى رَكْعَتَيْنِ (مَأْمُوْمًا) لِلَّهِ تَعَالَى  Sahaja aju bersolat sunat Aidil Adha, dua raka’at (mengikut imam) kerana Allah Ta’ala.   2. Pada rakaat pertama:  a. Selepas mengucapkan lafaz [...]

2 comments Read the full article →

Tips Menjauhkan Gadjet Dari Anak-Anak

October 3, 2014

*untuk panduan ibu bapa yang memiliki anak yang ‘gila gadjet’ sahaja. ibu bapa yang tak pernah beri anak main gadjet lebih baik jangan baca, nanti anda terdorong nak beri komen yang mengguris hati… Ramai di kalangan ibu bapa yang menjadikan gadjet sebagai alat untuk menenangkan anak, termasuklah saya (satu ketika dulu). Disebabkan saya selalu bersama [...]

14 comments Read the full article →

Kota Mati Varosha di Famagusta

October 2, 2014

Salah satu dari kota mati (dead city) di dunia, Varosha terletak di Famagusta, utara Cyprus. Pada mulanya kami sampai ke situ secara tak sengaja akibat tersilap masuk jalan. Nak cari green lane ke Agia Napa di Selatan Cyprus, ikut arah Google Map… Dalam Google Map ada satu kawasan kelabu…  Rupa-rupanya di situlah letaknya Varosha, the [...]

3 comments Read the full article →