Tempat Menarik Di Jakarta Yang Wajib Dukunjungi Bersama Anak-Anak

ANCOL DREAMLAND

Jakarta, ibu negara Indonesia, adalah sebuah kota yang sangat padat. Bayangkan di Jakarta sahaja ada 13 juta orang, dah hanpir separuh jumlah penduduk Malaysia! Walau bagaimanapun, di Jakarta tidak ada kemudahan tren, LRT, MRT mahupun monorel... menjadikan ia sangatlah macet (trafik sesak). Kami berkunjung ke Jakarta ketika anak-anak berusia 2, 5 dan 6 tahun. Disebabkan anak-anak masih kecil-kecil, jadi pendekatan kami lebih kepada child-friendly. Maklumlah, dengan 3 orang budak kecil ni, … [Read more...]

Betul Ke Malaikat Sambut Bayi Jatuh?

wp-1476234772158.jpg

Biasanya kalau budak2 terutama bayi yang jatuh dari tempat tinggi,orang tua2 kata "Jangan risau, dia OK tu... Malaikat sambut". Persoalannya, betul ke malaikat sambut bayi jatuh? Saya ni bukannya percaya benda2 macam ni. Bagi saya itu cuma satu kata-kata nak menyedapkan hati mak ayah bila anak terjatuh. Supaya tak risau. Walaupun Danny pernah tergolek dari tangga umah semasa usia 7 bulan (dia sedang tidur di tingkat bawah, saya naik ke atas sekejap mengambil barang, tau tau rupanya dia … [Read more...]

5 Sebab Kenapa Mesti Travel Semasa Anak Masih Kecil

wp-image-199220286jpg.jpg

Bila sebut soal travel, biasanya ramai yang menolak untuk travel tatkala memiliki anak kecil. Iyalah, sedangkan di rumah sendiri pun dah huru-hara, bagaimana pula nak dibawa ke mana-mana. Nantinya bukan jadi seronok bercuti, jadi makin stress! Silap-silap suami isteri yang bercakaran nanti. Betul ke hanya yang memiliki anak2 yang 'baik' saja ada priviledge untuk travel bersama? Aduh, kalau anak2 jenis 'buas' ni, bila lah ada peluang nak travel bersama? Mula-mula kita kill the perception dulu. … [Read more...]

Fahry Operate Kaki Lagi

wp-image-691678256jpg.jpg

15 Mei 2014, Fahry jalani pembedahan buang tulang kakinya di PPUM. Masa tu dia masih di tadika... Jadi takde la hal sangat kalau tak ke sekolah. 25 September tahun ni, sekali lagi dia kena bedah. Ye, Fahry bakal menjalani berkali-kali pembedahan yang sama.... Selagi tulang kaki dia masih memanjang. Which mungkin sampai umur 18 tahun. Kali ni kami pilih KPJ Damansara. Sebab nak cepat. Maka tak dapatlah priviledge OKU (di PPUM dulu semua perbelanjaan disubsidi kepada pemegang kad … [Read more...]

Mendaftar di Kumon

Sejak tahun lepas lagi Danny dah minta nak pegi ke extra class. Maklumlah petang petang abang-abangnya ke kelas KAFA, dia je yang duk rumah, boring agaknya. Kami pulak agak sibuk nak menghantar dia.  Lagipun rasa dia kecil lagi. Tahun ni baru 5 tahun umurnya. Kitorang ni bajet budak kecik2 ni takyahla belajar extra class bagai sangat. Tapi ni, dia yang minta.  Tahun ni lagilah dia minta lagi nak ke kelas Kumon. Siap dah pegi survey dengan ayahnya. Dia pun dah ada spesifik … [Read more...]