Category Archives: Others

Itinerary 6 Hari di South Island New Zealand

Alhamdulillah, selepas 2 tahun kami repeat South Island. Kali ni bersama anak-anak dan mentua pula.  Dari Kuala Lumpur kami menaiki pesawat Malaysia Airlines (MAS ada buat offer half price masa ni) ke Sydney. Dari Sydney kami menaiki pesawat Air New Zealand terus ke Queenstown. Air New Zealand ni terkenal dengan video safety briefing diorang.  … Read More »

Follow Saya di Instagram

Saya akak baru belajar ambil gambar… Sudi-sudikanlah follow IG saya yang baru 2-3 hari aktif ni ya 😉 Blue & green #field #colors #nature #naturephotography #travel #countryside #tree #newzealand #travelAwesome #transfer_visions_nm2 #vocketgram #travelphotos #backpacking #ohsem #awesomephotos #sky #grass A photo posted by Lyna Noh (sauberlina) (@lynanoh) on Jul 28, 2015 at 5:56am PDT

Cross Border Bukit Kayu Hitam ke Hatyai

Sebenarnya dah lama teringin nak cross border. Walaupun saya orang Kelantan, tapi Tak Bai tak pernah jejak. Alhamdulillah diberikan rezeki untuk cross border Bukit Kayu Hitam ke Hatyai. Walaupun tak dirancang pada mulanya, tapi semuanya lancar.  Setelah bermalam di T-Hotel Changlun, esoknya kami beli insurans kereta untuk ke Thailand. Ada banyak tempat jual insurans kereta… Semuanya… Read More »

Antara Ikea dan Korea

Dulu… Dulu la… Masa mula nak menetap di rumah sendiri, Ikea tu salah satu tempat wajib terjah. Tengok barang rumah katanya… (padahal beli separuh-separuh je, bajet la katakan).   Bila dah penat bershopping (window shopping) haruslah nak cicip meatball Ikea yang terkenal itu.   – gambar Google  Di cafe Ikea tu ada satu signboard supaya kemas meja… Read More »

Privasi Anak-Anak di Media Sosial

Saya ibu yang teruja nak kongsikan perkembangan anak-anak dengan masyarakat umum. Saya dapat ramai kawan yang mempunyai passion yang sama – anak-anak.  Namun perspektif saya berubah bila hati tergerak mencari nama seorang anak blogger yang bukan kawan saya (tak pernah jumpa, berkomunikasi mahupun melepak bersama) dalam senarai murid di sebuah sekolah. Perbuatan secara tak sengaja tu… Read More »

Helikopter Untuk Mangsa Banjir di Kelantan

Saya masih berada di Eropah ketika mendapat berita tentang banjir besar melanda Pantai Timur. Lagi. Sebetulnya hujung tahun memang dijangka musim tengkujuh tiba, musim bah, banjir berlaku setiap tahun di kampung saya.  Rumah kami antara ‘port’ pesta main air. Air banjir melimpah di kawasan rumah, menjadikan rumah kami umpama pulau. Hujung tahun adalah musim cuti sekolah,… Read More »