Tempat Makan Halal di Hanoi, Vietnam

img_3640.jpg

Kalau di Ho Chi Minh City begitu senang cari kedai makanan halal (siap kedai makanan Malaysia pun melambak2), tapi tidak di Hanoi. Selain dari restoran masakan India dan middle East, ada beberapa je restoran halal yang menyediakan masakan yang masuk dengan tekak Malaysia. Restoran d'Lion (Cosiana Hotel) Pemilik restoran ni orang Perak menurut ceritanya.. beliau membuka restoran d'Lion yang menyediakan masakan halal Singaporean style di Hanoi dan Sapa. Katanya kerana tidak ada restoran halal … [Read more...]

Tips Melawat Mostar, Bosnia & Herzegovina

dsc1259.jpg

Bosnia & Herzegovina adalah negara bersempadan dengan Croatia, Serbia dan Montenegro. Bila sebut Bosnia, mungkin buat kita teringat peperangan di awal 90-an yang mana negara kita terlibat secara langsung memberi bantuan dan perlindungan kepada mereka. Nama Bosnia & Herzegovina adalah kerana negara ni terbentuk dengan penyatuan 2 wilayah : Bosnia di utara dan Herzegovina di selatan. Mostar adalah antara destinasi paling popular di Bosnia. Digambarkan dengan sebuah jambatan yang … [Read more...]

Jom Bercuti Sambil Bershopping di Sunway Putra Hotel

img_aquaria

Salah satu perkara yang kami sekeluarga suka buat, selain travel ke luar negara, ialah staycation atau ber-vacation di tempat sendiri. Bukan je mudah tapi juga jimat! Tak payah nak fikir2 tukaran wang asing, tak payah nak beli tiket flight, tak payah nak fikir banyak2! Korang yang tinggal di Kuala Lumpur atau di luar KL sekalipun, jangan lupa Kuala Lumpur adalah satu destinasi vacation dan staycation yang best tau! Memang lah kat KL ni ada pantai tapi takde air macam Pantai Dalam, dan bukit … [Read more...]

Pengalaman Near-Death Dalam Salji Lebat di Switzerland

img_0735.jpg

Nampak tajuk macam gempak, tapi memang gempak! Terasa umpama diberi peluang kedua untuk hidup oleh Allah SWT. Kisahnya bermula dari Lugano. Menuju ke St Moritz. Sehari sebelumnya saya dah check keadaan jalan ke St Moritz. Laporan kata 'keadaan jalan macam biasa'. Keadaan langit mendung dari pagi. Berhari2 juga pun Lugano tidak nampak rupa airnya. Cuma kabus putih saja. Perjalanan ke St Moritz juga tenang2 saja.  "Adakah tayar kereta ni snow tyres?" Saya tanya suami. "Mungkin lah. Sebab … [Read more...]

Tips Memandu di 4 Negara Eropah – Austria, Hungary, Slovakia & Republik Czech

2016-12-12-13.22.11.jpg

Sebelum go into detail, saya nak share beberapa perkara yang perlu diambilkira sebelum menyewa kereta di Eropah. 1. Eropah bukan saja terdiri dari EU dan non-EU, tapi juga Shengen dan non-Shengen. Di negara Shengen kita boleh cross border tanpa was-was (cuma kena beli vignette *tgk poin berikutnya* dan environmental sticker di  beberapa negara. Tapi dari Shengen ke non-Shengen atau sebaliknya, tak semudah tu nak cross border bagi foreigner macam kita. Silap2 berjam2 sangkut. 2. Di … [Read more...]

Tips Pertama Kali ke New Zealand

2016-12-24-17.11.33.jpg

New Zealand harus ada dalam bucket list semua orang yang suka travel. Kenapa? Korang cuma perlu Google Image 'New Zealand' dan tengoklah betapa menakjubkan tempat bernama New Zealand ni. Kalau tak, manakan kami repeat New Zealand sampai 4 kali. Itu pun tak puas2 lagi. Pertama kali ke New Zealand, kami mengunjungi South Island selama 2 minggu. Dari timur ke Barat, utara ke selatan. Itu kejadian bulan Oktober 2013.  Dengan tidak semena2 ter-beraya haji di New Zealand. Dua tahun selepas … [Read more...]