Category Archives: Tips Travelling

Pengalaman Near-Death Dalam Salji Lebat di Switzerland

Nampak tajuk macam gempak, tapi memang gempak! Terasa umpama diberi peluang kedua untuk hidup oleh Allah SWT. Kisahnya bermula dari Lugano. Menuju ke St Moritz. Sehari sebelumnya saya dah check keadaan jalan ke St Moritz. Laporan kata ‘keadaan jalan macam biasa’. Keadaan langit mendung dari pagi. Berhari2 juga pun Lugano tidak nampak rupa airnya. Cuma… Read More »

Tips Memandu di 4 Negara Eropah – Austria, Hungary, Slovakia & Republik Czech

Sebelum go into detail, saya nak share beberapa perkara yang perlu diambilkira sebelum menyewa kereta di Eropah. 1. Eropah bukan saja terdiri dari EU dan non-EU, tapi juga Shengen dan non-Shengen. Di negara Shengen kita boleh cross border tanpa was-was (cuma kena beli vignette *tgk poin berikutnya* dan environmental sticker di  beberapa negara. Tapi dari… Read More »

Tips Pertama Kali ke New Zealand

New Zealand harus ada dalam bucket list semua orang yang suka travel. Kenapa? Korang cuma perlu Google Image ‘New Zealand’ dan tengoklah betapa menakjubkan tempat bernama New Zealand ni. Kalau tak, manakan kami repeat New Zealand sampai 4 kali. Itu pun tak puas2 lagi. Pertama kali ke New Zealand, kami mengunjungi South Island selama 2… Read More »

Tips Memilih Hotel Semasa Travel

Kecuali kalau kita menginap di rumah member atau saudara-mara, nak tak nak mesti kena cari tempat nak bermalam dan berehat kan. Kalau bujang-bujang mungkin tak kisah tidur di mana-mana pun, tapi kalau dengan keluarga dan anak-anak, penginapan ni crucial. Lagi-lagi kalau anak kita kecil-kecil lagi. Macamana nak pilih penginapan yang ekonomi ikut bajet masing-masing, tapi… Read More »

Tips Travel Self-Drive Dengan Motorhome/Caravan

Tips ni saya petik dari page kelolaan saya, The Jetsetters. Sila lah LIKE ya. Motorhome, caravan, campervan, trailer camper…. Adalah antara jenis2 RV (recreational vehicles) yang terkenal bagi pengembaraan terutamanya cross-country di Australia, New Zealand, USA dan beberapa negara Eropah. Negara lain ada yang sediakan fasiliti, dan ada yang sekadar ada je. Jadi sebelum decide… Read More »

Tips Mantap Travel Dengan Anak Kecil

Entry ini adalah dipetik dari page di bawah kelolaan saya, The Jetsetters, berkenaan tips untuk travel dengan anak-anak kecil. Saya copy kat sini untuk manfaat pembaca MSK! ——————————————– Bila ada anak2 kecil, baik travel dekat ataupun jauh, cabarannya pasti ada. Alah, nak ke pasar dengan budak2 pun rasa kalutnya kan. Inikan pula ke tempat asing.… Read More »

Tips Travel Ke London

Semalam anak saya yang no-3, Danny bertanya tentang London. “Bila kita nak ke London lagi?”. Saya kata, kita baru je balik dari London 3 bulan lepas. Takkan nak pegi lagi. Tapi mungkin budak 4 tahun bukan faham pun tentang London, main sebut je. London adalah ibu negara England, sekaligus bandar terbesar di sini. Malaysia Airlines… Read More »

Tips Sebelum Beli Swiss Travel Pass

Salah satu cara untuk travel bajet di Switzerland adalah dengan mendapatkan Swiss Travel Pass (Swiss Pass). Ia adalah pas perjalanan untuk kita menaiki public transport di seluruh Switzerland. Kalau tak pandu kereta sendiri, mestilah nak guna public transport kan… dah guna public transport, mestilah nak yang berbaloi-baloi, betul tak. Persoalannya, adakah Swiss Pass ni berbaloi?… Read More »