Bagaimana Nak Travel Business Class Secara Percuma

2014-08-13-16.25.08.jpg

First time saya naik flight Business Class, betul2 mmg percuma (company sponsor) ialah Cathay Pasific ke USA pada tahun 2014. Best? Gila tak best! Saya pernah naik flight kelas ekonomi 13 jam, bila dapat Business Class, ya Allah, seronoknya bulih berguling! Selepas dah merasa seat Business Class yang best sangat tu, saya terus cari macamana cara nak naik lagi Business Class dengan kos yang rendah. Maklumlah, Business Class ni bukannya mahal by 20 hengget. Balik Kelantan pun satu seat Biz Class … [Read more...]

Tempat Makan Halal di Hanoi, Vietnam

img_3640.jpg

Kalau di Ho Chi Minh City begitu senang cari kedai makanan halal (siap kedai makanan Malaysia pun melambak2), tapi tidak di Hanoi. Selain dari restoran masakan India dan middle East, ada beberapa je restoran halal yang menyediakan masakan yang masuk dengan tekak Malaysia. Restoran d'Lion (Cosiana Hotel) Pemilik restoran ni orang Perak menurut ceritanya.. beliau membuka restoran d'Lion yang menyediakan masakan halal Singaporean style di Hanoi dan Sapa. Katanya kerana tidak ada restoran halal … [Read more...]

Pengalaman Near-Death Dalam Salji Lebat di Switzerland

img_0735.jpg

Nampak tajuk macam gempak, tapi memang gempak! Terasa umpama diberi peluang kedua untuk hidup oleh Allah SWT. Kisahnya bermula dari Lugano. Menuju ke St Moritz. Sehari sebelumnya saya dah check keadaan jalan ke St Moritz. Laporan kata 'keadaan jalan macam biasa'. Keadaan langit mendung dari pagi. Berhari2 juga pun Lugano tidak nampak rupa airnya. Cuma kabus putih saja. Perjalanan ke St Moritz juga tenang2 saja.  "Adakah tayar kereta ni snow tyres?" Saya tanya suami. "Mungkin lah. Sebab … [Read more...]

Tips Memandu di 4 Negara Eropah – Austria, Hungary, Slovakia & Republik Czech

2016-12-12-13.22.11.jpg

Sebelum go into detail, saya nak share beberapa perkara yang perlu diambilkira sebelum menyewa kereta di Eropah. 1. Eropah bukan saja terdiri dari EU dan non-EU, tapi juga Shengen dan non-Shengen. Di negara Shengen kita boleh cross border tanpa was-was (cuma kena beli vignette *tgk poin berikutnya* dan environmental sticker di  beberapa negara. Tapi dari Shengen ke non-Shengen atau sebaliknya, tak semudah tu nak cross border bagi foreigner macam kita. Silap2 berjam2 sangkut. 2. Di … [Read more...]

Tips Pertama Kali ke New Zealand

2016-12-24-17.11.33.jpg

New Zealand harus ada dalam bucket list semua orang yang suka travel. Kenapa? Korang cuma perlu Google Image 'New Zealand' dan tengoklah betapa menakjubkan tempat bernama New Zealand ni. Kalau tak, manakan kami repeat New Zealand sampai 4 kali. Itu pun tak puas2 lagi. Pertama kali ke New Zealand, kami mengunjungi South Island selama 2 minggu. Dari timur ke Barat, utara ke selatan. Itu kejadian bulan Oktober 2013.  Dengan tidak semena2 ter-beraya haji di New Zealand. Dua tahun selepas … [Read more...]

Tips Cari Hotel Murah,Best dan Berbaloi Secara Online

Bila kita nak holiday atau travel ke mana-mana,tak kiralah luar ke dalam negara ke...kalau tak menumpang tidur rumah orang, tempat penginapan adalah perkara paling penting untuk kita uruskan. Lagi2 kalau kita travel dengan anak-anak. Macamana nak cari hotel yang murah, best dan berbaloi? Yang penting selesa dan tidak menyusahkan diri. 1. Hotel yang sesuai untuk bilangan ahli Keluarga dengan anak yang ramai, pastikan memilih 'family room' yang menyediakan ruang lebih besar atau katil ekstra. … [Read more...]