Category Archives: 2010 – London

Tips Travel Ke London

Semalam anak saya yang no-3, Danny bertanya tentang London. “Bila kita nak ke London lagi?”. Saya kata, kita baru je balik dari London 3 bulan lepas. Takkan nak pegi lagi. Tapi mungkin budak 4 tahun bukan faham pun tentang London, main sebut je. London adalah ibu negara England, sekaligus bandar terbesar di sini. Malaysia Airlines… Read More »

London Halal Restaurant

Tak habis2 lagi cerita London 😀 Kami ke Edgware Road untuk cuba restoran2 Arab yang berlambak2 kat sini. Ada macam2 jenis restoran dari Timur Tengah, yang memang kami tak biasa. Tak biasa dengan makanan Arab.. Kat Malaysia memang tak pernah makan kat restoran Arab. Kalau makan pun masa pergi umrah dulu je (I lurve nasi… Read More »

Designer Handbag for Less at Bicester Village

Sebut bee-yes-ter okeh bukan bye-chest-ter atau bee-chest-ter. Hehe. Kami la yang sebut bye-chest-ter tuh. So does Leicester Square pronounced as lee-yes-ter bukan lee-chest-ter 😛 Bicester Village adalah tempat shopping barang2 mewah designer yang off season kat UK, selain tu chic outlet ni ada kat Dublin, Barcelona, Madrid, Brussels & beberapa spot kat Europe. Kalau peminat… Read More »

Tempat Menarik di London

London adalah sebuah bandar yang menarik. Bangunan2 lama masih dipelihara. Ya, itulah yang menjadikan negara2 yang dah lama wujud ni unik kerana senibina lampau masih dapat dilihat hingga kini. Berbeza dengan negara-negara pendatang seperti Australia, dan negara kita sendiri, tidak banyak tinggalan sejarah asal yang boleh dilihat. Contohnya, kita ada banyak bangunan yang sofistikated tetapi… Read More »

Pegi London Shopping Harrods

Konon2 nye laaa… Shopping Harrods konon 😛 Agak2 semua barang kat designer outlet KLCC lambak kat sini. Sekali sekala datang, layan je la kan masuk Harrods. Gedung membeli belah mewah terkemuka, padahal kat Malaysia shopping kat Giant pun berkira. Pegi Harrods bole naik tube ke Knightbridge. Sebelah bangunan dia je station underground ni.   Tapi… Read More »

Penginapan di London Yang Best

Sebelum pegi kami book hotel yang salah satu kriteria mesti dekat dengan tempat makanan halal. Paling senang Malaysia Hall lah. Konfem2 halal. So kami pilih Thistle Kensington Garden. Dekat je, beza satu blok je dengan Malaysian Hall.    Hotel ni boleh tahan bestnya. Kat bawah ada Shell (stesen minyak), ada kedai Shell. So nak beli… Read More »

Taman London, Jom Santai!

I like Europe… bunganya Subhanallah amat cantik, warnanya striking… cantik sangat. Rumputnya sangatlah hijau…  Mungkin sebab ia tak panas macam negara kita, so rasa udaranya segar sangat. Teringat iklan Salem High Country 😀 Gambar bunga yang sempat saya snap. Sayangnya takde basic cara2 amik gamba dengan cantik, kalo tak mesti ala2 gambar kalendar ni hehehe.… Read More »

Jalan-Jalan London Tanpa Tourist Guide

Kami ke London memang betul2 berbekalkan map dan AidaFiqs semata2. Orang kata London ni tak susah pun. Takde la besar sangat pun, walaupun ia bandaraya terbesar di United Kingdom. Maybe sebab jalan raya dia tak sebesar KL. Hehe. Kecik2 je jalan dia macam kat Kota Bharu je hehe. Dia punya kaki lima yang besar, nak… Read More »

Mangsa Kapal Terbang Terkandas di Amsterdam

Before our departure, Abiy got a message that the eruption in Iceland started again, and the London Heathrow Airport (LHR) was closed. But our flight still on. We departed from KL Sentral by the ERL. Beg2 semua dah siap hantar awal2. Dengan harapan Heathrow Airport dah dibuka semula by the time kami sampai. Travel dengan… Read More »