Tips Memandu di 4 Negara Eropah – Austria, Hungary, Slovakia & Republik Czech

2016-12-12-13.22.11.jpg

Sebelum go into detail, saya nak share beberapa perkara yang perlu diambilkira sebelum menyewa kereta di Eropah. 1. Eropah bukan saja terdiri dari EU dan non-EU, tapi juga Shengen dan non-Shengen. Di negara Shengen kita boleh cross border tanpa was-was (cuma kena beli vignette *tgk poin berikutnya* dan environmental sticker di  beberapa negara. Tapi dari Shengen ke non-Shengen atau sebaliknya, tak semudah tu nak cross border bagi foreigner macam kita. Silap2 berjam2 sangkut. 2. Di … [Read more...]

Tips Pertama Kali ke New Zealand

2016-12-24-17.11.33.jpg

New Zealand harus ada dalam bucket list semua orang yang suka travel. Kenapa? Korang cuma perlu Google Image 'New Zealand' dan tengoklah betapa menakjubkan tempat bernama New Zealand ni. Kalau tak, manakan kami repeat New Zealand sampai 4 kali. Itu pun tak puas2 lagi. Pertama kali ke New Zealand, kami mengunjungi South Island selama 2 minggu. Dari timur ke Barat, utara ke selatan. Itu kejadian bulan Oktober 2013.  Dengan tidak semena2 ter-beraya haji di New Zealand. Dua tahun selepas … [Read more...]

Itinerary Korea: Busan, Jeju, Seoul – PART 2

wp-image-560515355jpg.jpg

Day 5 - Jeju Oedolgae Olle Trail Jeongbang Falls Seongsan Ilchulbong Pyoseon Beach Pagi2 kami keluar jogging di Olle Trail sambil menyaksikan rock formation Oedolgae. Olle Trail ni adalah walking trail di sepanjang pesisir pantai di Jeju. Trail di Oedolgae ni sebenarnya panjang, tapi kami sampai sekerat je. Maklumlah budak2 dah semput. Trail ni ada satu cabang menuju ke pantai. Alang2 tak habis (mau 5-6 jam jugak kalau nak habiskan!) kami belok ke hutan dan lari ke pantai. Dari … [Read more...]

Tips Travel Ke London

MELAWAT LONDON

Semalam anak saya yang no-3, Danny bertanya tentang London. "Bila kita nak ke London lagi?". Saya kata, kita baru je balik dari London 3 bulan lepas. Takkan nak pegi lagi. Tapi mungkin budak 4 tahun bukan faham pun tentang London, main sebut je. London adalah ibu negara England, sekaligus bandar terbesar di sini. Malaysia Airlines ada penerbangan terus dari KLIA ke London Heathrow dengan pesawat A380. Satu lagi yang ada direct flight adalah British Airways. Harga average paling murah untuk … [Read more...]

Itinerary 8 Hari di Ireland Musim Bunga 2015

DUBLIN AIRPORT

Pada penghujung Mei lalu, kami berlapan termasuk mentua dan kedua adik ipar saya berangkat ke sebuah negara yang jarang disebut (sekurang-kurangnya oleh saya), Ireland. Kami berkembara di Ireland selama 8 hari termasuk travelling day. Ireland ni terbahagi kepada 2 : Republic Of Ireland di selatan, ibu kotanya Dublin. Dan sebahagian dari United Kingdom di utara, ibu kotanya Belfast. Nak keluar-masuk di kedua-dua wilayah ni tak perlu check passport. Tapi kalau guna talian telefon, keduanya kira … [Read more...]

Itinerary 5 Hari di Adelaide, Australia

MOTEL ADELAIDE

Seminggu sebelum puasa, kami berlapan berangkat ke Adelaide. Saya, suami, the boys, ayah, emak dan adik bongsu saya. Minggu sebelumnya dah bawa mentua dan adik2 ipar ke Ireland, then giliran mak ayah saya la pulak. Baru la fair kan :D Kami sampai di Adelaide di pagi hari Subuh sape'e dengan penerbangan MH139. Sampai2 je terus cari alas perut (dah makan light breakfast dalam flight, tapi budak2 semuanya tido jadi pakat lapar pulak). Lepas tu cari simcard, saya beli sim YES Optus. Ambil kereta … [Read more...]