Category Archives: 2014 – Australia (South-West)

Panduan Motorhome di Perth, Australia

Kepada yang nak merasa pengalaman tinggal dalam ‘rumah bergerak’ atau motorhome, destinasi terdekat (dan termurah dari segi tambang) tentunya Australia. Dengan penerbangan tambang murah, kos tambang kapal terbang ke Eropah lebih 2 kali ganda dari Australia. Perth adalah destinasi termurah jika dibandingkan dengan bandar-bandar lain di Australia. Biasanya pelawat suka ke Perth kerana ia mengalami… Read More »

Tips Motorhome Bersama Anak-Anak

Kalau diminta kongsi tips travelling, samada travel dengan anak atau tidak, susah juga saya nak bagi. Bukan kedekut, tapi memang tak ada tips yang best-best pun. Hehe. Maklumlah kami biasa travel sempoi je. 1. Plan awal Kami memang plan dari awal untuk travel ke mana-mana. Pertama dari segi tiket.Beli tiket siap-siap untuk memudahkan urusan. Maklumlah… Read More »

Trip Motorhome di Australia

Rasanya satu masa dulu pernah ada inisiatif untuk mengadakan aktiviti bercaravan di Malaysia. Tapi rasanya kita perlukan lebih banyak masa dan perancangan yang baik kerana nak bercaravan bukan boleh main serbu je. Nak stop-stop bukan boleh main ikut sedap. Memang ramai yang tertunggu-tunggu ada kemudahan untuk caravan di Malaysia, terutama orang yang dah biasa bercaravan… Read More »

Itinerary Motorhome South West Australia

Australia adalah sebuah negara yang sangat besar, dan jarak dari satu bandar ke satu bandar memang jauh. Di Western Australia, bandar utama adalah Perth, dan kami pilih untuk bermotorhome di sini bersama-sama dengan anak-anak. Kalau nak travel dari satu bandar ke satu bandar, itinerary kena plan betul-betul. Kalau tak, end up sempat menyinggah je tak… Read More »

Pengalaman Mengembara dengan Motorhome di Australia

Walaupun pelbagai dugaan namun sampai juga kami di Perth, Australia semasa dunia dengan sibuk dengan pencarian pesawat MH370 (walaupun PM Malaysia, Datuk Seri Najib dah umumkan bahawa MH 370 telahpun berakhir di Lautan Hindi). Di Perth International Airport ada ramai pemberita, dan orang-orang di situ bercakap-cakap tentang MH 370. (Perth adalah pangkalan untuk team pencari… Read More »