Category Archives: Tips Travelling

Tips Keselamatan Balik Kampung Beraya

Insya-Allah dalam minggu ni warga kota dan warga tak berapa kota akan beransur pulang beramai-ramai ke kampung halaman masing-masing. Tak kiralah kampung laman tu memang di kampung atau di bandar, tapi kebanyakan masing-masing akan meninggalkan rumah. Walaupun teruja beraya, namun jangan dilupakan aspek keselamatan yang mesti dijaga di musim apa sekalipun. 1. Laporkan rumah kosong… Read More »

Tips Memandu dan Menyewa Kereta di Jepun

Ketika kami berkunjung ke Jepun, kami memandu semasa berada di Hokkaido, dan dari Yamanashi ke Kyoto. Memandu kereta adalah pilihan kalau nak ke kawasan yang mana public transport agak terhad (tapi Jepun punya public transport memang superb!), dan juga sebagai satu cara untuk lebih fleksibel. Dan juga…. boleh cuba untuk rasa pengalaman. Di Sapporo, kami… Read More »

Cara Mengatasi Altitude Sickness di Pergunungan Andes

Kami pernah menginap di Grindelward, Switzerland yang terletak 3,392m dari paras laut. Dan ke Jungfraujoch di 4,158m tanpa sebarang masalah. Tapi bila saja mendarat di La Paz, Bolivia yang setinggi 4,058 dari paras laut.. the disaster began! Sampai saja di La Paz, kami dah mula berasa pening kepala. Apa lagi lah bila nak kena beratur… Read More »

Tips Naik Kapal Terbang Supaya Tak Penat dan Lesu

Normal bila kita naik kapal terbang (lebih-lebih lagi penerbangan yang lama), badan akan rasa letih, penat, lesu, mengantuk… walaupun jetlag-nya takdelah mana pun. Tahu tak apakah penyebab tubuh kita jadi sangat-sangat letih selepas air travel? Dan macamana pula nak atasinya? Kenapa naik kapal terbang boleh menyebabkan kita penat melampau? 1. Tekanan udara dalam kapal terbang… Read More »

Tips Menginap di Hostel Untuk Famili

Keluarga dengan anak ramai, bila nak bawa mereka berjalan-jalan menikmati keindahan alam, mungkin kena fikir jauh lebih panjang untuk penginapan. Maklumlah, sesetengah hotel ada letak limit berapa orang boleh muat satu bilik. Kalaupun kita ni anak ramai pun, tak adanya nak duduk 2-3 bilik. Jangan tak tau, satu lagi option untuk para ibu bapa yang… Read More »

Cara Melayari Internet di Luar Negara

Di mana-mana saja kita berada, zaman sekarang ni, talian internet adalah satu perkara yang tak boleh tidak mesti ada. Apatah lagi kalau anda adalah seseorang yang menjalankan perniagaan internet seperti saya. Kebanyakan tempat memang senang je nak dapatkan talian internet, misalnya hampir semua hotel/motel/hostel sediakan wifi percuma. Kalau tak percuma pun, ada la wifi-nya. (Ada… Read More »

12 App Yg Mesti Ada Untuk Travel ke Luar Negara

Saya suka hidup di zaman ini, kerana semua benda boleh di-simplify. Hehe. Tak perlu bawa banyak-banyak barang untuk travel atau melancong… dengan smart phone kita boleh lakukan macam-macam benda. Hari ni saya kongsi antara App yang mesti ada kalau nak travel ke luar negara… tak luar negara pun boleh.  1. SkyScanner Bila nak travel ni… Read More »

Awak Ni Backpacker ke Flashpacker?

Tak pernah jadi ada orang tanya soalan macam tu. Hehe. Tapi kalau backpackers sejati tanya, mungkin segan nak mengaku “Saya backpacker”. Dibuatnya depa tanya soalan seperti “Pegi Amsterdam tido hostel mana?” takleh jawab la wey… makcik dengan anak-anak kecil ni tak boleh masuk hostel. Sememangnya ramai yang tak memahami terma ‘backpacker‘ ni. Ramai yang fikir… Read More »

5 Tempat Menarik WAJIB PERGI Di Switzerland

Switzerland adalah sebuah negara yang sangat damai dan cantik, hingga mendapat jolokan ‘drop of heaven on Earth’,  atau ‘heaven on Earth’. Sangat indah dan mengkagumkan hingga seseorang mampu merasakan “Tempat ini sangat cantik, tak tergambar dek kata-kata… gambaran syurga, tentu sekali langsung tidak dapat dibayangkan!” Pertama kali ke Switzerland pada tahun 2012, membuatkan saya sering… Read More »

Cara Solat Ketika Fenomena Midnight Sun dan Polar Night

Negara kita di garisan Khatulistiwa pastinya tak ada mengalami perkara ini – siang 24 jam (midnight sun) dan malam 24 jam (polar night). Walaupun matahari kadang-kadang tak kelihatan di musim tengkujuh, matahari tetap ada di atas kepala, cuma ia ditutupi awan. Tapi lain cerita kalau kita ada pergi ke bahagian bumi paling utara dan paling… Read More »

Tips Menabung Untuk Melancong Buat Ibu Bapa

Pernah tengok gambar kawan kita tersengih-sengih depan Eiffel Tower? Pernah rasa “Best la dia, duit banyak boleh pegi Paris. Bila la aku nak dapat merasa”? Pernah tak? Sekarang, tak perlu nak berangan kosong lagi, kerana saya nak kongsi rahsia bagaimana nak memulakan tabung untuk melancong, dari dalam hinggalah ke luar negara. 1. Berkawan baik dengan… Read More »

Adakah Saya Sesuai Untuk Light Packing?

Dalam entry ini, saya ada menerima komen seperti di bawah: Macamana nak light packing, kalau anak asyik kotorkan baju, asyik kena tukar baju saja? Sebenarnya, light packing ni walaupun sesuai untuk sesiapa saja, tapi:- Ada ketika tak boleh light packing Ada orang tak boleh light packing Bila kita tak boleh nak light pack? Semasa saya… Read More »

Tips Packing Barang Anak Untuk Travelling

Minggu depan banyak sekolah yang akan bercuti seminggu sempena Deepavali kan. Ada plan nak ke mana-mana ke bersama keluarga? Biasanya emak-emak kalau nak travel dengan anak, mungkin tak tahu apa yang nak dibawa. Baju apa, seluar mana, rasa macam nak bawa semua! Sudahnya seorang anak satu beg besar. Ada orang memang suka dan selesa begitu,… Read More »