Category Archives: Adventure

Tips Travel Self-Drive Dengan Motorhome/Caravan

Tips ni saya petik dari page kelolaan saya, The Jetsetters. Sila lah LIKE ya. Motorhome, caravan, campervan, trailer camper…. Adalah antara jenis2 RV (recreational vehicles) yang terkenal bagi pengembaraan terutamanya cross-country di Australia, New Zealand, USA dan beberapa negara Eropah. Negara lain ada yang sediakan fasiliti, dan ada yang sekadar ada je. Jadi sebelum decide… Read More »

Itinerary Road Trip Round Iceland Ketika Midnight Sun

Walaupun dah setahun berlalu tapi masih belum terlambat untuk saya kongsikan itinerary penuh roadtrip kami sekeluarga di Iceland pada summer 2014. Pengalaman ni ada termuat dalam majalah Keluarga keluaran September 2015. Pengembaraan memburu midnight sun di Iceland 🙂 Kami menaiki pesawat KLM dari KLIA, transit di Amsterdam sebelum ke Reykjavik, Iceland dengan pesawat Icelandair. Sewa… Read More »

Negara Paling Bahaya di Dunia

Sebelum saya menjejakkan kaki ke negara Amerika Latin, saya juga ada persepsi bahawa negara-negara tersebut amat bahaya, terutama Honduras, Brazil dan Colombia. Malah, sehingga saya mendarat di Bogota, Colombia, saya masih dalam keadaan takut-takut. Sehingga lawatan ke Muzim Polis di Bogota, membuatkan saya hilang sedikit rasa cuak. Maklumlah, bila kita terlalu banyak mendengar cerita negatif… Read More »

Berbuka Puasa di Kidz & Creme Bersama Aaron Aziz

Kami dah rancang nak reward anak didik Shaklee yang berjaya naik rank pada bulan lepas dengan berbuka puasa bersama Master-Master pada minggu lepas. Saya dah contact Kidz & Creme untuk tempahan tapi kerana masalah teknikal, last minute tak jadi. Frust jugalah, tapi pujuk hati “Tak apa, kita set minggu depan (semalam), mungkin Aaron Aziz nak… Read More »

Tips Motorhome Australia

Ramai yang menghubungi saya bertanya tentang tips motorhome di Australia. Terus-terang saya memang tak sempat study banyak-banyak sebelum ekspedisi itu, 2-3 hari sebelum bertolak pun yang baru buat booking semua. Bermotorhome atau caravan di Australia dan New Zealand seumpama satu gaya hidup. Orang Australia biasanya ada caravan sendiri, yang akan digunakan bila-bila masa nak ke… Read More »

Tips Untuk Hiking Pertama Kali

Semasa zaman kanak-kanak dan remaja, saya bukanlah seorang yang aktif. Bersukan paling bagus pun sukaneka. Selalu kena komen dengan cikgu sebab kurang stamina. Paling bagus pun join kelab taekwon-do dan silat. Hiking, kalau boleh dikira hiking lah, masa kecil-kecil dulu dengan kawan-kawan keluar masuk hutan. Tapi bila dah besar, berkhemah pun jarang. Yang pertama dan… Read More »

Mendaki Bukit Broga Yang Mencabar Minda

Kali terakhir saya mendaki bukit ialah semasa Tingkatan 5, mendaki Bukit Peraksi di Pasir Puteh, Kelantan. Ni, bila melihat kawan-kawan mendaki Bukit Broga, terasa teringin juga. Maklumlah, dengar cerita macam menarik, ditambah pula dengan populariti Broga Hill yang menjadi lokasi gambar pengantin Dr Shaikh Muszaphar Shukor, angkasawan negara tu. Jadi, bila suami mengajak mendaki Bukit… Read More »