Category Archives: 2014 – Chile

Praktik Bahasa Sepanyol Di Chile

Sebahagian negara di Amerika Selatan amnya menggunakan Bahasa Sepanyol, selainnya Bahasa Portugis, Inggeris, Perancis….bergantung kepada negara mana yang pernah menjajah mereka. Jadinya di Chile ni guna Bahasa Sepanyol. Yang lagi best diorang ni kebanyakan tak reti cakap Inggeris. Alah, samala macam kita…bukan semua reti English pun. Yang kat airport tu OK la,diorang dah biasa kan.… Read More »

Negara Paling Bahaya di Dunia

Sebelum saya menjejakkan kaki ke negara Amerika Latin, saya juga ada persepsi bahawa negara-negara tersebut amat bahaya, terutama Honduras, Brazil dan Colombia. Malah, sehingga saya mendarat di Bogota, Colombia, saya masih dalam keadaan takut-takut. Sehingga lawatan ke Muzim Polis di Bogota, membuatkan saya hilang sedikit rasa cuak. Maklumlah, bila kita terlalu banyak mendengar cerita negatif… Read More »

Pengalaman Kembara di Chile

Salah satu sebab kenapa kami excited sangat nak ke Chile adalah kerana dasarnya yang membatalkan semua hubungan dagang dengan Israel, malah Chile adalah Palestine ‘second home’ outsite Middle East. Sejak tahun 1800-an, pelarian Palestin dah mula ke Chile. Hingga kini hampir setengah juga orang keturunan Palestin di Chile. Malah, sebuah kelab bolasepak Santiago (kelab pro… Read More »

Itinerari Berkunjung ke Amerika Selatan

Melancong, jalan-jalan, belajar, mahupun menyertai program dan sebagainya, itinerari perjalanan sangat penting supaya kita dapat merancang perjalanan dengan baik dan menggunakan masa dengan se-optimum mungkin. Kami bermula dengan menaiki penerbangan MAS, Malaysia Airlines dari KUL ke CDG (Paris). Transit sekejap di Paris, sempat jalan-jalan di Christmas Market di Champ de Elysee, menarik kerana ada kiosk… Read More »

Mengembara ke Amerika Selatan

Bila saya beritahu kawan-kawan (terdekat) yang saya baru balik dari Amerika Selatan, majoriti akan tanya soalan ni “Tak bahaya ke???”. Saya sengih je. Sebab itulah juga yang bermain di fikiran saya sebelum jejak kaki ke bahagian bumi di sebelah sana tu. Maklumlah, kita mungkin jarang dapat pendedahan tentang South America. Kalau tengok filem Hollywood tu,… Read More »