Praktik Bahasa Sepanyol Di Chile

wp-image-1538774519jpg.jpg

Sebahagian negara di Amerika Selatan amnya menggunakan Bahasa Sepanyol, selainnya Bahasa Portugis, Inggeris, Perancis....bergantung kepada negara mana yang pernah menjajah mereka. Jadinya di Chile ni guna Bahasa Sepanyol. Yang lagi best diorang ni kebanyakan tak reti cakap Inggeris. Alah, samala macam kita...bukan semua reti English pun. Yang kat airport tu OK la,diorang dah biasa kan. Kat sinilah rupanya berguna juga hobi suka menonton telenovela masa kecik2 dulu. Walaupun yang paham sepatah … [Read more...]

Negara Paling Bahaya di Dunia

blanca

Sebelum saya menjejakkan kaki ke negara Amerika Latin, saya juga ada persepsi bahawa negara-negara tersebut amat bahaya, terutama Honduras, Brazil dan Colombia. Malah, sehingga saya mendarat di Bogota, Colombia, saya masih dalam keadaan takut-takut. Sehingga lawatan ke Muzim Polis di Bogota, membuatkan saya hilang sedikit rasa cuak. Maklumlah, bila kita terlalu banyak mendengar cerita negatif dan menakutkan, membuatkan kita rasa semua orang di tempat-tempat tertentu itu jahat dan … [Read more...]

Pengalaman Kembara di Chile

DEPORTIVO PALESTINO

Salah satu sebab kenapa kami excited sangat nak ke Chile adalah kerana dasarnya yang membatalkan semua hubungan dagang dengan Israel, malah Chile adalah Palestine 'second home' outsite Middle East. Sejak tahun 1800-an, pelarian Palestin dah mula ke Chile. Hingga kini hampir setengah juga orang keturunan Palestin di Chile. Malah, sebuah kelab bolasepak Santiago (kelab pro ni bukan main petang2 je) namanya Deportivo Palestino. Kami bertolak dari Madrid, Sepanyol ke Santiago de Chile … [Read more...]

Itinerari Berkunjung ke Amerika Selatan

Melancong, jalan-jalan, belajar, mahupun menyertai program dan sebagainya, itinerari perjalanan sangat penting supaya kita dapat merancang perjalanan dengan baik dan menggunakan masa dengan se-optimum mungkin. Kami bermula dengan menaiki penerbangan MAS, Malaysia Airlines dari KUL ke CDG (Paris). Transit sekejap di Paris, sempat jalan-jalan di Christmas Market di Champ de Elysee, menarik kerana ada kiosk menjual kebab halal. Alhamdulillah. Kemudian kami menaiki penerbangan Iberia dari … [Read more...]

Mengembara ke Amerika Selatan

SOUTH AMERICA

Bila saya beritahu kawan-kawan (terdekat) yang saya baru balik dari Amerika Selatan, majoriti akan tanya soalan ni "Tak bahaya ke???". Saya sengih je. Sebab itulah juga yang bermain di fikiran saya sebelum jejak kaki ke bahagian bumi di sebelah sana tu. Maklumlah, kita mungkin jarang dapat pendedahan tentang South America. Kalau tengok filem Hollywood tu, benda jahat-jahat tu semua dari bahagian selatan la kan. Secara tak langung, dalam minda kita mungkin anggap seluruh Amerika Selatan tu … [Read more...]