Praktik Bahasa Sepanyol Di Chile

wp-image-1538774519jpg.jpg

Sebahagian negara di Amerika Selatan amnya menggunakan Bahasa Sepanyol, selainnya Bahasa Portugis, Inggeris, Perancis....bergantung kepada negara mana yang pernah menjajah mereka. Jadinya di Chile ni guna Bahasa Sepanyol. Yang lagi best diorang ni kebanyakan tak reti cakap Inggeris. Alah, samala macam kita...bukan semua reti English pun. Yang kat airport tu OK la,diorang dah biasa kan. Kat sinilah rupanya berguna juga hobi suka menonton telenovela masa kecik2 dulu. Walaupun yang paham sepatah … [Read more...]

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu [Bhg 2]

EXTREME CAMPER

Sambungan dari entry INI [SILA KLIK] Untuk ke Machu Picchu, kami booking tiket dengan ejen untuk memudahkan kerja. Lagipun tak ada banyak masa... no chance for error! Pagi-pagi lagi van ambil untuk ke stesen keretapi di Poroy, kira-kira 30 minit perjalanan dari Cuzco. Di sini mula2 kena beratur ikut Spanish-speaking ke atau English-speaking... untuk diberi briefing. Perjalanan ke Machu Picchu dari Poroy mengambil masa lebih kurang 3 jam. Dalam tren tu kami diberi breakfast. Kenyang, … [Read more...]

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu

inca peru

Saya sebelum-sebelum ni tak berapa kisah sangat dengan Machu Picchu ni. Maklumlah, letaknya nun jauh di benua sebelah sana (Amerika Selatan). Ke Eropah pun dah cukup jauh bagi saya, inikan pula nak tambah lagi ke Benua Amerika. Namun begitu takdir Allah telah menyampaikan saya ke sana. Genap setahun selepas membaca tentang Machu Picchu dalam majalah Going Places dalam pesawat MAS. Ketika itu terdetik "Walaupun mustahil, tapi aku nak juga ke tempat ni". Masha-Allah, apa yang kita rasa … [Read more...]

Negara Paling Bahaya di Dunia

blanca

Sebelum saya menjejakkan kaki ke negara Amerika Latin, saya juga ada persepsi bahawa negara-negara tersebut amat bahaya, terutama Honduras, Brazil dan Colombia. Malah, sehingga saya mendarat di Bogota, Colombia, saya masih dalam keadaan takut-takut. Sehingga lawatan ke Muzim Polis di Bogota, membuatkan saya hilang sedikit rasa cuak. Maklumlah, bila kita terlalu banyak mendengar cerita negatif dan menakutkan, membuatkan kita rasa semua orang di tempat-tempat tertentu itu jahat dan … [Read more...]

Cara Mengatasi Altitude Sickness di Pergunungan Andes

ALTITUDE SICKNESS

Kami pernah menginap di Grindelward, Switzerland yang terletak 3,392m dari paras laut. Dan ke Jungfraujoch di 4,158m tanpa sebarang masalah. Tapi bila saja mendarat di La Paz, Bolivia yang setinggi 4,058 dari paras laut.. the disaster began! Sampai saja di La Paz, kami dah mula berasa pening kepala. Apa lagi lah bila nak kena beratur sikit punya lama di imigresen La Paz tu untuk uruskan Visa! Setelah selesai urusan Visa, kami ke guesthouse penginapan di bandar La Paz. La Paz ni sangat … [Read more...]

Sehari di Bogota, Colombia

TEKSI BOGOTA

Setelah tamat berpenat lelah di Chile, kami sambung perjalanan ke ibukota Colombia, Bogota. Inilah dia perjalanan tidur dalam kapal terbang kami yang pertama di Amerika Selatan. Penerbangan kami bertolak dari Santiago pada jam 12.40 pagi, jadi lepas check out tu kami terus keluar. Airport Santiago ni airport terbesar di Chile yang jadi hub penerbangan dari Eropah dan Amerika Utara. Chile ada banyak airport, dalam 300 lebih tak silap.. kebanyakannya airport kecik-kecik yang tak ada paved … [Read more...]