Catatan Perjalanan ke Machu Picchu [Bhg 2]

EXTREME CAMPER

Sambungan dari entry INI [SILA KLIK] Untuk ke Machu Picchu, kami booking tiket dengan ejen untuk memudahkan kerja. Lagipun tak ada banyak masa... no chance for error! Pagi-pagi lagi van ambil untuk ke stesen keretapi di Poroy, kira-kira 30 minit perjalanan dari Cuzco. Di sini mula2 kena beratur ikut Spanish-speaking ke atau English-speaking... untuk diberi briefing. Perjalanan ke Machu Picchu dari Poroy mengambil masa lebih kurang 3 jam. Dalam tren tu kami diberi breakfast. Kenyang, … [Read more...]

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu

inca peru

Saya sebelum-sebelum ni tak berapa kisah sangat dengan Machu Picchu ni. Maklumlah, letaknya nun jauh di benua sebelah sana (Amerika Selatan). Ke Eropah pun dah cukup jauh bagi saya, inikan pula nak tambah lagi ke Benua Amerika. Namun begitu takdir Allah telah menyampaikan saya ke sana. Genap setahun selepas membaca tentang Machu Picchu dalam majalah Going Places dalam pesawat MAS. Ketika itu terdetik "Walaupun mustahil, tapi aku nak juga ke tempat ni". Masha-Allah, apa yang kita rasa … [Read more...]

Negara Paling Bahaya di Dunia

blanca

Sebelum saya menjejakkan kaki ke negara Amerika Latin, saya juga ada persepsi bahawa negara-negara tersebut amat bahaya, terutama Honduras, Brazil dan Colombia. Malah, sehingga saya mendarat di Bogota, Colombia, saya masih dalam keadaan takut-takut. Sehingga lawatan ke Muzim Polis di Bogota, membuatkan saya hilang sedikit rasa cuak. Maklumlah, bila kita terlalu banyak mendengar cerita negatif dan menakutkan, membuatkan kita rasa semua orang di tempat-tempat tertentu itu jahat dan … [Read more...]

Cara Mengatasi Altitude Sickness di Pergunungan Andes

ALTITUDE SICKNESS

Kami pernah menginap di Grindelward, Switzerland yang terletak 3,392m dari paras laut. Dan ke Jungfraujoch di 4,158m tanpa sebarang masalah. Tapi bila saja mendarat di La Paz, Bolivia yang setinggi 4,058 dari paras laut.. the disaster began! Sampai saja di La Paz, kami dah mula berasa pening kepala. Apa lagi lah bila nak kena beratur sikit punya lama di imigresen La Paz tu untuk uruskan Visa! Setelah selesai urusan Visa, kami ke guesthouse penginapan di bandar La Paz. La Paz ni sangat … [Read more...]

Itinerari Berkunjung ke Amerika Selatan

Melancong, jalan-jalan, belajar, mahupun menyertai program dan sebagainya, itinerari perjalanan sangat penting supaya kita dapat merancang perjalanan dengan baik dan menggunakan masa dengan se-optimum mungkin. Kami bermula dengan menaiki penerbangan MAS, Malaysia Airlines dari KUL ke CDG (Paris). Transit sekejap di Paris, sempat jalan-jalan di Christmas Market di Champ de Elysee, menarik kerana ada kiosk menjual kebab halal. Alhamdulillah. Kemudian kami menaiki penerbangan Iberia dari … [Read more...]

Mengembara ke Amerika Selatan

SOUTH AMERICA

Bila saya beritahu kawan-kawan (terdekat) yang saya baru balik dari Amerika Selatan, majoriti akan tanya soalan ni "Tak bahaya ke???". Saya sengih je. Sebab itulah juga yang bermain di fikiran saya sebelum jejak kaki ke bahagian bumi di sebelah sana tu. Maklumlah, kita mungkin jarang dapat pendedahan tentang South America. Kalau tengok filem Hollywood tu, benda jahat-jahat tu semua dari bahagian selatan la kan. Secara tak langung, dalam minda kita mungkin anggap seluruh Amerika Selatan tu … [Read more...]