Category Archives: Dapur Mommy Lyna

Resepi Overnights Oats Akacan Style

Dunia emak-emak yang mempraktik kehidupan sihat sekarang ni dilanda demam overnight oats. Hehe. Sana sini pakat buat overnight oats. Tidak ketinggalan jugalah emak ini nak mencuba.  Tapi…… Memang style saya… Bukan nak tengok resepi sebelum shopping barang, tapi bila terasa nak buat barulah terkial-kial cari resepi… Dan gunakan sajalah apa yang ada…  Dan inilah bahan terbaik yang… Read More »

Tips Anak Kecil Makan Sayur

Saya sebenarnya tak ada masalah dengan sayuran kepada anak-anak. Sejak kecil mereka memang makan sayur. Cuma bab memilih sayur tu ada la… ada yang taknak carrot, ada yang taknak batang, ada yang nak bahagian lembut-lembut je, ada yang taknak sayur berwarna…  tapi pucuk pangkalnya, sayur kena makan. Ramai yang salah faham tentang pemakanan terutama sayuran… Read More »

Resepi Sihat – High Fiber Protein Ball

Bila taska anak-anak buat sambutan raya POTLUCK… saya mula fikir apa nak masak. Lepas berbincang dengan anak-anak.. Maka keputusannya – bihun goreng. Bila dah semangat nak masak, dah keluarkan bahan.. tiba-tiba.. zapppp gas pula habis! Inilah akibatnya bertangguh nak ganti tong gas kedua yang dah habis itu hari. Ini yang reserve pun dah habis. Gara2… Read More »

Masalah Pemakanan Anak-Anak

Walaupun saya bukan pakar pemakanan tapi ramai ibu yang suka berkongsi dengan saya tentang masalah pemakanan anak mereka. Selain dari anak tak selera makan, ada juga yang suka makan sejenis makanan saja, dan makanan itu pula adalah termasuk dalam kategori makanan rapu atau junk food. Misalnya suka makan keropok, cikedis, french fries dan sebagainya. Saya… Read More »

Resepi Banana Mealshake Smoothie

Ramai yang tanya saya tentang cara-cara yang variasi untuk sediakan Mealshake untuk anak, selain bancuh dengan air suam atau campur dalam susu/minuman diorang. Kat sini saya nak share RESEPI BANANA MEALSHAKE SMOOTHIE atau SMOOTHIE PISANG MEALSHAKE. Bahan-bahannya simple saja (untuk saiz hidangan 1 gelas besar): 1 biji pisang masak 2 sudu Mealshake 3 ketul kiub… Read More »