Category Archives: Dapur Mommy Lyna

Resepi Overnights Oats Akacan Style

Dunia emak-emak yang mempraktik kehidupan sihat sekarang ni dilanda demam overnight oats. Hehe. Sana sini pakat buat overnight oats. Tidak ketinggalan jugalah emak ini nak mencuba.  Tapi…… Memang style saya… Bukan nak tengok resepi sebelum shopping barang, tapi bila terasa nak buat barulah terkial-kial cari resepi… Dan gunakan sajalah apa yang ada…  Dan inilah bahan terbaik yang… Read More »

Tips Anak Kecil Makan Sayur

Saya sebenarnya tak ada masalah dengan sayuran kepada anak-anak. Sejak kecil mereka memang makan sayur. Cuma bab memilih sayur tu ada la… ada yang taknak carrot, ada yang taknak batang, ada yang nak bahagian lembut-lembut je, ada yang taknak sayur berwarna…  tapi pucuk pangkalnya, sayur kena makan. Ramai yang salah faham tentang pemakanan terutama sayuran… Read More »

Resepi Sihat – High Fiber Protein Ball

Bila taska anak-anak buat sambutan raya POTLUCK… saya mula fikir apa nak masak. Lepas berbincang dengan anak-anak.. Maka keputusannya – bihun goreng. Bila dah semangat nak masak, dah keluarkan bahan.. tiba-tiba.. zapppp gas pula habis! Inilah akibatnya bertangguh nak ganti tong gas kedua yang dah habis itu hari. Ini yang reserve pun dah habis. Gara2… Read More »

Masalah Pemakanan Anak-Anak

Walaupun saya bukan pakar pemakanan tapi ramai ibu yang suka berkongsi dengan saya tentang masalah pemakanan anak mereka. Selain dari anak tak selera makan, ada juga yang suka makan sejenis makanan saja, dan makanan itu pula adalah termasuk dalam kategori makanan rapu atau junk food. Misalnya suka makan keropok, cikedis, french fries dan sebagainya. Saya… Read More »

Resepi Banana Mealshake Smoothie

Ramai yang tanya saya tentang cara-cara yang variasi untuk sediakan Mealshake untuk anak, selain bancuh dengan air suam atau campur dalam susu/minuman diorang. Kat sini saya nak share RESEPI BANANA MEALSHAKE SMOOTHIE atau SMOOTHIE PISANG MEALSHAKE. Bahan-bahannya simple saja (untuk saiz hidangan 1 gelas besar): 1 biji pisang masak 2 sudu Mealshake 3 ketul kiub… Read More »

Resepi Cepat & Segera | Couscous Untuk Bayi

Untuk ibu yang sibuk dan tak sempat nak masak-masak.. maklumlah kadang2 pukul 8 malam baru sampai rumah. Kalau anak besar boleh la order Dominos ke pizza hut ke, atau tapau kat mana-mana, tapi baby kecik macamana? Selain dari bijirin segera, ibu tetap boleh menyediakan homemad food untuk baby, walaupun tak sempat masak. Caranya.. ibu boleh… Read More »

Resepi Makanan Bayi – Puri Nutrisi Yang Lengkap

Yoyooh je lah nutrisi yang lengkap, sebenarnya tak tau nak letak nama apa 😀 Yang sebenarnya puri yang saya sediakan untuk Danny sememangnya lengkap dengan protein, vitamin, mineral, karbohidrat dan pelbagai khasiat makanan dalam satu! Danny sangat menyukainya! Habis semangkuk, lepas sesudu.. Sesudu. Mungkin kerana teksturnya yang lembut, licin dan gebu membuatkan Danny dapat menelannya… Read More »

Resepi Untuk Bayi Ketika Travelling

Dulu dengan anak pertama dan kedua, saya tak risau sangat tentang makanan semasa travelling- sebab kami jarang travel 😀 Maksudnya jarang bercuti atau ke luar daerah bersama-sama dengan bayi. Paling tidak, bila mereka dah besar dan dah boleh makan makanan biasa. (travelling di sini ialah berada di luar rumah untuk tempoh lebih dari sehari) Namun,… Read More »

Restoran Indonesia Paling Sedap di Kuala Lumpur

Saya bukan biasa sangat dengan masakan Indonesia. Cuma sejak ada Bibik dari Indonesia dulu, kadangkala beliau memasak masakan Indonesia, membuatkan kami terasa juga nak mencuba makanan lain. Saya pernah mencuba beberapa restoran masakan Indonesia di Kuala Lumpur. Kalau booth Nasi Padang di food court tidak boleh diharap sangat. Bendanya sama saja macam nasi campur tempat… Read More »

Resepi Berbuka Puasa : Puteri Mandi Dalam Lautan Epal

Resepi berbuka puasa kali ni adalah hasil inovasi saya terhadap resepi asal puteri mandi. Hehe. Kreatif konon. Puteri mandi kalau orang Kelantan sebut ‘kepek idung’ (hidung kemek). Mungkin sebab rupanya kemek kot hehe. Bahan-bahan untuk membuat Puteri Mandi Dalam Lautan Epal: *untuk makan 2-3 orang. Kalau lagi ramai, tambah je bahan-bahan. Bahan untuk kuihnya: 1… Read More »

Resepi Buka Puasa : Butir Nangka

Butir nangka adalah makanan tradisional Kelantan yang terdiri daripada kuih yang berbentuk seperti biji nangka di dalam kuah pengat. Ia memang sedap 🙂 Sejak masuk bulan Ramadhan, saya memasak sendiri kuih muih untuk berbuka (kecuali jika berbuka di rumah mentua). Alhamdulillah kehamilan kali ni agak ‘sporting’, tiada alahan kecuali lesu dan penat sajalah. Anak girl… Read More »

Resepi Acar Telur Simple

Nampaknya sejak saya post-kan status FB tentang acar telur, ramai yang tanya resepi. Acar telur kegemaran saya ialah mak saya punya, tapi biasalah masakan mak memang susah nak jadi macam dia punya hehehe. Semalam saya cuma buat acar telur simple saja, sebab tekak tak lalu nak telan rasa2 ‘kakas kasa’ (bunga lawang, pelaga, kulit kayu… Read More »