Category Archives: Health & Beauty

Air Basuhan Beras Untuk Kulit Cantik

Di samping menggunakan kombinasi memproduk dari set kecantikan NutriWhite dan Enfuselle, saya juga masih mengamalkan cara tradisional untuk penjagaan kulit wajah. Haaa… Sejak zaman remaja lagi saya mengamalkannya.  Tahukah anda bahawa beras yang kita tanak jadi nasi tu sangat banyak zat dan galian terkandung di dalamnya? Antaranya ialah niasin, tiamin, riboflavin vitamin D, kalsium, fiber dan… Read More »

Parboiled Rice Beras Terbaik

Saya ni memilih bab beras2 ni. Maklumlah sebagai anak jati Kelantan yang dibesarkan dengan beras Siam Cap Serindit, agak sukar nak terima beras2 lain sembarangan.  Beras2 guni macam ni tak ada di supermarket. Hanya ada di pasar2 di Kelantan. Dengar cerita siap ada orang Kelantan di KL yang import beras ni dari Kelantan tiap2 bulan.  Setahun… Read More »

Tinggalkan 5 Tabiat Ni Untuk Dapatkan Mata Yang Sihat

Mata adalah pancaindera anugerah Allah untuk kita melihat. Kalau tak ada mata, kita buta. Mata yang tak dijaga dengan elok boleh jadi rosak, seperti rabun. Saya sendiri sejak darjah 2 sudah memakai cermin mata. Hinggalah pada tahun 2012, saya menjalani prosedur LASIK untuk mengembalikan pengelihatan saya. Baca entry ini untuk pengalaman LASIK saya bersama Profesor… Read More »

Tips Workout di Rumah

Sejak saya dah resign dari syarikat yang famous tu, ada satu benda yang saya dah lama tak buat (tak pernah buat pun kot!) kini boleh saya buat dengan senang hati – bersenam! Lagi-lagi bila badan dah mula menembam ni… memang kena paksa juga diri buat. Dulu memang kurus, tapi sebab breastfeeding, T____T bila dah tak… Read More »

Tudung Bokitta Pula!

Saya ni sebenarnya malas nak berfancy-fancy dalam bertudung. Yang penting menutup aurat. Malas nak berfesyen-fesyen, lebih suka yang sarung je. Dulu-dulu pakai tudung bawal kancing depan je, senang. Tudung berjahit pun, laaagi senang tak payah fikir nak pin-pin.  Tapi pernah jugalah try tudung lilit-lilit, dek terpengaruh dengan seorang kawan saya kat U dulu. Dia serang student… Read More »

Hikmah Kunyah Makanan 40 Kali

Sekarang ni banyak rupanya amalan dan pengetahuan tentang agama yang salah pengetahuan dan amalan selama ini. Alhamdulillah, hikmah bila semua info di hujung jari, ustaz dan para ulama pun boleh menyebarkan ilmu melalui penulisan yang boleh diakses oleh semua orang (Tapi awas! Ilmu agama & apa2 ilmu nak didalami kena berguru -ada yang mengajar&bincang, tak… Read More »