Category Archives: Health & Beauty

Air Basuhan Beras Untuk Kulit Cantik

Di samping menggunakan kombinasi memproduk dari set kecantikan NutriWhite dan Enfuselle, saya juga masih mengamalkan cara tradisional untuk penjagaan kulit wajah. Haaa… Sejak zaman remaja lagi saya mengamalkannya.  Tahukah anda bahawa beras yang kita tanak jadi nasi tu sangat banyak zat dan galian terkandung di dalamnya? Antaranya ialah niasin, tiamin, riboflavin vitamin D, kalsium, fiber dan… Read More »

Parboiled Rice Beras Terbaik

Saya ni memilih bab beras2 ni. Maklumlah sebagai anak jati Kelantan yang dibesarkan dengan beras Siam Cap Serindit, agak sukar nak terima beras2 lain sembarangan.  Beras2 guni macam ni tak ada di supermarket. Hanya ada di pasar2 di Kelantan. Dengar cerita siap ada orang Kelantan di KL yang import beras ni dari Kelantan tiap2 bulan.  Setahun… Read More »

Tinggalkan 5 Tabiat Ni Untuk Dapatkan Mata Yang Sihat

Mata adalah pancaindera anugerah Allah untuk kita melihat. Kalau tak ada mata, kita buta. Mata yang tak dijaga dengan elok boleh jadi rosak, seperti rabun. Saya sendiri sejak darjah 2 sudah memakai cermin mata. Hinggalah pada tahun 2012, saya menjalani prosedur LASIK untuk mengembalikan pengelihatan saya. Baca entry ini untuk pengalaman LASIK saya bersama Profesor… Read More »

Tips Workout di Rumah

Sejak saya dah resign dari syarikat yang famous tu, ada satu benda yang saya dah lama tak buat (tak pernah buat pun kot!) kini boleh saya buat dengan senang hati – bersenam! Lagi-lagi bila badan dah mula menembam ni… memang kena paksa juga diri buat. Dulu memang kurus, tapi sebab breastfeeding, T____T bila dah tak… Read More »

Tudung Bokitta Pula!

Saya ni sebenarnya malas nak berfancy-fancy dalam bertudung. Yang penting menutup aurat. Malas nak berfesyen-fesyen, lebih suka yang sarung je. Dulu-dulu pakai tudung bawal kancing depan je, senang. Tudung berjahit pun, laaagi senang tak payah fikir nak pin-pin.  Tapi pernah jugalah try tudung lilit-lilit, dek terpengaruh dengan seorang kawan saya kat U dulu. Dia serang student… Read More »

Hikmah Kunyah Makanan 40 Kali

Sekarang ni banyak rupanya amalan dan pengetahuan tentang agama yang salah pengetahuan dan amalan selama ini. Alhamdulillah, hikmah bila semua info di hujung jari, ustaz dan para ulama pun boleh menyebarkan ilmu melalui penulisan yang boleh diakses oleh semua orang (Tapi awas! Ilmu agama & apa2 ilmu nak didalami kena berguru -ada yang mengajar&bincang, tak… Read More »

Kuasa Air Tangan Ibu

Anak-anak saya biasanya patuh dan mendengar kata. Walaupun mereka memang tak lepas dari fasa-fasa kanak-kanak seusia seperti tantrum dan sebagainya, namun tak sukar untuk dikawal. Namun saya perhatikan sebulan dua ini anak-anak saya agak berubah. Bertambah liat dan agak ‘menjauh’ dari saya. Saya cuba selidik apakah yang telah melanda anak-anak saya. Saya percaya antara antara… Read More »

Nasi Lemak Lover – Betulkah Nasi Lemak Bahaya?

Dah lama rasanya penguatkuasaan penjualan nasi lemak dihadkan kepada seminggu sekali di sekolah-sekolah, dan nasi lemak menduduki carta dalam ‘penyebab obesiti rakyat Malaysia’. Adakah benar pemakanan rakyat Malaysia terutama nasi lemak, roti canai dan teh tarik menjadikan tahap kesihatan rakyat Malaysia berada di paras berjaga-jaga? Pemakanan nasi lemak, saya percaya telah bermula lama dahulu, dari… Read More »

Kasut Jogging Nike Pilihan Saya

Saya harap dah tak terlambatlah nak memulakan rutin fizikal yang intensif ni. Ia sepatutnya bermula 10 tahun lepas, semasa saya masih di usia 20-an. Masa tu hormon yang berperanan untuk membina otot-otot badan dalam keadaan optimum. Tapi takpe.. better late than never. Benda yang paling saya ‘lemah lutut’ nak buat ialah jogging. Nampak simple tapi… Read More »

Post FESS – Follow Up Minggu 1

Selepas seminggu pembedahan FESS dilakukan, saya menemui Dr Yeo lagi untuk follow-up. Tujuannya nak membersihkan blood clot dan apa2 yang boleh mendatangkan masalah di kemudian hari. Bila tiba giliran saya, nurse memasukkan sesuatu ke dalam lubang hidung, berupa spray bagi menjadikan hidung terasa kebas. Kebas tu supaya rasa kurang sakit bila dimasukkan tiub bagi menyuluh… Read More »

Buang Sinus Melalui Pembedahan

Saya biasa alami sakit kepala, hidung tersumbat, selesema.. dan jadi teruk semasa pregnant (imuniti tubuh menurun). Saya beberapa kali ingat ada masalah dalam otak sebab selalu sangat sakit kepala. Yang paling kronik berlaku 4 tahun lepas dalam penerbangan. Tiba2 datang sakit mencucuk menyerang macam ada beribu2 jarum di bahagian dahi. Walaupun dalam masa seminit je,… Read More »

Masalah Pemakanan Anak-Anak

Walaupun saya bukan pakar pemakanan tapi ramai ibu yang suka berkongsi dengan saya tentang masalah pemakanan anak mereka. Selain dari anak tak selera makan, ada juga yang suka makan sejenis makanan saja, dan makanan itu pula adalah termasuk dalam kategori makanan rapu atau junk food. Misalnya suka makan keropok, cikedis, french fries dan sebagainya. Saya… Read More »

Demam dan Sakit Kepada Semasa Haid

Bagi orang perempuan, selain dari masalah senggugut semasa datang bulan, banyak perkara yang melanda seiring dengan perubahan hormon semasa kedatangan haid ni. Antaranya ialah sindrom PMS seperti sakit sana sakit sini, moody dan sebagainya. Sebab tu orang kata “Kalau perempuan emo mungkin sebab dia nak period, kalau lelaki emo?” Beremosi adalah hak setiap insan ^^… Read More »

Cara Nak Kurus Dengan Cepat

Tips cara nak kurus dengan cepat ni adalah pengalaman suami saya sendiri. Suami saya, rasanya mungkin sama seperti kebanyakan suami-suami yang lain (tak semua), bila dah lama sikit bergelar suami ni mula lah ada perkembangan di beberapa kawasan, terutama bahagian perut. Orang lelaki memang cenderung untuk menyimpan lemak di bahagian abdomen, dan inilah dikatakan salah… Read More »

Organic Skincare Products – Nutriwhite Pilihan Saya

Penjagaan kecantikan ni sinonim dengan orang perempuanlah biasanya. Dari luar ke dalam, atas ke bawah, semua benda nak dijaga. Saya mula berminat dengan produk penjagaan kulit sejak dari zaman remaja. Alhamdulillah muka saya bebas dari jerawat, sikit2 adalah. Masa sekolah dulu bajet tak ada, jadi guna natural skincare. Suprisingly, masa tu mungkin rasa “Miskinnya aku,… Read More »

Coklat – Baik Atau Buruk Untuk Kesihatan

Coklat adalah makanan atau snek yang digemari ramai. Malah coklat sangat popular sebagai pemberian samada kepada kanak-kanak atau orang dewasa. Coklat boleh dikatakan universal kerana di mana-mana ada coklat. Coklat sering dikategorikan sebagai makanan rapu atau junk food. Benarkah itu? Tahukah sebenarnya banyak faedah dari coklat ni. FAEDAH COKLAT – Coklat mengandungi antioksidan yang berperanan… Read More »

Bagaimana GLA Complex Bantu Cepat Hamil

Entry ini adalah khas untuk mereka yang sedang berusaha mendapatkan zuriat. Tapi syaratnya tak ada masalah fisiologi seperti tiub falopio tersumbat, PCOS, sperma bermasalah, etc ya. Kalau ada masalah semacam tu sila jumpa dengan doktor pakar. Untuk mereka yang ‘belum ada rezeki’, terutama untuk weekend wife/husband, kalau nak cuba dengan GLA Complex, amatlah saya galakkan.… Read More »