Category Archives: World and The Universe

Jadual Cuti Umum 2016

Wow dah keluar dah jadual cuti umum 2016 ni… perkara yang paling ditunggu-tunggu oleh kebanyakan orang termasuk kaki travel, kaki balik kampung, kaki tido… hehehe. Alhamdulillah, tahun depan pun banyak cuti yang sebelah2 dengan hujung minggu. Cuti kapit kata orang Kelantan. Nak balik kampung ke, cuti ke mana-mana ke, ada la extra hari. Jom kita… Read More »

Tips Berjimat Tapi Tetap Boleh Balik Kampung Beraya

Kecoh di kalangan para netizen dengan cadangan seorang pakar penasihat kewangan supaya ubah sikap dengan tidak balik beraya di kampung untuk berjimat. Cadangan ini mendapat bantahan dari kebanyakan rakyat Malaysia, terutama yang tinggal berjauhan dari keluarga. Walaupun ada betulnya juga apa yang dikatakan oleh beliau, bila balik kampung, belanja akan bertambah. Apa salahnya tahun ni… Read More »

Belasungkawa Tuan Guru Datuk Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat

Semasa dapat berita dari group Whatapps sekolah malam tadi, saya buat tak endah saja. Maklumlah, sejak bertahun-tahun lepas dah keluar berita tentang kematian beliau, Tok Guru Nik Aziz ni. Tapi bila dah ada pengumuman rasmi dibuat oleh media-media tempatan, sudah sah bahawa Tok Guru dah pun pergi meninggalkan kita, mengadap Allah Azza wa Jalla. Sepupu… Read More »

Qu Puteh dan AJL

Saya ni takde la follow pun AJL tapi bila di timeline FaceBook keluar berjela-jela tentang Qu Puteh, penaja utama AJL tu jadi teringin juga nak tengok apa bendanya. Sebenarnya, TIDAKLAH PELIK pun apa yang dibuat oleh Datuk Vida tu. Mana2 penaja pun ada diberi slot untuk mempromosikan produk/servis mereka.. biasa kan pengacara akan cakap “Kita… Read More »

An Apple A Day Keep Your Life Away

Sejak kecil hingga sekarang, bila nak makan epal memang satu kelecehan. Kena kupas kulitnya dulu, walaupun kulit epal sebenarnya banyak khasiat. Kenapa? Salah satunya kerana lilin (wax) pada kulit epal tu. Walaupun ada profesor yang mengatakn lilin tu tak bahaya, kerana ia diperbuat daripada bahan yang sama yang meliputi timun (timun ada wax semulajadi) tapi… Read More »

Kesalahan di FaceBook?

Ada seorang kawan saya, dah lama dia tak update apa-apa di FaceBook. Kalau ada pun jarang-jarang sekali share benda-benda tazkirah. Dulu dia suka cerita-cerita perihal keluarga terutama anak-anak dalam statusnya. Tapi tiba-tiba je diam. Rupa-rupanya beliau senyap selepas ‘disound’ oleh beberapa orang… bahawa tak payah cerita tentang kebahagiaan kita di FaceBook, bahawa tak perlu cerita… Read More »