Kesalahan di FaceBook?

Ada seorang kawan saya, dah lama dia tak update apa-apa di FaceBook. Kalau ada pun jarang-jarang sekali share benda-benda tazkirah. Dulu dia suka cerita-cerita perihal keluarga terutama anak-anak dalam statusnya. Tapi tiba-tiba je diam. Rupa-rupanya beliau senyap selepas 'disound' oleh beberapa orang... bahawa tak payah cerita tentang kebahagiaan kita di FaceBook, bahawa tak perlu cerita tentang anak-anak kita di FaceBook, bahawa tak perlu cerita tentang perihal keluarga kita di … [Read more...]

Betul ke iPhone 6 Best? Bongkar Rahsia Barisan Panjang

Gambar hiasan semata-mata

Hari pertama iPhone 6 dilancarkan di Malaysia... kami turun ke KLCC, cuma nak usha-usha je. Bila kami ke Maxis, tak ramai orang pun, tapi dah ada¬† signboard-nya "Semua sold out kecuali 16Gb, itu pun dah nak habis". Setelah bertahun guna iPhone... 16Gb... SANGAT KECIL! Sekarang ni App semua besar-besar. Kami ke sebuah kedai Apple. Mak aih ramainya beratur. Tak sanggup pula nak tumpang tambah line kan. Kami ke tempat lain pula, Maxis semua habis, termasuk di KLIA. Kami ke kedai Apple di … [Read more...]

Google Street View Yang Menakutkan Orang!

THE MONASTRY

Dua tiga hari ni, kecoh dengan Google Stret View, yang mana pengguna Google Maps kini boleh meninjau pemandangan di seluruh Malaysia (90% of it!) bukan saja dari pandangan atas, tapi dari segenap sudut! Kita boleh berada di mana-mana saja dengan hanya memasukkan alamat tempat yang kita nak lihat. Di atas ni, pemandangan di sekitar The Monastry, Petra yang saya dapati dari Google Street View. Tujuan Google memberikan ciri ini kepada Google Map adalah untuk memudahkan kita, nak cari … [Read more...]

Bila iPhone 5 Bertukar Jadi Recovery Mode

Kisahnya bermula bila saya nak update software iPhone kepada iOS 7.1.1, the most advance mobile iOS katanya.  Tak tahu apa yang jadi, sebab buat kerja semaaa tidur, bangun-bangun terkejut tengok iphone jadi macam ni: Saya cucuk ke laptop, buka iTunes, satu-satunya pilihan yang ada adalah, RESTORE TO FACTORY SETTING. Atau dengan kata lain, format. Bahasa mudahnya, padam segala yang ada dalam telefon ni.  Yang sadisnya, saya dalam proses memindahkan 15,000 gambar lama ke … [Read more...]

Pengalaman LASIK Mata dengan Prof Muhaya

Saya bercermin mata sejak sekolah rendah. Darjah 3 ke darjah 4, dah tak ingat. Dulu-dulu rasa cute sangat bila berkacamata. Tapi sejak-sejak berkeluarga, berkacamata ni rasa rimas pula. Maklumlah setiap pagi, perkara utama kena buat ialah 'operasi cari cermin mata'. Walaupun ada tempat khusus, tapi sesekali terlupa, memang haru-biru dibuatnya. Pernah saya ke pejabat tanpa cermin mata sebab tak jumpa. Mujur suami yang memandu. Itu belum lagi tiba-tiba anak bawa cermin mata yang dah patah … [Read more...]

Tips ke Luar Negara – Roaming Maxis & Celcom

Sebelum ke luar negara, pelbagai persediaan harus dibuat. Salah satu perkara penting ialah - roaming talian telefon. Tanpa roaming, Maxis atau Celcom mahupun DiGi tidak berguna lagi. Perlukah roaming? Atau ada pilihan lebih mudah dan murah? Untuk pilihan yang lebih murah, beli simcard baru di destinasi adalah terbaik. Tapi untuk mereka yang selalu anticipate panggilan daripada tanahair, sebaiknya aktifkan roaming. Bagaimana nak aktifkan roaming? Untuk pengguna Maxis postpaid, dan pengguna … [Read more...]