Category Archives: Technology

Kesalahan di FaceBook?

Ada seorang kawan saya, dah lama dia tak update apa-apa di FaceBook. Kalau ada pun jarang-jarang sekali share benda-benda tazkirah. Dulu dia suka cerita-cerita perihal keluarga terutama anak-anak dalam statusnya. Tapi tiba-tiba je diam. Rupa-rupanya beliau senyap selepas ‘disound’ oleh beberapa orang… bahawa tak payah cerita tentang kebahagiaan kita di FaceBook, bahawa tak perlu cerita… Read More »

Google Street View Yang Menakutkan Orang!

Dua tiga hari ni, kecoh dengan Google Stret View, yang mana pengguna Google Maps kini boleh meninjau pemandangan di seluruh Malaysia (90% of it!) bukan saja dari pandangan atas, tapi dari segenap sudut! Kita boleh berada di mana-mana saja dengan hanya memasukkan alamat tempat yang kita nak lihat. Di atas ni, pemandangan di sekitar The… Read More »

Bila iPhone 5 Bertukar Jadi Recovery Mode

Kisahnya bermula bila saya nak update software iPhone kepada iOS 7.1.1, the most advance mobile iOS katanya.  Tak tahu apa yang jadi, sebab buat kerja semaaa tidur, bangun-bangun terkejut tengok iphone jadi macam ni:  Saya cucuk ke laptop, buka iTunes, satu-satunya pilihan yang ada adalah, RESTORE TO FACTORY SETTING. Atau dengan kata lain, format. Bahasa mudahnya,… Read More »

Pengalaman LASIK Mata dengan Prof Muhaya

Saya bercermin mata sejak sekolah rendah. Darjah 3 ke darjah 4, dah tak ingat. Dulu-dulu rasa cute sangat bila berkacamata. Tapi sejak-sejak berkeluarga, berkacamata ni rasa rimas pula. Maklumlah setiap pagi, perkara utama kena buat ialah ‘operasi cari cermin mata’. Walaupun ada tempat khusus, tapi sesekali terlupa, memang haru-biru dibuatnya. Pernah saya ke pejabat tanpa… Read More »

Tips ke Luar Negara – Roaming Maxis & Celcom

Sebelum ke luar negara, pelbagai persediaan harus dibuat. Salah satu perkara penting ialah – roaming talian telefon. Tanpa roaming, Maxis atau Celcom mahupun DiGi tidak berguna lagi. Perlukah roaming? Atau ada pilihan lebih mudah dan murah? Untuk pilihan yang lebih murah, beli simcard baru di destinasi adalah terbaik. Tapi untuk mereka yang selalu anticipate panggilan… Read More »

Cara Transfer Data Dari Android ke iPhone

Samsung-iPhone-Samsung-iPhone. Pengguna smartphone mungkin ada yang bertukar dari iPhone ke Android, atau sebaliknya. Ada yang saja2 nak cuba, ada yang memang dah fed-up, dan macam2 sebab lagi. Kalau nak transfer data terutama contact dari iPhone lama ke iPhone baru itu sangat mudah saja. Tapi kalau dari Android ke iPhone atau sebaliknya mungkin agak tricky sikit.… Read More »

Samsung Galaxy Notes 2 vs iPhone 5

Saya telah menggunakan iPhone 3Gs, dan iPhone 4. Sehinggalah smartphone saya yang tak berapa smart digunakan tu mengalami sedikit masalah (call tak dengar), lalu memikirkan saya sering menggunakan fasiliti itu, saya putuskan untuk dapatkan telefon baru. Saya tak pernah memikirkan tentang Samsung, sehinggalah suami saya menggunakannya. Rasa macam menarik juga Galaxy Notes ni. Akhirnya saya… Read More »

Cool Apps – Waze Social Free GPS Traffic

Sejak kami mula menjalankan operasi – Redah Satu Malaysia ni, merancang perjalanan dengan begitu baik dan tepat adalah perlu. Mana tidaknya, katakan saya kena berada di Penang pada jam 9 pagi, jadi sekurang-kurangnya jam 5 pagi kena bertolak dari KL. Kalau tak plan betul-betul, silap2 traffic jam di tengah jalan.. Siapa yang nak tanggung >.<… Read More »

Mampukah Google+ Menandingi FaceBook?

Another trial by Google 😀 Setakat ni FaceBook dikatakan medium social network terbesar lebih dari 750 juta pengguna yang aktif. Dan yang paling menarik, lebih kurang 700 bilion minit dihabiskan di FaceBook setiap bulan. Mana taknya, boleh kata semua ‘benda’ ada FaceBook, termasuk pemimpin, selebriti, kompeni besar-besar, dan macam2 benda boleh dibuat di FaceBook. Sebenarnya… Read More »

Bagaimana Nak Download Fail di iPod, iPhone dan iPad

Saya telah menghantar satu fail kepada partner-partner bisnes saya. Namun ada antara mereka yang tak dapat buka, walaupun dah cuba berkali-kali. Malah ciba dengan gadjet lain pun tak dapat. Mereka itu adalah pengguna iPhone dan iPad. Gadjet-gadjet di atas, sebenarnya tak dapat nak download terus dari browser/email. Ada satu Apps yang perlu di-install untuk download… Read More »

iPod Touch, iPhone, iPad, MacBook Pro Mini Review

Wow, tanpa disedari saya memiliki hampir kesemua (kalau tak separuh) gadjet-gadjet keluaran Apple (walaupun MacBook dah tinggal arwah). Tanpa disedari.. disebabkan saya bukanlah seorang penggemar gadjet or even tertunggu2 any new models. I got the iPod touch from my work at home income. And it was a gift to my husband actually. Read about it… Read More »

Best Free iPhone Apps Untuk Ibu Muslimah

Memilki iPod/iPhone/iPad tanpa Apps adalah seperti mempunyai rumah besar tanpa perabot. Apps adalah application yang boleh di-install di dalam gadget-gadget di atas. Boleh didapati di Apps Store samada secara percuma atau pembelian (atau jailbreak). Saya ingin berkongsi iPhone Apps kegemaran saya yang khusus untuk Muslim yang boleh diperolehi secara percuma di Apps Store. Kini iPhone… Read More »

Pelancaran Proton Inspira 2010

Proton Inspira now dah officially dilancarkan. Boleh la sapa-sapa nak beli drop at your nearest Proton Showroom. Harga Proton Inspira seperti berikut: * Proton Inspira 1.8 M/T – RM78,999 * Proton Inspira 1.8 CVT – RM84,999 * Proton Inspira 2.0 CVT – RM91,999 Sabah/Sarawak kena tambah lagi RM2k as logistic. But if Sabah/Sarawak ade tambahan… Read More »

SmartPhone, Perlu Atau Tidak?

Smartphone adalah satu device atau alat yang bukan sahaja boleh digunakan untuk menelefon dan SMS, tapi juga menggunakan email, melayari internet, ber-FaceBook, ber-Twitter, set appointment dan macam-macam lagi. Pendekata, kegunaan sebuah komputer dipermudahkan ke dalam sebuah alat yang hanya sebesar telefon bimbit. Telefon tangan pertama saya ialah berjenama Sagem, hadiah dari Mak dan Ayah kerana… Read More »

Proton Inspira aka Waja-Lancer RM79,999

Bila Proton Inspira bakal dilancarkan? Tentatively, bulan depan. Dengan harga RM79,999 untuk 1.8 Manual, RM87k untuk 1.8 Auto & RM94k untuk 2.0 Auto Premium, copy-cat mitsubishi ni dijangka mendapat sambutan hangat di Malaysia. The coolest feature (to me) ialah design yg sporty dan 5-star safety rating; mainly becos pakai the exact body frame of Mitsubishi… Read More »

Virtual Families Tips and Tricks di iPhone

Virtual Families adalah game terbaru daripada Last Day of Work, yang pernah menghasilkan Virtual Villagers, Fish Tycoon, Plant Tycoon dan sebagainya. Jangan tak percaya saya adalah penggemar games simulator seperti ini, satu masa dulu saya dan kawan-kawan adalah kipas-susah-mati games The Sims, sampai satu masa dah boring nak main sebab semua cheatcode kami dah tahu… Read More »