Bagaimana Nak Download Fail di iPod, iPhone dan iPad

By | April 26, 2011

Saya telah menghantar satu fail kepada partner-partner bisnes saya. Namun ada antara mereka yang tak dapat buka, walaupun dah cuba berkali-kali. Malah ciba dengan gadjet lain pun tak dapat. Mereka itu adalah pengguna iPhone dan iPad.

Gadjet-gadjet di atas, sebenarnya tak dapat nak download terus dari browser/email. Ada satu Apps yang perlu di-install untuk download fail dari internet, menggunakan iPad, iPhone atau iPad.

Saya menggunakan Download Manager. Boleh dapatkan di Apple Store.

download ipad

Benda ni kalau install yang versi LITE cuma boleh download 7 fail saja.

Di bawah adalah screenshot untuk app Download Manager ni, saya ambil dari website iTunes.

download manager

Kat bawah sekali tu ada 3 tabs : browse, file manager & setting.

Untuk mulakan download, sama ada kita buka di browser Safari dan copy+paste URL file tersebut ke address bar dalam tab browse tu, ataupun terus je cari fail tu via tab browse tu sendiri.

Kemudian bila dah jumpa fail tu, download saja.

Nak buka fail tu, klik pada tab File Manager.

Kalau nak save Youtube ke, ebook ke, apa-apa sajalah, boleh buat semua kat sini.

So sesapa yang ada iPhone ke iPad tu silalah install Apps Download Manager ni.

Tentang pertandingan iPad tu, minta maaf saya berehat sebentar bersama Kit-Kat, kini ipad My Super Kids akan kembali. Nantikannya ya!

Category: Technology Tags: , , , , ,

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

9 thoughts on “Bagaimana Nak Download Fail di iPod, iPhone dan iPad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge