Category Archives: Shaklee

Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best… Read More »

Berhenti Sebarkan Tentang Pelajar KSKB Ulu Kinta Maut Akibat Makan Suplemen

Assalamualaikum semua pembaca Superkids. Selama ni saya diamkan saja kes ni bila ada insan ‘prihatin’ yang memulakan isu dengan upload status di FaceBook tentang rakannya yang pengsan tiba-tiba, dan katanya kerana makan Alfalfa Shaklee. Saya diam sebab malas nak melayan benda bod*h macam ni. Maafla cakap ye, mana tak bod*hnya, bertahun2 saya makan Alfalfa… kalaulah… Read More »

Ekzema di Kalangan Bayi dan Kanak-Kanak

Saya perhatikan sekarang ni ramai sangat bayi dan kanak2 menghidap ekzema. Seolah2 sesuatu yang ‘biasa’ pada bayi dan kanak2. Saya tak pernah tahu tentang ekzema hinggalah bila dan punya anak dan kenal ibu2 lain – ramai rupanya anak2 yang ekzema. Syukur pada Allah, anak2 saya tak ada ekzema. Saya sendiri pernah diserang ekzema, masa saya… Read More »

Benarkah Umrah MLM Haram?

Macam tahu-tahu je saya & keluarga bakal menunaikan umrah (insya-Allah kalau tiada halangan). Tiba-tiba ada laporan akhbar berbunyi begini: Maka banyaklah yang cemas, resah, dan tertanya2 “Betul ke pakej umrah yang disediakan oleh syarikat MLM untuk pengedarnya tu HARAM?” Pertama, sedarilah hakikat bahawa media massa memang suka men-SENSASI-kan satu2 benda. Termasuklah para blogger yang suka… Read More »

Resepi Banana Mealshake Smoothie

Ramai yang tanya saya tentang cara-cara yang variasi untuk sediakan Mealshake untuk anak, selain bancuh dengan air suam atau campur dalam susu/minuman diorang. Kat sini saya nak share RESEPI BANANA MEALSHAKE SMOOTHIE atau SMOOTHIE PISANG MEALSHAKE. Bahan-bahannya simple saja (untuk saiz hidangan 1 gelas besar): 1 biji pisang masak 2 sudu Mealshake 3 ketul kiub… Read More »

Beza Antara Ubat dan Suplemen

Ramai yang tak faham, even pharmacyst pun (sorry to say tapi it’s reality sebab dapat pengakuan dari pharmacyst sendiri), iaitu perbezaan antara ubat dan supplement. Orang dok ingat ubat = supplement. Yelah, mungkin sebab datang dalam bentuk yang sama –> pil. Tapi hakikatnya memang tak sama dan takkan sama. Saya petik dari website BabyFit untuk… Read More »

Menyusukan Anak Angkat dan Relaktasi

Mengambil anak angkat adalah pilihan pasangan yang tidak dikurniakan cahaya mata. Maklumlah, bukan sahaja untuk menghias rumahtangga, tapi juga sebagai pembantu di kala kita dah tak larat nanti. Bagi ibu yang mengambil anak angkat, menyusukan anak angkat adalah satu cara untuk memelihara hubungan, agar menjadi mahram, samada anak angkat lelaki (mahram kepada dirinya) atau anak… Read More »

Selamat Menyambut Ramadhan

Alhamdulillah, sampai juga kita ke Ramadhan untuk tahun ini. Semoga Ramadhan kali ni menjadi Ramadhan terbaik dalam hidup kita setakat ini. Persiapan Ramadhan kami, dengan mengunjungi kedai-kedai makan yang seumpamanya, LOL. Takdelah, hehe. Walaupun namanya bulan puasa, produktiviti tak perlu menurun, malah meningkat terutama dari segi ibadah. Kami sekeluarga mengucapkan selamat menyambut kedatangan Ramadhan. Jadikanlah… Read More »

Tidak Semua Orang Bernasib Baik

“Aku exclusive BF anak aku. Ko cemana?”kata Fasha (bukan nama sebenar) kepada kawannya, Fazura (bukan nama sebenar). “Aku campur-campur” jawab Fazura. “Ish, kenapa tak full BF?” ujar Fasha. “Susu aku tak banyak lah” ucap Fazura. “Ah, alasan ko je tuh. Susu kita ni, selagi ada permintaan, ia akan sentiasa banyak. Kesian anak kau minum susu… Read More »

Vitamin E dan Zinc Untuk Kesuburan

Mendapat anak adalah impian setiap pasangan. Pasangan yang berkahwin pasti inginkan anak seberapa segera. Kononnya anak adalah pengikat kasih, penambat cinta dan sebagainya. Apabila pasangan lambat mendapat anak, kadangkala ia boleh membawa kepada pergaduhan, lebih teruk ialah tuduh menuduh. Kebanyakan orang akan menyalahkan isteri sebagai punca – isteri mandul. Ini adalah tanggapan yang salah kerana… Read More »

Keistimewaan Alfalfa

Daun alfalfa yang dikeringkan telah dijadikan bagi mengubati pelbagai penyakit berkaitan salur pencernaan, dan pelbagai penyakit lain, serta menambahkan susu badan sejak berzaman lalu di Amerika. Daun alfalfa mengandungi saponin yang berguna dalam mencegah penyerapan kolesterol oleh tubuh. Alfalfa juga mengandungi klorofil, protin, potassium, kalsium, magnesium, sterol, flavon dan isoflavon. Secara amnya alfalfa adalah untuk… Read More »

Susu Ibu Menyusu Tanpa Pengambilan Vitamin

Perlukah makan vitamin/supplement semasa menyusukan anak? Bukankah susu ibu memang dah cukup berkhasiat hinggakan ibu yang sakit/berpenyakit pun boleh menghasilkan susu yang mencukupi khasiatnya untuk bayinya? Malah ibu yang kekurangan zat di negara2 kebuluran yang kurus kering pun, dapat menghasilkan susu yang berkhasiat, malah bayi yang sihat berbanding bayi yang diberi formula yang dicairkan. Jadi,… Read More »

Aku Bukan Superman Supermom

Segan gile bila jumpa member2 yang memberi jolokan “Supermom” kepada saya. Mentang-mentangla blogku bernama ‘My Super Kids’ ia tidak menjadikan maknya super. Rasa macam kena perli aje, muahahaha. Tolonglah jangan perli saya. Beberapa teman ada bertanya dan wonder, saya ni tak penat ke. Siang keje, malam pun keje jugak. Weekend pun keje. Gila kerja ke… Read More »

Amalan Ibu Mengandung dan Menyusukan Anak di Bulan Puasa

Amalan bulan puasa bagi ibu mengandung dan menyusukan anak ni mungkin sedikit berbeza dari orang-orang lain. Selain keadaan fizikal yang berbeza (ibu hamil), kekuatan, kelaratan, emosi juga tak sama macam orang-orang biasa. Ibu mengandung misalnya, terutama yang di peringkat awal, kejap-kejap loya, kejap2 muntah, kejap2 pening… Ibu yang menyusukan anak pun, asyik lapar saja. Saya… Read More »