Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

PARIS SHAKLEE 2013

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best pun ada juga bisik-bisik belakang. "Eleh, macam bagus. Travel orang sponsor je pun...." Ehhh saya … [Read more...]

Berhenti Sebarkan Tentang Pelajar KSKB Ulu Kinta Maut Akibat Makan Suplemen

siakap keli

Assalamualaikum semua pembaca Superkids. Selama ni saya diamkan saja kes ni bila ada insan 'prihatin' yang memulakan isu dengan upload status di FaceBook tentang rakannya yang pengsan tiba-tiba, dan katanya kerana makan Alfalfa Shaklee. Saya diam sebab malas nak melayan benda bod*h macam ni. Maafla cakap ye, mana tak bod*hnya, bertahun2 saya makan Alfalfa... kalaulah Alfalfa Shaklee tu ada bahan terlarang, mungkin yang menaip ni adalah kuntilanak Mommy Lyna, bukan saya. Akhirnya telah … [Read more...]

Ekzema di Kalangan Bayi dan Kanak-Kanak

Saya perhatikan sekarang ni ramai sangat bayi dan kanak2 menghidap ekzema. Seolah2 sesuatu yang 'biasa' pada bayi dan kanak2. Saya tak pernah tahu tentang ekzema hinggalah bila dan punya anak dan kenal ibu2 lain - ramai rupanya anak2 yang ekzema. Syukur pada Allah, anak2 saya tak ada ekzema. Saya sendiri pernah diserang ekzema, masa saya kena penyakit Rubella 6 tahun lepas. Doktor saya gelak bila sahkan saya kena Rubella, dia kata dah takde orang kena benda ni sekarang. Mujur masa kena tu … [Read more...]

Benarkah Umrah MLM Haram?

Macam tahu-tahu je saya & keluarga bakal menunaikan umrah (insya-Allah kalau tiada halangan). Tiba-tiba ada laporan akhbar berbunyi begini: Maka banyaklah yang cemas, resah, dan tertanya2 "Betul ke pakej umrah yang disediakan oleh syarikat MLM untuk pengedarnya tu HARAM?" Pertama, sedarilah hakikat bahawa media massa memang suka men-SENSASI-kan satu2 benda. Termasuklah para blogger yang suka menarik pembaca dengan bahan sensasi. Kedua, sila baca laporan itu sampai … [Read more...]

Resepi Banana Mealshake Smoothie

Ramai yang tanya saya tentang cara-cara yang variasi untuk sediakan Mealshake untuk anak, selain bancuh dengan air suam atau campur dalam susu/minuman diorang. Kat sini saya nak share RESEPI BANANA MEALSHAKE SMOOTHIE atau SMOOTHIE PISANG MEALSHAKE. Bahan-bahannya simple saja (untuk saiz hidangan 1 gelas besar): 1 biji pisang masak 2 sudu Mealshake 3 ketul kiub ais (boleh diabaikan kalau tak mahu) Air masak secukupnya Cara membuatnya sangat mudah. 1. Masukkan semua bahan2 ke … [Read more...]

Beza Antara Ubat dan Suplemen

Ramai yang tak faham, even pharmacyst pun (sorry to say tapi it's reality sebab dapat pengakuan dari pharmacyst sendiri), iaitu perbezaan antara ubat dan supplement. Orang dok ingat ubat = supplement. Yelah, mungkin sebab datang dalam bentuk yang sama --> pil. Tapi hakikatnya memang tak sama dan takkan sama. Saya petik dari website BabyFit untuk menunjukkan perbezaannya: Check with your doctor and your baby's pediatrician before taking any medications. Do not take recreational … [Read more...]