Category Archives: Money and More

Tips Nak Beli Rumah Pertama

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu – air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila… Read More »

Jom Simpan Wang Untuk Masa Depan Anak-Anak

Islam mengajar kita bukan sekadar perkara-perkara ritual keagaaman (ibadah) tapi sebenarnya mencakupi seluruh sistem kehidupan kita. Sebab tu lah kita kata Islam is the way of life. Kalau setakat solat, puasa tapi tak amalkan cara hidup Islam, tu mungkin kita belum ‘cukup Islam’ lagi tu. Satu perkara yang diajar oleh Islam ialah perancangan kewangan. Bukan… Read More »

Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best… Read More »

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua… Read More »