Category Archives: Money and More

Tips Nak Beli Rumah Pertama

Rumah adalah keperluan asas bagi manusia (kita ada 4 keperluan asas : air, udara, makanan dan tempat tinggal). Bila kita mempunyai kesemua 4 perkara ni, alhamdulillah, hidup kita dah cukup lengkap dah. Cuma, kita mesti nakkan yang terbaik dalam 4 benda tu – air bersih, udara bersih, makanan berzat dan tempat tinggal yang selesa. Bila… Read More »

Jom Simpan Wang Untuk Masa Depan Anak-Anak

Islam mengajar kita bukan sekadar perkara-perkara ritual keagaaman (ibadah) tapi sebenarnya mencakupi seluruh sistem kehidupan kita. Sebab tu lah kita kata Islam is the way of life. Kalau setakat solat, puasa tapi tak amalkan cara hidup Islam, tu mungkin kita belum ‘cukup Islam’ lagi tu. Satu perkara yang diajar oleh Islam ialah perancangan kewangan. Bukan… Read More »

Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best… Read More »

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua… Read More »

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah ‘kaji’ sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita. Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing… Read More »

12 Cara Simpan Duit Untuk Yang Baru Bekerja

Seperti kebanyakan orang (kebanyakan, buat semua), saya graduate dengan saving yang KOSONG. Kosong sebab asyik berjoli semasa di universiti. Maklumlah, kecil-kecil tak pernah merasa, dah ada duit sendiri (duit scholar je kot) mula lah nak rasa itu dan ini. Namun, semasa tempoh antara habis belajar dan mula bekerja, Allah beri kesedaran. Mungkin sebab terlalu boring… Read More »

Tips Menguruskan Bisnes Walaupun Berada di Luar Negara

Apa yang membuatkan saya seronok dan teruja dengan bisnes yang saya lalukan kini, ialah, ia boleh dilaksanakan dari mana-mana lokasi di dunia, asalkan ada internet. Alhamdulillah, dengan rezeki-Nya saya dapat travel mengikut cara kegemaran kami – backpacking. Dan memang sangat ‘best’ bila kedai tak perlu ditutup walaupun saya tiada di Malaysia.  Itu adalah salah satu kriteria… Read More »

Teknik Spy Pesaing Dalam Marketing

Sekarang ni ramai dah mula jadikan bisnes sebagai sumber pendapatan. Ada yang buat secara part-time, ada yang full-time. Ada yang online, ada yang offline. Persaingan dalam bisnes, jadi semakin sengit, lebih-lebih lagi dengan perkembangan method network marketing yang popular kebelakangan ni. Pesaing sebenarnya bukan satu perkara yang harus kita takuti atau jauhi. Persaingan sangat diperlukan… Read More »

Anak Kena Kurung di Taska

Ibu bekerja dan taska pasti tak dapat dipisahkan lagi. (Ada ibu yang memilih untuk hantar anak ke pengasuh, etc). Saya pernah membuat sedikit research tentang taska, (kerana pernah merancang nak buka taska)… Nanti saya akan cerita di bawah-bawah. Kebanyakan mak ayah yang nak pilih taska anak, mula2 depa tengok HARGA dulu. Iyelah, dengan gaji yang… Read More »

Hamba Duit, Atau Menjadikan Duit Sebagai Hamba?

Biasanya bila bercakap tentang ‘hamba duit’ mungkin yang terbayang ialah orang yang memiliki kekayaan tapi masih mengejar lebih banyak harta dunia hingga melupakan hakikat dirinya sebagai hamba. Dan bila bercakap tentang ‘kebebasan kewangan’ mungkin terbayang seseorang yang memiliki banyak sangat harta, tak terbilang nilainya. Hamba duit dan kebebasan kewangan adalah sifat-sifat yang berlawanan. Orang yang… Read More »

Pengalaman Berhenti Kerja dan Bisnes Online

Tanggal Julai 2012 adalah detik yang bersejarah, bila saya menghantar surat berhenti kerja kepada syarikat minyak & gas tersebut. Notis 3 bulan, bulan Oktober secara rasminya saya menyerahkan name tag setelah 7 tahun bekerja di situ. Surat berhenti kerja pun sempoi dan simple saja… tak adalah sampai bermuka-muka surat. Satu perenggan saja.. kerana saya berhenti… Read More »

Kisah di Kedai Kopi

Seperti biasa, saya akan ke mana-mana kedai kopi yang menawarkan internet percuma, ataupun tempat yang membolehkan saya berinternet dengan hotspot di telefon saya. Biasanya saya akan duduk di satu sudut yang agak terlindung, dan saya tak terpandang orang, orang tak memandang saya (perasan?). Kedai-kedai kopi biasanya menjadi tumpuan mereka yang ‘nak buat kerja’ menggunakan laptop… Read More »

Yang Best Tentang Bisnes Shaklee

Alhamdulillah, dah 3 tahun saya bersama dengan family Shaklee. Bermula dengan group Euphoria, kemudian group Jutawan Shaklee berkembang, dan group Solaris atau Lady&Boss (nak rebrand lagi nih) makin berkembang biak dan bertapak kukuh. Pelbagai mehnah, tribulasi dan rintangan, terutama dari kalangan masyarakat yang memandang skeptikal terhadap bisnes MLM. Sehingga produk Shaklee pun pernah di-ban kerana… Read More »

Bisnes Yang Mudah Dijalankan

Apakah bisnes yang mudah dijalankan? Ramai yang menyangka bisnes mudah ialah bisnes yang kita tak perlu buat apa-apa. Ya, kebanyakan orang mempunyai sangkaan demikian terhadap ‘bisnes mudah’, demikian ramai orang-orang yang sedia sibuk dengan urusan harian teringin mendapat side income dari bisnes. Namun ramai yang tidak menyedari hakikat ‘bisnes mudah’ bukanlah bisnes yang hanya perlu… Read More »