Category Archives: Babies & Toddler

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Dari anak pertama sampai anak ketiga memang tak pernah check-up mengandung di klinik kerajaan. Sebabnya….? Ramai orang kot. Kasi can lah kat orang lain. Lagipun semua tu dicover oleh company… jadi takdelah kisah pun pegi jumpa pakar mana-mana pun semua company tanggung 🙂 Bila masuk anak yang keempat ni, consider ke klinik kerajaan, bukanlah semata-mata… Read More »

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah ‘kaji’ sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita. Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing… Read More »

Bonding Time

Bila bercakap tentang masa dengan anak, ikatan atau bonding dan sebagainya, kebanyakan orang berpendapat bahawa ibu bapa bekerja kekurangan bonding dengan anak sendiri. Salah satu sebabnya mungkin kerana tuntutan kerja. Kurang masa bersama anak. Saya masih ingat hampir 20 tahun dulu dalam kelas kami diadakan debat, saya tak ingat tajuknya apa, tapi temanya tentang masalah… Read More »

Keputusan Contest My Sleeping Buddy

Semua comel2. Susah nak pilih pemenang… Ayoh. Memandangkan peserta pun tak ramai, jadi semua pun MENANG! Semua pemenang sila tuntut hadiah dengan menghantar email bertajuk : SLEEPING BUDDY kepada mommy(@)fahry.net. Hadiah akan diberi kepada yang menuntut 🙂 so khabar2 kepada kawan korang yang gambarnya ada di atas ni ya! Tahniah!

Apa Yang Patut Diajar Kepada Anak?

Perlukah seorang anak kecil diajar membaca, menulis, mengira? Adakah usia kecil sepatutnya dipenuhi dengan bermain? Umur berapakah sepatutnya seorang anak sepatutnya tahu membaca? Adalah antara persoalan dan dilema yang melanda ibu bapa hari ini. Persoalan tentang apakah cara terbaik untuk merangsang anak-anak.. Adakah benar anak yang sudah pandai semasa kecil (dari segi akademik) akan berasa… Read More »

Forum Ibu Bapa Bayi Pramatang di JEWEL

Saya dah tak ingat bila saya create group JEWEL ni. JEWEL adalah group perbincangan tertutup untuk ibu bapa kepada bayi pramatang serata Malaysia. Buat masa ni keahlian JEWEL baru 104 orang, kerana kami pun tak mewar-warkan sangat. JEWEL maksudnya PERMATA. Semua anak adalah permata hati, terutama anak2 yang pernah menghadapi ‘tragedi’ dalam hidup mereka. Anak-anak… Read More »

Resepi Makanan Bayi | Quinoa Vegetables

Makanan Danny mungkin agak canggih berbanding abang-abangnya, LOL. Samada Maminya bertambah malas (less time cooking) atau bertambah rajin (more time to prepare). Apa-apa pun hanya yang terbaik untuk anak-anak.. makanan dari dapur Mami tentunya. QUINOA VEGETABLES Bahan-bahan: 1/2 cawan quinoa** 1 inci zucchini 3 sudu kacang hijau (yang dah dikupas kulit siap2 oleh pengilang) 2… Read More »

Resepi Makanan Bayi – Puri Nutrisi Yang Lengkap

Yoyooh je lah nutrisi yang lengkap, sebenarnya tak tau nak letak nama apa 😀 Yang sebenarnya puri yang saya sediakan untuk Danny sememangnya lengkap dengan protein, vitamin, mineral, karbohidrat dan pelbagai khasiat makanan dalam satu! Danny sangat menyukainya! Habis semangkuk, lepas sesudu.. Sesudu. Mungkin kerana teksturnya yang lembut, licin dan gebu membuatkan Danny dapat menelannya… Read More »

Resepi Untuk Bayi Ketika Travelling

Dulu dengan anak pertama dan kedua, saya tak risau sangat tentang makanan semasa travelling- sebab kami jarang travel 😀 Maksudnya jarang bercuti atau ke luar daerah bersama-sama dengan bayi. Paling tidak, bila mereka dah besar dan dah boleh makan makanan biasa. (travelling di sini ialah berada di luar rumah untuk tempoh lebih dari sehari) Namun,… Read More »

Resepi Makanan Bayi – Puri Zucchini

Saya nak berkongsi resepi ringkas untuk bayi 6-8 bulan (atau lebih), iaitu puri zucchini. Zucchini atau courgette ni rupa dia macam timun Jepun, jadi ramai yang keliru. Ia tak sama ya… Zucchini isi dia macam terung sikit. Bunga dia pun macam bunga labu. Caranya memang sangatlah simple, sama saja seperti buat puri-puri lain. Bahan-bahannya pun… Read More »

Makanan Bayi | Alternatif Kepada Bubur Nasi

Memasak bubur nasi kepada Baby Danny adalah benda terakhir yang saya nak buat.. sebabnya yang pertama ialah ia memerlukan masa yang lama.. memandangkan saya menggunakan beras Cap Serindit (beras siam guni). Beras ni lambat sikit nak lembut untuk dijadikan bubur bayi. Kalaupun nak, saya kena blend dulu. Tambahan pula ketulnya agak keras. Untuk makanan saya,… Read More »

Apa Yang Perlu Dijangka Bila Hantar Anak ke Taska

Saya akan kembali bekerja, bermakna Danny akan dijaga oleh pengasuh di taska. Danny adalah satu-satunya anak saya (setakat ini) yang dapat menikmati susu ibu sebaik saja dilahirkan, dan juga dijaga oleh saya dalam masa yang paling singkat. Selepas melahirkan Hafiy, saya bercuti selama 4 bulan; manakala Fahry pula 10 bulan, dan Danny cuma 2 bulan… Read More »

Kenapa Bayi Tidak Boleh Diberi Makan Sebelum 6 Bulan

Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil sebulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah… Read More »

Bagaimana Memaksimumkan Potensi Otak Anak

Antara perkara yang menarik dalam ECE ialah mempelajari tentang otak. Ya, otak itu yang letaknya dalam tengkorak. Sangat-sangat menarik apabila kita ‘discover’ keunikan otak ni dan potensinya yang tiada batasan. Gambar di atas ialah sel-sel otak dan sambungannya. Yang paling kiri adalah sambungan sel otak semasa bayi dilahirkan. Gambar kedua semasa bayi berusia 18 bulan… Read More »

Perlukah Anak Kita Minum Susu Selepas Putus Susu Ibu?

Banyak perbincangan tentang perkara ini – susu selepas usia 2 tahun, atau selepas putus susu ibu. Perlukah seorang anak tu minum susu lagi? Sesetengah pihak berpendapat tak perlu lagi nak minum susu, kerana khasiat susu (mostly mentioned calcium) boleh diperolehi dari sumber kalsium yang lain. Saya agak against dengan pendapat ini. Kenapa? 1. Susu bukan… Read More »

Persediaan Menyambut Kelahiran Bayi

Persediaan menyambut kelahiran bayi ketiga ni rasanya tidaklah seghairah semasa menyambut bayi pertama, dan tidak pula tak bersedia langsung macam bayi kedua kami. Maklum saja Fahry al-Hazim dilahirkan 12 minggu lebih awal dari jangkaan, jadi apa pun tak sempat nak dibeli. Untuk bayi ketiga ini, yang dijangkakan mujahid juga (lelaki lah juga) kami pun tak… Read More »

Kenapa Bayi Menangis?

Kenapa bayi menangis? Soalan yang sungguh cliche. Saya sering diberi jawapan tentang bayi kecil menangis kerana lapar. Ini adalah antara penyebab ibu-ibu tidak dapat menyusukan bayi mereka. Apabila bayi menangis disangkakan lapar, dengan segera ibu bapa atau orang tua akan memberikan si bayi susu formula, kerana pada tanggapan mereka susu ibu tidak cukup, itulah yang… Read More »