Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Dari anak pertama sampai anak ketiga memang tak pernah check-up mengandung di klinik kerajaan. Sebabnya....? Ramai orang kot. Kasi can lah kat orang lain. Lagipun semua tu dicover oleh company... jadi takdelah kisah pun pegi jumpa pakar mana-mana pun semua company tanggung :) Bila masuk anak yang keempat ni, consider ke klinik kerajaan, bukanlah semata-mata sebab dah takde siapa nak cover,... tapi sebab klinik kesihatan kat sini kurang sikit sesaknya berbanding tempat lain (hasil survey … [Read more...]

6 Benda Mengarut Yang Saya Pernah Beli Sebagai Emak

KASUT BAYI

Biasalah bila kita tahu kita akan dapat baby, kita mulalah rasa excited, dan mula rasa nak shopping barang-barang baby. Mula lah 'kaji' sana sini apa barang baby yang kita kena sediakan untuk baby pertama kita. Tapi bila difikir-fikir, banyak barang baby yang kita tak perlukan, tapi kita beli juga sebab kita termakan dengan kata-kata marketing - untuk baby kita. Apa bendanya tu? 1. Kasut baby Semua orang memerlukan kasut atas alas kaki lah at least untuk berjalan. Tapi baby yang belum … [Read more...]

Bonding Time

Bila bercakap tentang masa dengan anak, ikatan atau bonding dan sebagainya, kebanyakan orang berpendapat bahawa ibu bapa bekerja kekurangan bonding dengan anak sendiri. Salah satu sebabnya mungkin kerana tuntutan kerja. Kurang masa bersama anak. Saya masih ingat hampir 20 tahun dulu dalam kelas kami diadakan debat, saya tak ingat tajuknya apa, tapi temanya tentang masalah sosial dan ibu bekerja. Saya di pihak pembangkang, dan pendapat saya, ibu bekerja ke tak bekerja ke, bukan faktor anak jadi … [Read more...]

Keputusan Contest My Sleeping Buddy

Semua comel2. Susah nak pilih pemenang... Ayoh. Memandangkan peserta pun tak ramai, jadi semua pun MENANG! Semua pemenang sila tuntut hadiah dengan menghantar email bertajuk : SLEEPING BUDDY kepada mommy(@)fahry.net. Hadiah akan diberi kepada yang menuntut :) so khabar2 kepada kawan korang yang gambarnya ada di atas ni ya! Tahniah! … [Read more...]

Apa Yang Patut Diajar Kepada Anak?

Perlukah seorang anak kecil diajar membaca, menulis, mengira? Adakah usia kecil sepatutnya dipenuhi dengan bermain? Umur berapakah sepatutnya seorang anak sepatutnya tahu membaca? Adalah antara persoalan dan dilema yang melanda ibu bapa hari ini. Persoalan tentang apakah cara terbaik untuk merangsang anak-anak.. Adakah benar anak yang sudah pandai semasa kecil (dari segi akademik) akan berasa bosan apabila bersekolah? Saya sedikit bersetuju dengan pendapat di atas, sikit saja lah. Sebab saya … [Read more...]

Forum Ibu Bapa Bayi Pramatang di JEWEL

Saya dah tak ingat bila saya create group JEWEL ni. JEWEL adalah group perbincangan tertutup untuk ibu bapa kepada bayi pramatang serata Malaysia. Buat masa ni keahlian JEWEL baru 104 orang, kerana kami pun tak mewar-warkan sangat. JEWEL maksudnya PERMATA. Semua anak adalah permata hati, terutama anak2 yang pernah menghadapi 'tragedi' dalam hidup mereka. Anak-anak yang pernah disifatkan sebagai 'meninggal dunia', anak-anak yang beratnya beberapa ratus gram saja, anak-anak yang sejak sekecil … [Read more...]