Tips Atasi Masalah Angin Ketika Mengandung

ANGIN KETIKA HAMIL

Masuk kandungan yang ini, dah 2 kehamilan berturut2 saya mengalami masalah angin sepanjang mengandung. Benda angin masa pregnant ni bukan main-main.. nak bernafas pun sangkut, tidur pun tak boleh lena. Masalah angin ketika mengandung ni kebanyakannya berpunca dari pemakanan. Pantang silap makan, angin satu badan. Macamana nak tahu makanan yang dimakan tu penyebab angin atau tidak? Senarai di atas tu di antaranya. Lagi makanan yang saya pantang semasa mengandung ni ialah ubi. Tak … [Read more...]

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Dari anak pertama sampai anak ketiga memang tak pernah check-up mengandung di klinik kerajaan. Sebabnya....? Ramai orang kot. Kasi can lah kat orang lain. Lagipun semua tu dicover oleh company... jadi takdelah kisah pun pegi jumpa pakar mana-mana pun semua company tanggung :) Bila masuk anak yang keempat ni, consider ke klinik kerajaan, bukanlah semata-mata sebab dah takde siapa nak cover,... tapi sebab klinik kesihatan kat sini kurang sikit sesaknya berbanding tempat lain (hasil survey … [Read more...]

11 Tanda Awal Kehamilan

Para isteri yang baru mendirikan rumahtangga (dah yang dah lama) dan tak sabar-sabar nak timang anak (juga anak kedua) pastinya gabra setiap kali saat-saat period nak datang. Maklumlah.. datang ke tak datang ke.. kalau datang, aduhh kecewanya. Takpela bang kita cuba lagi :P Sebelum membuat ujian kehamilan, pastinya ada yang tertanya-tanya, betul ke perasaan sebegini adalah mengandung? So, mari kita tengok apakah tanda2 biasa sebelum mengesahkan seseorang itu hamil.. 1. Payudara terasa … [Read more...]

Cara Merebus Kurma Merah (Red Dates) Yang Betul

Cara merebus kurma merah atau red dates ni ada saya kongsikan dengan ibu-ibu di KIM (Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan) - satu group di FaceBook. Rupanya ramai yang tak tahu ni.. (termasuk lah saya sebelum tahu ni, HiHi, thanks to Opah). Kurma merah yang direbus dengan longan kering adalah minuman asasi saya semasa pantang (thanks to Salwa yang mula2 beri red dates pada saya). Kalau time malas tu saya tak rebus2 dah, letak dalam tumbler pastu boh air panas, tutup sampaila air tu sejuk … [Read more...]

Ikhtiar Mengelakkan Koyak Perineum Sewaktu Bersalin

Lumrah bagi ibu bersalin normal mengalami koyakan di bahagian perineum, samada secara semulajadi atau digunting oleh bidan/gynae/jururawat (episiotomi). Episiotomi adalah praktis biasa dalam perbidanan di rantau ini. Walau bagaimanapun, terdapat bidan yang mahir mengendalikan hal ini dan dapat mengampu bahagian itu dengan baik agar tidak berlaku koyakan. Antara langkah2 yang boleh dilakukan oleh ibu hamil bagi mengelakkan koyakan pada perineum sewaktu kelahiran (harap2 doktor/misi/houseman … [Read more...]

Lotus Birth / Kelahiran Lotus

Sejak usia kandungan menginjak ke bulan ketujuh, saya mula me-revise pengetahuan tentang kelahiran, penyusuan dan sebagainya. Maklum saja kelahiran anak pertama tiada pengalaman. Kelahiran anak kedua pula penuh adventure. Saya mula belajar tentang hypnobirthing (teknik bersalin yang tenang dan menggalakkan ibu 'have full control of the delivery') sejak anak pertama lagi. Tapi masa tu kita pun masih blur tentang kelahiran, dan tak dapat full info tentang amalan hypnobirthing di Malaysia … [Read more...]