Category Archives: Pregnancy Stories

Tips Atasi Masalah Angin Ketika Mengandung

Masuk kandungan yang ini, dah 2 kehamilan berturut2 saya mengalami masalah angin sepanjang mengandung. Benda angin masa pregnant ni bukan main-main.. nak bernafas pun sangkut, tidur pun tak boleh lena. Masalah angin ketika mengandung ni kebanyakannya berpunca dari pemakanan. Pantang silap makan, angin satu badan. Macamana nak tahu makanan yang dimakan tu penyebab angin atau… Read More »

Pengalaman Check-Up Mengandung di Klinik Kerajaan vs Swasta

Dari anak pertama sampai anak ketiga memang tak pernah check-up mengandung di klinik kerajaan. Sebabnya….? Ramai orang kot. Kasi can lah kat orang lain. Lagipun semua tu dicover oleh company… jadi takdelah kisah pun pegi jumpa pakar mana-mana pun semua company tanggung 🙂 Bila masuk anak yang keempat ni, consider ke klinik kerajaan, bukanlah semata-mata… Read More »

11 Tanda Awal Kehamilan

Para isteri yang baru mendirikan rumahtangga (dah yang dah lama) dan tak sabar-sabar nak timang anak (juga anak kedua) pastinya gabra setiap kali saat-saat period nak datang. Maklumlah.. datang ke tak datang ke.. kalau datang, aduhh kecewanya. Takpela bang kita cuba lagi 😛 Sebelum membuat ujian kehamilan, pastinya ada yang tertanya-tanya, betul ke perasaan sebegini… Read More »

Cara Merebus Kurma Merah (Red Dates) Yang Betul

Cara merebus kurma merah atau red dates ni ada saya kongsikan dengan ibu-ibu di KIM (Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan) – satu group di FaceBook. Rupanya ramai yang tak tahu ni.. (termasuk lah saya sebelum tahu ni, HiHi, thanks to Opah). Kurma merah yang direbus dengan longan kering adalah minuman asasi saya semasa pantang (thanks to Salwa… Read More »

Ikhtiar Mengelakkan Koyak Perineum Sewaktu Bersalin

Lumrah bagi ibu bersalin normal mengalami koyakan di bahagian perineum, samada secara semulajadi atau digunting oleh bidan/gynae/jururawat (episiotomi). Episiotomi adalah praktis biasa dalam perbidanan di rantau ini. Walau bagaimanapun, terdapat bidan yang mahir mengendalikan hal ini dan dapat mengampu bahagian itu dengan baik agar tidak berlaku koyakan. Antara langkah2 yang boleh dilakukan oleh ibu hamil… Read More »

Lotus Birth / Kelahiran Lotus

Sejak usia kandungan menginjak ke bulan ketujuh, saya mula me-revise pengetahuan tentang kelahiran, penyusuan dan sebagainya. Maklum saja kelahiran anak pertama tiada pengalaman. Kelahiran anak kedua pula penuh adventure. Saya mula belajar tentang hypnobirthing (teknik bersalin yang tenang dan menggalakkan ibu ‘have full control of the delivery’) sejak anak pertama lagi. Tapi masa tu kita… Read More »

Persediaan Berpantang Sendiri

Secara jujurnya sekarang ni dalam bulan ketujuh barulah saya mula berkira-kira dan merancang untuk kelahiran anak ketiga. Untuk anak ketiga saya merancang untuk berpantang di Kuala Lumpur sahaja. Memandangkan ibu bapa saya juga bekerja, jadi lebih mudah berpantang di rumah sendiri. Sekurang-kurangnya anak-anak yang besar boleh dihantar ke taska pada siang hari. Dapatlah saya berehat… Read More »

Kehamilan Minggu ke 26

Kehamilan minggu ke 26 … detik2 mendebarkan kerana 2 tahun lepas pada minggu ke-26 saya dimasukkan ke hospital kerana kontraksi pramatang (melahirkan Fahry 2 minggu selepas itu). Kebetulan ia berlaku pada bulan yang sama (Disember). Minggu ke-26 kali ini diraikan oleh si kecil ini dengan kesakitan pada bahagian kiri perut saya. Masa tu saya baru… Read More »

Sakit Sebagai Kifarah Dosa

Malam tadi saya tertidur awal, kepenatan barangkali. Bangun pula terlewat. Pagi2 dah rasa tak sedap badan, tapi pergi juga ke pejabat, dengan tanggapan perasaan biasa, morning sickness. Lagipun saya ada 2 mesyuarat yang perlu dihadiri. Dalam mesyuarat jabatan, saya tak dapat bertahan lama, akhirnya ke klinik dan mendapat cuti sakit. Dalam keadaan begitu memandu pulang… Read More »

Penjagaan dan Penyusuan Bayi Pramatang

Biasanya kita akan mula bersedia untuk menyambut kedatangan orang baru (anak dalam kandungan), apabila kandungan dah mencecah 7 atau 8 bulan. Ini kerana secara secara amnya seorang manusia mengandung selama 9 bulan 10 hari, atau 40 minggu. Namun begitu, antara 7%-10% kelahiran adalah kelahiran pramatang, iaitu bayi yang lahir selepas minggu ke-24 dan sebelum minggu… Read More »

Pengalaman Mengandung Yang Berbeza

Saya sedang mengandungkan cinta hati kami yang ketiga. Selepas mengalami pengalaman sickness-tak-hengat-4-bulan-tak-makan-nasi dengan anak pertama, dan mengandung-sebulan-sekali-naik-kapal-terbang & ‘mengandung ekspress’ anak kedua, yang ketiga ni berbeza sungguh dengan abang-abangnya. Saya tidak mengalami morning sickness, sampaikan kadang2 saya terfikir “Aku ni mengandung ke tidak sebenarnya?” kwang kwang kwang. Tapi ultrasound mengesahkan la memang ada baby &… Read More »

Seperti Hamil Kali Pertama

Hatiku berdetak2 untuk berkongsi rasa pregnancy kali ini, LOL. Seperti hamil kali pertama, itulah perasaannya kali ni, walaupun dah ada dua orang hero yang tak habis-habis nak berkepit. Sewaktu mengandungkan Fahry, saya agak sibuk dengan tugas, dan Hafiy yang sedang membesar (Hafiy baru berumur 7 bulan ketika itu). Jadi saya kurang dapat memanjakan diri dan… Read More »

More Super Kids!

This third pregnancy so far a smooth sailing ones. I had no morning sickness, just unbearable fatigue throughout this 7 weeks journey. Abiy has full opportunity to take care of this one, since he had none with Fahry, when we stayed apart (I was staying in KL while Abiy was staying in Miri). According to… Read More »

What's This Year's Popular Baby Names?

(this is continuation from Naming You and Naming Your Part II).*this entry is backdated (Dec ’08). it was in DRAFT but since i’m moving to Windows Live, i forgot these drafts i have in Weblog LOL* When we want to name Hafiy, we sought for the name that was none of our family member has,… Read More »

New Year Brothers

Hafiy: Continue breastfeeding. Yay! Actually he never stop. He was supplemented with FM for 1 and a half month, but he still hung on Mommy’s B… Getting cheekier. He likes to sengih-sengih like kerang busuk especially when Uncle Ady & Cik Da are here. He’ll hand us our handphone with a sign “Take my picture,… Read More »