Category Archives: Danny

9 Bulan Yang Indah

9 bulan yang indah saya jalani sebagai ibu beranak 3. Bermakna 9 bulan sudah saya menyusukan Danny. Membesarkan Danny tak banyak sangat cabarannya, maklumlah dia tak banyak nangis, senyum je banyak. Cuma sejak mengalami separation anxiety ni (biasa budak start 7 bulan akan mengalaminya) dia jadi cranky sikit.. nak dengan Mami saja. Dalam hal penyusuan,… Read More »

Resepi Makanan Bayi | Quinoa Vegetables

Makanan Danny mungkin agak canggih berbanding abang-abangnya, LOL. Samada Maminya bertambah malas (less time cooking) atau bertambah rajin (more time to prepare). Apa-apa pun hanya yang terbaik untuk anak-anak.. makanan dari dapur Mami tentunya. QUINOA VEGETABLES Bahan-bahan: 1/2 cawan quinoa** 1 inci zucchini 3 sudu kacang hijau (yang dah dikupas kulit siap2 oleh pengilang) 2… Read More »

Cara Merebus Kurma Merah (Red Dates) Yang Betul

Cara merebus kurma merah atau red dates ni ada saya kongsikan dengan ibu-ibu di KIM (Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan) – satu group di FaceBook. Rupanya ramai yang tak tahu ni.. (termasuk lah saya sebelum tahu ni, HiHi, thanks to Opah). Kurma merah yang direbus dengan longan kering adalah minuman asasi saya semasa pantang (thanks to Salwa… Read More »

Baby Danny Baru 3 Minggu Lah…

Tiap2 minggu (sejak minggu lepas) selama 3 hari Opah Nurul datang rumah urut, tungku kan Mommy dan mandikan Baby Danny. Opah kata badan Danny dah keras, dah kuat. Danny paling suka mandi dengan Opah.. diam aje, siap kepak2 kaki swimming. Siap suka sendiri2 tuka posisi. Bila letak di bawah, dia geliung geliat, dari tengah tilam… Read More »

Update Baby Danny di Usia Satu ke Dua Minggu

Baby Danny adalah sangat kuat menyusu. Alhamdulillah, memang itu yang saya (dan Paed-nya) inginkan.. kerap menyusu, kerap poo-poo dan buang air kecil so that bilirubin dalam tubuhnya dapat discaj melalui bahan kumuh tersebut. Jadi tak adalah kena jaundis. Syukur, Baby Danny tak ada jaundis. Anak-anak saya yang diberi susu ibu, Hafiy pun tak ada jaundis,… Read More »

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : “Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM… Read More »

Detik-Detik Kelahiran Danny Al-Falfa… sambungan

Sambungan dari entry terdahulu… 16 Mac 2011 Jam 2.15 macam tu saya terjaga. Ada surge yang sangat intense. 2-3 kali keluar masuk toilet. Walaupun jaraknya tak tetap tapi intensitinya memaksa saya kejutkan suami. Saya kata rasanya kita kena pegi spital sekaranglah. Sambil2 tu terus ke hulu ke hilir tahan sakit. Akhirnya.. pop! Waterbag pecah. Masa… Read More »

Detik-Detik Kelahiran Danny Al-Falfa

Alhamdulillah, putera ketiga kami telah selamat dilahirkan pada 16 Mac 2011, jam 3.39 pagi di Prince Court Medical Centre. Seperti anak2 sebelumnya, saya akan catitkan detik-detik kelahiran beliau di blog ini.. sebelum saya lupa LOL. 15 Mac 2011 Sepupu saya dari Sri Iskandar, Perak datang bermalam di rumah. Jadi malamnya kami tak ada aktiviti mengukur… Read More »