9 Bulan Yang Indah

9 bulan yang indah saya jalani sebagai ibu beranak 3. Bermakna 9 bulan sudah saya menyusukan Danny. Membesarkan Danny tak banyak sangat cabarannya, maklumlah dia tak banyak nangis, senyum je banyak. Cuma sejak mengalami separation anxiety ni (biasa budak start 7 bulan akan mengalaminya) dia jadi cranky sikit.. nak dengan Mami saja. Dalam hal penyusuan, alhamdulillah. So far so good. Danny paling senang nak sesuaikan dengan botol susu. Botol kaca pun OK, botol plastik (BPA free ya) pun OK. … [Read more...]

Resepi Makanan Bayi | Quinoa Vegetables

Makanan Danny mungkin agak canggih berbanding abang-abangnya, LOL. Samada Maminya bertambah malas (less time cooking) atau bertambah rajin (more time to prepare). Apa-apa pun hanya yang terbaik untuk anak-anak.. makanan dari dapur Mami tentunya. QUINOA VEGETABLES Bahan-bahan: 1/2 cawan quinoa** 1 inci zucchini 3 sudu kacang hijau (yang dah dikupas kulit siap2 oleh pengilang) 2 biji kurma 1/2 inci celery ***kacang hijau boleh diganti dengan carrot ***Zucchini boleh ganti … [Read more...]

Cara Merebus Kurma Merah (Red Dates) Yang Betul

Cara merebus kurma merah atau red dates ni ada saya kongsikan dengan ibu-ibu di KIM (Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan) - satu group di FaceBook. Rupanya ramai yang tak tahu ni.. (termasuk lah saya sebelum tahu ni, HiHi, thanks to Opah). Kurma merah yang direbus dengan longan kering adalah minuman asasi saya semasa pantang (thanks to Salwa yang mula2 beri red dates pada saya). Kalau time malas tu saya tak rebus2 dah, letak dalam tumbler pastu boh air panas, tutup sampaila air tu sejuk … [Read more...]

Baby Danny Baru 3 Minggu Lah…

Tiap2 minggu (sejak minggu lepas) selama 3 hari Opah Nurul datang rumah urut, tungku kan Mommy dan mandikan Baby Danny. Opah kata badan Danny dah keras, dah kuat. Danny paling suka mandi dengan Opah.. diam aje, siap kepak2 kaki swimming. Siap suka sendiri2 tuka posisi. Bila letak di bawah, dia geliung geliat, dari tengah tilam sampai ke tepi. Kata Opah "Kuat betul anak kamu ni, tengok tu dia kalihkan badan dia sendiri" Sekarang ni Mommy kena hati2 bila letakkan Danny di katil. Pernah … [Read more...]

Update Baby Danny di Usia Satu ke Dua Minggu

Baby Danny adalah sangat kuat menyusu. Alhamdulillah, memang itu yang saya (dan Paed-nya) inginkan.. kerap menyusu, kerap poo-poo dan buang air kecil so that bilirubin dalam tubuhnya dapat discaj melalui bahan kumuh tersebut. Jadi tak adalah kena jaundis. Syukur, Baby Danny tak ada jaundis. Anak-anak saya yang diberi susu ibu, Hafiy pun tak ada jaundis, Fahry yang premature kena jaundis 3 hari masa di SCN. Susu saya memang tak ada sebelum bersalin, lepas bersalin pun, hari ketiga baru ada. … [Read more...]

Menyusu di Awal Kelahiran : Bila Patut Mula Susukan Bayi?

Bilakah seorang ibu sepatutnya menyusukan bayi? Berikut adalah antara keluhan2 sesetengah ibu dalam bab menyusukan di awal kelahiran. KES 1 : "Saya tak dapat menyusukan anak kerana selepas bersalin anak saya dibawa ke nursery/NICU/wad bayi. Hanya 5 jam selepas itu baru saya dapat bertemu anak saya. Itupun dia dah taknak menyusu sebab dah diberi FM KES 2: "Saya hanya dapat susukan anak selepas 3 hari kerana susu tak ada pada hari pertama hingga ke-3..." Pertama sekali, disarankan bayi … [Read more...]