Ikhtiar Mengelakkan Koyak Perineum Sewaktu Bersalin

Lumrah bagi ibu bersalin normal mengalami koyakan di bahagian perineum, samada secara semulajadi atau digunting oleh bidan/gynae/jururawat (episiotomi). Episiotomi adalah praktis biasa dalam perbidanan di rantau ini. Walau bagaimanapun, terdapat bidan yang mahir mengendalikan hal ini dan dapat mengampu bahagian itu dengan baik agar tidak berlaku koyakan. Antara langkah2 yang boleh dilakukan oleh ibu hamil bagi mengelakkan koyakan pada perineum sewaktu kelahiran (harap2 doktor/misi/houseman … [Read more...]

Lotus Birth / Kelahiran Lotus

Sejak usia kandungan menginjak ke bulan ketujuh, saya mula me-revise pengetahuan tentang kelahiran, penyusuan dan sebagainya. Maklum saja kelahiran anak pertama tiada pengalaman. Kelahiran anak kedua pula penuh adventure. Saya mula belajar tentang hypnobirthing (teknik bersalin yang tenang dan menggalakkan ibu 'have full control of the delivery') sejak anak pertama lagi. Tapi masa tu kita pun masih blur tentang kelahiran, dan tak dapat full info tentang amalan hypnobirthing di Malaysia … [Read more...]

Persediaan Berpantang Sendiri

Secara jujurnya sekarang ni dalam bulan ketujuh barulah saya mula berkira-kira dan merancang untuk kelahiran anak ketiga. Untuk anak ketiga saya merancang untuk berpantang di Kuala Lumpur sahaja. Memandangkan ibu bapa saya juga bekerja, jadi lebih mudah berpantang di rumah sendiri. Sekurang-kurangnya anak-anak yang besar boleh dihantar ke taska pada siang hari. Dapatlah saya berehat bersama baby. Lagipun saya dah ada pengalaman 'berpantang koboi' semasa kelahiran Fahry. Cuma hal makan minum … [Read more...]

Kehamilan Minggu ke 26

Kehamilan minggu ke 26 ... detik2 mendebarkan kerana 2 tahun lepas pada minggu ke-26 saya dimasukkan ke hospital kerana kontraksi pramatang (melahirkan Fahry 2 minggu selepas itu). Kebetulan ia berlaku pada bulan yang sama (Disember). Minggu ke-26 kali ini diraikan oleh si kecil ini dengan kesakitan pada bahagian kiri perut saya. Masa tu saya baru selesai urusan di Pejabat Pos, dan hajatnya nak beli barang-barang di Cold Storage. Baru saja ambil bakul, rasa dah tak boleh nak berjalan atau … [Read more...]

The Day I Thought I Was Losing My Unborn Baby

My husband complaint that his 'kidney' (somewhere around his back down to his waist, inside) was so in pain. He even couldn't get up on Friday night. It worried me, since he's the only tower of my strength. He even couldn't carry Fahry (whose prosthesis was turn into parts), so I had to take care of everything in the house. My parents came on Friday, so we outsource the house chores and baby-sitting things :) Hi's condition getting worse on Saturday. My parent went to Shah Alam to visit my … [Read more...]

Sakit Sebagai Kifarah Dosa

Malam tadi saya tertidur awal, kepenatan barangkali. Bangun pula terlewat. Pagi2 dah rasa tak sedap badan, tapi pergi juga ke pejabat, dengan tanggapan perasaan biasa, morning sickness. Lagipun saya ada 2 mesyuarat yang perlu dihadiri. Dalam mesyuarat jabatan, saya tak dapat bertahan lama, akhirnya ke klinik dan mendapat cuti sakit. Dalam keadaan begitu memandu pulang ke rumah, tawakal saja tidak ada apa2 berlaku. Di rumah saya terus baring dan tidur. Bangun solat pada jam 2.30 petang, pun … [Read more...]