Category Archives: Miracle Baby

Pembedahan Fahry di Pusat Perubatan Universiti Malaya PPUM

Selama bekerja dengan syarikat gergasi tu dulu, sepanjang masa nak ke Prince Court aje lah. Maklumlah semuanya gerenti beres! Company tanggung semua! Tapi sebenarnya bil hospital swasta atau mana-mana tempat yang menawarkan perkhidmatan seumpamanya memang mahal lah. Sekali jumpa doktor je dah beratus-ratus. Pertama kali ke PPUM, tak biasa dengan prosedurnya.. maklumlah dah lama tak… Read More »

Stimulasi Untuk Anak Berkaki Kudung

Mungkin di luar sana ada ibu bapa memiliki anak yang sebertuah Fahry, atau mungkin lebih bertuah dari Fahry. Ibu bapa yang memiliki anak istimewa yang kudung kakinya haruslah menyimpan impian untuk lihat anak kita berjalan macam orang lain kan? Kaki palsu, solusi terbaik untuk mereka. Pemakaian kaki palsu ni, sebaiknya di awal usia, semasa mereka… Read More »

Selamat Hari Lahir, Fahry!

Nak juga update sebelum tamat tarikh 5 Disember ni 🙂 Kami ni bukan jenis wajib sambut birthday. Birthday is birthday, then what? Anak-anak asyik tanya “Bila nak ada birthday Hafiy/Fahry/Danny kat school?”. Yes, memang kami ada buat, mestilah kena happy-kan anak-anak di taska tu kan. Bila buat budak-budak happy, insya-Allah bertambah-tambah happy kita. Else, biasanya… Read More »

Sharing Anak OKU Saya Yang Istimewa

Alhamdulillah Fahry baru dapat kaki palsu baru. Nampak tinggi sikit dengan kaki baru ni, yang lama tu dah pendek sangat dengan dia. Kaki palsu buatan tempatan namun barang-barang masih lagi perlu import dari luar negara. Alhamdulillah, diberi kemudahan untuk menyediakan kaki palsu buat Fahry tanpa sebarang masalah. Masalahnya cuma prosesnya yang lama, hehe. Malah kaki… Read More »

Fahry di Usia 4 Tahun Setengah

Alhamdulillah, meniti usia bersama anak-anak yang kian membesar. Fahry, anak istimewa saya kini dah masuk usia 4 tahun setengah. Fahry memang sangat istimewa di mata kami semua. Bukan kerana ke-tak-macam-orang-lain.. hmm tapi saya rasa Fahry memang tak macam orang lain. Atau mungkin saya overrated. Tak apa lah kan. Kalau bukan ibu sendiri, siapa lagi nak… Read More »

Forum Ibu Bapa Bayi Pramatang di JEWEL

Saya dah tak ingat bila saya create group JEWEL ni. JEWEL adalah group perbincangan tertutup untuk ibu bapa kepada bayi pramatang serata Malaysia. Buat masa ni keahlian JEWEL baru 104 orang, kerana kami pun tak mewar-warkan sangat. JEWEL maksudnya PERMATA. Semua anak adalah permata hati, terutama anak2 yang pernah menghadapi ‘tragedi’ dalam hidup mereka. Anak-anak… Read More »

Perkembangan Anak Pramatang Saya | Happy Birthday

Alhamdulillah, genap 3 tahun usia Fahry. Melihatnya pada hari ni membuatkan saya lupa keadaan dia 3 tahun yang lalu. Lemah, rapuh (fragile?), kecil… dalam inkubator dengan wayar dan gauze di sana sini. Tersentuh naluri keibuan gitu 😀 Masa tu, kalimat sabar tak henti2 saya terima. Alhamdulillah menguatkan semangat. Maklumlah, bukan je dapat anak pramatang, siap… Read More »

Lagu Namunku Punya Hati – Hina Golongan Istimewa

Sesiapa yang follow status saya di FaceBook dah maklum agaknya dalam minggu ni saya duk meroyan dengan lagu nan satu ini. Namunku Punya Hati dendangan Revolvers. Sebelum ini (sebelum memiliki Fahry) saya pun sama macam mereka (tak sensitif dengan lagu ini), tapi bila punya Fahry dan mengenali insan-insan istimewa yang lain, lagu ni nampaknya ada… Read More »

Qistina Balqis Maisarah

Qistina Balqis Maisarah, mungkin beliau bukanlah sepopular kanak-kanak yang menang anugerah Bayi Comel Pa&Ma dan sebagainya… Di sebalik matanya yang bersinar, Qistina Balqis Maisarah menyimpan 1001 rasa yang tak mungkin dapat dikongsi dengan sesiapa.. Inilah Qistina Balqis Maisarah Mohd Zuhairi Dilahirkan pada 16 September 2010 di Hospital Manjung, Perak Menderita masalah jantung, cleft, jangkitan paru-paru… Read More »

Al-Kisah Orang Kerteh Dan Kuantan Mesra OKU

Sambungan dari entry kisah Fahry berjahit dagu. Sebagai ibu bapa kepada anak istimewa, memang tak pernah orang tak tanya tentang anak kami. Pegi mana2 mesti orang tanya. Jadi memang dah terbiasa tak kisah nak menjawabnya. Tapi memang pelik bila kami ke Kerteh. Sejak mula2 sampai, di hotel, receptionist tak tanya pun walaupun Fahry duk merangkak… Read More »

Harga Kaki Palsu Fahry

Bagi ibu bapa kepada anak istimewa, extra cost adalah perkara yang wajib bagi memenuhi keperluan anak tersayang. Tak kira sama ada keistimewaan dari segi fizikal, atau development, mereka pasti memerlukan sesutu yang lain dari yang lain bagi menyokong kehidupan mereka agar sama seperti orang lain. Bagi Fahry yang ketiadaan kaki kanan sejak dilahirkan, kaki palsu… Read More »

Kekurangan Fahry Adalah Kelebihannya

Lama rasanya tak bercerita tentang anak istimewa saya, si Fahry. Fahry sekarang dah berusia 2 tahun 1 bulan. Semakin lincah dan bijak. Sekarang fokusnya semakin bertambah baik. Yang penting dah boleh spend masa lama sikit membaca bersama. Kalau tak dia asyik nak melompat dan memanjat aje. Kalau Hafiy dulu saya mulakan mengajarnya di rumah dengan… Read More »

Semangat Fahry

Semangat Fahry, semangat! 😀 Saya sedikit (banyak sebenarnya) teruja apabila membaca pesanan di shoutbox: Bagaimana bangga perasaan seorang ibu bila anaknya dijadikan sumber inspirasi T_T terharunya.. terima kasih kepada omaknya Iman Fahry kerana penghargaan tersebut 🙂 [er.. betulkan itu maksud Aishah Seri Qaseh? Ke aku yang perasan?]. Menyebut tentang semangat Fahry, minggu lepas saya mengambil… Read More »

Kisah Sahabat Yang Cacat Kakinya

*Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya penggunaan perkataan yang mengganggu perasaan sesetengah ibubapa yang istimewa. Ini adalah kisah seorang sahabat Rasulullah SAW, yang sangat kaya dan dermawan, namanya Amr Ibn al-Jamuh. Beliau adalah seorang yang mempunyai kecacatan di kakinya. Diriwayatkan hanya sebelah kakinya yang sempurna dan boleh digunakan sepenuhnya. Kisah ini saya titipkan agar… Read More »

Fahry and Playgound

I love to bring my kids to places they could play, learn and enhance their skills. Especially for Fahry because we want him to utilize his remaining body parts (gilo punya statement). His right leg muscles shows some delays compared to his left ones. It could be because he likes to use his left ones… Read More »

Diskriminasi Orang Cacat

Diskriminasi terhadap golongan cacat itu memang ada di mana-mana rasanya. Walaupun tak semua orang memandang orang cacat ni sebagai ‘sesuatu’ tapi masih ada golongan, terutama orang dewasa yang ‘anti’ dengan orang cacat, sekalipun orang cacat tu tak langsung menyusahkan dia. 2 bulan lepas saya ada menulis email kepada seorang wartawan dari Berita Harian, yang menulis… Read More »

Drypers Change for Charity

Bagi ibu2 yang tidak belum menggunakan CD (cloth diapers, bukan compact disk), semestinya lah menggunakan disposable diapers. Saya adalah antara ibu yang masih menggunakan disposable diapers (Stok MamiPoko baru je habis, wah tak sampai setahun, hahaha). Mula semalam (20 Oktober) hingga Ahad nanti (24 Oktober), Drypers ‘Change for Charity’ berlangsung di Ikano Power Centre, Mutiara… Read More »