Pembedahan Fahry di Pusat Perubatan Universiti Malaya PPUM

kaki Fahry

Selama bekerja dengan syarikat gergasi tu dulu, sepanjang masa nak ke Prince Court aje lah. Maklumlah semuanya gerenti beres! Company tanggung semua! Tapi sebenarnya bil hospital swasta atau mana-mana tempat yang menawarkan perkhidmatan seumpamanya memang mahal lah. Sekali jumpa doktor je dah beratus-ratus. Pertama kali ke PPUM, tak biasa dengan prosedurnya.. maklumlah dah lama tak ke hospital kerajaan atau yang separa... kerana saya berpendapat begini - kalau yang mampu atau company cover, … [Read more...]

Stimulasi Untuk Anak Berkaki Kudung

Mungkin di luar sana ada ibu bapa memiliki anak yang sebertuah Fahry, atau mungkin lebih bertuah dari Fahry. Ibu bapa yang memiliki anak istimewa yang kudung kakinya haruslah menyimpan impian untuk lihat anak kita berjalan macam orang lain kan? Kaki palsu, solusi terbaik untuk mereka. Pemakaian kaki palsu ni, sebaiknya di awal usia, semasa mereka mula belajar berdiri dan mengenal anggota kaki. Ini kerana kalau makin lambat mereka dipakaikan kaki palsu, makin sukar mereka nak biasakan diri. … [Read more...]

Selamat Hari Lahir, Fahry!

Nak juga update sebelum tamat tarikh 5 Disember ni :) Kami ni bukan jenis wajib sambut birthday. Birthday is birthday, then what? Anak-anak asyik tanya "Bila nak ada birthday Hafiy/Fahry/Danny kat school?". Yes, memang kami ada buat, mestilah kena happy-kan anak-anak di taska tu kan. Bila buat budak-budak happy, insya-Allah bertambah-tambah happy kita. Else, biasanya makan ramai-ramai dengan family terdekat. 5 tahun lepas, Fahry lahir, di Miri. Tragis sedikit bila diingat :D Ini kisah … [Read more...]

Sharing Anak OKU Saya Yang Istimewa

Alhamdulillah Fahry baru dapat kaki palsu baru. Nampak tinggi sikit dengan kaki baru ni, yang lama tu dah pendek sangat dengan dia. Kaki palsu buatan tempatan namun barang-barang masih lagi perlu import dari luar negara. Alhamdulillah, diberi kemudahan untuk menyediakan kaki palsu buat Fahry tanpa sebarang masalah. Masalahnya cuma prosesnya yang lama, hehe. Malah kaki sebelum ni, bila dah siap tu dah tak muat dipakai Fahry. Mula-mula memakainya memang sukar sangat bagi Fahry. Macam … [Read more...]

Fahry di Usia 4 Tahun Setengah

Alhamdulillah, meniti usia bersama anak-anak yang kian membesar. Fahry, anak istimewa saya kini dah masuk usia 4 tahun setengah. Fahry memang sangat istimewa di mata kami semua. Bukan kerana ke-tak-macam-orang-lain.. hmm tapi saya rasa Fahry memang tak macam orang lain. Atau mungkin saya overrated. Tak apa lah kan. Kalau bukan ibu sendiri, siapa lagi nak overrated anak-anaknya :) Memuji anak-anak adalah lebih baik dari merendah-rendahkan mereka, terutama di depan orang lain. Anak-anak … [Read more...]

Forum Ibu Bapa Bayi Pramatang di JEWEL

Saya dah tak ingat bila saya create group JEWEL ni. JEWEL adalah group perbincangan tertutup untuk ibu bapa kepada bayi pramatang serata Malaysia. Buat masa ni keahlian JEWEL baru 104 orang, kerana kami pun tak mewar-warkan sangat. JEWEL maksudnya PERMATA. Semua anak adalah permata hati, terutama anak2 yang pernah menghadapi 'tragedi' dalam hidup mereka. Anak-anak yang pernah disifatkan sebagai 'meninggal dunia', anak-anak yang beratnya beberapa ratus gram saja, anak-anak yang sejak sekecil … [Read more...]