Diskriminasi Orang Cacat

By | October 27, 2010

Diskriminasi terhadap golongan cacat itu memang ada di mana-mana rasanya. Walaupun tak semua orang memandang orang cacat ni sebagai ‘sesuatu’ tapi masih ada golongan, terutama orang dewasa yang ‘anti’ dengan orang cacat, sekalipun orang cacat tu tak langsung menyusahkan dia.

2 bulan lepas saya ada menulis email kepada seorang wartawan dari Berita Harian, yang menulis rencana tentang orang cacat di Malaysia. Rupa-rupanya beliau pun OKU juga, dan dari email balasannya, dinyatakan bahawa beliau ‘berjuang untuk hidup’.

Sesiapa yang ada melanggan Unifi dan menonton IP TV, dapatlah menonton rangkaian BBC, dan salah satunya ialah rancangan kanak-kanak, CBeebies. Salah seorang hos dalam channel ini ialah seorang gadis yang kudung sebelah tangannya, Cerrie Burnell. Melihatnya, beliau adalah seorang yang ceria mengendalikan rancangan Do and Discover di Cbeebies.

Rupa-rupanya beliau juga salah seorang mangsa diskriminasi.

Dipetik dari website DailyMail.co.uk

One-armed presenter is scaring children, parents tell BBC

By Liz Thomas

A disabled CBeebies presenter has been the victim of a disturbing campaign after parents complained that she was scaring toddlers.

They claimed that host Cerrie Burnell  –  who was born with one arm  –  is not suitable to appear on the digital children’s channel.

Miss Burnell and co-presenter Alex Winters took over the popular Do and Discover slot and The Bedtime Hour programme last month.

Tapi BBC memang backing habis-habisan dan persatuan2 OKU di UK juga berada bersama Cerrie Burnell. Beliau pun tak tersinggung atau down dengan komen2 itu, malah tampil dengan kenyataan bahawa diorang semua tu berfikiran semput sempit.

Aha, frankly I tot most of mat saleh dah boleh accept akan perkara macam ni (kecacatan pada orang lain). Sorry I was wrong. And it is not my fault by keeping within that I am worry about my child, macamana penerimaan masyarakat 1Malaysia terhadap dia. Yang berfikiran terbuka memang boleh terima, tapi masih ada yang rabun dan menganggap golongan OKU sebagai monster.

Mereka ni la yang sebenarnya lebih cacat… walaupun tak nampak. Cacat secara batin heh heh. Bak kata Alison Lapper (pelukis Inggeris yang lahir tanpa tangan dan kaki pendek) “BIGOTED”.

Alison Lapper (yg bawah tu kaki dia)

Tapi hingga hari ni Cerrie masih ada di CBeebies. Salute pada beliau dan BBC team! (isu tu dah lama, dah setahun lebih kot)

Ini lebih menguatkan semangat saya dan Fahry untuk terus mempromosi (fuyo, ayat tak bleh blah) tentang keistimewaan orang cacat (OKU) kepada penduduk Malaysia, walaupun hanya usaha yang kecil (maklumla mak takde stesen TV). Saya memang tak berapa harap sangat kepada pihak lain untuk tampil membela nasib diorang2 ni. Malah banyak support group yang saya jumpa adalah hasil usaha dari ibu bapa kepada anak2 OKU sendiri, bukan dari pihak2 berwajib 😀

So, Fahry (dan OKU lain) akan OK-OK saja. Siapa nak diskriminasi, lantak diorang lak. Kita tak rugi apa-apa, kan?

*gambar adalah hasil carian di Google

17 thoughts on “Diskriminasi Orang Cacat

  1. Cinta Super

    ha. masa saya dok oversea kejap dulu pernah tonton channel Cbeebies ni. mmg channel ni anak saya suka betul. entertaining dan tahu macam mana nak tangkap minat budak kecik n buat budak kecik seronok sambil belajar macam-macam.

    righttt. kesiankan ajelah orang-orang yg berfikiran terjajah macam tu. diorang ingat semua ni tak boleh/takkan/tak mungkin berlaku pada diorang ataupun orang terdekat diorang. we never know esok lusa haa…
    Cinta Super´s menulis tentang ..Perasmian BlogMy Profile

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      itulah saya pun suka channel ni
      cuma skg agak limited nak tengok (sebenarnya taktau nak bukak IPTV bole tak)

      some ppl jsut tak boleh tengok orang lain ‘lain’ dari dia. orang lagi cantik pun dia kutuk, orang lagi senang pun dia kutuk, ape lagi orang lagi cacat 😉

      Reply
  2. suealeen

    suka-suka… that’s what I’ve been doing all this while. specifically to my Amazing Syafiah’s blog. promosi tentang anak istimewa (sorry I can’t even downgrade them to OKU or anak cacat. they got something more than us. a DETERMINATION TO LIVE).

    ada extra efforts dari beberapa individu to bring this to greater height but we are still in the planning stage.

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Kak Sue,

      I never tot of downgrading when calling them (especially my own child) as OKU or cacat. It’s the biggest title coz not everybody has it & orang lain pun takkan nak dapat title tu. Being istimewa, everyone pun nak jadi istimewa. ahaks.

      To me nama tu dah widely used & bila dia keluar nanti, orang2 akan panggil dia (Fahry) budak cacat or budak OKU & not everybody akan layan dia macam saya layan dia, so i dont want him to come back home crying “Mommy… ada orang panggil saya cacat…” but instead being proud of such title, mcm orang kata dia handsome pulak 🙂

      when it is raining, we could runaway/build a shelter to protect us from being wet, or we could enjoy the wetty-wetty rain.

      tapi takpe, kalau tak suka itu hak individu. & i believe it’s only me yang call my child by this title. kalau ada pun minority je. it’s just if we are proud of being ourselves, i want my children to be proud of themselves, walaupun dia pendek ke, hitam ke, putih ke, cacat ke, all of us are sent by Allah and there’s a why, bukan saja2 😉

      Reply
      1. suealeen

        it’s only what i feel. no other intention. i’m proud to call my daughter amazing because i want her to feel amazing for being a hydrocephalic. yang sebut istilah cacat ni siapa? manusia kan. ciptaan Allah ni semua cantik aje.

        kalau kita pun sebut, orang lain apakan lagi.
        suealeen´s menulis tentang ..Pengalaman hamil yang eksklusifMy Profile

        Reply
  3. azma

    betul tu..saya sokong apa yg mommy lina perkatakan. Org cacat dipandang spt monster.. saya plak rasa anak saya tu dipandang cam alien… hmm.. bukan sng nak ubah persepsi org tp melalui cara yg kita buat sekarang mungkin sedikit sebanyak boleh membantu…

    Reply
  4. Liza

    hmm…satu lg bentuk diskriminasi..dinafikan hak utk dpt insurans..uhu…sedih, baru ni apply satu insurans company ni for education, tp kena reject sbb baby lahir kudung tgn kanan. Siap dia reply…mintak reapply lg 5 tahun. padahal…baby sihat je (alhamdulillah)…temban lagi bulat. ada sape2 lagi ade experience same?

    Reply
      1. Watie

        Hi Liza,

        sorry to ask, ur baby lahir with no hand kat sebelah kanan ker? same goes to my 2nd baby tapi bukan kudung, dia antara ada ngan takder .. wakakkaka…nama condition tuh Symbrachydactyly, no bone from forearm until finger. mmg i try belikan insuran pun tak dapat .. sampai bergaduh2 lah ngan Pru BSN tuh, dorang suruh apply lagi 3 tahun, i sampai mintak health report dari Putrajaya dan Selayang tau, dan buat rayuan. doc pun pelik apsal insuran takmo amik kes padahal bby ok jer..

        then, bila i registerkan anak i as OKU kat JKM, i dapat tau yang OKU ni treatment dia semua FREE seumur hidup, kat gomen hospital, dia tulis wad 3, tapi skang, mana ada wad 3 dah utk hopsital baru? hehehe.. semua wad jer, samada 4, 2 atau single bed jer yang bezakan. Facilities pun dah bagus ..service pun ok, i suka Hopsital Putrajaya, Serdang dan Selayang. Semua tuh hopsital yg bagus for gomen…So, i macam dah tak sibuk sgt nak fight insurans, maybe beli PA lagi bagus .. daripada i sibuk ngan insurans tuh, baik duit tuh i salurkan pada tabung khas yang i buatkan utk anak i for her education nanti – CIMB MAX invest, lagi banyak faedah..dah 3 tahun nanti, kalau rasa nak apply extra, baru i akan pikir balik.. 🙂
        Watie´s menulis tentang ..Penangan Q’s Aku Kena FisioterapiMy Profile

        Reply
        1. Liza

          yup, sebelah kanan. ha ah, hari tu apply Pru BSN la jugak. sebenarnya seblm apply tu, dah ada baca dulu entry watie psl zayra tu. ingatkan leh la lulus kot2 la derang consider ke apa ke..tp xde la hope sgt.
          akak pun buat dah start investment lain utk baby…lagi bagus kan!

          yea..betul, akak pun baru jugak register ngan JKM. sekrg ni mmg byk kemudahan utk OKU, alhamdulillah la.

          Reply
  5. Along

    Ok, memula nak marah dulu…kenapa tak tau bukak IPTV tu? Muahaaha..sebagai product owner..mesti nak semua orang tau guna and enjoy. Sekarang dah macam2 content yg ada…hehehe..sempat promote.

    Ke2, hal OKU…actually beauty is in the eye of the beholder. Rasanya kalau parents kat UK tu educate anak2 dia…citekan camne God makes everybody different and special in their own way…takde jadi isu kes presenter tu.
    Along´s menulis tentang ..And That’s All FolksMy Profile

    Reply
  6. knv

    i think still boleh tengok cbbc ni kat internet kan? rasa budak2 kat rumah still on lagi channel ni. gamaknya kat msia ni lambat lagik nak nak tengok presenter tv macam tu kan? elok nya sydicate aje series tu masuk msia.

    Reply
  7. Watie

    wei, minah takder tgn nih mmg cun ah… agak2 ko Zayra nanti boleh jadi pengacara TV tak? Berpasangan ngan Fahry ..ewah2… berangan mak noks.. haruslah aku tunjuk kat Zayra bila dia besar kan? Sambil nyanyi lagi ” You Are Not Alone…” sambil..memegang lilin .. heheheh.. dan bgtau dia, “She got no hand & you got no bone, but we are still alive, kicking and punching!” . heheheh.. yo nokss.. si Zayra tuh mmg sukamenumbuk guna tangan kanan, habis terpeot2 muka aku dbuatnya kalau dia mula melibas ke kiri dan ke kanan ..ehhehe
    Watie´s menulis tentang ..Penangan Q’s Aku Kena FisioterapiMy Profile

    Reply
  8. mustapa

    Walaupun saya seorang OKU, namun ibubapa telah melayan seperti adik-beradik yang lain semenjak kecil lagi, tiada diskriminasi malah lebih menyayangi saya lagi. Sekarang boleh dikatakan telah berjawatan tinggi dalan sebuah perbankan yang terkenal dinegara kita, namun semasa kenaikan pangkat, gaji atau bonus saya didiskriminasi oleh wakil majikan yang kejam itu. Apa boleh buat dah menjadi kebiasaan lagi OKU memang dipandang kurang berkemamapuan.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge