Category Archives: Fahry

Akhirnya Fahry Dapat MyKid

Fahary dilahirkan di Sarawak, sejak lahir memang tak pernah ada MyKid. Pernah pohon di JPN berdekatan (setelah balik ke Semenanjung) tapi tak boleh buat katanya… sebab Sarawak sistem lain. Jadi, selama beberapa tahun, Fahry gunakan pasport antarabangsa untuk naik kapal terbang domestik. Surat beranak besar sangat untuk dibawa ke mana-mana… Hinggalah pada tahun 2014 ini,… Read More »

Pembedahan Fahry di Pusat Perubatan Universiti Malaya PPUM

Selama bekerja dengan syarikat gergasi tu dulu, sepanjang masa nak ke Prince Court aje lah. Maklumlah semuanya gerenti beres! Company tanggung semua! Tapi sebenarnya bil hospital swasta atau mana-mana tempat yang menawarkan perkhidmatan seumpamanya memang mahal lah. Sekali jumpa doktor je dah beratus-ratus. Pertama kali ke PPUM, tak biasa dengan prosedurnya.. maklumlah dah lama tak… Read More »

Selamat Hari Lahir, Fahry!

Nak juga update sebelum tamat tarikh 5 Disember ni 🙂 Kami ni bukan jenis wajib sambut birthday. Birthday is birthday, then what? Anak-anak asyik tanya “Bila nak ada birthday Hafiy/Fahry/Danny kat school?”. Yes, memang kami ada buat, mestilah kena happy-kan anak-anak di taska tu kan. Bila buat budak-budak happy, insya-Allah bertambah-tambah happy kita. Else, biasanya… Read More »

Sharing Anak OKU Saya Yang Istimewa

Alhamdulillah Fahry baru dapat kaki palsu baru. Nampak tinggi sikit dengan kaki baru ni, yang lama tu dah pendek sangat dengan dia. Kaki palsu buatan tempatan namun barang-barang masih lagi perlu import dari luar negara. Alhamdulillah, diberi kemudahan untuk menyediakan kaki palsu buat Fahry tanpa sebarang masalah. Masalahnya cuma prosesnya yang lama, hehe. Malah kaki… Read More »

Fahry di Usia 4 Tahun Setengah

Alhamdulillah, meniti usia bersama anak-anak yang kian membesar. Fahry, anak istimewa saya kini dah masuk usia 4 tahun setengah. Fahry memang sangat istimewa di mata kami semua. Bukan kerana ke-tak-macam-orang-lain.. hmm tapi saya rasa Fahry memang tak macam orang lain. Atau mungkin saya overrated. Tak apa lah kan. Kalau bukan ibu sendiri, siapa lagi nak… Read More »

Fahry di Usia 3 Tahun Setengah

Lama saya tak menulis tentang Fahry dalam blog ini. Alhamdlillah anak istimewa saya dah hampir 4 tahun umurnya. Sekarang dia sangat petah berkata-kata hinggakan saya dah suami kadangkala berkata “Fahry, tolong senyap kejap”. Alhamdulillah, memang sangat gembira dengar celotehnya. Wajahnya yang comel memang menghiburkan kami. Fahry setakat ni dah tukar kaki palsunya sekali. Sekarang ni… Read More »

Perkembangan Anak Pramatang Saya | Happy Birthday

Alhamdulillah, genap 3 tahun usia Fahry. Melihatnya pada hari ni membuatkan saya lupa keadaan dia 3 tahun yang lalu. Lemah, rapuh (fragile?), kecil… dalam inkubator dengan wayar dan gauze di sana sini. Tersentuh naluri keibuan gitu 😀 Masa tu, kalimat sabar tak henti2 saya terima. Alhamdulillah menguatkan semangat. Maklumlah, bukan je dapat anak pramatang, siap… Read More »

Fahry Dalam Mingguan Malaysia

Fahry lagi. Hehe. Apa nak buat, dah nasib Fahry lah. Dalam text version: Fahry anugerah teristimewa Oleh BINTU RASYADA A. RAHMAN bintu.rahman@utusan.com.my Foto Koleksi Mommy Lyna MOMMY Lyna dan suami tidak pernah membezakan layanan antara fahry dan anak-anak yang lain. MELIHAT anak kecil ini bermain, pasti siapa pun tidak menyangka bahawa dia dilahirkan dengan keadaan… Read More »

Bila Fahry Dah Dapat Kaki

Mana-mana ibu bapa pun akan rasa happy dengan pencapaian anak mereka. Lagi2 kalau benda yangdah lama ditunggu-tunggu. “Akhirnya….!” Selepas 6 bulan menunggu, akhirnya Fahry dah dapat kaki 🙂 Pertama kali memakai kaki yang akan menjadi miliknya dalam tempoh setahun dua ni, Fahry nampak sangat kagum dan speechless. Sampai tak boleh nak say “Thank you” pada… Read More »

Kaki Palsu Baru Fahry

Berbulan-bulan kami menunggu… tapi kaki Fahry masih tak dapat lagi. T__T Mempunyai anak istimewa pasti bukan datang dengan percuma, sebab kami (merujuk kepada FAMEparent) perlu memperuntukkan tabungan untuk alat2 bantuan buat anak2 ini untuk menjalani kehidupan normal. Sama lah kesnya dengan ibu bapa kepada anak-anak yang mengalami sakit kronik. Apa lagi yang mengalaminya sejak lahir…… Read More »

Nick Vujicic – Lebih Hebat Dari Lelaki Hebat

Siapa Nick Vujicic? Seriously, saya pun baru kenal dengan beliau ni. Beliau bukanlah seorang artis yang pernah jadi kegilaan remaja perempuan satu ketika dulu – Nick Carter, atau umpama lelaki macho yang berdamping dengan Mariah Carey – Nick Cannon. Malah memang impossible si Nick Vujicic ni nak terkinja-kinja macam Nick Carter si Back Street Boy… Read More »

Fahry Naik Tangga

Ini adalah clip video yang sempat saya rakam. Abaikan suara latar yang “Nak belajar kat TV” tu. Fahry sekarang menghadapi kesukaran yang amat dahsyat dalam hidupnya. Kaki palsu lama dah patah, kaki yang baru tak siap2 lagi! Stress member… Orang nak jalan, nak lari pun tak bulih. Tapi keadaan serba kekurangan (tolong jangan salah anggap,… Read More »

Usah Pandang Rendah Keupayaan Anak Istimewa

Satu ketika dulu saya pernah risaukan bagaimanalah Fahry nak solat ya. Maklumlah, dilahirkan tidak berkaki sebelah membuatkan saya rasa ‘ragu-ragu’ sikit dengan keupayaan saya dan keupayaan beliau sendiri. Fahry rupanya pandai menggunakan apa yang ada padanya. Dia solat (cuma buat gerakan saja) dengan cara duduk, lengkap dengan rukuknya sekali, membuatkan saya rasa “OK, surrender” dengan… Read More »

Al-Kisah Orang Kerteh Dan Kuantan Mesra OKU

Sambungan dari entry kisah Fahry berjahit dagu. Sebagai ibu bapa kepada anak istimewa, memang tak pernah orang tak tanya tentang anak kami. Pegi mana2 mesti orang tanya. Jadi memang dah terbiasa tak kisah nak menjawabnya. Tapi memang pelik bila kami ke Kerteh. Sejak mula2 sampai, di hotel, receptionist tak tanya pun walaupun Fahry duk merangkak… Read More »

Tahniah Orang Kerteh & Kuantan!

Kisahnya… Kami sekeluarga ke Kerteh minggu lepas. Bersama dengan anak-anak menginap di Awana Kijal (resort/hotel paling best di Kerteh). Anak-anak dari awal lagi tak sabar nak ke Terengganu, siap bawak smimming suit sebab nak berenang dalam pool di Awana Kijal. Dipendekkan cerita, harapan nak mandi pool tergendala disebabkan hujan renyai-renyai tak henti-henti. Jadinya, mandi pool… Read More »

Harga Kaki Palsu Fahry

Bagi ibu bapa kepada anak istimewa, extra cost adalah perkara yang wajib bagi memenuhi keperluan anak tersayang. Tak kira sama ada keistimewaan dari segi fizikal, atau development, mereka pasti memerlukan sesutu yang lain dari yang lain bagi menyokong kehidupan mereka agar sama seperti orang lain. Bagi Fahry yang ketiadaan kaki kanan sejak dilahirkan, kaki palsu… Read More »