Pengalaman Bawa Anak OKU Ke Luar Negara

Bila cerita tentang Fahry, ramai yang dok cakap saya ibu yang kuat dan sebagainya... Hehe. Tapi sebenarnya saya takde lah kuat sangat pun. Fahry punya OKU-nya tu tak serious... kawan-kawan saya lagi ramai yang mana anak-anak mereka mengalami keadaan yang tak boleh dijangka dan tak boleh dikawal... Hanya ibu bapa yang mampu kawal diri masing-masing untuk anak-anak. Cuba tonton clip ni Betapa tenang, tabah dan positif ibunya. Kita yang kadang-kadang anak buat perangai sikit dah naik … [Read more...]

Akhirnya Fahry Dapat MyKid

SARAWAK

Fahary dilahirkan di Sarawak, sejak lahir memang tak pernah ada MyKid. Pernah pohon di JPN berdekatan (setelah balik ke Semenanjung) tapi tak boleh buat katanya... sebab Sarawak sistem lain. Jadi, selama beberapa tahun, Fahry gunakan pasport antarabangsa untuk naik kapal terbang domestik. Surat beranak besar sangat untuk dibawa ke mana-mana... Hinggalah pada tahun 2014 ini, kawan Mami yang kerja di Jabatan Pendaftaran Negara memaklumkan bahawa Fahry dah boleh buat MyKid di mana-mana … [Read more...]

Pembedahan Fahry di Pusat Perubatan Universiti Malaya PPUM

kaki Fahry

Selama bekerja dengan syarikat gergasi tu dulu, sepanjang masa nak ke Prince Court aje lah. Maklumlah semuanya gerenti beres! Company tanggung semua! Tapi sebenarnya bil hospital swasta atau mana-mana tempat yang menawarkan perkhidmatan seumpamanya memang mahal lah. Sekali jumpa doktor je dah beratus-ratus. Pertama kali ke PPUM, tak biasa dengan prosedurnya.. maklumlah dah lama tak ke hospital kerajaan atau yang separa... kerana saya berpendapat begini - kalau yang mampu atau company cover, … [Read more...]

Selamat Hari Lahir, Fahry!

Nak juga update sebelum tamat tarikh 5 Disember ni :) Kami ni bukan jenis wajib sambut birthday. Birthday is birthday, then what? Anak-anak asyik tanya "Bila nak ada birthday Hafiy/Fahry/Danny kat school?". Yes, memang kami ada buat, mestilah kena happy-kan anak-anak di taska tu kan. Bila buat budak-budak happy, insya-Allah bertambah-tambah happy kita. Else, biasanya makan ramai-ramai dengan family terdekat. 5 tahun lepas, Fahry lahir, di Miri. Tragis sedikit bila diingat :D Ini kisah … [Read more...]

Sharing Anak OKU Saya Yang Istimewa

Alhamdulillah Fahry baru dapat kaki palsu baru. Nampak tinggi sikit dengan kaki baru ni, yang lama tu dah pendek sangat dengan dia. Kaki palsu buatan tempatan namun barang-barang masih lagi perlu import dari luar negara. Alhamdulillah, diberi kemudahan untuk menyediakan kaki palsu buat Fahry tanpa sebarang masalah. Masalahnya cuma prosesnya yang lama, hehe. Malah kaki sebelum ni, bila dah siap tu dah tak muat dipakai Fahry. Mula-mula memakainya memang sukar sangat bagi Fahry. Macam … [Read more...]

Fahry di Usia 4 Tahun Setengah

Alhamdulillah, meniti usia bersama anak-anak yang kian membesar. Fahry, anak istimewa saya kini dah masuk usia 4 tahun setengah. Fahry memang sangat istimewa di mata kami semua. Bukan kerana ke-tak-macam-orang-lain.. hmm tapi saya rasa Fahry memang tak macam orang lain. Atau mungkin saya overrated. Tak apa lah kan. Kalau bukan ibu sendiri, siapa lagi nak overrated anak-anaknya :) Memuji anak-anak adalah lebih baik dari merendah-rendahkan mereka, terutama di depan orang lain. Anak-anak … [Read more...]