Category Archives: Fahry

Sekolah Yang Bagus atau Ajar Di Rumah?

Saya mempunyai dua orang anak. Semasa anak pertama saya di awal usianya, (0-2 tahun) saya tinggal di Sarawak, dan punya pembantu rumah. Kehidupan di Bandaraya Miri amatlah SUPERB, I tell you. Walaupun tak ada hypermarket, shopping complex pun limited, barang-barang mahal (ayam sekilo masa tu RM8.90!), jauh dari keluarga dan sebagainya… But we had our… Read More »

Kekurangan Fahry Adalah Kelebihannya

Lama rasanya tak bercerita tentang anak istimewa saya, si Fahry. Fahry sekarang dah berusia 2 tahun 1 bulan. Semakin lincah dan bijak. Sekarang fokusnya semakin bertambah baik. Yang penting dah boleh spend masa lama sikit membaca bersama. Kalau tak dia asyik nak melompat dan memanjat aje. Kalau Hafiy dulu saya mulakan mengajarnya di rumah dengan… Read More »

Semangat Fahry

Semangat Fahry, semangat! 😀 Saya sedikit (banyak sebenarnya) teruja apabila membaca pesanan di shoutbox: Bagaimana bangga perasaan seorang ibu bila anaknya dijadikan sumber inspirasi T_T terharunya.. terima kasih kepada omaknya Iman Fahry kerana penghargaan tersebut 🙂 [er.. betulkan itu maksud Aishah Seri Qaseh? Ke aku yang perasan?]. Menyebut tentang semangat Fahry, minggu lepas saya mengambil… Read More »

Kisah Sahabat Yang Cacat Kakinya

*Terlebih dahulu saya ingin memohon maaf sekiranya penggunaan perkataan yang mengganggu perasaan sesetengah ibubapa yang istimewa. Ini adalah kisah seorang sahabat Rasulullah SAW, yang sangat kaya dan dermawan, namanya Amr Ibn al-Jamuh. Beliau adalah seorang yang mempunyai kecacatan di kakinya. Diriwayatkan hanya sebelah kakinya yang sempurna dan boleh digunakan sepenuhnya. Kisah ini saya titipkan agar… Read More »

Fahry and Playgound

I love to bring my kids to places they could play, learn and enhance their skills. Especially for Fahry because we want him to utilize his remaining body parts (gilo punya statement). His right leg muscles shows some delays compared to his left ones. It could be because he likes to use his left ones… Read More »

Diskriminasi Orang Cacat

Diskriminasi terhadap golongan cacat itu memang ada di mana-mana rasanya. Walaupun tak semua orang memandang orang cacat ni sebagai ‘sesuatu’ tapi masih ada golongan, terutama orang dewasa yang ‘anti’ dengan orang cacat, sekalipun orang cacat tu tak langsung menyusahkan dia. 2 bulan lepas saya ada menulis email kepada seorang wartawan dari Berita Harian, yang menulis… Read More »

New Prosthesis for Baby Fahry

After more than a year wearing his customade prosthesis, it’s time to change to a new one. Actually, we should do it months ago, but since we hadn’t get the chance for any hospital visit, so it have been deferred and deferred. Bad momma! 😛 His current ones is already worn and torn. Memang fully… Read More »

Si Kaki Palsu Yang Gigih

Fahry anak saya yang berkaki palsu, mula berjalan dengan yakin dan gagah pada hari raya tahun 2010 ini. Beliau adalah anak yang gigih, sebaik sahaja dapat lesen L, terus mahu berlari. Pada mulanya saya risau juga kalau jatuh2 dia sudah serik dan mahu kembali kepada aktiviti asal – jalan dengan lutut. Tapi semangatnya sungguh kuat.… Read More »

Adik Taknak Tangan Ni…

Anak-anak saya sekarang dah makin pandai bercakap. Saya perhatikan Fahry lebih cepat dapat mulut, mungkin kerana ada abangnya yang menjadi inspirasi dan motivator kepadanya. Hafiy pula makin pandai menggunakan kata-kata bila berkomunikasi dengan saya. “Hebatnya!” katanya bila melihat sesuatu ketakjuban. 🙂 Dialah informer kalau adiknya buat apa-apa. “Mommy, Adik nanes (nangis)” “Mommy, Adik nak mandi”… Read More »

Kanak-Kanak Istimewa – Fahry Jadi Bahan Kajian di IPT

Fahry telah dipilih untuk menjadi bahan assignment seorang pelajar IPT di bawah tema ‘Kanak-Kanak Istimewa’. Mungkin rezeki Fahry atau rezeki makcik IPT tu sebab ada subjek mudah untuk menjadi bahan kajian ‘Kanak-kanak Istimewa’nya tu, LOL. Menjadi anak istimewa adalah satu kelebihan kepada Fahry, bila banyak mata tertumpu kepadanya, lebih-lebih lagi satu lagi keistimewaan beliau ialah… Read More »

Kaki Palsu Yang Berjasa, Fahry Boleh Jalan!

Kaki palsu sinonim dengan orang-orang yang kudung kaki macam Fahry. Dah dekat 10 bulan Fahry pakai kaki palsu, cuma kini Fahry dah berani berjalan sendiri dengan kaki palsu, tanpa bantuan walker atau dinding, atau tangan Mommy. Pembuat kaki palsu Fahry adalah orang Singapura, kerana tiada kaki palsu yang ready made untuk bayi sekecil Fahry. Sekarang… Read More »

Mengajar Anak Menulis

Fine motor skill adalah antara asas bagi anak-anak untuk menulis. Kemahiran motor halus (?) ini melibatkan pergerakan otot-otot yang kecil seperti jari-jari, mata, dan sebagainya. Kalau yang melibatkan otot besar seperti berjalan, melompat, mengimbangkan badan tu adalah gross motor. Fine motor skill bagi kanak-kanak kecil adalah sesuatu yang susah, tak macam kita bila menggerakkan tangan,… Read More »

Terima Kasih Pa & Ma, Terima Kasih Mamy Poko!

Inilah dikatakan rezeki Fahry 😀 Berikutan kisah Fahry yang featured dalam majalah Pa & Ma bulan Jun, Fahry telah menerima bekalan disposable diapers daripada Mamy Poko selama setahun. Oh saya tidak menggunakan cloth diapers (CD) ya, usah ditanya mengapa. Ekekekeke.   Semasa sesi ni Fahry pakai baju dari Mana Moni. Memang best bajunya, kainnya lembut… Read More »

Fahry Selepas 18 Bulan

  Tidak ada perkataan dapat menggambarkan perasaan bila tengok anak kita membesar dengan baik dah sihat. Hensem plak tu hehehe. Lagi2 kalau masa kelahiran dia dulu kita pernah fikir nak tanam dia kat mana! Sekarang dah besar dah budak ni. Dah pandai bertatih, mula nak bercakap, pandai makan sendiri walaupun badan saiz S dan kepala… Read More »