Category Archives: Babies & Toddler

Mengajar Anak Menulis

Fine motor skill adalah antara asas bagi anak-anak untuk menulis. Kemahiran motor halus (?) ini melibatkan pergerakan otot-otot yang kecil seperti jari-jari, mata, dan sebagainya. Kalau yang melibatkan otot besar seperti berjalan, melompat, mengimbangkan badan tu adalah gross motor. Fine motor skill bagi kanak-kanak kecil adalah sesuatu yang susah, tak macam kita bila menggerakkan tangan,… Read More »

Peluang Bisnis Baru Bersama Genius Baby Resources

Yoyooh je. Hehe. 2-3 hari ni kami menjalankan konfrantasi yang entah apa-apa antara saya, Kay dan Watie. Bermula dengan satu SMS yang saya kirim semasa Watie berada di PD. SMS apa ekkk??? Mak lopaaaa. Saya pun tak ingat apa benda yang saya propose kat beliau tempoh hari hahaha. Kemudian Watie bersetuju nak buat GENIUS BABY-MINI… Read More »

Rahsia Anak Bijak dan Pintar

sumber : www.eslam.de Comel kan? Kanak-kanak di atas tu ialah seorang budak (sekarang dah besar) dari Iran, namanya Dr. Sayyid Muhammad Husain Tabataba’i, yang hafal 30 juzuk al-Quran dengan makna sekali dan pandai menggunakannya dalam percakapan seharian… semasa umurnya 5 tahun! Bukan tu saja, dia ni tahu satu2 ayat tu terletak kat mukasurat mana, baris… Read More »

Perkembangan Anak Bujang Saya

Alhamdulillah, dari sehari ke sehari saya berpeluang menyaksikan pembesaran anak-anak bujang saya. Walaupun kadang-kadang ada tercetus dalam hati “Ya Allah kenapa la Kau berikan aku anak2 yang kuat menangis dan susah tidur malam? Susahnye nak buat apa-apa..” tapi bila saya pandang kembali jejak-jejak yang saya tinggalkan.. “hmm, not bad”  🙂 Kadang-kadang tak berapa nak percaya… Read More »

Anak Cacat, Anak Istimewa

I had a chitchat with my project’s secretary, kak D, since it was our first conversation so it was more to talk about ourselves (88% are mine :P), especially about kids. As usual I was so happy sharing about my baby Fahry, and Kak D seemed interested to know how did I react when first… Read More »

Passport Antarabangsa Percuma!

Ahah! Kami adalah orang yang dalam keributan sebab lagi beberapa hari nak fly, tiket semua dah siap, tapi passport si kecik tak buat lagi T_T Maklumlah sebelum ni kepala otak maknye sarat dengan benda2 lain, tak muat dah nak cucuk thumbdrive. Rupa-rupanya Fahry dapat pengecualian untuk pembayaran passport antarabangsa! Yeay! Tahniah Fahry. Rezeki mu nak.… Read More »

Fahry Cacat tapi Tak Sakit…

Sejak2 cerita Fahry keluar dalam Mingguan Wanita April lalu, saya selalu ke kedai majalah, membelek2 Mingguan Wanita di ruangan yang sama. Mungkin terasa ada ‘bonding’ antara kami, walaupun tak pernah kenal siapakah yang kisahnya tersiar dalam MW saban minggu. Minggu ini pun seperti biasa saya membelek2 majalah yang covernya Lisdawati tu(sebelum beli lah), tersentuh hati… Read More »

Makanan Pertama Bayi

Saranan dari Kementerian Kerajaan Malaysia ialah supaya ibu menyusukan anak secara eksklusif (tanpa memberi makanan lain hatta air masak sekalipun) selama 6 bulan yang pertama. Selepas 6 bulan, atau apabila bayi telah bersedia, bolehlah diperkenkan makanan pejal atau solid food. Kenapa kena tunggu sampai 6 bulan? Ye la, ada orang baby umur 2 hari dah… Read More »

Nuffnang Charity Project – Baby Ammar

*this is a sticky entry. please scroll down for my latest entries. Comel kan baby ni? Tapi siapa tahu di sebalik senyuman yang mungil tu Baby Ammar ni sebenarnya menyimpan 1001 kisah di dalam hati (heart) nya. Ammar Danish yang comel ni menderita Patent Ductus Arteriosus (PDA) sejak lahir. Pada mulanya doktor men-diagnosis ia sebagai… Read More »

Glenn Doman Method Secara Ringkasnya

Apa tu Glenn Doman method? Glen Domann adalah pengasas The Institute for The Achievement of Human Potential di US. pada mulanya method Glen Domann ni dicipta untuk merawat kanak-kanak yang mengalami kecederaan otak (brain damage), supaya otak mereka ni dapat dirangsang dengan betul, so that sekurang2nya budak2 ni dapat mencecah2 sikit tahap otak orang normal.… Read More »

Perkembangan Anak-Anak Saya Di Usia 27 & 13 Bulan

Dah lama tak bercerita tentang anak-anak. Entahlah kan, mungkin banyak sangat benda yang-aku-rasa-lebih-berfaedah untuk ditulis hahaha. Oh, header blog ini juga sudah bertukar. Thanks to Cik Puan Jua, banyak kali beliau terpaksa tukar sana sini dan melayan karenah makcik-tak-puas-hati ini 😀 Bercakap soal anak-anak. Ntahlah kenapa rasa macam over acting pulak bila tengok diorang ni.… Read More »