Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua telah merancang untuk kewangan keluarga sehingga ke 30 tahun akan datang. Mengambilkira keperluan asas, pendidikan anak-anak, dana … [Read more...]

Kenapa Saya Berhenti Kerja

THE BURREN

Zaman kemaruk nak berhenti kerja dulu, saya letak target, bila income bisnes lebih dari gaji bulanan, saya berhenti. Tapi, bila income dah lebih, tak jugak berhenti-berhenti. Masa tu saya rasa boleh handle je.. kerja, bisnes dan family. Lagipun kerja saya takdelah teruk mana pun. Duk dalam ofis aircond je. Guna otak, mulut dan jari je. Tak perlu nak membanting tulang memerah peluh di tengah-tengah panas. Kalau pegi site pun bukannya hari-hari. Bisnes saya pun tak payah ke mana-mana. Di … [Read more...]

Masa Untuk Buat Side-Income

Saya rasa ramai yang tak jelas tentang side income, atau pendapatan sambilan. Maksud side income tu bukannya income tu masuk macam tu saja secara sambilan... Hmm.. Ramai orang yang nak buat side income, tapi bila dah ada peluang, dan-dan "TAK ADA MASA". Nak buat side income... Masa kena ada. Kita kena luangkan masa untuk buat side income. Tak kisahlah online ke, offline ke. Duduk rumah saja, hujung minggu masuk duit beribu-beribu tak payah buat apa-apa? Merapu saja. Tak ada benda yang … [Read more...]

Success is Not Final, Failure is Not Fatal

Biasanya, kita mudah dan sering berpuas hati dengan kejayaan yang sudah kita capai. Walaupun tak sebesar mana. Saya pun pernah hadapinya juga. Berjaya (dalam skala masing-masing), gembira, bersyukur... That's it. Kejayaan dan meraikan kejayaan itu membuatkan kita complacent dan berpuas hati. Terawang-awang dalam kejayaan sendiri. Inilah yang dikatakan 'sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua'. Success is not final. Bila kita dah nikmati kejayaan, itu bukanlah puncak yang … [Read more...]

Bisnes Mudah dan Menguntungkan

Ramai yang cari bisnes yang mudah dan menguntungkan. Apakah bisnes yang mudah yang menguntungkan? Adakah yang seperti: "Saya cuma guna sistem ni, tiap-tiap minggu RM10,000 masuk ke akaun saya" Atau "Anda cuma perlu melabur sebanyak RM10,000 untuk mendapat keuntungan RM5,000 setiap bulan" Sementelah orang kita memang suka benda mudah, senang tapi mendatangkan keuntungan, ramai yang terjebak dalam skim cepat kaya, MLM haram jadah, skim piramid, dan entah apa macam lagi benda yang mendatangkan … [Read more...]