Category Archives: buat duit online

Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best… Read More »

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua… Read More »

Tips Menguruskan Bisnes Walaupun Berada di Luar Negara

Apa yang membuatkan saya seronok dan teruja dengan bisnes yang saya lalukan kini, ialah, ia boleh dilaksanakan dari mana-mana lokasi di dunia, asalkan ada internet. Alhamdulillah, dengan rezeki-Nya saya dapat travel mengikut cara kegemaran kami – backpacking. Dan memang sangat ‘best’ bila kedai tak perlu ditutup walaupun saya tiada di Malaysia.  Itu adalah salah satu kriteria… Read More »

Teknik Spy Pesaing Dalam Marketing

Sekarang ni ramai dah mula jadikan bisnes sebagai sumber pendapatan. Ada yang buat secara part-time, ada yang full-time. Ada yang online, ada yang offline. Persaingan dalam bisnes, jadi semakin sengit, lebih-lebih lagi dengan perkembangan method network marketing yang popular kebelakangan ni. Pesaing sebenarnya bukan satu perkara yang harus kita takuti atau jauhi. Persaingan sangat diperlukan… Read More »

Kisah di Kedai Kopi

Seperti biasa, saya akan ke mana-mana kedai kopi yang menawarkan internet percuma, ataupun tempat yang membolehkan saya berinternet dengan hotspot di telefon saya. Biasanya saya akan duduk di satu sudut yang agak terlindung, dan saya tak terpandang orang, orang tak memandang saya (perasan?). Kedai-kedai kopi biasanya menjadi tumpuan mereka yang ‘nak buat kerja’ menggunakan laptop… Read More »

Yang Best Tentang Bisnes Shaklee

Alhamdulillah, dah 3 tahun saya bersama dengan family Shaklee. Bermula dengan group Euphoria, kemudian group Jutawan Shaklee berkembang, dan group Solaris atau Lady&Boss (nak rebrand lagi nih) makin berkembang biak dan bertapak kukuh. Pelbagai mehnah, tribulasi dan rintangan, terutama dari kalangan masyarakat yang memandang skeptikal terhadap bisnes MLM. Sehingga produk Shaklee pun pernah di-ban kerana… Read More »

Bisnes Yang Mudah Dijalankan

Apakah bisnes yang mudah dijalankan? Ramai yang menyangka bisnes mudah ialah bisnes yang kita tak perlu buat apa-apa. Ya, kebanyakan orang mempunyai sangkaan demikian terhadap ‘bisnes mudah’, demikian ramai orang-orang yang sedia sibuk dengan urusan harian teringin mendapat side income dari bisnes. Namun ramai yang tidak menyedari hakikat ‘bisnes mudah’ bukanlah bisnes yang hanya perlu… Read More »

Revolusi Shaklee Online

7 tahun lalu, bila sebut Shaklee, tak ramai orang tahu, terutama golongan muda. Biasanya yang tahu tentang Shaklee ialah orang-orang lama yanng pernah terjebak dengan Shaklee satu ketika dulu. Maklumlah, produk Shaklee adalah dari pemasaran jaringan (network marketing) yang dijual secara terus kepada pelanggan (direct selling). Dulu-dulu ia dijalankan seperti MLM lain, jumpa orang, buat… Read More »

Tips Mengatur Jadual Bisnes Di Rumah

Bisnes sendiri di rumah besar cabarannya. Antaranya ialah pertembungan keutamaan antara kerja-kerja rumah, dan kerja-kerja bisnes. Kadangkala sewaktu nak memulakan kerja bisnes, waktu itulah juga terlintas hal-hal di rumah yang belum beres. Tertengok pula kaca TV dengan cereka menarik, terasa nak berehat seketika.. akhirnya sangkut 2-3 cerita. Justeru, bisnes dari rumah memang sukar dek kerana… Read More »

SMO (Social Media Optimization)

Apakah SMO? Social media optimisation secara amnya adalah menggunakan media sosial secara viral bagi mengembangkan network bisnes, atau apa saja lah. Dengan kata lain ialah – bagaimana nak ‘connect’  sesuatu medium pemasaran dengan media sosial agar menjadi viral. Contoh SMO ialah dengan menggunakan butang ‘Share’ dalam blog yang mana memudahkan pembaca ‘Share’ artikel yang disukai… Read More »

Tips Memulakan Bisnes Online

Bisnes dan shopping online adalah gaya hidup masakini. Orang zaman sekarang lebih senang klik-klik beli daripada belek-belek beli. Walaupun masih ramai yang tak boleh terima cara bisnes dan shopping secara online, tapi hakikatnya kebanyakan orang yang celik IT lebih senang membeli-belah secara online saja. Oleh itu, lebih mudah untuk berniaga secara online, kerana permintaan yang… Read More »

Cara Buat Duit Paling Senang dan Mudah

Sebelum saya menulis ni saya minta maaf banyak kalau-kalau tulisan saya biss mengguris hati-hati tertentu. Tapi kena cakap juga sebagai panduan kita bersama. Saya banyak menerima mesej dan email berupa: “Tolong beritahu saya cara paling senang buat duit di internet” “Tolong ajarkan saya cara yang termudah buat duit” dan yang paling best “Tolong tunjukkan saya… Read More »