Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

PARIS SHAKLEE 2013

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best pun ada juga bisik-bisik belakang. "Eleh, macam bagus. Travel orang sponsor je pun...." Ehhh saya … [Read more...]

Tips Kewangan Untuk Fresh Graduate

simpan duit graduan

Alhamdulillah, dah belajar lama-lama sekarang dah grad.. Mesti dah tak sabar nak kerja kan. Nak kumpul duit, beli macam-macam, hidup lebih selesa dari zaman belajar dulu. Ni akak nak kongsi beberapa tips khas untuk adik-adik yang berstatus fresh graduate dan yang bakal grad. Yang baru masuk universiti pun bagus tahu tips ni awal-awal. Kalau belum dapat kerja... 1. Cari kerja sambilan dekat dengan rumah ibu bapa Tujuan adik bekerja sambilan kenapa? Lupakan nak berjoli, jadikan kerja … [Read more...]

Kenapa Saya Buat Bisnes Walaupun Ada Kerja Tetap?

Semalam saya menulis tentang kenapa saya berhenti kerja, hari ni saya nak kongsi macamana saya boleh start bisnes pula. Saya mula belajar dan menjalankan bisnes online dari akhir tahun 2006, bila saya bersatu bersama dengan suami saya di Miri, Sarawak. Sebelum itu kami tinggal berjauhan dipisahkan Laut China Selatan. Sejak di awal perkahwinan, kami berdua telah merancang untuk kewangan keluarga sehingga ke 30 tahun akan datang. Mengambilkira keperluan asas, pendidikan anak-anak, dana … [Read more...]

Kenapa Saya Berhenti Kerja

THE BURREN

Zaman kemaruk nak berhenti kerja dulu, saya letak target, bila income bisnes lebih dari gaji bulanan, saya berhenti. Tapi, bila income dah lebih, tak jugak berhenti-berhenti. Masa tu saya rasa boleh handle je.. kerja, bisnes dan family. Lagipun kerja saya takdelah teruk mana pun. Duk dalam ofis aircond je. Guna otak, mulut dan jari je. Tak perlu nak membanting tulang memerah peluh di tengah-tengah panas. Kalau pegi site pun bukannya hari-hari. Bisnes saya pun tak payah ke mana-mana. Di … [Read more...]

Tips Menguruskan Bisnes Walaupun Berada di Luar Negara

Apa yang membuatkan saya seronok dan teruja dengan bisnes yang saya lalukan kini, ialah, ia boleh dilaksanakan dari mana-mana lokasi di dunia, asalkan ada internet. Alhamdulillah, dengan rezeki-Nya saya dapat travel mengikut cara kegemaran kami - backpacking. Dan memang sangat 'best' bila kedai tak perlu ditutup walaupun saya tiada di Malaysia.  Itu adalah salah satu kriteria bisnes pilihan saya - BISNES YANG AUTOMATED DAN SCALABLE.   BISNES AUTOMATED adalah bisnes yang … [Read more...]

Teknik Spy Pesaing Dalam Marketing

INTIP

Sekarang ni ramai dah mula jadikan bisnes sebagai sumber pendapatan. Ada yang buat secara part-time, ada yang full-time. Ada yang online, ada yang offline. Persaingan dalam bisnes, jadi semakin sengit, lebih-lebih lagi dengan perkembangan method network marketing yang popular kebelakangan ni. Pesaing sebenarnya bukan satu perkara yang harus kita takuti atau jauhi. Persaingan sangat diperlukan dalam bisnes. Tanpa pesaing, kita akan complacent, mudah puas hati, tiada peer pressure. … [Read more...]