Proton Inspira aka Waja-Lancer RM79,999

By | October 15, 2010

Bila Proton Inspira bakal dilancarkan? Tentatively, bulan depan. Dengan harga RM79,999 untuk 1.8 Manual, RM87k untuk 1.8 Auto & RM94k untuk 2.0 Auto Premium, copy-cat mitsubishi ni dijangka mendapat sambutan hangat di Malaysia.

The coolest feature (to me) ialah design yg sporty dan 5-star safety rating; mainly becos pakai the exact body frame of Mitsubishi Lancer. It is a big test untuk Proton to see whether Malaysian betul-betul mampu for safety (since kereta Malaysia ni asyik kena kutuk when comes to crash test) or just complaint when you can’t afford or simply rubbish talk when in actual case memang tak nak pakai pun kereta Malaysia in the first place.

Sekarang dah boleh book dengan RM1,000 deposit di mana-mana Proton Edar. Untuk pembeli yang book sebelum 15 Nov akan diberikan pakej service 2-tahun percuma (termasuk buruh & parts) bernilai RM1,658.

Pesaing terdekat Proton Inspira ni mungkin Toyota Vios dan Honda City albeit different segment. Dengan harga yang sama, pembeli boleh dapat saiz dan enjin lebih besar; sesuai untuk eksekutif muda & young parent. Somore, nak dibandingkan dengan Mitsubishi Lancer, it is a bit cheaper.

Some still kutuk after 20 years, Proton go back to copy-cat kereta orang lain and rebrand sebagai kereta sendiri; espesially when Proton oledi spend RM1bil untuk chasis waja. I can only say, the management get  a good lesson from Waja.

Sebab dah stuck for such a lot of investment, the new model lambat nak keluar since kena recover pelaburan from previous investment dulu. Time wira pun lambat jugak, but it become obvious nowadays bila new model kereta lain lebih pantas than before.

Am i going to buy Proton Inspira? Tunggu…

Source: http://funtastickodesign.wordpress.com

Category: Technology Tags: ,

About admin

I am a wife to a great husband. I am a proud mother of two adorable sons. I am a full time working at home mom (WAHM). I am breastfeeding my 3 sons, a daughter and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my pregnancy, breastfeeding and parenting as well as travel experience cos every journey is unique. *-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-* bundle of joys, Hafiy, Fahry, Danny & Irene.

11 thoughts on “Proton Inspira aka Waja-Lancer RM79,999

  1. maz

    saya?…tak kot…..klu nak tukar kete pun…maybe saya akan amek livina @ exora….tambah bbrp ribu jer…leh dapat space yg lagi besar utk anak2…;)….klu nak pakai utk org yg baru kawen anak baru sorang dan lambat lagi rasa nak tambah ramai sampai tak muat kete….mungkinlah kot….
    maz´s menulis tentang ..melawat IJNMy Profile

    Reply
  2. rizza

    org msia memang kurang jati diri… mana nak maju

    tengok le korea.. depa tak benarkan masuk ekreta luar.. walaupun mula2 kereta depa teruk la.. macam2 komen yg menjatuhkan.. tapi atas dasar jati diri yg kuat.. depa bangun kan kereta mereta sikit2.. improve.. lama2 jadik le dasat.. tapi org msia tak de semua tu…

    memang takkan ke mana … dalam diri kurang jati diri.. kurang semanagt .. tau komplain dan tau burukkan negara.. sampai bila2 msia macam tu je…

    Reply
  3. lan

    kereta cantik,,,tpi harga mahal x kesah kalau enjin blh tahan 20thn,,ade garenti ke…proton waja baru,saye nak cakap kalau blh turun harge lagi,,skrng brg naik harga kereta pun naik harga,,ape dah jadi dgn kereta malaysia ,cantik tapi mahal,,,,

    Reply
  4. katalis@ditto

    emmm ingat sama la inspira nie ngan lancer ex sya tpi reka bntuk dpnnya ada bezagak tak mcm jerung

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge