iPod Touch, iPhone, iPad, MacBook Pro Mini Review

By | January 24, 2011

Wow, tanpa disedari saya memiliki hampir kesemua (kalau tak separuh) gadjet-gadjet keluaran Apple (walaupun MacBook dah tinggal arwah). Tanpa disedari.. disebabkan saya bukanlah seorang penggemar gadjet or even tertunggu2 any new models. I got the iPod touch from my work at home income. And it was a gift to my husband actually. Read about it here : iPod Touch With Mommy Cash. Don’t laugh at me because I never know what was iPod, let alone iPod nano, iPod shuffle, ke apa jenis iPod di dunia. But when my husband had eyes on it, it ‘forced’ me to buy one ­čÖé

ipod touch

Then when my handphone rosak, I bought a very cheap Nokia ones to replace. It was only for sms and making call. So I changed to iPhone, and with the function internet teethering I don’t have to get another mobile broadband to go online.

iphone

Bila netbook sudah diambil oleh pencuri, maka saya ketiadaan laptop. Fikir punya fikir punya fikir, angkat iPad sebiji.

ipad

So, apabila ada kawan yang minta pandagan tentang perkara-perkara di atas, dapatlah saya memberi panduan sedikit sebanyak.

iPod Touch vs iPhone

Sama saiz (even of iPhone tebal sikit) tapi iPod touch tak boleh buat call nor access internet tanpa WiFi. Kalau untuk local usage bolehlah iPod Touch.

iPhone vs iPad

iPad ni boleh dikatakan iPod Touch bersaiz besar, dengan keupayaan grafik iPhone 4G. Clear, jelas dan cantik. Tapi iPad tak boleh buat call lah. iPad pula ada 2 jenis, yang WiFi & 3G. Yang 3G tu di mana2 boleh akses internet macam iPhone, tapi tak boleh buat call. Yang WiFi pulak, selagi ada WiFi, bolehla ia berfungsi untuk melayari internet. Kalau nak teethering dengan iPhone boleh, tapi kena jailbreak & follow some steps.

iPad vs MacBook Pro

iPad tak boleh replace sebuah notebook (laptop). Keupayaannya limited kepada apps yang ada dalam Apple Store. Misalnya MacBook kita boleh install macam-macam, tapi tidak dengan iPad. Senang cakap, fungsinya sama macam iPod touch lah. Untuk blog editing pun kena mahir HTML (T_T).

apple

Bagi penggemar dan peminat Apple, keluaran syarikat ini adalah sangat powerful bagi mereka. Apps-nya mempunyai paling banyak developer. Tapi kalau yang cuma guna iPhone untuk call, SMS dan main games sikit2, memang tak berbaloilah. Begitu juga kalau iPad cuma untuk taip2 & surf2 sikit2. Sebabnya.. kalau tak tahu guna apps dia, susah nak appreciate.

Saya sepanjang menggunakan MacBook Pro (MBP), dan cuma sekejap saya (tak sampai setahun).. maka saya tak sempat nak appreciate. Sebagai pengguna Windows sejak kenal komputer, susah nak berpindah ke Macintosh. Walaupun memang, bila dah biasa dengan Mac, Windows dah jadi melukut di tepi gantang. Teman2 yang mana dah guna Mac, memang taknak berbalik ke Windows semula.

Walau bagaimana pun, sekiranya budget cuma cukup-cukup, pilihlah gadget yang paling dapat kita gunakan dengan optimum dan sebaik mungkin. Jangan sacrifice fungsi kalau budget tak cukup, cukupkan dulu. Ataupun sementara tunggu budget cukup, boleh ambil yang lebih low-cost.

Misalnya angkat iPod Touch sebab belum cukup budget nak beli iPhone. Tapi fungsi terbatas sebab tujuan sebenar nakkan iPhone. Bila ada iPod, di rumah tak ada WiFi (contohnya), nak 3G pun tak boleh.

Kecuali kalau memang urgent kena ada. Misalnya tak cukup duit beli laptop power untuk buat kerja yang sepatutnya, jadi beli iPad dulu sebagai alternatif. iPad bukan ‘mahal’ pun (tak semahal laptop power), RM1500++ boleh dapat yang WiFi 16GB.

Jadi, jangan terikut-ikut dengan trend, kaji dulu keperluan kita. Tapi jangan kedekut sangat kalau perlu guna. Misalnya iPhone memudahkan untuk kita check email di mana-mana. Kalau anda orang penting, patutlah angkat satu supaya memudahkan komunikasi dua hala ­čśë

*gambar dari www.apple.com

24 thoughts on “iPod Touch, iPhone, iPad, MacBook Pro Mini Review

  1. salzahari

    good one..simple but understandable. Bila i gi beli iPhone sbb nak menggantikan Sony E.yg dah seusia Aliah, mmg dah budget2 among the 3 tu. same as u,i pun x run into gadgets unless necessary and worth-buy, sbb i rasa mcm syg duit lorr !! hehhee…

    yes,we tend to appreciate if harga mahal but then if worth-buy with lots of value added, why not??

    * percaya tak i yg org IT ni x pernah ada my own notebook? hahhaa

    Reply
  2. Pingback: Tweets that mention iPod Touch, iPhone, iPad, MacBook Pro Mini Review -- Topsy.com

  3. lina

    salam
    i sll bc ur blog n share with my hubby.hope u dun mind. anyway, tertarik nk tnya iphone ni blh ke guna as modem?mcm my friend said since dia pnya phone subscribe data plan, dia tk subsribe broadband.just use hp as modem.jimat.

    Reply
  4. Zuhaini

    Oh… Saya ingat ipad bole buat call.. Hihihi.. Tp ipad mcm laptop la kan..? Cuma kalau nak taip dll, dia pakai apple punya software kan..? Tak susah ke? Sbb saya da biasa ngan microsoft words dll…
    Zuhaini┬┤s menulis tentang ..Ariff dan KuningnyaMy Profile

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Ipad mcm ipod yg besar. Cuma apps dia tak sama. Tak sama langsung dgn laptop, tax takleh claim hehe.

      Reply
  5. mamaSuna

    tgh berfikir2….antara ipad dengan netbook…yang mana lagi best utk buatkan hubby tersenyum lebar…..susah nya nak decide….tolong bg idea kak

    Reply
    1. Mommy Lyna Post author

      Ipad.if compare dgn netbook la. netbook utk basic taip2 & surfing boleyla. More than that sabor je la byk2 dgn ke-slow-annya. Guna antivirus Kaspersky pun dah vukup menslowkan beliau heeh.

      ipad xyah tunggu nk start up.

      Reply
  6. HANIS

    As salam. Saya nak tanya berkaitan Ipod Touch. Ipod Touch tak perlukan plan kan? Maksudnya pengguna prepaid pun boleh guna atau bagaimana ye? Saya kurang jelas. Satu lagi, seperti yg akak btau Ipod hanya boleh access internet kalau ada wifi? Kalau 3G tak boleh langsung ker?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge