Keselamatan Wanita di Jordan

Semasa saya mengunjungi sepupu saya, Noja di Jepun... ketika kami tiba di hotel dalam jam 2 pagi, Noja balik ke rumahnya (dalam 3km) bersendirian. Jalan kaki. Sorang-sorang. Tak apa, kata dia, selamat. Lain pula kisahnya di Jordan. Perempuan tak digalakkan berjalan sendirian, malah berjalan bersama perempuan di waktu malam pun baik elakkan. Mesti ada sekurangnya seorang lelaki buat teman. Banyak kes rompak, dan rogol melibatkan budak2 perempuan yang jalan seorang atau berdua tanpa lelaki di … [Read more...]

Melawat Tempat Bersejarah di Amman, Jordan

Setelah melawat di kawasan selatan Jordan, terutama Petra, kini kitalah masanya untuk kami explore Amman pula. Kami menginap di sebuah hotel di tengah kota Amman, bersebelahan masjid. Kebetulan hari kami sampai tu hari Khamis, jadi kami tanya lah di kaunter reception, biasanya solat Jumaat habis jam berapa? Lelaki yang jaga kaunter tu tanya pula pada kawan dia, perempuan. Erk, masjid sebelah je kot. Amman, sama seperti kota yang lain. Sibuk dan jem. Kami tak ronda-ronda sangat, sekadar … [Read more...]

Melawat Karak Castle dan Harga Minyak Jordan

MAP KARAK CASTLE

Kalau nak diikutkan sejarah Karak Castle ni sangat panjang, tapi dipendekkan...  Istana ini pernah menjadi pusat tentera Salib dari Empayar Rom, sebelum dikuasai dan diambil alih oleh Salahuddin Al-Ayubbi pada kurun ke-12 dan membebaskan tahanan dan tawanan yang ada dalam kota tersebut. Karak Castle sangat strategik tempatnya. Semua laluan utama dapat ditinjau.  Di sekelilingnya pula tanah yang subur, tanam-tanaman menghiasi landskap. Memandu ke sana... kena divert dari King's Highway. Ia … [Read more...]

Melawat dan BerHiking di Petra Jordan

WAJIB PERGI PETRA

Salah satu daripada kota Nabatein yang terkenal di dunia, Petra, yang terletak di Barat Daya negara Jordan, merupakan tapak Warisan Dunia yang digazet oleh UNESCO. Petra dibangunkan oleh kaum Nabatean, yakni kaum yang bangkit selepas  Tsamud yakni umat Nabi Saleh, yang mana kotanya bermula dari Mada'in Saleh di utara Madinah. Nabatean adalah kaum pedagang yang terulung, merupakan penguasa dunia sebelum kebangkitan Empayar Rom. Kota Petra adalah tapak laluan perdagangan mereka. Disebabkan … [Read more...]

Tips Memandu di Jordan

JORDAN MAP

Kenapa memandu di Jordan? Well, kenapa tidak? Jordan merupakan bumi yang menghidangkan pelbagai bentuk mukabumi yang unik dan menarik, sangat berbeza dari apa yang kita lihat di negara kita. Negara-negara Meditteranean seperti Jordan, Palestin, Cyprus dan Selatan Turki, secara amnya memiliki bentuk mukabumi yang sama - kering dan berpasir. Tapi pasirnya tak halus macam di padang pasir. Lagipun, lebih mudah untuk memandu sendiri memandangkan... tak susah pun. Lagipun public transport di … [Read more...]

Kembara Jejak Rasul di Jordan

Saya memang teruja nak ke Jordan, walaupun pada mulanya sangat berdebar kerana tak pernah jejak kaki ke mana-mana negara Timur Tengah kecuali Arab Saudi. Alang-alang sepupu saya sedang belajar dalam bidang pergigian di Jordan University of Science & Technology (JUST) di Irbid. Kami bertolak ke Amman dan Doha dengan pesawat Qatar Airways. Perjalanan hampir 3 jam, dan kami tiba di Queen Aliaa International Airport dalam jam 1.30 petang macam tu. Jadi saya ambil kesempatan menunaikan solat … [Read more...]