Category Archives: 2013 – Jordan

Keselamatan Wanita di Jordan

Semasa saya mengunjungi sepupu saya, Noja di Jepun… ketika kami tiba di hotel dalam jam 2 pagi, Noja balik ke rumahnya (dalam 3km) bersendirian. Jalan kaki. Sorang-sorang. Tak apa, kata dia, selamat. Lain pula kisahnya di Jordan. Perempuan tak digalakkan berjalan sendirian, malah berjalan bersama perempuan di waktu malam pun baik elakkan. Mesti ada sekurangnya… Read More »

Melawat Tempat Bersejarah di Amman, Jordan

Setelah melawat di kawasan selatan Jordan, terutama Petra, kini kitalah masanya untuk kami explore Amman pula. Kami menginap di sebuah hotel di tengah kota Amman, bersebelahan masjid. Kebetulan hari kami sampai tu hari Khamis, jadi kami tanya lah di kaunter reception, biasanya solat Jumaat habis jam berapa? Lelaki yang jaga kaunter tu tanya pula pada… Read More »

Melawat Karak Castle dan Harga Minyak Jordan

Kalau nak diikutkan sejarah Karak Castle ni sangat panjang, tapi dipendekkan…  Istana ini pernah menjadi pusat tentera Salib dari Empayar Rom, sebelum dikuasai dan diambil alih oleh Salahuddin Al-Ayubbi pada kurun ke-12 dan membebaskan tahanan dan tawanan yang ada dalam kota tersebut. Karak Castle sangat strategik tempatnya. Semua laluan utama dapat ditinjau.  Di sekelilingnya pula… Read More »

Melawat dan BerHiking di Petra Jordan

Salah satu daripada kota Nabatein yang terkenal di dunia, Petra, yang terletak di Barat Daya negara Jordan, merupakan tapak Warisan Dunia yang digazet oleh UNESCO. Petra dibangunkan oleh kaum Nabatean, yakni kaum yang bangkit selepas  Tsamud yakni umat Nabi Saleh, yang mana kotanya bermula dari Mada’in Saleh di utara Madinah. Nabatean adalah kaum pedagang yang… Read More »

Tips Memandu di Jordan

Kenapa memandu di Jordan? Well, kenapa tidak? Jordan merupakan bumi yang menghidangkan pelbagai bentuk mukabumi yang unik dan menarik, sangat berbeza dari apa yang kita lihat di negara kita. Negara-negara Meditteranean seperti Jordan, Palestin, Cyprus dan Selatan Turki, secara amnya memiliki bentuk mukabumi yang sama – kering dan berpasir. Tapi pasirnya tak halus macam di… Read More »