Category Archives: World and The Universe

Pengalaman LASIK Mata dengan Prof Muhaya

Saya bercermin mata sejak sekolah rendah. Darjah 3 ke darjah 4, dah tak ingat. Dulu-dulu rasa cute sangat bila berkacamata. Tapi sejak-sejak berkeluarga, berkacamata ni rasa rimas pula. Maklumlah setiap pagi, perkara utama kena buat ialah ‘operasi cari cermin mata’. Walaupun ada tempat khusus, tapi sesekali terlupa, memang haru-biru dibuatnya. Pernah saya ke pejabat tanpa… Read More »

Tips ke Luar Negara – Roaming Maxis & Celcom

Sebelum ke luar negara, pelbagai persediaan harus dibuat. Salah satu perkara penting ialah – roaming talian telefon. Tanpa roaming, Maxis atau Celcom mahupun DiGi tidak berguna lagi. Perlukah roaming? Atau ada pilihan lebih mudah dan murah? Untuk pilihan yang lebih murah, beli simcard baru di destinasi adalah terbaik. Tapi untuk mereka yang selalu anticipate panggilan… Read More »

Nasi Lemak Lover – Betulkah Nasi Lemak Bahaya?

Dah lama rasanya penguatkuasaan penjualan nasi lemak dihadkan kepada seminggu sekali di sekolah-sekolah, dan nasi lemak menduduki carta dalam ‘penyebab obesiti rakyat Malaysia’. Adakah benar pemakanan rakyat Malaysia terutama nasi lemak, roti canai dan teh tarik menjadikan tahap kesihatan rakyat Malaysia berada di paras berjaga-jaga? Pemakanan nasi lemak, saya percaya telah bermula lama dahulu, dari… Read More »

Cara Transfer Data Dari Android ke iPhone

Samsung-iPhone-Samsung-iPhone. Pengguna smartphone mungkin ada yang bertukar dari iPhone ke Android, atau sebaliknya. Ada yang saja2 nak cuba, ada yang memang dah fed-up, dan macam2 sebab lagi. Kalau nak transfer data terutama contact dari iPhone lama ke iPhone baru itu sangat mudah saja. Tapi kalau dari Android ke iPhone atau sebaliknya mungkin agak tricky sikit.… Read More »

Samsung Galaxy Notes 2 vs iPhone 5

Saya telah menggunakan iPhone 3Gs, dan iPhone 4. Sehinggalah smartphone saya yang tak berapa smart digunakan tu mengalami sedikit masalah (call tak dengar), lalu memikirkan saya sering menggunakan fasiliti itu, saya putuskan untuk dapatkan telefon baru. Saya tak pernah memikirkan tentang Samsung, sehinggalah suami saya menggunakannya. Rasa macam menarik juga Galaxy Notes ni. Akhirnya saya… Read More »

Robert Kiyosaki Diisytihar Bangkrap

Heboh bila financial guru, Robert T Kiyosaki diisytiharkan bangkrap selepas disaman sebanyak USD 24 juta oleh syarikat Learning Annex. Bagaimana seorang ang sebegitu pakar dalam bidang kewangan boleh jatuh BANGKRAP? Apakah yang diperkatakan oleh Robert Kiyosaki selama ni tak boleh pakai? Adakah ini dikatakan ‘hidup umpama roda’? Dulu dia di atas sekarang dia di bawah…… Read More »

Cool Apps – Waze Social Free GPS Traffic

Sejak kami mula menjalankan operasi – Redah Satu Malaysia ni, merancang perjalanan dengan begitu baik dan tepat adalah perlu. Mana tidaknya, katakan saya kena berada di Penang pada jam 9 pagi, jadi sekurang-kurangnya jam 5 pagi kena bertolak dari KL. Kalau tak plan betul-betul, silap2 traffic jam di tengah jalan.. Siapa yang nak tanggung >.<… Read More »

Lee Chong Wei Kalah Bermaruah

You are the man! Itu sajalah yang dapat saya katakan kepada Dato’ Lee Chong Wei lewat pingat perak yang dimenangi beliau selepas tewas di tangan Lin Dan dari China dalam acara badminton Olimpik London 2012. Saya tak pernah menonton games badminton secara berterusan sejak perlawanan untuk piala Thomas zaman2 anak-anak Sidek dulu. Namun malam ni,… Read More »

Countdown 2012 di Kejirananku

Malam tadi sempena sambutan tahun baru, kami membawa anak-anak mencari lokasi nak tengok bunga api. Tak jauh pun, area neighbourhood kami – padang permainan. Rasanya situ sesuai sebab lapang. Sampai2 aje dalam pukul 11.50 malam macam tu, penuh kereta. Ingatkan kami je jakun nak tengok bunga api, rupanya mungkin rutin kawasan kejiranan saya… (mana nak… Read More »

Sibuk, Buat-Buat Sibuk atau Perasan Sibuk?

Jujurnya sekarang ni saya banyak mengeluh kepada suami tersayang “Sorry, I tak sempat nak buat ini buat itu. I sibuk sangatlah”. Seriously, apa yang disibukkan tu pun saya tak tahu. Perancangan untuk aktiviti FAMEKids, aktiviti MMBN, Bling Buubies, Vitamin Shoppe, pembukaan kedai baru saya (Ha-Ha!), aktiviti JEWEL… dan coming soon e-Bunda.. saya rasa saya adalah… Read More »

Langit Terbelah 24 November 2011 – Petanda Kiamat?

Semalam ramai rakan di FaceBook berkongsi satu gambar yang indah, tatkala menghampiri waktu Maghrib. Subhanallah, cantik kan? Dari WikiPedia: Anticrepuscular rays are similar to crepuscular rays, but seen opposite the sun in the sky. Anticrepuscular rays are near-parallel, but appear to converge at the antisolar point because of linear perspective. Anticrepuscular rays are most frequently… Read More »

Keputusan UPSR 2010 Keluar Esok!

Bising2 kat wall Cucu Nenek saya tentang Keputusan UPSR 2011 keluar esok! Esok, Khamis 17 November 2011 menutup tirai mak dan ayah saya menunggu keputusan UPSR anak-anaknya bila adik bongsu saya akan dapat result UPSR beliau.. Sungguh berdebar adik bongsu ni… Teringat masa saya ambil result UPSR dulu. Bila bagitahu mak ayah, saya dapat 4A,… Read More »

Nahas Perlumbaan Moto GP – Marco Simoncelli Maut

Saya tak mengikuti sangat pun perkembangan moto GP, tapi perlumbaan petang tadi meninggalkan kesan dan kejutan, berikut Tweet dari beberapa rakan, dan status FaceBook mereka tentang kejadian nahas di Moto GP Sepang yang mengakibatkan kematian pelumba Itali, Marco Simoncelli. Kejadian tadi menyebabkan perlumbaan dibatalkan. Petikan dari Reuters:- Simoncelli died as a result of a horrific… Read More »

Al-Fatihah – Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor

Pagi semalam ayah saya memberitahu tentang pasukan Malaysia dalam misi kemanusiaan ke Somalia terkena tembakan dan seorang anggota misi telah terkorban. Saya terus membuka TV, kebetulan siaran berita menyiarkan tentang berita serangan tersebut. Petikan dari Utusan Online: KUALA LUMPUR 3 Sept. – Jurukamera BernamaTV Noramfaizul Mohd. Nor, 41, maut akibat terkena tembakan peluru sesat semasa… Read More »

20 Juta Lebih Murah Dari 20 Ribu?

Bila Erra Fazira membuat kenyataan satu ketika dulu bahawa majlis perkahwinannya dengan Engku Emran bakal berlangsung dengan penuh sederhana… kemudian di hari perkahwinan macam meriah dengan bunga api segala, ada suara-suara yang berkata “Sederhana apa namanya macam tu?” “Kata nak besederhana tapi meriah je jugak” “Ingatkan nikah kat masjid je” Sampaikan Erra dan suaminya terpaksa… Read More »