Category Archives: Health & Beauty

Tips Memilih Pelembab Bibir (Lip Balm)

Saya tak pakai lipstik jadi tak boleh nak cerita tentang lipstik 😀 Saya cuma pakai lip balm saja. Saya ni adalah seorang yang membaca label barang2 sebelum membelinya. Tanda halal tu of course (tapi ada produk yang takde tanda halal pada bekasnya walaupun ia memang halal). Lagi, saya suka baca kandungan barang tersebut dan apa… Read More »

Beza Antara Ubat dan Suplemen

Ramai yang tak faham, even pharmacyst pun (sorry to say tapi it’s reality sebab dapat pengakuan dari pharmacyst sendiri), iaitu perbezaan antara ubat dan supplement. Orang dok ingat ubat = supplement. Yelah, mungkin sebab datang dalam bentuk yang sama –> pil. Tapi hakikatnya memang tak sama dan takkan sama. Saya petik dari website BabyFit untuk… Read More »

Berpantang Sendiri – Penjagaan Semasa Pantang

Saya dah 14 hari berpantang. Baby Danny pun dah dapat surat beranaknya, maka rasmilah nama DANNY AL-FIRAS (sebut Da-Ni, bukan De-Ni). Setelah 7 hari bersama emak saya (mak ambil cuti dan datang menjaga saya di KL), kami balik ke kampung untuk akikah Baby Danny. Dan kini berada di KL semula untuk tempoh pantang yang seterusnya.… Read More »

Aku Bukan Superman Supermom

Segan gile bila jumpa member2 yang memberi jolokan “Supermom” kepada saya. Mentang-mentangla blogku bernama ‘My Super Kids’ ia tidak menjadikan maknya super. Rasa macam kena perli aje, muahahaha. Tolonglah jangan perli saya. Beberapa teman ada bertanya dan wonder, saya ni tak penat ke. Siang keje, malam pun keje jugak. Weekend pun keje. Gila kerja ke… Read More »

Seperti Hamil Kali Pertama

Hatiku berdetak2 untuk berkongsi rasa pregnancy kali ini, LOL. Seperti hamil kali pertama, itulah perasaannya kali ni, walaupun dah ada dua orang hero yang tak habis-habis nak berkepit. Sewaktu mengandungkan Fahry, saya agak sibuk dengan tugas, dan Hafiy yang sedang membesar (Hafiy baru berumur 7 bulan ketika itu). Jadi saya kurang dapat memanjakan diri dan… Read More »

Basic-H, Pencuci Yang Power

Sekarang ni anak-anaks saya demam panas, lepas sorang, sorang. Saya lap badan mereka dengan air yang dicampur dengan Basic-H. UPDATE : Fahry sedang berehat di sebuah hotel berhampiran KLCC. Pagi tadi weekend tuhari saya membasuh sarung kusyen yang Ya Rabbi sangat kasihan akibat dilenjan anak-anak. Kotoran degil! Lihat kotoran tu!   Rendam dalam bancuhan Basic-H.… Read More »

Beza Supplement, Ubat dan Milk Booster

Dulu2 pun saya tak faham apa kaitan supplement dengan ubat. Sebab bendanya sama je, dalam bentuk pil atau cecair… bila kita tak sihat doktorkasik vitamin jugak.. Tapi bila dah besar, banyak membaca dan melalui beberapa pengalaman yang melibatkan isu kesihatan, saya nak kongsi dengan semua yang masih keliru dengan isu ini. Saya tambah milk booster,… Read More »

Alamat Klinik 1Malaysia, Klinik RM 1 Per Visit

Saya telah mendapat list ini dari Uncle Rahizam. Klinik 1Malaysia telah dirasmikan oleh Datuk Seri Najib pada 7 Januari 2010, dari segi purpose untuk memudahkan rakyat 1Malaysia mendapatkan rawatan dengan kadar bayaran rendah, di samping lokasi yang senang diakses. Kebanyakannya terletak di bandar, rumah kedai, kawasan yang ramai orang, berbanding pusat kesihatan yang biasanya jauh… Read More »

Penapis Air/ Water Filter Mudah Alih Yg Practical

Sekarang ni kalau tak ada penapis air memang tak sah. Lagi2 la kalau pakai air paip yang diusahakan oleh syarikat2 perawatan air.. aduh kadang tu dapatla merasa mandi air teh O ais limau sehari dua. Masa saya kecik2 dulu… kami tak guna air paip yang disalur dari pusat rawatan segala ni. Pam dari perigi je.… Read More »

Green Jogging at Lembah Kiara TTDI

Jogging di Lembah Kiara setiap hujung minggu adalah sangat menenangkan lagi membuatkan kaki krem kerana tidak biasa memanjat bukit. Kami merancang untuk berkelah bersama2 tapi sampai sekarang belum tertunai lagi. Bila panjat bukit yang lalu sebelah kondo Kiara View tu, rasa sungguh beroksigen. Ada monyet yang berloompatan di atas pokok yang berbentuk kanopi membuatkan saya… Read More »

Slipped Disk & Tulang Belakang Bengkok

I went to Twin Towers Medical Centre (TTMC) the other to get a referral letter cos I want to see a specialist to check about my continuous backache that I suffered since Hafiy was born. It’s disturb me a lot, although it is still bearable but enough to give me pain even when I am… Read More »

Baca Label Terlebih Dahulu dan Vapor Rub Sesuai Untuk Kanak-Kanak

Saya sebenarnya kadang-kadang tak suka dengan email2 forward ni. Tapi baca jugak. Hehe. Antara email yang berkaitan anak2 yang saya selalu dapat ialah bahaya Vicks dan hand sanitizer. Kes SATU, sorang bapa yang meluahkan perasaan anak dia kena penyakit berkaitan dengan hati akibat penggunaan Vicks. Dan yang KEDUA sorang kanak2 hospitalized sebab termakan hands sanitizer.… Read More »

The Opening of My Shaklee Store

Alhamdulillah, akhirnya saya telah mendapat mandat untuk membuka website ni. Untuk berkongsi dengan kawan2, yang mana boleh dapatkan barangan kesihatan Shaklee dengan harga member yang jauh lebih murah dari harga pasaran. Dalam blog ni saya akan kongsikan pengalaman dan tips2 kesihatan yang saya amalkan, insya-Allah. Jadi, especially untuk ibu2 mengandung, menyusu dan anda yang mementingkan… Read More »