Resepi Acar Telur Simple

by Mommy Lyna on August 13, 2010 · 14 comments

Nampaknya sejak saya post-kan status FB tentang acar telur, ramai yang tanya resepi.

Acar telur kegemaran saya ialah mak saya punya, tapi biasalah masakan mak memang susah nak jadi macam dia punya hehehe.

Semalam saya cuma buat acar telur simple saja, sebab tekak tak lalu nak telan rasa2 ‘kakas kasa’ (bunga lawang, pelaga, kulit kayu manis,etc.) semua tu.

Resepi Acar Telur Simple

Bahan2:

4 biji telur (ikut berapa orang)
Sebiji bawang besar dimayang
Bawang merah, bawang putih (dikisar)
Cili kering kisar/cili boh (ikut kepedasan yg digemari)
Sos cili, sos tomato & sos thai (yang ni tak perlu kalo pakai tomato puree & cuka)
Garam secukup rasa

—beberapa bahan yg saya omit seperti kakas kasa (sebab tak lalu dgn rasa dia buat masa sekarang), cuka (takde cuka kat umah ai!!!), the jintans dan tomato puree.

Cara memasak:

Telur direbus, bila dah masak kupas kulitnya. Lepas tu goreng deep fry sampai kulitnya kekuningan kecoklatan.

Dalam kuali lain, tumis bawang besar, kemudian masukkan bawang kisar & cili boh. Bila dah garing, masukkan sos & garam.

Lepas tu letak telur, gaul.

Siap!

Oh I miss my mum’s acar telur. nanti mak saya datang nanti nak suh dia buatlah :)

Tapi resepi ni sebenarnya berbeza2 kot, sebab saya tengok acar telur kat tempat lain, macam lain pula. Apa pun semuanya variety masakan Malaysia kan.

So, uols ada resepi nak share?

{ 14 comments… read them below or add one }

lydzar August 13, 2010 at 11:39 am

oo yg macam ni panggil acar telur ke?

bukan sambal telur ke? hehehe
.-= lydzar´s last blog ..Semua sempat di buat semalam - =-.

Reply

Mommy Lyna August 13, 2010 at 11:45 am

Mungkin nama lain2 di tempat berbeda :)

Reply

nia_oii August 13, 2010 at 11:41 am

wahaha..bikin perut menyanyi..hehe

Reply

Mommy Lyna August 13, 2010 at 11:46 am

Nyanyi takpe, jangan mintak isi lagiiii

Hehehe

Reply

nonie August 13, 2010 at 11:51 am

wah syedapnya… tingat zaman2 part-time kat kedai minang dulu.. ni antara lauk fav!

Reply

Mommy Lyna August 13, 2010 at 4:27 pm

Buatla hehe

Reply

eT August 13, 2010 at 11:53 am

owh…macam menarik…leh try nih…
.-= eT´s last blog ..sape nk jadi superwoman =-.

Reply

Mommy Lyna August 13, 2010 at 6:09 pm

Try jgn tak try!

Reply

eray August 13, 2010 at 11:53 am

menarik resepi nie
bley cube buat buka pose…yummmeehhh
.-= eray´s last blog ..anugerah ramadhan =-.

Reply

Mommy Lyna August 13, 2010 at 6:09 pm

Buka posa dgn ape arini eray? Hehe

Reply

eliss August 13, 2010 at 12:37 pm

eliss panggil ni sambal telur.hehehe.ingat acar mcm acar timun tadi..

nak share resepi mak ai jugak disini..

Bubur Lambuk
.-= eliss´s last blog ..Siapa dah shopping baju raya =-.

Reply

noor August 13, 2010 at 3:37 pm

mu pggil acar telo.. aku pggil sambal tumis telo jah nih.. hehee
.-= noor´s last blog ..Sticky Note- Price List as to-date 12 July 2010 =-.

Reply

mrsnik@meah August 13, 2010 at 4:45 pm

aku pon pagil sambal telo…kalu mu tak suka kakah kasa, nanti aku update cara wat cara telo gaya cek aku lak..mu buleh try, ada masey2..mcm acar betul…
.-= mrsnik@meah´s last blog ..2 Ramadhan- Seafood Lasagna appetizer- Sup Tulang Rusuk- Telur DadarBaby Bayam =-.

Reply

Amirez August 13, 2010 at 11:59 pm

owh, acar telur namanya. selalu panggil telur pedas je hehe.
thx kongsi resipi ni. baru tau macamana nak buat.
acar telur ni pun favourite sy :)
.-= Amirez´s last blog ..HostGatorcom Web Hosting Terbaik =-.

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: