Tempat Menarik (Dan Free) Di Sydney

OPERA HOUSE

Ada yang tengah plan nak ke Sydney ke? Sydney adalah bandar yang terbesar di Australia.. tapi jangan keliru ye, Sydney bukan ibu negara. Ibu negara Australia adalah Canberra. Sydney adalah bandar yang mahal. Makan mahal, hotel mahal, serba serbi mahal. Tapi jangan risau, dalam mahal-mahal pun kita still boleh enjoy. Coz banyak benda yang FREE je kat Sydney ni! Opera House Pegi Sydney kalau tak bergambar kat Opera House memang tak sah la kan. Toksah cerita pasal masuk dalam tu... kat … [Read more...]

Hiking di Routeburn Track Dalam Hujan

First time sampai di Queenstown, tak berapa pasti macamana nak susun aktiviti. Jadi petang itu kami ke pejabat receptionist Lakeview Holiday Park untuk tengok-tengok pamplet pakej-pakej aktiviti yang ada. Banyak sangat aktiviti yang menarik. Dan kami pilih perkara yang tak boleh dibuat kalau bawa budak kecil. Lalu kami decide untuk a-day-hiking. Tak berapa favor untuk hike berhari-hari kerana banyak lagi benda lain yang boleh dibuat. Jadi kami book untuk hiking di Routeburn Track Glenorchy. … [Read more...]

Tips Untuk Hiking Pertama Kali

Semasa zaman kanak-kanak dan remaja, saya bukanlah seorang yang aktif. Bersukan paling bagus pun sukaneka. Selalu kena komen dengan cikgu sebab kurang stamina. Paling bagus pun join kelab taekwon-do dan silat. Hiking, kalau boleh dikira hiking lah, masa kecil-kecil dulu dengan kawan-kawan keluar masuk hutan. Tapi bila dah besar, berkhemah pun jarang. Yang pertama dan mungkin terakhir kot, berkhemah dengan kawan-kawan kadet remaja di Jeram Linang, Pasir Puteh, Kelantan. Itu pun cuma berkhemah … [Read more...]

Mendaki Gunung Hallasan Bersama Anak-Anak

Walaupun kisah pengembaraan di Korea belum dimulakan lagi dalam blog ni, tapi saya teruja nak kongsi pengalaman pertama kami mendaki gunung bersama anak-anak. Gunung tertinggi di Korea Selatan, Gunung Hallasan menjadi tumpuan kami tatkala berada di Pulau Jeju. Sebelum itu kami memang agak tak jelas tentang trek Gunung Hallasan. Ada trail yang agak landai tapi jauh, dan ada trail yang pendek tapi agak curam. Yang paling panjang ialah Seongpanak, sejauh 9.6 km, dan paling pendek ialah … [Read more...]

Mendaki Bukit Broga Yang Mencabar Minda

Kali terakhir saya mendaki bukit ialah semasa Tingkatan 5, mendaki Bukit Peraksi di Pasir Puteh, Kelantan. Ni, bila melihat kawan-kawan mendaki Bukit Broga, terasa teringin juga. Maklumlah, dengar cerita macam menarik, ditambah pula dengan populariti Broga Hill yang menjadi lokasi gambar pengantin Dr Shaikh Muszaphar Shukor, angkasawan negara tu. Jadi, bila suami mengajak mendaki Bukit Broga, memang tak teragak-agak saya bersetuju. Siap offer nak bawa anak lagi. Konon nak hiking … [Read more...]