Category Archives: Hiking, Tramping, Nature Walk

Hiking di Routeburn Track Dalam Hujan

First time sampai di Queenstown, tak berapa pasti macamana nak susun aktiviti. Jadi petang itu kami ke pejabat receptionist Lakeview Holiday Park untuk tengok-tengok pamplet pakej-pakej aktiviti yang ada. Banyak sangat aktiviti yang menarik. Dan kami pilih perkara yang tak boleh dibuat kalau bawa budak kecil. Lalu kami decide untuk a-day-hiking. Tak berapa favor untuk… Read More »

Tips Untuk Hiking Pertama Kali

Semasa zaman kanak-kanak dan remaja, saya bukanlah seorang yang aktif. Bersukan paling bagus pun sukaneka. Selalu kena komen dengan cikgu sebab kurang stamina. Paling bagus pun join kelab taekwon-do dan silat. Hiking, kalau boleh dikira hiking lah, masa kecil-kecil dulu dengan kawan-kawan keluar masuk hutan. Tapi bila dah besar, berkhemah pun jarang. Yang pertama dan… Read More »

Mendaki Gunung Hallasan Bersama Anak-Anak

Walaupun kisah pengembaraan di Korea belum dimulakan lagi dalam blog ni, tapi saya teruja nak kongsi pengalaman pertama kami mendaki gunung bersama anak-anak. Gunung tertinggi di Korea Selatan, Gunung Hallasan menjadi tumpuan kami tatkala berada di Pulau Jeju. Sebelum itu kami memang agak tak jelas tentang trek Gunung Hallasan. Ada trail yang agak landai tapi… Read More »

Mendaki Bukit Broga Yang Mencabar Minda

Kali terakhir saya mendaki bukit ialah semasa Tingkatan 5, mendaki Bukit Peraksi di Pasir Puteh, Kelantan. Ni, bila melihat kawan-kawan mendaki Bukit Broga, terasa teringin juga. Maklumlah, dengar cerita macam menarik, ditambah pula dengan populariti Broga Hill yang menjadi lokasi gambar pengantin Dr Shaikh Muszaphar Shukor, angkasawan negara tu. Jadi, bila suami mengajak mendaki Bukit… Read More »