Category Archives: Travel with Super Kids

Praktik Bahasa Sepanyol Di Chile

Sebahagian negara di Amerika Selatan amnya menggunakan Bahasa Sepanyol, selainnya Bahasa Portugis, Inggeris, Perancis….bergantung kepada negara mana yang pernah menjajah mereka. Jadinya di Chile ni guna Bahasa Sepanyol. Yang lagi best diorang ni kebanyakan tak reti cakap Inggeris. Alah, samala macam kita…bukan semua reti English pun. Yang kat airport tu OK la,diorang dah biasa kan.… Read More »

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu [Bhg 2]

Sambungan dari entry INI [SILA KLIK] Untuk ke Machu Picchu, kami booking tiket dengan ejen untuk memudahkan kerja. Lagipun tak ada banyak masa… no chance for error! Pagi-pagi lagi van ambil untuk ke stesen keretapi di Poroy, kira-kira 30 minit perjalanan dari Cuzco. Di sini mula2 kena beratur ikut Spanish-speaking ke atau English-speaking… untuk diberi… Read More »

Catatan Perjalanan ke Machu Picchu

Saya sebelum-sebelum ni tak berapa kisah sangat dengan Machu Picchu ni. Maklumlah, letaknya nun jauh di benua sebelah sana (Amerika Selatan). Ke Eropah pun dah cukup jauh bagi saya, inikan pula nak tambah lagi ke Benua Amerika. Namun begitu takdir Allah telah menyampaikan saya ke sana. Genap setahun selepas membaca tentang Machu Picchu dalam majalah… Read More »

Tips Memilih Hotel Semasa Travel

Kecuali kalau kita menginap di rumah member atau saudara-mara, nak tak nak mesti kena cari tempat nak bermalam dan berehat kan. Kalau bujang-bujang mungkin tak kisah tidur di mana-mana pun, tapi kalau dengan keluarga dan anak-anak, penginapan ni crucial. Lagi-lagi kalau anak kita kecil-kecil lagi. Macamana nak pilih penginapan yang ekonomi ikut bajet masing-masing, tapi… Read More »

Tips Travel Self-Drive Dengan Motorhome/Caravan

Tips ni saya petik dari page kelolaan saya, The Jetsetters. Sila lah LIKE ya. Motorhome, caravan, campervan, trailer camper…. Adalah antara jenis2 RV (recreational vehicles) yang terkenal bagi pengembaraan terutamanya cross-country di Australia, New Zealand, USA dan beberapa negara Eropah. Negara lain ada yang sediakan fasiliti, dan ada yang sekadar ada je. Jadi sebelum decide… Read More »

Tips Mantap Travel Dengan Anak Kecil

Entry ini adalah dipetik dari page di bawah kelolaan saya, The Jetsetters, berkenaan tips untuk travel dengan anak-anak kecil. Saya copy kat sini untuk manfaat pembaca MSK! ——————————————– Bila ada anak2 kecil, baik travel dekat ataupun jauh, cabarannya pasti ada. Alah, nak ke pasar dengan budak2 pun rasa kalutnya kan. Inikan pula ke tempat asing.… Read More »

Itinerary Road Trip Round Iceland Ketika Midnight Sun

Walaupun dah setahun berlalu tapi masih belum terlambat untuk saya kongsikan itinerary penuh roadtrip kami sekeluarga di Iceland pada summer 2014. Pengalaman ni ada termuat dalam majalah Keluarga keluaran September 2015. Pengembaraan memburu midnight sun di Iceland 🙂 Kami menaiki pesawat KLM dari KLIA, transit di Amsterdam sebelum ke Reykjavik, Iceland dengan pesawat Icelandair. Sewa… Read More »

Eleh… Travel Orang Sponsor Je pun….

Insya-Allah dalam beberapa hari je lagi kami akan ke Itali bersama-sama dengan delegasi Shaklee Malaysia untuk international trip tahun ni. Best? Nampak macam best kan? Alhamdulillah, sejak tahun 2012, tiap2 tahun saya berpaluang ke overseas dengan Shaklee. Bukan sorang-sorang tapi bersama keluarga. Bermula dengan umrah, London-Paris, USA dan akan datang ke Itali. Tapi dalam best-best… Read More »

Trip Keretapi dari Cairo ke Luxor

Alhamdulillah, sepanjang-panjang tak berapa sihat di Cairo, bila masa telah tiba untuk ke Luxor, kesihatan saya dah bertambah pulih. Akhirnya… terpaksa makan ubat antibitiok yang dibeli dari farmasi. Di sini, kalau sakit, pergi farmasi dan kita akan diperiksa oleh ahli farmasi tu. Setelah bye-bye-bye kepada Shazrah & the kids – Hafiz, Alya dan Aina –… Read More »

Tips Travel Ke London

Semalam anak saya yang no-3, Danny bertanya tentang London. “Bila kita nak ke London lagi?”. Saya kata, kita baru je balik dari London 3 bulan lepas. Takkan nak pegi lagi. Tapi mungkin budak 4 tahun bukan faham pun tentang London, main sebut je. London adalah ibu negara England, sekaligus bandar terbesar di sini. Malaysia Airlines… Read More »